Keresés

Részletes keresés

tacsi69 Creative Commons License 4 órája 0 0 36906

Szerencses ember vagy, hogy tudsz csonakbol horgaszni. Sajnos en nem tudok. Mondjuk nem is en tehetek rola, hogy elutottek :-( Es ezenfelul sikeres sullo horgaszatot kivanok Neked! Gorbuljon rendesen!

Előzmény: laabdi (36905)
laabdi Creative Commons License 26 órája 0 0 36905

 

jöhetnek tüskéshátúék 😎

 

 

Nachat Creative Commons License 2 napja 0 1 36904

Retúrok.

A potyka már elvihető méretű volt, ám júniusig tabu.

A süllőt elvihettem volna, ha... 7 centivel nagyobb lett volna (akkor éri el a 40 centit).

 

 

Úgyhogy csak a szokásos helyzet. Mázlista halak. :-)

 

De azért lehetett bennük gyönyörködni, szép, egészséges, jó formájú, vadvízi jószágok.

öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 36903

ozbikak

Nyilván a pontytehenek miatt voltak ott. ;)

(őzbak)

Előzmény: tacsi69 (36902)
tacsi69 Creative Commons License 4 napja 0 0 36902

Szeged alatt a szerb hatartol 150-200 meterre voltam egyszer egy vadasz itato tonal, talan 4-5 eve... Hogy nezzuk meg, mert senki sem horgaszik rajta, telepites sincs, de nagy halmozgas van rajta..
Szoval eletembe ott annyi szunyogot meg sosem talaltam, es ok sem engem... Se pisilni, nagydolgot vegezni meg abszolute nem lehetett, csak ha mindenedet befujtad 30 percenkent a vape rozsaszin-lila cuccal... De meg ugy sem...

Raadasul raraktam ket eger csaladra es egy hangyabolyra a satramat, kegyetlen volt az ejszaka is, hajnalban amikor kijottem, meg ozbikak voltak mellettem 2 meteres tavolsagban es aludtak, na persze miutankijottem nem :-)

 

Ja es par darab keszeget fogtunk csak :-( De ennyi szunyogot meg eletemben nem lattam, es igen soha a budos eletbe nem fogok odamenni...

Előzmény: Mekegér (36900)
Rendszer.hiba Creative Commons License 4 napja 0 0 36901

Szia! Ezt használom:

https://www.riasztoszerek.hu/ThermaCELL-Backpacker-kemping-szunyogriaszto-keszu

 

Érdemes nézelődni, keresgélni, mert ennek az oldalnak az árainál olcsóbban is meg lehet vásárolni, főleg akcióban.

 

A saját lapkája horrordrága. Más gyártók kisebb méretű lapkáiból kettő megy bele, bár némelyikek hosszabbak, azokból ollóval le kell csippenteni 1-2 milimétert. 

Nálam egy kis eldobható kempingpalack jellemzően egy szezont kibír.

 

Kint a tánctéren tuti ami biztos, ez mellett füstölőspirált is használok. A kettő együtt jó szokott lenni. Ám a kabint elől-hátul szúnyoghálóval szoktam levédeni, de néha-néha még ígyis betéved szúnyog. Ekkor a Thermacellt beviszem, s ott hagyom műkődni.

Előzmény: Mekegér (36900)
Mekegér Creative Commons License 4 napja 0 0 36900

Thermacell melyik fajtáját használod - esetleg ajánlod jó szívvel? Valójában elvesztem a nagy kínálat közepette. Ismerni egyiket sem ismerem, de valami hatékony cucc kéne mert már nappal is megettek a szúnyogok a Tavon.

Előzmény: Rendszer.hiba (36895)
Rendszer.hiba Creative Commons License 4 napja 0 0 36899

Ez így összességében zagyva butaság. :)) 

A horgászat és a halászat közt éles a határvonal. A csapóhorog meg full tiltott a horgászatban és a halászatban egyaránt.

 

Tudomásul kell venni, hogy a technológai fejlődés nem áll meg. S ez begyűrűzik az élet minden területére. Hogy ez mennyire jó vagy rossz dolog, nehéz egyértelműen bekategorizálni.

Ha nem lennél Te magad is ennek a fejlődésnek a haszonélvezője és használója, akkor gyalog vagy lóháton közlekednél, s nem egy fasza kis autóval. Ha  fejlődés és technika ellenes lennél, nem neteznél, nem használnál mobilt, mosógépet, hűtőgépet... sőt elektromos áramot sem... :) Ezeken buknak meg a "sötétzöldek" is... :)))

Előzmény: lapar (36898)
lapar Creative Commons License 4 napja 0 0 36898

Azt, hogy mi a horgász és halász módszer, ezek szerint csak a pénz (meg a divat ) dönti el..

Lehet, hogy pár év múlva a csapóhorog is leglis, sportszerű modszer lesz. (Ha vissza engedjük a halat fertőtlenítés után)

Előzmény: Rendszer.hiba (36897)
Rendszer.hiba Creative Commons License 5 napja 0 0 36897

Ez is szemléletes és alapos volt ... :))
NEM akarom tudni azt, hogy miért tudtad így elmesélni ... :)))))

 

A spermabankról nékem csak a bankrablós vicc ugrik be...

 

 

 

Komolyabban. Már ha lehet ezek után. :)

 

Csak újfent azt tudom elmondani, hogy sokan, sokfélék vagyunk. És ez így van jól.

Van aki csak a bojlizást szereti, más meg a pergetést. Van, aki szerint csak a műlegyezés az igazi horgászat, más szerint meg a trollingozás....Kinek van igaza? S akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezeknek a módszereknek is van több változata... hajjjaj... bonyolódik!!!!! :)

 

Van aki pár órát tud csak egy-egy alkalommal pecára fordítani, más meg napokat. Az előbbi kukkerolja a bot végét, a másik meg bebóbiskolni-aludni is vágyik néha. Melyiknek van igaza? Az előbbi apróhalazik, ami szaporán jön, a másik meg nagyhalra horgászik, ami lehet, mondjuk kettő kopogtat be 5 nap alatt.

Szóval szerintem nincs értelme végletekben gondolkodni.

Előzmény: L_áma (36896)
L_áma Creative Commons License 5 napja 0 0 36896

Nem akarom én előírni. Véleményt fogalmaztam. Olyanez......  mikor egészséges férfiembernek felemlítik a spermabank fogalmát. Lelki szemei előtt megjelenik egy bőrdíványos szűrt fénnyel megvilágított rendelőben két golyóseggű negyvenes, nagyon pici fekete tangás, nagyon rövid fehér köpenyes milf. Az egyik a vödröt tartja, a másik a kutat kezeli.

 

Azt a valóságban jön egy csíkszájú, se segge, se melle savanyú uborka. Felparancsol a hideg vaságyra, seggedbe dug egy akkumulátoros stimulátort...... majd 20 másodperc mulva megvető hangon közli:

-Kész. Igyekezzen, mert jön a következő!-

 

A végeredmény ugyan az, csak az oda vezető folyamatból marad ki az, amiért horgászni szeret az ember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán mikor a szemed sarkából azt látod, egy.... már némileg foltos papírtörlővel előkészíti a műszert a következő páciensnek, már azt is tudod, miért tört ki a verekedés a rutinosak közt, hogy ki legyen az első. :)

Előzmény: Rendszer.hiba (36885)
Rendszer.hiba Creative Commons License 5 napja 0 0 36895

Örülök annak, hogy serényen gyógyulsz!

Normál esetben június közepe-vége környékén van a Tiszavirágzás. Idén .... hááát ... a hozzáértők szerint idén egész biztosan hamarabb lesz. Sőt, akár egy elhúzódó virágzás is létrejöhet.

Lezárt terület nincs, azonban sebességkorlátozás igen. Komoly bírságokat kiszabhatnak azokra, akik tiszavirágzás idején csapatják ...

 

Idén a töklevél, a hínár és a sulyom is jóval hamarabb jött fel a tározón. Érdemes kissé kibillentett motorral közlekedni, míg lehet, aztán már az sem fog segíteni... :) A hátramenetbe rakás az jó technika a sulyomfeltekeredés orvoslására. Általában. :) De azért legyen közelben egy linóleumvágó. Azzal a legegyszerűbb, ha már a visszafelé pörgetés sem segít.

 

Már előzőleg is fel kellett raknom a szúnyoghálókat, illetve beüzemeltem a Thermacellt és a spirált is. Ebben a kombóban a legpraktikusabb a védekezés.

 

Ha kimész csónakkal, érdemes itt-ott megállni süllőzni... Most, idén májusban nagyon esznek! Tározón keresd a vízinövények közti nyílásokat, az élőn meg a törés oldalát...

Előzmény: tacsi69 (36891)
tacsi69 Creative Commons License 5 napja 0 0 36894

Nem, pedig nem is dohanyozok.. meg altalaban nem felfele szall, hanem elterul..
Ket eve a sajfoki kanyarnal, reggel a rantottat is alig tudtam megcsinalni, meg a megevese is kihivas volt, mert ha kinyitotta a szam belerepult jopar... Allitolag a koran jovo meleg es sok csapadek kedvez iden is nekik, tavaly turheto volt, legalabbis ahol en mozogtam.

Előzmény: mosogep-szerelo (36892)
mosogep-szerelo Creative Commons License 5 napja 0 0 36892

" hasznalok meg piros/barnas spiralt is, abbol egyet kettot a szek ala rakok.."

 

Nem zavar a füstje? Engem nagyon, ha sokáig beszívom!

Előzmény: tacsi69 (36891)
tacsi69 Creative Commons License 5 napja 0 0 36891

En is csak a spiccet nezem, fozeskor, vagy este pedig mindig nyeletore rakom, nincs is ilyen elektromos kapasjelzom..
Mar nagyon mennek horgaszni, helyrejott a bordam is, de most hetvegen megint zivatarok lesznek, es elazni nem szeretnek, mivel csak kovetkezo nap 16-kor tudok visszazsilipelni, addig nem szeretnek elazva lenni..

 

Mas, vettem ket nagyon klassz uj 31cm-es petroleum lampat valahogy 5000 ft alatt akcioban..
Feltoltottem szunyogirtos lampaolajjal, meg meg van ket kisebb lampam is, tavaly egesz jol bevalt a szunyogok ellen + hasznalok meg piros/barnas spiralt is, abbol egyet kettot a szek ala rakok..
Beindultak mar rendesen a Tisza tavon a szunyogok?

 

Mult heten mar kimereszkedtem motorcsonakozni, a sulymot allandoan begyujti es rangat tole a motor.. Azt vettem eszre, hogy az is eleg a letisztitashoz, ha hatramentebe kapcsolom es kozben elforgok valamellyik iranyba, szoval nem kell mindig kiemelni a motort

 

A Tisza viragzas mikor szokott arrafele beindulni? Van olyan hely ahol tilos motorcsonakkal bemenni?

Rendszer.hiba Creative Commons License 5 napja 0 0 36889

Leírtam párszor, hogy nem igazán vagyok behúzást támogató... Ha jól csinálják, sok munka van abban is, tudom... amíg csónakkal teszik ... de ... De basszus, most már létezik behúzásra specializált DRÓN is, nem csak etetőhajó. Mi lesz a következő? Nem kell bedobni, mert behúzza a gép, de lassan már kihúzni sem kell, mert majd az automata horgászfelszerelés ki is tekeri a halat.

Dobni tudni kell.

 

Jó kérdés, hogy meddig lehet használni a modern technológia adta vívmányokat? Nyilvánvalóan a végtelenségig...

Amikor a horgászatot kezdtem gyermekként, a csúcsmadzag az aranyteknős volt ... a 0.40-es damilnak tán volt 3-4 kg a csomózatlan  szakítószilárdsága. Napjainkban meg egy szimpla noném madzagnak a csomózott értéke is jóval 10 kg felett van. 0-20-nál vékonyabb damilokat nem is nagyon használt senki, mert annyira gyenge volt.
A mostani horgászbotokkal többszörös távolság elérhető, mint az akkoriakkal. Jobb velük fárasztani, könnyebbek, gyorsabbak, jobb gyűrűkkel rendelkeznek. Az orsók megbízhatóbbak, jobb fék rendszerrel rendelkeznek, simább-csendesebb futásúak. A horgok erősebbek, könnyebbek, hegyesebbek. A merítőszákok praktikusabbak, ergonomikusabbak. A műcsalik nagyságrendileg sokfélébbek, fogósabbak.
S még lehetne sorolni...

 

Rá kell találni az egészséges egyensúlyra.

Már az eleink is találékonyak voltak, nem új keletű a zajt keltő kapásjelző, nem most találták ki a hajszálelőkés csalifelkínálást, a csodaszilikoncsalik előtt évtizedekkel is azért csodákat gyártottak maguknak a pergetők mindenféle mesterséges anyagból....

Előzmény: laabdi (36886)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 1 36887

Igen, a behordás tilalmát nem is említettem. Tilos, kivéve, ha fizetsz érte, akkor hirtelen mégis sportszerűvé válik. :(

Előzmény: laabdi (36886)
laabdi Creative Commons License 5 napja 0 1 36886

Èn is úgy érzem, "kicsit" a pénz meg a marketing diktálja a trendeket a horgászatban is. El kell adni a GPS-es etetöhajótól a parton felállítható tábori pontykórházig minden fost, ami létezik...

Nem a megbántás szándékával, de ez már nekem is nagyon messze van attól, amibe kisgyerekként beleszerettem. Persze, kinek mi hol van a határ.

 

Előzmény: öreg_néne_b (36884)
Rendszer.hiba Creative Commons License 5 napja 0 0 36885

Ezt szépen, érzékletesen leírtad. Szinte láttam az úszót, éreztem a "pedzés" izgalmát.  :) Ez is tök jó része a horgászatnak!

A konklúzióddal már kevésbé értek egyet.

 

Mert sokan, sokfélék vagyunk. Ne akarjuk előírni másoknak azt, hogy hogyan élvezzék a horgászatot, ne akarjuk senkitől se elvenni a horgászat és a halfogás örömét azzal, hogy az egyetlen üdvözítő módszernek csak azt tartja bárki is, amit és ahogyan ő csinálja... 

 

Megvan az öröme és izgalma az úszós pecának, a botspicc figyelős horgászatnak pl pickerezésnek-feederezésnek, a bojlizásnak, letett botos rablózásnak, de a mártogatásnak is, ám sokaknak csodálatos élmény a műlegyezés és a pergetés is.

 

Nékem a vadvizek a lieblingeim, de másnak meg a kis kockatavak. Van, aki szerint az édesvízi peca nem érdekes peca, mert a tengeri horgászat az igazi élményforrás. Van, aki egy horgot nem tud megkötni, készen vesz mindent, s van, akinek a horgászat szerves része és örömforrása már az otthoni készülődés is, legyen szó zsinórcsévéléstől a horogkötésig, a csalikészítéstől (műcsali, légy, bojli, etetőanyag, busaplankton stb) az orsók újrazsírzásáig. Van, aki mindig ugyanoda jár vissza, más meg csavarog. Van, aki képes az ötméterenként ücsörgők közzé beülni, más meg olyan helyen szeret horgászni, ahol 500 méteren belül nincs másik pecás.

 

Mindegy, hogy ki hogyan élvezi a horgászat örömeit, az a lényeg, hogy tisztelje, szeresse a természetet, tartsa be a szabályokat... Tudjon viselkedni!

Előzmény: L_áma (36883)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 36884

Kezdetben vala az önakasztás tilalma. Meg a bottól sem volt szabad eltávolodni, hogy kapás esetén késedelem nélkül lehessen bevágni. 
De a pénz minden szabályt felülír, ma teljesen elfogadott, hogy a horgász a sátorban alszik, amíg a jelző visít, hogy szerencsétlen hal felakasztotta magát, lehet kitekerni.

Előzmény: L_áma (36883)
L_áma Creative Commons License 5 napja 0 1 36883

Nem vagyok én ortodox, csak.... 

 

Ülök a parton, unatkozom. Piszkálom a körmöm, mosolygok a kacsákon, kiröhögöm a békát..... de az egyik szemem sarka mindíg a botvégen, vagy az úszón van.

A kicsit jobbra dőlő úszó egészen lassan körbefordul, balosra vált. Már minden igedszállal oda fókuszálok. Nézem a vizen a úszó nyárfaszöszt, hogy talán a szellő fordult meg, vagy valami elúszott a csali közelében..... 

Mintha megrezdült volna a bot vége...... na?????

Aztán még egy apró jel. Ujujuj, ez hal. Megpróbálom kitalálni, mi történik ott, ahova nem látok.

Pulzusom emelkedik, pupillám tágul. Úgy tudok ráfogni a botra, már minden ujjam rázárt, de ebből egy mikronnyi rezdülés nem indulhat a horog felé, mi van ha megriasztom egy bénázással?

Vajon csak meglökte? Nem izlik neki? Dedede, már mintha indulna. Felhörpölte a gilisztát, vagy csak fitymálva húzza a farka végét? Kiköpte? Vagy miért nem folytatódik?

Indul, akasztom...... 

 

 

 

E nélkül az egész nem ér semmit. Semmit. Boltban is vehetném a halat. Ott is csengetnek, ha én vagyok a soron!

 

Előzmény: Rendszer.hiba (36880)
laabdi Creative Commons License 6 napja 0 0 36882

Annak örülök, hogy elfogtak pár szabálytalankodót, de a haon (boon, szon, stb) hírek / újságírás is kimerülnek annyiban, hogy Lakatos Kornettó ellopott egy üveg Kalinka vodkát a mátészalkai 9-es Áfészból. Persze ez csak az én véleményem 😉

Előzmény: Levestészta (36877)
Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 0 36881

Majd következőleg összejön! Ez a hit is kell mindenkinek... :)

 

Vannak marhajó félsátrak, érdemes egy ilyet beszerezni. Árnyékol és eső, szél ellen is véd egy ilyen. Jellemzően nagyon strapabíróak. Az enyémet még 2004 körül vettem, iszonyat sokat használtam vagy 15 éven keresztül, és még mindig faintos. A sok pecán kívül még családi nyaralásokra is elvittem, rengeteget volt bent a Balatonban is (szó szerint), meg horvátországban is volt használva igen sokat. 

Szóval egy ilyenbe érdemes beruhàzni, ha nem akarsz sátrazni.

 

A jelzőket pár óránként érdemes ellenőrizni. Kevés olyan van, ami szinte akár a víz alatt is képes működni. 

A beázás egyik jele lehet a gyors elem lemerülés is akár. Tartalék jelző s elem jó, ha van az embernél.

Ha éberen alszol, a nyelető ciripelésére is fel tudsz ébredni. De jobb ha más is megszólal... :))

Előzmény: Levestészta (36878)
Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 1 36880

Ne légy olyan, mint egy ortodox vallási fanatikus, hogy csak az ő hite, istene, szentírása, imádsága az igazi, az összes többi kiírtandó, felrobbantandó... pfuuuujjj ... :)

 

Minden szabályos stílusnak megvan a létjogosultsága és a szépsége.

 

Amúgy a horgászat lényege gyermekként a zsebpecával, a spulnirol való pecaval, s a vessző végén zsineggel kezdődik. Sztem.

Felnőttként meg a horgaszat lényege a természet szépségeinek felismerésevel, a zsakmányejtés őszinte örömével, az elővilág tiszteletevel kezdődik. Többek közt. Sztem.

Előzmény: L_áma (36879)
L_áma Creative Commons License 6 napja 0 1 36879

"ma reggel észre vettem,

hogy fogtam (volna) de a kapásjelző nem jelzett

(beázott?) v. Lemerült az elem."

 

Őszinte leszek. Büntetném! A horgászat lényege a spicc finom rezdülésének meglátásával kezdődik. 

Előzmény: Levestészta (36878)
Levestészta Creative Commons License 6 napja 0 0 36878

Kint voltam hétfő estétől ma délelőttig horgászni.

Mivel jött az eső, tákoltam ponyvából egy beállót.

Persze hamar beázott. 
Először a lábam ázott el, egy órán belül mindenem.

Két napig voltam a vizes cuccban,

a vizes takaróval, nagyon nem volt jó.

Nem fogtam semmit, ma reggel észre vettem,

hogy fogtam (volna) de a kapásjelző nem jelzett

(beázott?) v. Lemerült az elem.

A hal bement egy bedőlt fához, körbetekerte

a zsinórján a fa körül vagy háromszor.

A hal persze már sehol, a szereléket pedig le kellett vágni.

 

Hát ez volt a horgászélményem.

A fogási naplóba még egy törpeharcsát sem írhatok be.

 

Többet nem megyek horgászni, ha ilyen nagy esőket mondanak.

A szabadságom is elment.

Hát így volt.

Előzmény: Levestészta (36877)
Levestészta Creative Commons License 6 napja 0 0 36877
Előzmény: laabdi (36876)
laabdi Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36876

Hú, micsoda nívó…

Előzmény: Levestészta (36875)
Levestészta Creative Commons License 2024.05.18 0 0 36875
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.05.14 0 0 36874

A Ferenc csatorna zsilip alatti részt járod még? A nyolcvanas években jó kis ragadozós hely volt. Első pergetett harcsáimat ott fogtam villantóval :)

 

Sajnos a tározóról szinte kiirthatatlan a harcsa, bár szelektálják, és csökkent is a számuk, és még ígyis igen sokszor az élőn is lehet találkozni vélük. Bár mindig igyekszem úgy csalizni, hogy elkerüljem őket. Többnyire sikerülni szokott. Most viszont mertek nagyot álmodni a dögök :)) No meg eleve aprók voltak a csalihaltorzóim ...

Előzmény: L_áma (36872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!