Keresés

Részletes keresés

kígyószisz Creative Commons License 3 órája 0 0 92235

Én inkább összevágom a nadályt, mert nem bírom elviselni, hogy ha ázik, mennyire büdös. Borzalmas. Még szájmaszkban is az. 

Kicsire felvágva is hatásos, lehet a növények tövéhez tenni, majd szépen elbomlik. Ugyanaz a hatása. 

A cickafark is hasonló, merthogy ugyanúgy használható komposzt bomlasztására is, mint a nadály, úgyhogy gondolom, hasonló kémiai folyamatokra alkalmas. 

 

De tény, hogy a növények nagyon szeretik ezeket, úgy nőnek tőle, mint a gomba.  

Előzmény: piro para (92232)
kígyószisz Creative Commons License 3 órája 0 0 92234

Ezek a legjobb fagyik, adalékmentesek. 

Előzmény: piro para (92231)
CBNora Creative Commons License 5 órája 0 0 92233

Jaj, nehogy hozz!

Csináltam már ilyen löttyöt, a patakparton szedtem nadálytövet, párszor öntöztem is vele. 

Korábban láttam erről pár videót, ott szó volt a hígításról is, de már nem emlékszem. Ha fontos, meg tudom keresni. De nem csináltam nagy ügyet belőle, mertem 2-3 bögre löttyöt egy nagy kanna vízbe, és ártani nem ártott. A hasznát nem tudtam lemérni, mert nem használtam rendszeresen.

Nem hallgattam Péter előadását, de gondolom, többféle növényhez is használja azt a vegyes levet. A tiszta nadálytő akkor jó, ha a növénynek a termését hasznosítjuk, akkor kell a viszonylag sok kálium. Mondjuk salátához, káposztákhoz inkább csalán vagy vegyes.

Előzmény: piro para (92232)
piro para Creative Commons License 5 órája 0 0 92232

Talán Péternek hívják azt a fiút aki az előadásokat szokta tartani, azt mondta, hogy Ő mindent beledobál a lébe. Legutoljára pitypangot rakott bele, meg még egy valamit mondott, talán cickafarkat? De az alap lötyi 3-4 éves, vagy még régebbi, már nem emlékszem pontosan. De szerintem Te is tudsz csinálni, hiszen nem kell hozzá sok cucc, csak egy kilónyi, 10 liter vízhez.

Én azt amit adtál teljesen tarra vágtam, és egy 30-40 literes műanyag hordóba raktam, és felöntöttem esővízzel, már kezd illatozni:)) Mérni nem mértem, úgy is azt mondta, hogy nekünk kell kitapasztalni a hígítási arányt, na már most, ha kevés a cucc, sok a víz, akkor max kisebb lesz a hígítási arány. De ha gondolod szívesen viszek egy műanyag üvegbe ilyen lötyit, ha kiakarod próbálni. Én csak a nadályt tettem bele. 

Előzmény: CBNora (92207)
piro para Creative Commons License 5 órája 0 0 92231

Mi is nagyon szeretjük, de ma már csak simán semmi nélkül mixelődik össze, és úgy is jó. Banán a la nature:))

Régen tejszínt, fahájat meg volt amikor olvasztott csokit, vagy csak simán kakaót vegyítettem a fagyos banánnal.

Előzmény: kígyószisz (92219)
Balage-81 Creative Commons License 6 órája 0 0 92230

Kisebb/közepes méretű cseresznyefákat érdemes madárhálóval takarni. Különben képesek lezabálni akár a termés 90%-át is. Főleg a korai fajtákat. A későbbieket (pl. germerdorfi) már nem bántják annyira.

Előzmény: Belohin (92229)
Belohin Creative Commons License 7 órája 0 0 92229

Milyen szép az a gyümölcs a fán a maga természetes módján! Nálunk ez így nem maradna meg, a rigók csutkára rágnák. Abból tudtunk enni, amit a párom begöngyölt fátyolfóliába.

Előzmény: vinik táltos (92226)
kígyószisz Creative Commons License 9 órája 0 0 92228

Nálunk van benne banán is, és eper is. Vagy eper helyett valami más. Pl. áfonya. 

Ha a joghurthoz zselatint is tennék - néha előfordul -, akkor még szeletelhető jéghideg finomságot is kaphatnék, esetleg próbáld ki egyszer.  

Előzmény: 55judit (92225)
kígyószisz Creative Commons License 9 órája 0 0 92227

Vajon honnan veszed megint ezeket a bődületes marhaságokat? már megint fantáziálgattál valamit másokról? További kellemes képzelődést, de azért én orvoshoz fordulnék a helyedben.  

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (92222)
vinik táltos Creative Commons License 10 órája 0 0 92226

Megúsztuk a tegnapi zivatart jég nélkül, de a város keleti részén az özönvíz mellett cseresznye nagyságú potyogott.

Készítettem pár képet a kertből:

 

                                                             

                                     1                                                              2                                                              3    

 

                                                                

 

                                    4                                                                5                                                        6   

 

1. kép: A parit  kivittem  a fóliába. Az első négyet még az ablakban kis ecsettel porozgattam, kinn már végzik a rovarok.

 

2. kép: A kurkovszki kápiát is kivittem, már színesedik a termés,  Öt nagy, és azóta van hét kicsi.

 

3. kép: Húsz nappal korábban érett a fekete szomorú eprem. Az első óvatos rázással  négy kiló.

 

4. kép: Két éve kaptam kétéves oltványként, tavaly pár szemmel megmutatta magát, most rengeteg van rajta.

 

5. kép: Az egyik ága, tavaly jóval nagyobb szemű volt.  Déli oldal.

 

6. kép: Másik ág, észak-nyugati oldal.  A háttérben egy másik fa, együtt kaptam az előzővel, tegnap leszedtük, nagyszemű.      

55judit Creative Commons License 12 órája 0 1 92225

Én is a fagyi miatt veszem ilyenkor a banánt, és fiam kedvéért, mert most itthon van vendégségben. :) Héja a komposztálón landol.

Amíg földieper volt, abból készült. Aztán eper kiegészítve banánnal, a mostani pedig már csak banános. Én tejfölt teszek bele, ezt régebben epres desszertnek Nórától tanultam. Édesítésnek mézet használok. A gyümölcs több mint a tejföl.

Előzmény: kígyószisz (92216)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 17 órája 0 0 92222

Nem teszi mellé hogy ezek tipikusan egy balkonkertész álmodozásai. Még cseresznyefát is képes cserépbe ültetni :)

(A kukaclegyet meg flitteres tescos légycsapóval irtani.)

 

Előzmény: öreg_néne_b (92221)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 92221

Én nem pepecselek ilyesmivel, a banánhéj is megy a többivel a komposztra, a komposzt meg a palánták alá.

kígyószisz Creative Commons License 1 napja 0 0 92220

Most a napon szárítom a banánhéjakat (a fagyi miatt vettem banánt), a napon teljesen megszárad és megfeketedik, azt le lehet darálni kávédarálóval (kis darabokra vágtam eleve), és az is egy "műtrágya". 

Előzmény: CBNora (92218)
kígyószisz Creative Commons License 1 napja 0 1 92219

Már leírtam, ennyi csak :) 

Fagyasztott banán aprítógépen összetörve apróra, hozzá joghurt, más gyümölcs (ezt is lehet az aprítóban összetörni), menta, citromfű, citromhéj, citromlé, vanilia. Ezeket lehet jól összeforgatni az aprítógépben, amíg jó krémes nem lesz. 

Esetleg még vissza lehet tenni a frigóba egy rövid időre, de ezt sem muszáj, azonnal ehető. 

 

Ugyanezt meg lehet csinálni még szárított levendulavirággal és áfonyával is. De ahhoz is kell banán, mert különben nem lesz krémes.  

Előzmény: Balage-81 (92217)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 92218

Finom lehet.

Én kicsit tartalmasabb desszertet szoktam villával összetört földieperből vagy málnából, hozzá méz és tejföl. Olyan, mint a gyümölcsjoghurt. Ha spórolni akarok, a méz egy része helyett cukor, de illatos mézzel az igazi. Ez nem hideg, de azért üdítő.

Eper és málna van lefagyasztva.

Sok eprünk van, tegnapelőtt lemértem, kb. 2,5 kilót szedtem össze. Kétnaponta szedem, nem mindig ilyen sok, de mostanában mindig több fagylaltos doboz tele van, 2 kg meg szokott lenni. Ketten nem esszük meg egyszerre mindet. Málnánk is sok van, szóval kell a hely ezeknek a fagyasztóban.

Előzmény: kígyószisz (92216)
Balage-81 Creative Commons License 1 napja 0 0 92217

Leírod a receptjét?

Előzmény: kígyószisz (92216)
kígyószisz Creative Commons License 1 napja 0 0 92216

Én fagyihoz használom fel, és mindig van a mélyhűtőben fagyasztva is, ugyanezen célból. Isteni joghurtos fagyit lehet készíteni részben banánból, részben más gyümölcsből. 

Ha így le van fagyasztva, akkor csak össze kell törni aprítógépben, bele más gyümölcs (azt is lehet aprítani), joghurt, édesítő (nálunk cukor helyett), vanilia, fűszernövények, mindenkinek ajánlom. Ezt már nem kell visszafagyasztani, ehető. 

A banán kell hozzá, hogy jó krémes legyen.  

Előzmény: CBNora (92215)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 92215

Igen, csak ilyenkor már nem veszünk banánt. Jó sok földieper van már, kezd érni a málna és a fehér eper és később is lesz mindig valami a kertben.

Télen szoktunk venni, de nem gyűjtögetem külön a héját, megy a komposztra.

Előzmény: kígyószisz (92214)
kígyószisz Creative Commons License 1 napja 0 0 92214

Banánhéj. Amit be is lehet áztatni és azzal öntözni, meg banánhéjdarabokat a földbe tenni. 

Előzmény: CBNora (92210)
TINTUS Creative Commons License 2 napja 0 0 92213

Jó nagy zivatart éltünk át ma délután sajnos borsónyi jég is volt. Szép a cseresznye végre de most majd elkezd repedezni. Tegnap tettem ki a dinnyepalántákat ... viseletesek lettek. Rosszul vetettem az első adag kukoricát mely mélyre sikerült .... a második menet 3 centi mélyre ment és az már szépen kikelt.

TINTUS Creative Commons License 2 napja 0 0 92212

párát kapott.

Előzmény: Balage-81 (92211)
Balage-81 Creative Commons License 2 napja 0 0 92211

Tavaly csináltam csiliszószt eritrittel. Nem szoktam eritritet használni, mert nem szeretem az ízét, de régebbről volt kimaradva és úgy voltam vele, hogy fogyjon el végre. Most felbontottam egy üveggel és össze volt állva benne az eritrit nagy darabokban. Mitől van ez? Készítésnél a forró csilipépbe tettem és úgy tűnt felolvadt. Tehát kihűlés után állt össze valamikor.

CBNora Creative Commons License 2 napja 0 0 92210

Persze, sok más is van benne, csak ha a káliumot akarjuk pótolni, akkor ez a legjobb.

Előzmény: kígyószisz (92209)
kígyószisz Creative Commons License 2 napja 0 0 92209

Évek óta használom és tényleg jó. Én még virágzás előtt is, igaz, többnyire úgy, hogy összevágott nadálytő levelekkel mulcsolok. Az is pont annyira jó, szépen elkomposztálódik. 

A nadálytőben valóban a kálium a leginkább ismert, de van benne más is, pl. nitrogén is.  

Előzmény: CBNora (92207)
55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 92208

Csalánlével van tapasztalatom. Erőteljesen növekedő vastag szárak, nagy húsos levelek, eleinte azt gondoltam nem is fognak teremni csak lombjuk lesz. Elég nagy távolságok voltak a fürtök között. Nadálytőt eddig csak képen láttam pedig tetszik, jó lenne kis tó mellé egyet beszerezni.

 

Most az Amazon hatására vesz fel sok nitrogént a paradicsom, állítólag a levegőből. Erősek, nagyok, egészségesek egyenlőre. Azt írja, a termésmennyiséget is növeli. Egyenlőre szép fürtök alakulnak.

 

Előzmény: CBNora (92207)
CBNora Creative Commons License 3 napja 0 0 92207

A nadálytőben sok a kálium, a csalánban a nitrogén. Tehát attól is függ, mit használunk, hogy milyen növényre kell és a növény milyen állapotában.

Úgy tudom, hogy pl. paradicsomra virágzásig csalán, utána nadálytő.

Tapasztalatom nincs, mert lusta vagyok az erjesztett levekkel vacakolni, a saját nadálytő kevés is lenne ehhez. A patakparton tudnék szedni, a paradicsomnál érdemes is lenne kipróbálni.

Előzmény: piro para (92202)
55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 92206

Akkor időszerű a magszár. A java levélzetet leszeded, a többit magszárral együtt levágod tövig. Ez ilyen.

Előzmény: Balage-81 (92204)
Balage-81 Creative Commons License 3 napja 0 0 92205

Már nem emlékszem milyen fajta, de valószínűleg Pallagi nagylevelű.

Előzmény: piro para (92201)
Balage-81 Creative Commons License 3 napja 0 0 92204

Tavaly tavasszal vetettem, tehát most második éves. 3 sor van, egyenként talán 4 méter hosszúak. Több száz magszár van rajta mindig.

Előzmény: 55judit (92203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!