Én inkább összevágom a nadályt, mert nem bírom elviselni, hogy ha ázik, mennyire büdös. Borzalmas. Még szájmaszkban is az.
Kicsire felvágva is hatásos, lehet a növények tövéhez tenni, majd szépen elbomlik. Ugyanaz a hatása.
A cickafark is hasonló, merthogy ugyanúgy használható komposzt bomlasztására is, mint a nadály, úgyhogy gondolom, hasonló kémiai folyamatokra alkalmas.
De tény, hogy a növények nagyon szeretik ezeket, úgy nőnek tőle, mint a gomba.
Csináltam már ilyen löttyöt, a patakparton szedtem nadálytövet, párszor öntöztem is vele.
Korábban láttam erről pár videót, ott szó volt a hígításról is, de már nem emlékszem. Ha fontos, meg tudom keresni. De nem csináltam nagy ügyet belőle, mertem 2-3 bögre löttyöt egy nagy kanna vízbe, és ártani nem ártott. A hasznát nem tudtam lemérni, mert nem használtam rendszeresen.
Nem hallgattam Péter előadását, de gondolom, többféle növényhez is használja azt a vegyes levet. A tiszta nadálytő akkor jó, ha a növénynek a termését hasznosítjuk, akkor kell a viszonylag sok kálium. Mondjuk salátához, káposztákhoz inkább csalán vagy vegyes.
Talán Péternek hívják azt a fiút aki az előadásokat szokta tartani, azt mondta, hogy Ő mindent beledobál a lébe. Legutoljára pitypangot rakott bele, meg még egy valamit mondott, talán cickafarkat? De az alap lötyi 3-4 éves, vagy még régebbi, már nem emlékszem pontosan. De szerintem Te is tudsz csinálni, hiszen nem kell hozzá sok cucc, csak egy kilónyi, 10 liter vízhez.
Én azt amit adtál teljesen tarra vágtam, és egy 30-40 literes műanyag hordóba raktam, és felöntöttem esővízzel, már kezd illatozni:)) Mérni nem mértem, úgy is azt mondta, hogy nekünk kell kitapasztalni a hígítási arányt, na már most, ha kevés a cucc, sok a víz, akkor max kisebb lesz a hígítási arány. De ha gondolod szívesen viszek egy műanyag üvegbe ilyen lötyit, ha kiakarod próbálni. Én csak a nadályt tettem bele.
Kisebb/közepes méretű cseresznyefákat érdemes madárhálóval takarni. Különben képesek lezabálni akár a termés 90%-át is. Főleg a korai fajtákat. A későbbieket (pl. germerdorfi) már nem bántják annyira.
Milyen szép az a gyümölcs a fán a maga természetes módján! Nálunk ez így nem maradna meg, a rigók csutkára rágnák. Abból tudtunk enni, amit a párom begöngyölt fátyolfóliába.
Vajon honnan veszed megint ezeket a bődületes marhaságokat? már megint fantáziálgattál valamit másokról? További kellemes képzelődést, de azért én orvoshoz fordulnék a helyedben.
Én is a fagyi miatt veszem ilyenkor a banánt, és fiam kedvéért, mert most itthon van vendégségben. :) Héja a komposztálón landol.
Amíg földieper volt, abból készült. Aztán eper kiegészítve banánnal, a mostani pedig már csak banános. Én tejfölt teszek bele, ezt régebben epres desszertnek Nórától tanultam. Édesítésnek mézet használok. A gyümölcs több mint a tejföl.
Most a napon szárítom a banánhéjakat (a fagyi miatt vettem banánt), a napon teljesen megszárad és megfeketedik, azt le lehet darálni kávédarálóval (kis darabokra vágtam eleve), és az is egy "műtrágya".
Fagyasztott banán aprítógépen összetörve apróra, hozzá joghurt, más gyümölcs (ezt is lehet az aprítóban összetörni), menta, citromfű, citromhéj, citromlé, vanilia. Ezeket lehet jól összeforgatni az aprítógépben, amíg jó krémes nem lesz.
Esetleg még vissza lehet tenni a frigóba egy rövid időre, de ezt sem muszáj, azonnal ehető.
Ugyanezt meg lehet csinálni még szárított levendulavirággal és áfonyával is. De ahhoz is kell banán, mert különben nem lesz krémes.
Én kicsit tartalmasabb desszertet szoktam villával összetört földieperből vagy málnából, hozzá méz és tejföl. Olyan, mint a gyümölcsjoghurt. Ha spórolni akarok, a méz egy része helyett cukor, de illatos mézzel az igazi. Ez nem hideg, de azért üdítő.
Eper és málna van lefagyasztva.
Sok eprünk van, tegnapelőtt lemértem, kb. 2,5 kilót szedtem össze. Kétnaponta szedem, nem mindig ilyen sok, de mostanában mindig több fagylaltos doboz tele van, 2 kg meg szokott lenni. Ketten nem esszük meg egyszerre mindet. Málnánk is sok van, szóval kell a hely ezeknek a fagyasztóban.
Én fagyihoz használom fel, és mindig van a mélyhűtőben fagyasztva is, ugyanezen célból. Isteni joghurtos fagyit lehet készíteni részben banánból, részben más gyümölcsből.
Ha így le van fagyasztva, akkor csak össze kell törni aprítógépben, bele más gyümölcs (azt is lehet aprítani), joghurt, édesítő (nálunk cukor helyett), vanilia, fűszernövények, mindenkinek ajánlom. Ezt már nem kell visszafagyasztani, ehető.
Jó nagy zivatart éltünk át ma délután sajnos borsónyi jég is volt. Szép a cseresznye végre de most majd elkezd repedezni. Tegnap tettem ki a dinnyepalántákat ... viseletesek lettek. Rosszul vetettem az első adag kukoricát mely mélyre sikerült .... a második menet 3 centi mélyre ment és az már szépen kikelt.
Tavaly csináltam csiliszószt eritrittel. Nem szoktam eritritet használni, mert nem szeretem az ízét, de régebbről volt kimaradva és úgy voltam vele, hogy fogyjon el végre. Most felbontottam egy üveggel és össze volt állva benne az eritrit nagy darabokban. Mitől van ez? Készítésnél a forró csilipépbe tettem és úgy tűnt felolvadt. Tehát kihűlés után állt össze valamikor.
Évek óta használom és tényleg jó. Én még virágzás előtt is, igaz, többnyire úgy, hogy összevágott nadálytő levelekkel mulcsolok. Az is pont annyira jó, szépen elkomposztálódik.
A nadálytőben valóban a kálium a leginkább ismert, de van benne más is, pl. nitrogén is.
Csalánlével van tapasztalatom. Erőteljesen növekedő vastag szárak, nagy húsos levelek, eleinte azt gondoltam nem is fognak teremni csak lombjuk lesz. Elég nagy távolságok voltak a fürtök között. Nadálytőt eddig csak képen láttam pedig tetszik, jó lenne kis tó mellé egyet beszerezni.
Most az Amazon hatására vesz fel sok nitrogént a paradicsom, állítólag a levegőből. Erősek, nagyok, egészségesek egyenlőre. Azt írja, a termésmennyiséget is növeli. Egyenlőre szép fürtök alakulnak.
A nadálytőben sok a kálium, a csalánban a nitrogén. Tehát attól is függ, mit használunk, hogy milyen növényre kell és a növény milyen állapotában.
Úgy tudom, hogy pl. paradicsomra virágzásig csalán, utána nadálytő.
Tapasztalatom nincs, mert lusta vagyok az erjesztett levekkel vacakolni, a saját nadálytő kevés is lenne ehhez. A patakparton tudnék szedni, a paradicsomnál érdemes is lenne kipróbálni.