Szeretném bővíteni a füge fajtáim körét. Keresem az alábbi fajták valamelyikének vesszőjét: Babits, Black Madeira, Egerszegi Sárga, Nero Roco, Peretta, Vasilika Melissi, Violette de Sollies, Fel tudok ajánlani cserébe Brogitto Nero, Brown Turkey, Dottao vesszőket, ezenkívül az általam Sashalmi Óriásnak elkeresztelt ismeretlen fajta meggyökereztetett, becserepezett dugványát illetve egy összeállítást a világ legfinomabb paradicsomfajtáinak magjából ( kb. 200 fajtám van ) . Budapesten és Pest megyében érte megyek.
Csak infó gyanánt: tavaly valamikor nyár végén 2 ágat lehajtottam a földre és betakartam egy részét (a vége fele kb. kint maradt, követ tettem rá, öntözgettem, most szedtem ki, szépen meggyökereztek. De a légbújtás sokkal jobb szerintem, egy kb. méteres oldalsó vessző tőhöz közeli részére tettem egy káposztás műanyag kis vedret, amit elvágtam és likasztottam, hogy át tudjam húzni rajta a vesszőt, a tetejét is visszaraktam rá (átlátszó) tele raktam földdel, és ötözgettem, látszott a gyökeresedés. Olyan vessző volt, ami tavaly rendesen termett már, kvázi kis fa. Most tavasszal levágtam tőben és csodás gyökeres állapotban kiültettem. Egy méter fölötti termő kis fát kaptam azonnal. Ja és semmiféle bemetszést nem csináltam a vödör vonalában. Vödör helyett sok más is megfelel.Ezt idén lehet több ággal is megcsinálom.
Köszönet az itteni infókért ezügyben, főleg 55judit-tól olvastam sokszor erről!
Köszönöm szépen a tanácsokat amit ha nem lesz más meg is fogadok. Csak azért próbálkoztam volna első körben a fórummal mert pont itt olvastam több írásban hogy nem azt küldik amit az ember kifizet. Így akartam megkímélni magam a kertészetek zsákbamacskáitól. Ráadásul a három preferált fajta sehol nincs egyszerre. De nem baj majd összehozom valahogy.
Amúgy olyan szép fákat szeretnék nevelni mint tieid.Kíváncsi is lennék a véleményedre hogy ezek a fajták alkalmasak-e rá mert a többi gyümölcsfától nem bokrosíthatok.
Mivel a gyerekek a fügével is versenyképesen gyors növekedésre képesek, én azt javasolnám, hogy "kész" előnevelt fügét rendeljél megbízható helyről, ami nagyon szerencsés esetben már idén ősszel is némi kóstolót, jövőre meg már többet akár nyáron és ősszel is.
Ráadásul ha rendeled, akkor oda postázzák, ahova szeretnéd.
Megbízható hely tapasztalatom szerint (rendeltem náluk, pl az első Babits és a Peretta fügém tőlük van):
A fontos, hogy április közepén ültesd ki, gondoskodj bőséges locsolásról, akár naponta egy vödörrel. Ezek a gyökeres kis fügék már bírják, sőt nagyon szeretik a vizet. Gyors növekedésnek indulnak, ha jól érzik magukat. A földre nem különösebben érzékenyek, de persze itt is előnyösebb a szerves anyagban gazdag jó minőségű.
Ha bokornak neveled, akkor nem kell bántani az esetleges oldal és gyökérhajtásokat. Ha viszont fát szeretnél, akkor ahogy rossz helyen elkezd egy vadhajtást hozni, akkor az tőből ki kell törni, metszeni!
nem szentírás, hogy bokron többet terem, ellenben nehezebb szedni és gondozni.
Először arról szeretnék szólni hogy miután szinte teljesen átolvastam a fórumot, lenyűgözött sok ember munkája,tudása, megszállottsága a füge iránt. Én is többször ettem már fügét és nagyon ízlett,de sosem éreztem késztetést arra hogy termeljek is a kertemben. És itt jön a"DE", az unokánk szinte semmilyen nyers gyümölcsöt nem hajlandó fogyasztani csak a legédesebbeket eszi meg. Mivel továbbra sem szeretnénk egészségtelen édességekkel tömni itt jött képbe a füge hátha az is bejönne neki. Ki is jelöltem a bemutatásaitok és a "fügés ember" fantasztikus fajtabemutatója alapján három féle fügét. A Babits,a Mary Lane,és a Kadota (Dottato) fajtákat. És itt kérném a fórumtársak segítségét hogyha valaki tudna nekem vesszőt esetleg csemetét küldeni ezen fajtákból az legyen kedves írjon rám! (mail publikus)Természetesen nem ingyen kérem a költségeket megbeszéljük.
Előre is köszönöm és mindenkinek jó kertészkedést!
ui: Kisvárda esetleg Nyíregyháza környékén érte is mennék ha nem zavarok és egy kis tapasztalat átadást sem utasítanák vissza!
A Peretta is szívesen bokrosodik, ha hagyod neki, hogy gyökérről új hajtásokat hozzon. Kb megfelel az általad leírt elvárásoknak, ezenkívül látványos a termése, finom és igen jó fagytűrőképességekkel rendelkezik.
Szeretnék magamnak 2 db fügebokrot ültetni, viszont a fajta választáshoz szeretnék tőletek kis segítséget kérni, mivel nekem még nincs tapasztalatom, helyette csak ellentmondó információim. (Tudom, hogy nem egyszerű a helyzet, ugyanaz a bokor eltérően fejlődhet, teremhet különböző adottságú helyeken, eltérő környezetben…)
A célom, hogy 3-4 méter magas és széles bokor legyen belőle, tehát nem szeretnék pl. Györöki lapos vagy Babits fajtákat, amik ismereteim szerint megállíthatatlanul törnek felfelé. Inkább elterülő fajtát szeretnék, viszont azért ne vízszintes irányban heverjen (mint ahogy pl. a Szivarfügéről hallottam), hanem legyen tartása, mert a kb. 4 méteres magasság jól jönne, mivel egyik funkciója a bokroknak az lenne, hogy takarjon szomszéd telek felől. E mellett nyilván a termés minősége, íze is fontos lenne.
Egyelőre 4 fajtára szűkítettem a keretet: Keszthelyi barna, Zöld aszalódó (nyurga fajta?), Sárga óriás, Zöld óriás. Ezekből választanám ki a kettőt, és ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy akinek van ezekről tapasztalata (bokor méret, terebélyesedés, termés minősége), esetleg megoszthatná velem. Természetesen, ha fentieken kívül lenne más ötletetek, azt is szívesen veszem.
The Dark Side of the Moon tagtárstól a hónap elején kapott dugványaim már kezdenek életjeleket mutatni, aminek nagyon örülök. Szeretnék még melléjük Ronde de Bordeaux vagy Sultane fügét is gyökereztetni, ha van itt valakinek és postaköltség térítés ellenében küldene is szívesen, kérem jelentkezzen :) Előre is köszönöm!
Nálam megy a gyökereztetés, de ezek október 6-i vágások. Nem tudom, van-e itt olyan, aki emellett facebook csoportban is tag, oda is feltettem. Igy néznek ki jelenleg a fügék, kaptak egy átültetést száraz közegbe, mert túllocsoltam öket. Az egyik még csak gyökeret hozott, levelet nem, míg a többi (szokásos módon) levelet hoztak először és csak késöbb gyökeret.
November 14-én így nézett ki, mostanra szépen tisztult. Az elején az aszalt fügék jó része felúszik a tetejére, mára ezek szépen lesüllyedtek az aljára.
A mellette lévő füge az előző ágyas, abba más fajta fügét tettem és kevesebbet. Ezért sokkal sötétebb már most a mostani. És ez még érik, mert azt hiszem írtam, hogy legalább 6 hónapig nem fejtem le, ami 2024. májusban lesz esedékes.
Majd csinálok róla ma fotót és meglátod, hogy azóta mennyit változott és MOST milyen jól néz ki! :-)
Ez a kép akkor készült, amikor előkészítettem és ráöntöttem a pálinkát a fügecsipszre. Hat hónapig nem bántom... Na jó, néha azért óvatosan egy-egy csepp erejéig megkóstolom. Ki bírná ki enélkül a helyemben? Hat hónap után kap egy alapos szűrést, hogy szilárd részek ne maradjanak benne. A megmaradó fügék meg külön kerülnek elfogyasztásra. Azok is ütnek, a bennük lévő alkohol miatt.
A színe már olyan most, mint az óbornak! Oldódnak ki a fügéből a festékanyagok és persze a cukor és az aromák.
Most relatíve sok vörös fügét tettem bele, ettől lesz igazán látványos. A végeredmény valahol az Unicum-szerű kinézet lesz.
Tavaly is nagyon finom lett, de akkor inkább sárga volt. Még van belőle, majd melléteszem, hogy látszódjon a különbség.
Utoljára 3 éve volt ilyen, mint amilyen most lesz.
Nőkre kifejezetten veszélyes ital. Ízre olyan, mint a likőr, nyilván nagyon édes is. Az édes fügeíz miatt van egy nagyon pici kesernyés beütése is, gondolom a héja miatt, de ez pont jó benne.
Itatja magát és csak utólag derül ki, hogy 48-50 fokos! :-)
Egyébként nálam a cserépben tartott kb 2 méteres fügéket támadta meg, mert azok még most is hoztak új leveleket. Gondolom az utóbbi pár nap behúzza náluk a féket.