Keresés

Részletes keresés

Hakos72 Creative Commons License 1 napja 0 0 663

Indítottunk egy kaszás FB csoportot néhányan, csatlakozzatok bátran! 

https://www.facebook.com/groups/1098949948069823

Hakos72 Creative Commons License 2 napja 0 0 662

Klassz! :)

Előzmény: Viduka78 (660)
s51es Creative Commons License 2 napja 0 0 661

Engedett a nyak amennyit kellett (kb. 5-8 fok) , persze nem a kicsi, egykezes fogónak. 

( Már látom, miért mondta anno Fater, hogy a kaszapenge vásárlásnál fontos megnézni, (letéve a földre) milyen az "állása"...  akkor nem érdekelt különösebben, de nem felejtettem el a mondatot.

Előzmény: Hakos72 (657)
Viduka78 Creative Commons License 2 napja 0 1 660

Meglepetés a család részéről. Kisebb nagyobb összejöveteleken egyre többször szóba kerül a kézi kaszálás. Azt kérdezik ennyi energiám van, nincs jobb dolgom? 😁

Hakos72 Creative Commons License 4 napja 0 0 659

Hát igen, 11-én ritka nagy (szerintem világszintü) felhozatal volt nyelek-pengék terén, én is sokfélét vittem, Józsi bácsi is, és Gergő a Hobbikertből elfogadta a meghívásunkat, és igazán fantasztikus kínálattal kitelepült, sok kipróbálható saját dolgát is hozta (nagy köszönet érte!) Volt kipróbálható nyelekből több féle osztrák típusú (Fux vagy általam készítettek is), két féle dán model, svéd típus, két féle dupla görbültű svájci (állítható és fix), mindenféle magyarországon használt egy és kétkacsos típus, és mindenféle fém. Pengékből sok a világ legjobb pengéiből, és sok gyüjtői darab. Élezés-kalapálás terén meg szinte minden, ami a Youtube-on látható világszerte, rengeteg féle üllő, 5 féle kaszaszék, mindenféle egyéb pengenyújtó szerkezetek (kapható és ritka gyüjtői darabok). Nekem ez egy igazi "kasza ünnep" volt, aztán, hogy másoknak mi jött le, mennyire néztek minket hülyének, azt nem tudom :) 

Előzmény: s51es (658)
s51es Creative Commons License 4 napja 0 0 658

Szemléletes, meglátjuk... egyenlőre megpróbálkozom a hajlítással. Satu, csőfogó van, melegíteni is tudom ha kell.

A nyél se végleges, azt hiszem keresek vagy  "nevelek" egy megfelelő görbületűt.

 

Gyanús, hogy jobb lenne egy fordítottan, felém álló kacs. Talán jobb lenne az egyensúlya, magától adódna a vezetése.

Kicsit sajnálom, hogy nem tudtam elmenni 11-én, gondolom ott több nyelet lehetett volna próbálgatni, megtapasztalni.

Felénk csak ez az egymankós volt elterjedt. Ennek a balkéz fogása is függhet a nyél meredek vagy laposabb tartásától.

Gondolok itt hogy az "alsó vagy felső madárfogás" a kényelmesebb. Most, mivel laposabban kellett tartanom a felső fogást alkalmaztam... és szűkebben mint Buckavasgyúró videoján. Egyébként elismerésem hogy kikovácsol egy kaszapengét. Már az anyagválasztás is nagy feladat :)

Hakos72 Creative Commons License 4 napja 0 1 657

Sajnos a Szentgotthárdi fülét nem lehet hidegen hajlítani (legalábbis amik nekem vannak, de pl a Fux-ot lehet). Én csak egyszerűen a nyél végét ilyenkor jó ferdére vágom, és a másik oldalán kiegészítem egy ékszerű fadarabbal és máris jó lesz. Egy nyelet be kell áldozni hozzá, de ha ferde végű egy hagyomás nyél, akkor minden új penge is viszonylag jól fog állni rajta. Hasonlóan, mint ezen a fotón, bár én rendesen ragasztva egészítem ki a nyélvégeket.

Előzmény: s51es (656)
s51es Creative Commons License 4 napja 0 0 656

Igen, a nyakon kell tekerni, hogy a Hamme jól álljon! :)

s51es Creative Commons License 4 napja 0 0 655

Szép napot! Bár most éppen esik , de májusban ez  :)

Tegnap du. nekiálltam a háznál lévő kb 10x10 es placcot lenyírni, mivel érik a cseresznye és a potyadékot könnyebb legyen kigereblyézni. A k.b 8-10 centis fű gyorsan töltötte a puttonyt, hát miért is ne kaszálnám inkább.. Igaz, száraz volt már a  de egy próbát csak megér. Annál is inkább mert előző héten került egy olvasztószökevény 70 centis penge, jó rozsdás, csipkésre, hullámosra vert - de szentgotthárdi!  Ki kellene próbálni. Előzőleg vagy 6-7 szer átkalapáltam mire éle lett, bár még mindíg nem az igazi. Most sokat vacakoltam a beállítással mire jónak találtam, de a Hamme (nem tudom a magyar megfelelőt, talán nyak?) szögelésén még állítani kell. Meglepően gyorsan levágtam a nagyját, magamban el is döntöttem, hogy ezután reggel lekaszálom, majd miután megszáradt tolom le 2 centisre.

 

bjanos82 Creative Commons License 6 napja 0 0 654
bjanos82 Creative Commons License 6 napja 0 0 653

Kedves László!

Csatlakozom Ákoshoz (Hakos72): Én is szívesen venném, ha megosztana pár fotót, eddigi tapasztalatait!

Üdv, János

Előzmény: Kaszapenge... (651)
Hakos72 Creative Commons License 6 napja 0 0 652

Üdvözlöm!

Láthatnánk néhány fotót a gyüjteményről? Engem nagyon érdekelne, szívesen megnézném.

Köszönöm! 

Előzmény: Kaszapenge... (651)
Kaszapenge... Creative Commons License 6 napja 0 0 651

Tisztelt János,

 

 

Szívesen!  

Kaszapenge gyűjteményem van.

Tudok kaszálni is.

Üdv!

Előzmény: bjanos82 (649)
Hakos72 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 650

Szerintem a legjobb úton haladsz. Minden folyamatos kísérletezgetés, és mindenkinek magának kell megtalálni a neki leginkább megfelelő, legkényelmesebb, az adott kaszálnivalóhoz legjobb beállításokat (ez mindenkinél kicsit más). Igen, vannak ajánlások, de ezek inkább csak kiinduló állapotok, és hozzá is teszik mindig, hogy próbálgassuk és a kaszálnivalótól függ... Egyébként az osztrák-német ajánlások általában (Fux típusú ergonómikus nyelekhez) nagyjából ezek: 60 cm - 0-3 cm, 70 cm - 3-5 cm, 80+cm - 4-8 cm. (horgas pengénél kicsit több). Én általában a 60 cmest kb 3-4 cm-re, a 80 cmest kb 5-6 cmre szoktam úgy ránézésre kb állítani. A magyarok mindig inkább a szűkebb fogást keresik-szokták meg, nyugatabbra meg inkább a kissebb fogást szeretik. Kísérletezgetni kell.  Az meg, hogy kevesebb-több szálat "elhagy", sokszor a fű összetételén is múlik. Hiába a legjobb a beállítás, legjobb az élezés, vannak olyan fűfajták, amik nagyon nehezen kaszálhatók. Nálunk is vannak területek, amik könnyen gyönyörűen elsőre "borotválhatók", és 5 m múlva egyszercsak jön egy olyan fűösszetétel, hogy bármit csinál az ember, csak kinlódás... Pengekimozdulás: használattól csak nagyobb fogásra-harapásra tud állítódni a penge, kissebre nem, az inkább csak figyelmetlen beállítás lehetett szerintem. Én azért is szeretem mindig föl-le rakni a pengét, mert így mindig ellenőrizve van és frissen húzva a bilincs (meg persze utaztatom). 

A Hartstahl nekem is az egyik kedvencem...

Előzmény: Viduka78 (648)
bjanos82 Creative Commons License 2024.05.19 0 0 649

Kedves László!

 

Köszönöm a hasznos, érdekes információkat.

Magam is meg vagyok vele elégedve, bár itt-ott belemart a rozsda az élébe, amit még nem tudtam kidolgozni, de bízom benne, hogy idővel sikerül.

Üdv,

 

János

Előzmény: Kaszapenge... (647)
Viduka78 Creative Commons License 2024.05.18 0 0 648

Hartstahl 60-as. Javában folyik a tapasztalatszerzés. Teljesen jó penge. 

-A minap úgy jártam hogy kaszálás közben elhagyta a szálakat egy egy fogásnál. Jellemzően az ív elején. Ellenőriztem a beállítást, hát nagyon lógott a penge hegye. Kb 8 cm volt mérés szerint. Ha jól tudom 5-6 cm az ideális.Vagy kimozdult a penge, figyelmetlen voltam.

 

-A hét közepén voltam otthon Csokonyavisontán, ott van egy hatalmas igazi vérbeli kaszáló magas fűvel, réti Csenkesszel lóherével bükkönnyel vegyítve- ha minden igaz. Szóval volt teszt, szépen tudtam vágni, igaz hogy a talaj nem egyenes hanem pucoktúrásos, hangyaváras. 60 As penge ideális volt hozzá. 70 est próbáltam azzal kinlódós volt. 

-Ma reggel ismét mozogtam kicsit. A kaszát véletlenszerűen beállítottam kb 2-3 cm lógásra. Szóval még kisebbre. Úgye azt írja a nagykönyv hogy így nehezebb vágni mert nagyobbat harap. Így vágtam vele finom füvet. Komolyan mondom élmény volt. Semmit nem hagyott el, söprés szerűen dolgozott a penge, könnyű volt vágni..hasonlóan mint a yotube-n.

-Kérdésem: lehetséges az hogy finom fűhöz egyenesebbre célszerű állítani a pengét?

Köszönöm

Kaszapenge... Creative Commons License 2024.05.13 0 0 647

Ez egy román kaszapenge 

I ntreprinderea  M etalurgică  A iud

IMA

1954 ben kezdték gyártani az enyedi vasfeldolgozó üzemben.

Nekem is van de nagyon kemény. 

Amúgy jó kaszapenge 

Valamikor export áru volt.

 

Előzmény: bjanos82 (386)
Kaszapenge... Creative Commons License 2024.05.13 0 0 646

Jó napot kívánok, 

Tudok a kaszapengéről.

László 

Előzmény: bjanos82 (386)
Hakos72 Creative Commons License 2024.05.12 0 1 645

Holládi kaszanap 2024.

 

Hakos72 Creative Commons License 2024.05.08 0 0 644

Én Botan Andersonnál láttam vmi gyémántos késfenőt, de arra használta csak, hogy új pengéknél kalapálás előtt kicsit simítsa az élt, egyenletesebbé tegye a gyári durvább vékonyítást, gyári kalapálásnyomokat. Nem erre gondolsz?

Előzmény: Viduka78 (643)
Viduka78 Creative Commons License 2024.05.08 0 0 643

Üdv! Némelyik videón láttam valami fenovassal fentiek a pengét. Arról tud valaki valamit? Olyasmi lehet mint a késeknél? 

s51es Creative Commons License 2024.05.05 0 0 642

Szép napot kaszások!

Rég jártam erre, azt hittem már csak berregőst használ mindenki. 

Köszönöm utólag az azonosítást ! 

Vásároltam azóta pár öreg lötyögős (magyar) nyelet, rozsdás pengét, üllőt, kalapácsot... 

Örülök hogy van-lesz találkozó. Sajnos 12-e nem jó, de majd figyelek.

Előzmény: Hakos72 (354)
Cirifischio87 Creative Commons License 2024.05.03 0 0 641

Köszönöm a linkeket! :) Időközben beszereztem egy Fux kaszát a zöld, 60 cm - es pengével és a hozzá tartozó fa nyéllel. Tényleg álom vele dolgozni, pedig elég nehéz, göröngyös terepen avattam fel, ahol még fóliavázak között is kellett manőverezni. Hihetetlenül könnyű az egész, és a penge minősége is kiváló, nagyon könnyen és szépen nyújtható és fenhető, ég és föld az orosz pengéhez képest. A mozdulatsort még szokni kell, mert tényleg más, mint a magyar típusúval, de a végére egészen jól ráéreztem. A gyártó mellékelt egy nagyon részletes - bár német nyelvű - útmutatót is a beállításhoz, az nagyon hasznos volt, ki lehetne kísérletezni nyilván tapasztalati úton is, de így azért sok időt meg lehetett spórolni a beállítás próbálgatásokkal.

Előzmény: Hakos72 (632)
Cross80 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 640

Üdvözlöm! Írtam önnek Messengeren! :)

Előzmény: Hakos72 (636)
Hakos72 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 639

Én sima él párti vagyok, az egyenletes szép élre törekszek, aztán vagy jobban sikerül, vagy kevésbé. Én inkább arra törekszek, hogy lágyabb szárúakhoz finomabbra kalapálni ("hártyásabbra", 1-1.5 mm körömmel könnyen mozgatható, szépen fut a fény az élen) és finomabb fenőkővel fenni, finomabbak így a fenés után az apró fűrészfogas fenésnyomok. "Szívosabb" növényekhez viszont, amik már a "hártyásabb" élen könnyen sérüléseket okoznának, kevésbé nyújtom-kalapálom az élt (inkább csak a fényfutás határáig a körömnél), vagy csak egyszerűen nem kalapálom frissen az élt, és kicsit durvább fenőkővel fenek, így dúrvábbak-nagyobbak lesznek a fűrészfogas fenésnyomok (így kicsit gyakrabban kell fenni, de jobban bírja az él, nehezen sérül).  De akkor már a megfelelő penge fontosabb szerintem, lágyszárúakhoz (pláne harmatban) mehet a hosszabb vékonyabb, kicsit lágyabb penge (könnyebben nyújtható "hártyásra"), míg a "szívósabb" növényekehez valami rövidebb, erősebb penge. 

Ezt értem a "hártyás" körömmel fényfutós egyenletes élen: https://www.youtube.com/watch?v=3rhSgD5UFQw

 

Előzmény: Viduka78 (638)
Viduka78 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 638

Hakos erről mi a véleményed?

Hakos72 Creative Commons License 2024.04.26 0 0 637

Élvédő profil, pl lemezek, lemezajtók, kocsiajtók stb védelmére. Sok féle méretben van különböző lemezvastagságokhoz, de kaszához ez a legjobb.

Előzmény: Viduka78 (634)
Hakos72 Creative Commons License 2024.04.26 0 1 636

Én a "hegyes" "keskeny" üllőt ajánlanám, szerintem sokkal könnyebb és precízebb a kalapálás vele, akár kezdőként is gyorsabban megtanulható. Előző hozzászólásomban (632) vannak erről videók. Ár-érték arányban legjobb a Picard üllő. Ez kb 12 eFt és 500g-os. Az olcsóbbak sajna elég kicsik és nagyon "élesek", az nem jó. Legalább 1 cm átmérőjű ív kéne a tetejére. Ilyen: https://onescytherevolution.com/peening-anvils.html?fbclid=IwAR06TeSIPncHf3zcULGENkOYjr_sQYm1Uj7Qn9-wKcFBaRGHKTEFDX5DFFo 

Fönt a Hobbikertben van most még kb 7 db, de fogy, nincs a honlapon, ki kell telefonálni: http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek

Ha hegyes üllőt használsz, egy normálisabb 500-600g kalapács megfelelő, csak szépen minimálisan  le kell gömbölyíteni a lapját és az éleket-sarkokat, hogy így nézzen ki kb: https://www.vseprokoseni.cz/gb/35-peening-hammer-with-polished-lentil-face.html

Ez a kalapács a cseheknél jó minőség, és a 17 eFt-os üllőjük is nagyon jó, az olcsóbb túl kicsi. De én egy átlag kalapácsot csiszoltam-políroztam magamnak, teljesen jó (néha fel kell kicsit frissíteni a lapját)

Ha szeretsz barkácsolni, jó hegyes üllőt lehet készíteni egy legalább 1000g-os kalapácsbol is, beültetve egy fába, évek óta használok ilyet is. (ez azért nem olyan kemény, mnt egy direkt kaszaüllő, időnként fel kell csiszolni-frissíteni)

Ha belefér a keretbe, van a Hobbikertben Picard kalapács is (kicsit be kell csiszolni az ívét, de tuti anyag), vagy a csehektől készen.(üllő csak a 17 eFt-os jó a cseheknél)

 

 

Előzmény: Cross80 (635)
Cross80 Creative Commons License 2024.04.26 0 0 635

Sziasztok!

 

Hol lehetne venni jó féle kasza Üllőt illetve kalapácsot?

Kaszálás megy! De őszintén kikalapálás nem igazán.

Vagy esetleg megtudná mutatni ?

Viduka78 Creative Commons License 2024.04.26 0 0 634

Eredetileg mihez használták? Vagy csak van, és kinek mihez jó? 

Előzmény: Hakos72 (633)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!