Keresés

Részletes keresés

Miller a sör Creative Commons License 2024.01.31 0 0 175

Ez már 16 éve is baromság volt, és továbbra sem látok rá semmi esélyt.

(mennyire durva, hogy már 2008-ban is ezt a szart rágtuk....)

Előzmény: Chandler_NEW (174)
Chandler_NEW Creative Commons License 2024.01.30 0 0 174
Chandler Creative Commons License 2008.10.12 0 0 173

Tovább terjed a globalizmus a profi futballban.

És ez - figyelembe véve, hogy a professzionális futball esetén üzletről van szó - JÓ!

Már rég fel kellett volna számolni a francba a nemzeti bajnokságokat, és helyette regionális ligákat alapítani!

     

Akkor az UEFA sem szenvedne tovább, hogy miként engedje be, de zárja ki a kicsiket a kupáiból. Nem volnának kicsik, mert minden régió kb. egyforma nagy volna, és aki be tud jutni belőle az európai kupákba, az kb azonos erősségű mezőnyből érkezik.

    

Szerintem kb 10-15 régió bőven elég lenne az ötvenakárhány kis bajnokság helyett, benne a most is elég erős nagyok önálló régiók is lehetnének.

Pl.

Brit régió (Anglia, Skócia, Wales, Írország, Észak-Írország)

Hispán régió (Spanyolo., Portugália)

Francia régió (Franciao., Vallónia, esetleg Francia-Svájc)

Olasz régió (Olaszo., esetleg Olasz-Svájc)

Német régió (Németország, esetleg Német-Svájc)

Skandináv régió (Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Flandria, Izland, Feröer)

Balti Régió (Finno., Észto., Letto., Litvánia, esetleg Lengyelo.)

Lengyel régió (esetleg Lengyelo. egyedül)

Közép-Európa régió (Ausztria, Cseho., Szlovákia, Magyaro.,Szlovénia, esetleg Svájc)

Ukrajna

Nyugat-Balkán régió (Horváto., Bosznia, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Albánia)

Kelet-Balkán régió (Moldova, Románia, Bulgária)

Dél-Balkán régió (Görögo., Töröko, Ciprus, Málta, Izrael)

Kaukázus-régió (Grúzia, Örményo., Azerbajdzsán)

Oroszország

Kazahsztán

Közép-Ázsia Régió (itt már buzinagyok a távolságok, eldönthetnék, hogy akarnak-e régiót, vagy szarakodnak tovább nemzetenként)

Chandler Creative Commons License 2007.05.08 0 0 172

Jönnének, mennének - Három határon túli jelentkező magyar bajnokságra

    

Népszabadság, Bruckner Gábor

2007. május 8.

    

Bár még minden bizonytalan, jó esély mutatkozik rá, hogy a következő bajnoki szezonban - az öt hazai együttes (Alba Volán, Dunaújváros, FTC, Miskolc, Újpest) mellett - három határon túli csapat is részt vesz. Az ebben a tekintetben "rutinos" Sport Club Csíkszereda a nagy sikerre - a legutóbb megszerzett bronzéremre - való tekintettel nevezne, de örömmel szerepelne az OB I-ben a székelyföldi város másik társulata, a HC Csíkszereda, valamint a horvát Medvescak Zagreb is.

     

Kovács Zoltán szövetségi főtitkár szerint a magyar hokiban ugyanaz történik, mint szerte Európában: mivel a játék infrastrukturális adottságai miatt a nívó kevés településre korlátozódik, a továbbfejlődést a nemzeti mezőnyből kiemelkedők külföldi vendégjátéka, illetve az otthon maradók számára a sorozat nemzetközivé tétele jelenti. Ezért próbálkozik az Alba Volán az osztrák ligával (ha sikerrel, akkor az itthoni alapszakaszban a fehérváriak utánpótlás-együttese játszana, s a felnőttek csak a rájátszásba kapcsolódnának be), így fordult elő, hogy a Milano Vipers a közelmúltban francia bajnoki címet szerzett, ezen okból indul az észtek legjobb garnitúrája a finn másodosztályban és hasonló céllal kísérletezik az osztrák Salzburg bekapcsolódni a németországi sorozatba.

    

A sportági vezető úgy véli, az optimális természetesen az volna, ha idehaza lenne kellő számú, az első osztályú színvonalat megütő gárda, ám mert a helyzet nem ez, örülnünk kell a külföldiek érdeklődésének. A három említett csapat amúgy várhatóan a középmezőnyt erősítené, az elsőség kérdésébe aligha szólna bele. Ha mégis, az sem okozna semmiféle adminisztratív gondot, a jégkorongsportban ugyanis - szemben más csapatjátékokkal - nem feltétlenül a bajnoki helyezések függvénye a részvétel a kontinentális klubtornákon. Kisebb kényelmetlenség legföljebb a távolabbi úticélok megközelítéséből származhatna; a Miskolc-Zágráb vagy a Zágráb- Csíkszereda távolság nem elhanyagolható, ugyebár.

    

A magyar szövetség egyébként semmiféle extra feltételt nem támaszt a jelentkezőkkel szemben, nem úgy, mint a Volánra kikötések tömegét zúdító osztrákok. "Mi egyenrangú partnerként kezelünk mindenkit" - jegyezte meg Kovács, amit a magunk részéről csupán egy költői kérdéssel toldanánk meg: nem is olyan régen, a Kisstadionban, Jászberényben vagy éppen Dunaújvárosban fagyoskodva vajon ki gondolhatta volna, hogy hozzánk vágyik bárki is a külhonból?

Vasco Núnez de Balboa Creative Commons License 2007.05.03 0 0 171
Chen, nem akartam az Újpest topikot offolni a témával.

Na, tehát, szerintem a szürke eminenciásokat véleményem szerint nem a pénz motiválja, bár tényként kell elkönyvelnünk, hogy már megyei, körzeti bajnoki osztályokban is minimális pénzekért játszanak az emberek. Szerintem eredményorientált állami támogatási rendszert kellene bevezetni, de mivel a szponzori pénzeket nem lehet kivonni a futtballból--mindig lesz néhány elmebeteg, aki a pénzét ebbe a sárba akarja befektetni--valahogy korlátozni kellene. Ne keressen milliókat, tízmilliókat egy olyan játékos, vezető sem, aki a saját sportágában nem üti meg az európai szintet.
Kezdődjön már el valami, ha kell diktatórikus eszközökkel is.
Chandler Creative Commons License 2007.04.21 0 0 170

A Volán oldhatja meg a magyar hoki gondját

     

A Volán oldhatja meg a magyar hoki gondját

2007. április 20., péntek, 10:50

 

Története legjobb világbajnoki szereplését ért el a magyar jégkorong-válogatott Ljubjanában, a 2002-es sikert lemásolva ugyanis második helyen végzett a divízió I-es világbajnokság egyik csoportjában. Sajnos az már a második játéknapon kiderült, hiába álmodoztunk, a házigazda Szlovénia eggyel magasabb szintet képvisel. A reményt azonban éltetheti, hogy mi is a "szlovén útra" készülünk lépni: a hírek szerint ugyanis a válogatott gerincét adó HK Jesenice mintájára a magyar bajnok Alba Volán-FeVita is kész elindulni az osztrák ligában. Ha minden jól megy, a tervekből május közepére valóság válhat.

 

Pincési László helyszíni jelentése Ljubljanából

      

"A magyar bajnokik mellett szükség van minél több, komolyabb mérkőzésre, főleg az Interliga-meccsekre, ahol szlovénokkal játszhatnak klubcsapataink" - jegyezte meg Pat Cortina kapitány az [origo] Vendégszobájában még a divízió I-es világbajnokságot megelőzően  arra a kérdésre, szerinte mi lehet a magyar hoki felemelkedésének kulcsa.

   

Mert tény, Szlovénia már rálépett erre az úra. Nem elég, hogy a hazai liga nívósabb, hogy olyan klasszist tudott kinevelni, mint a Los Angeles Kings gyöngyszeme, Anze Kopitar, de a HK Jesenice például az az osztrák Bundesligában edződik. S ez látszik is a válogatott teljesítményén, a jesenicei klubra épülő nemzeti csapat olyan klasszisokkal bír, mint Andrej Hocevar kapus, a Rodman fivérek, Marcel és David, a fiatal Anze Terlikar és Gregor Poloncic, vagy a már 28 éves Tomaz Razingar, aki még az NHL-ben is megállná helyét.

     

A szlovén hoki sikerei sem tekintenek vissza komoly múltra, a válogatott az ország függetlenné válásakor a C csoportban indulhatott, s csak ötödik nekifutásra, 1997-ben lépett egy osztállyal feljebb, ahol újabb négy évnek kellett eltelnie, hogy 2001-ben (szintén Ljubljanában) kivívja az A csoportos tagságot. Azóta sormintaként "kétszer bennmarad, egyszer kiesik" játékot játszik, azaz a statisztika szerint jövőre Kanadában nem fog kizúgni a legjobbak közül.

    

Hogy miért példálózunk ezzel? Mert úgy tűnik, a magyar hokit is ezt az út mentheti meg. A hazai bajnokság színvonala nem üti meg a kívánt mércét, az Interliga egy idő után már nem képes ellátni fejlődést biztosító feladatát. Jöhet az osztrák Bundesliga...

   

Informácóink szerint az Alba Volán-FeVita együttese jövőre már az Erste Bank Ligában (is) szerepelhet. Az osztrák szövetség ugyanis úgy ítélte meg, a Jesenice érkezése jó tett, s máris tárgyalásokat kezdeményezett egy másik szlovén gárda, az Olimpija Ljubljana vezetőivel. S hogy ne 9 csapatos legyen a bajnokség, tizedikként a fehérvári alakulat jöhet szóba.

     

Úgy tudjuk, a Volán-vezetők május közepéig kaptak határidőt, hogy szándékukat bizonyítandó jelezzék szándékai komolyságát, a Bundesliga elöljárói ez idő alatt megvizsgálják a lehetőségeket, a fehérvári létesítményt, s döntenek.

Állítólag mire a jövő szombaton, április 28-án kezdődő moszkvai világbajnokság véget ér, megszülethet a verdikt, pozitív esetben azt is jelentheti, hogy a Volán-lépés megmenti, de minden bizonnyal előremozdítja a magyar jégkorong B csoportban ragadt szekerét.

    

Egy komoly bajnokságban edződött csapat, kiegészülve a légiósokkal (gondoljunk csak bele, Szuper Levente, Szélig Vikor, Tokaji Vikor, Vas Márton, vagy a most kimaradó Vas János és Benk András már külföldön keresi kenyerét) és a fiatal dunaújvárosi tehetségekkel képes lehet arra, hogy beküzdje magát a legjobbak közé.

    

A csapatra addig még sok feladat vár, például szombaton győzelemmel búcsúzni a szlovén fővárostól. Az ellenfél Japán lesz, amelyet ugyan Pat Cortina feljutásra is esélyesnek tartott, de a mutatott játék alapján nehéz elképelni, hogy kikapjunk az ázsiai együttestől. Szlovénia Litvánia ellen zár, a játéknap legnagyobb meccsét viszont Románia és Nagy-Britannia vívja majd, a tét mindkét fél számára a kiesés elkerülése lesz.

Chandler Creative Commons License 2006.11.13 0 0 169

Na meg persze ez se. :)

    

     

Régen tudtam beugrani, de nagyon örülök, hogy végre megint értelmes vita folyik a topikban! Ma egy csomó olyan dolgot olvastam, amivel maximálisan egyet tudok érteni! Ha megengeditek, felidézném őket, mert összeáll belőlük az a gondolatmanet, ami szerintem egy megoldást adhat!

       

"Nem te vagy az első aki nekem az állami pénzek hiányáról ír, mintha én valaha is azt mondtam volna, hogy az államnak kell eltartania a focit. […] A focit meg a megtermelt pénzekből és a tehetős vállakozók hozzájárulásaiból lehet eltartani. Nem sok klubbot tudsz a világon mutatni (még a magáról ezt hirdető három-négyezer valós néző helyett nyolcat hazudó Kondások sem), ami a tulajok, egy-egy mecénás pénze nélkül is megélne a mai szinvonalán, tisztán az üzleti bevételek alapján." (Bélabá)

      

"Lassan ra kene mar jonni MINDENKINEK itthon , hogy a jegybevetelek onmagaban lofaszt nem ernek. persze jol jonnek a nagy nincstelensegben , de gyakorlatilag semire nem eleg.

TV-s penzek , szponzori szerzodesek , jatekoseladas , nemzetkozi kupak arbevetele . Ezek szamitanak , a jegybevetel nem igazan . A merchandising meg nulla, arra sem epithetunk. Egy "interkontinentalis" ( vilagszerte ismert,kedvelt csapatnal a merchandising nagyon komoly penzt hoz, de egy kozep-europai csapatnal SOHA nem lesz ez komoly tenyezo a koltsegvetesben . Az oroszoknal egy Szpartak Moszkva, egy Zenit Szentpetervar koltsegvetese sem a merchandisingra epul, pedig ott tobben elnek, tobben jarnak meccsre." (Strong)

         

"3500-as átlagnézőszámú klubok (Tavaly 6500) nem nagyon szokták ma már szétcsapkodni európa pályáin az ellenfelet. minden összefügg mindennel. […] el kell fogadnunk: a siker a nagy kluboké (nemzetközi szinten, ami magyar szinten megy az mtk-val az a hazugság, a becsapás). a nagy klubok meg attól nagyok, hogy sok a szurkolójuk […] ha mi a msotani szinten maradunk, elköszönhetünk az olyan komoly sikerektől, ami miatt te is Újpest-szurkoló lettél. a tulaj meg nem fogja összetörni magát 3000-5000 nézőért, ez így van mindenhol" (Focinho)

       

"A régiós nézőszámoknak sztem elsősorban társadalmi okai vannak. A futball ma már jóléti szórakozás a gazdaságilag fejlett országokban (Anglia, Olaszo., Németo., Spanyolo., Franciao., Belgium, Hollandia), a klubok jól használják ki pártolóik gazdasági erejét. Nekünk van 4000-es nézőszámunk, se tv bevétel, se liga bevétel (na jó minimális), játékost eddig nem adtunk el, a tulaj pénztárcája meg ugye véges." (Focinho)

        

Szóval, összeszedve ugyanezeket felsorolásba:

- állami pénzek hiánya,

- a focit a megtermelt pénzekből és a tehetős vállakozók hozzájárulásaiból lehet eltartani,

- a jegybevetelek onmagaban lofaszt nem ernek,

- TV-s penzek, szponzori szerzodesek, jatekoseladas, nemzetkozi kupak arbevetele - ezek szamitanak, a jegybevetel nem igazan,

- a siker a nagy kluboké, a nagy klubok meg attól nagyok, hogy sok a szurkolójuk,

- a tulaj meg nem fogja összetörni magát 3000-5000 nézőért,

- nézőszámoknak elsősorban társadalmi okai vannak,

- futball ma már jóléti szórakozás a gazdaságilag fejlett országokban,

- a klubok jól használják ki pártolóik gazdasági erejét.

        

Évek óta világos, hogy a magyar futballt nem lehet ajándékba kapott külső forrásokból megmenteni. Teljesen irreális, ezért hiábavaló is államra, szövetségre, bolond milliárdosok seregére várni megmentőként. Sajnos az is realitás viszont, hogy jelenleg nem olyanok a körülmények Mo-n, hogy üzletként megéljen a sportág. Se társadalmi presztízse nincsen, se piaca - ezek összefüggnek.

        

Ezen a ponton még egy idézetet hadd citáljak:

"A klubnak kell megfogni a szurkoló kezét és bevinni a stadionba. Van rá kismillió módszer. Úgy kell kezdeni, hogy először is meghatározzuk, hogy kiket akarunk bevinni a lelátókra"(lg)

      

Talán már évekkel ezelőtt is volt, mikor előálltam ugyanezzel. Azzal, hogy valahogy próbáljuk körbeírni, kik is az Újpest-drukkerek, kik azok, akiket be szeretnénk hozni. Lehurrogtatok, mert kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű; ez nem nemzeti, vallási, szociális vagy lokális kategória. Teljesen ezek fölött álló, nem megfogható. A legnépszerűbb klubok esetében talán divatnak mondanám, ha nem lenne ez pejoratív ebben a kontextusban.

        

És amire még rámutatnék: nagy klub csak divatklub lehet egy olyan országban, mint a miénk. Itt nem olyanok a vallási, etnikai, szociális vagy egyéb viszonyok, vagy akár a településméretek, hogy ezek alapján tömegklubbá lehessen válni. Ehhez más kell; ha úgy tetszik: divat. Szerintem az egykori fradizmus és annak teljes tartalmi kiüresedése ezt jól példázza.

       

A fentiek nyomán én azt gondolom, hogy ahhoz, hogy minden magyar klub felfusson olyan szintre, hogy valódi profiként megéljen, nincsenek itt meg a piaci viszonyok és nem is lesznek belátható időn belül. A megoldás, hogy fel kell vállalnunk az elitesedést, az olló szétnyílását, és nagyon kevesek felemelkedését, miközben többen lesüllyednek.

        

Ha úgy tetszik: arra kell meghirdetni a versenyt, hogy ki lehet divatklub, és a győztesnek meg kell adni a lehetőséget, hogy az amúgy nem rendelkezésre álló tulajdonságokkal fűszerezze az imázsát, amíg ő van a spiccen.

         

Szerintem ahhoz, hogy újra presztízse legyen a futballmeccsre járásnak az kell, hogy ne lehessen mindenhol megtenni, de mégis mindenhova eljusson, hogy vágyjanak rá. A vágyakozás azzal kezdődik, hogy előtted van, de mégsem elérhető vmi. Amíg 16 helyen lehet elsőosztályú és 32 helyen másodosztályú meccsre menni, de rangja sehol nincsen, addig persze, hogy nem üzlet a dolog.

        

Tudom, hogy unjátok, de ezredszer leírom: ha volna egy 2-3 szinten rendezett nemzetközi bajnokság, amiben csak 2-3 magyar csapat tudna megkapaszkodni szintenként, akkor azok rögtön tudnának érdeklődést támasztani önmaguk iránt.

Megkapnák a nemzeti kártyát hozzá, elmondhatnák, hogy ők a magyar klub a szomszédok ellen.

Megkapnák, hogy volna egy sorozat, amiről minden sajtótermék ír itthon és még x országban, közvetít egy hazai tv meg az Eurposport - de sehol máshol nem élvezhető élőben az országban, csak náluk 2-3-uknál.

Megkapnák, hogy volna egy sorozat, amit nem lehetne önfeledten, bő nyállal köpködni, mert benne volna egy csomó márkás név - és 2-3 másik ország sajtója, ami ugyanarról közvetít. Amit citálni lehetne ellenvéleményként.

Megkapnának egy olyan figyelmet, amit megfelelő marketingmunkával divattá lehet gyúrni.

Megkapná a tulajdonos a sanszot, hogy a befektetése ne csak 3000-5000 embert érdekeljen, mert egy országot képviselne vele.

      

Rengeteg üzleti sanszot adna a benne szereplőknek, a verseny pedig azért folyhatna, hogy ki tud odakerülni és ott megragadni. Szerintem ez indíthatná el a magyar futballt, nem egy irreális 1500 milliárdos terv, amire soha nem lesz fedezet.

Chandler Creative Commons License 2006.11.13 0 0 168

Csak hogy ne süllyedjen el örökre egy ilyen örökbecsű:)

    

Egy érdekes cikkecske a nemzetközi futball bérszinvonaláról. Nyilván az olasz bajnokság a big5 tagja, így nem mutat éppen átlagot a kontinensre, viszont a nemzetközi versenyképesség valahol az ő átlaguknál kezdődik, így szvsz megfelelő benchmark.

      

"Az olasz labdarúgó-bajnokság első és másodosztályában szereplő játékosok fizetése csökkenő tendenciát mutat, a helyi profi liga kimutatása szerint visszaesett a 90-es években tapasztalt szintre. A dokumentum jelzi, az előző szezonban először fordult elő a 2001/02-es idény óta, hogy az élvonalbeli futballisták átlagos évi járandósága egymillió euró alá, egész pontosan 923 ezerre esett. A 609 Serie A-s labdarúgónak csak mindössze 20 százaléka tehet zsebre egymilliónál nagyobb összeget egy év alatt.

A Serie B-ben a játékosok átlagos éves keresete 204 ezer euró."

       

Ki lehet számolni pl, hogy egy komoly bajnokság igénybevételéhez átlagosan 30 fő fölötti kerettel (30,45) kell kalkulálni.

    

Hogy ezekhez a keretekhez az átlagos bérköltség csak játékosokra 28.105.350 EUR (7,3Mrd HUF), de ha feltételezzük, hogy a topkereső 20% a nagycsapatokban játszik, akkor is megvan vagy 4-5Mrd HUF. Ezt a költségszintet fedezni kell tudni a szabad játékosvándorlás miatt ehhez a játékszinthez.

     

Hogy mindezt az átlagot olyan csapatok produkálják, akiknek az átlagos nézőszáma a top5 nélkül mindössze 14.969, az átlagos stadionkapacitás pedig 26 ezer alatti (azaz az átlagos kihasználtság 57,7%, vagyis féház!). Ezeket a paramétereket tudja hozni magyar csapat is megfelelő közegben.

       

A klucs szvsz a közvetlenül megjelenő nézőktől független bevétel, azaz a jogdíj és a szponzorok, amik a tv-s megjelenéssel vannak összefüggésben. Ehhez az kell, hogy egy nagy piacon elérhető, sokat fizetni képes és hajlandó tv-vel legyen szerződés - vagy sok kisebbel, ami nyilván csak akkor lehetséges, ha ezek nem egy területen, ugyanarra a piacra szolgáltatnak.

      

És még egy érdekesség: az 1. és 2. osztály közötti különbség osztályszintű átlagban 4,5-szeres úgy, hogy a Juventus adatai utóbbit erősítik és előbbit gyengítik!

Egyáltalán nem baj (sőt!), ha brutális a szakadék az elit és a maradék közt! Ez a különbség egyébként simán megvan az angol bajnokságokban is. Egyedül nálunk játszunk kommunizmust, ahol olyan esélyeket teremtünk, amivel mindenki csak egyenlő lehet...

Chandler Creative Commons License 2006.09.22 0 0 167

Egy újabb érdekes elképzelés. A lényeg az UEFA véleménye benne!

    

   

Balkáni szintre emelkedhetünk fociban

2006-09-13 11:22:59

      

Balkán liga létrehozását javasolja Nebojsa Lekovic, a Crvena Zvezda klubigazgatója. A szakember elképzelései szerint egy olyan bajnokságot kellene létrehozni, amelyben játszhatnának egymással a térség legjelentősebb labdarúgó csapatai.
      
Az ötletről beszámoló Vecernji List horvát napilap a török Galatasarayt, Fenerbahce-t és Besiktast, a görög Panathinaikost, Olympiakost és AEK Athent, a szerb Partizan Belgradot valamint a horvát Dinamo Zagrebot és Hajduk Splitet konkrétan megnevezte, mint lehetséges indulót, de várnak csapatokat Bulgáriából, Montenegróból, Ausztriából és hazánkból is. Azt, hogy Magyarországról mely klubok nevezésére számítanak egyelőre nem jelezték.
       
A Balkán liga megálmodói már az UEFA véleményét is kikérte a tervezett sorozat elindításáról. Az európai szövetség először támogatólag lépett fel, ám amikor kiderült, hogy a csapat közt – szurkolóikról hírhedt – török és görög gárdák is vannak, aggályainak adott hangot, s jelezte: biztonsági okokból egyelőre nem javasolja a liga létrehozását.

(Der Standard)

Chandler Creative Commons License 2006.07.11 0 0 166

Ezt a kis cikkecskét idemásolom, mert egyre inkább meggyőződésem, hogy az Interligát is egy egységes közép-európai fejlesztési koncepció részeként kellene kezelni, egy csomagba vonva a svájci-osztrák és magyar-horvát EB-k rendezésével.

      

"Megdobja a német foci piaci értékét a vb

2006-07-04

   

Megsokszorozhatja a német első osztályú labdarúgó-bajnokság értékét a hét végén már a fináléjához érkező futball-vb. A Német Labdarúgóliga elnöke, Christian Seifert szerint a világbajnokság és a meccsek helyszínei mindjobban ráirányíthatják a figyelmet a német futballra.

   

A Bundesliga külföldi tévés jogait 12 millió euróért értékesítették a 2005 júniusában befejeződött bajnoki szezonban az Ernst & Young LLP adatai szerint, miközben például az angol első osztályú bajnokság, a Premiership ugyanebben az időszakban 157 millió eurót ért a nemzetközi tévétársaságoknak.

    

Közben a Bundesliga-csapatok bevétele 17 százalékkal, 1,2 milliárd euróra emelkedett, szemben az angolok közel kétmilliárdos bevételével.

A német foci a külföldi tévéjogok kereskedelmét tekintve csak a negyedik legértékesebb bajnokság – ismerte el Christian Seifert. A Bundesligánál a Premiership mellett a spanyol Primera Division és az olasz Serie A is többet ér a nemzetközi piacon."

 

Fido bácsi Creative Commons License 2006.06.03 0 0 165

Gondoltam, ezt beteszem ide Chandlernek.

Már máshol is kezdődik.

Igaz, ebben legalább benne vagyunk mi is!

    

"A vezető európai férfiklubok elitcsoportba tömörülnének gazdasági pozíciójuk erősítése érdekében.
Az ötletgazda Bernd Uwe Hildebrandt, a Magdeburg menedzsere elmondta, az elképzelésről már tájékoztatta az EHF vezetőit.
Az elképzelt G14 tagjainak egy része már ismert: Ciudad Real, Barcelona, Pamplona, RK Zagreb, Kiel, Flensburg, Celje, Montpellier, Csehovszki Medvegyi, MKB Veszprém."

Darwin Creative Commons License 2006.05.28 0 0 164
igen, az is jó ötlet, hogy összekapcsolni egy ilyen KK-t az Osztrák-Svácjci és a (remélhetőleg) Horvát-Magyar rendezéssel. (promóciót jelenthetne mindegyiknek. meg persze ezeknek a csapatoknak-országoknak is. ugyse sok nemzetközi megjelenésük van.) szerintem kezdetben nem kéne túlerőltetni a dolgot, ha már ezek az országok, amelyek közös cipőben kullognak a nagyok után, képesek lennének egy Royal League szerű sorozatot évről évre lebonyolítani, az már csak alapnak is jó lenne a későbbiekre... (a csapatoknak nőne a hírneve Közép Európa szinten és valamelyest távolabb is, a média jobban odafigyelne egy kicsit rájuk, stb., ez szerintem ezeknek az országoknak mindegyiknek - többé-kevésbé - érdeke lenne) 2009/2010-el úgy tűnik amúgyis megváltozik a BL-UEFA bonyolítása, addig kéne még ezt megragadni, után ki tudja lehet e. lehet, hogy épp akkor már ugyis másképp kell e téren is gondolkodni. de addig is amit lehet...
Előzmény: Chandler (162)
Chandler Creative Commons License 2006.05.24 0 0 163

Kis adalék arra vonatkozóan, hogy mások sem nagyon örülnek a nagyok gazdagodásának. Többek közt maga az UEFA sem...

Chandler Creative Commons License 2006.05.24 0 0 162

Igen, az ilyesfajta taktikázás ügyes fegyver lehet.

     

Én nagyon drukkolok, hogy megkapjuk a horvátokkal közösben az EB-rendezést, amire az olasz botrány után minden esélyünk megvan. Ekkor villámgyorsan meg lehetne szervezni a KK újraindítását azon közép-európai országok részvételével, akik a következő nagy európai tornák szervezésében az UEFA partnerei lesznek, kiegészítve a térség futballnagyhatalmával és pár régiós országgal.

(Sváj, Ausztria, Magyarország, Horvátország + Csehország + Szlovákia, Szlovénia)

    

Elvileg örülniük is kéne a kezdeményezésnek, hiszen ezzel csak napi szintre hoznánk azt az együttműködést, amire a legnagyobb szükség lesz a tornák megszervezésekor és lebonyolítáakor. Mi gyakorolhatnánk az együttműködést, ők ellenőrizhetnék az állapotokat, az általuk nagyobb bizalommal bíró svájci-osztrák duó átadhatná a tapasztalatait, és talán még maga a labdarúgásunk is nekiindulna valami fejlődésnek.

Tiszta haszon minden fronton, nem igaz, hogy nem tudnák támogatni.

   

Aztán ez az együttműködés egy idő múlva akármivé is kinőhetné magát.

Előzmény: Darwin (161)
Darwin Creative Commons License 2006.05.21 0 0 161
egy apróság
ha lesz ilyen interliga vagy épp Royal Cup szerű rájtászás, akkor szerintem az abban résztvevő országokat is a lehető legjobban kellene megválasztani. arra gondolok, hogy például egy Svájc elég erős képviselettel bír a FIFA-ban (ami egyáltalán már a létrehozását is segítheti), továbbá arrafele jópénzt adnak a meccs közvetítésekért, egy Ausztriánál ez utóbbi szintén jelentősebb összeg, mint mondjuk Szerbiában (de tetszőleges kelet európai országot is lehet ide írni). egy Sparta Praha, de általában is a cseh labdarúgók nagyobb érdeklődésre tartanak számot, mint mondjuk a szlovének. szal Svájcot, Ausztriát és Csehországot (és akkor már területi alapon Szlovákiát is) mindenképpen érdemes volna megnyerni egy ilyen sorozatba, aztán rajtuk kívül persze mi, ez így már 5 ország, még mondjuk további három és 8 ország 2-2 csapatával lehetne megrendezni (akár liga/bajnoki, akár kupa ill. eb szerű lebonyolításban)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 160

Nem igazán értem, hogy miért pont a bajnokságoknak kellene nemzeti jelleget adni, mikor az égvilágon semmi másnak nincs már a futballban. Nézz rá bármelyik csapatra vagy bajnokságra! Külföldi játékosok, edzők, bírók, tulajdonosok mindenhol, még a válogatottakban is honosítottak játszanak!

Itt már semmi sem nemzeti, viszont ragaszkodva ennek az eszméjéhez, simán le lehet maradni a világtól.

    

Egyszerűen nem látom be, hogy ne lehetne megértetni az UEFA-val, hogy ha Európa 50 országából csak 5-ben üzlet a foci, akkor a kicsik egyre kisebbek lesznek, a nagyok meg egyre nagyobbak. Kiváncsi leszek, hogy fog aztán bírni a G-akárhányakkal!

   

Pár napja Rumanigge ezen sírt:

"A mi csapatunknak évi 200 millió eurós a költségvetése, ez az Abramovics-féle Chelsea-éhez hasonlítható összeg. A Bayern München 35 millió eurós profitot termel, ez a befektetőink miatt elengedhetetlen, a Chelsea viszont 204 millió eurót bukott, amit az üzletember nyilvánvalóan kifizet. A piacon ez egyenlőtlen versenyt teremt, mialatt a két csapat a Bajnokok Ligájában egymás ellen játszik. Ez elfogadhatatlan."

     

200 millió euró!!!!!

Miközben pl Belgiumban a Beveren 1 millióról ne tudott garanciát adni, és küldték a 3. ligába. Speciel Ti is minusz 2 millió körül járhattok, pedig nem kéne ennek így lennie.

Ha nem kezdünk el sürgősen tapadni legalább a középmezőnyre, örökre lehúzhatjuk a rolót. 100 év fölötti egyesületek mehetnek a levesbe, ha nem tudnak alkalmazkodni a kor kihívásaihoz.

Én sajnálnám. Jobban, mint a nemzeti bajnokságot.

Előzmény: Nyugdijas_szektor (159)
Nyugdijas_szektor Creative Commons License 2006.05.19 0 0 159

Chandler, az alapötleteddel az a baj, hogy az kiválóan működne mondjuk egy amerikai környezetben, de egy nemzetállamokkal szabdalt Európában nem. Itt a labdarúgó bajnokságoknak van egy határozott nemzeti jellege, ezért egy interliga nem tudná kiváltani a saját bajnokságokat.

Ha az interliga átvenné a nemzetközi kupahelyek indulási helyeit, az teljesen elértéktelenítené a nemzeti bajnokságokat, ebbe már az országos szövetségek sem egyeznének bele.

A G-14-ek sem teljesen külön ligát akarnak, a nemzeti bajnokságokból eszük ágában sincs kivonulni.  Az UEFA ráadásul addig módosítgatta a BL indulási és kiemelési feltételeleit, hogy a nagy klubok 90%-os valószínűséggel bejutnak a BL csoportkörébe.

Előzmény: Chandler (155)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 158
én nem az UEFAától félnék, hanem, hogy ezt meglépik másutt is és nagyon átrendeződne itt minden
Előzmény: Chandler (157)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 157

Ez utóbbiban teljesen igazad van!

   

Egyébként én azért nem félnék ennyire az UEFA-tól. Ismered a nyuszikás viccet, aki elindul a rókához kölcsönkérni a létrát?

Előzmény: Darwin (156)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 156
Viszont tény: az én javaslataim többnyire radikálisak. Annyira, hogy biztosan sok ellenzőre lelnek. De szerintem ez csk azt bizonyítja, hogy sokan vannak, akiknek jó ez a mostani status quo. Hogy miért?

nem az a baj, hogy radikális, hanem hogy könnyen lehet, hogy keresztülvihetetlen. ha meg lehet csinálni, akkor én is azt mondom, hogy érdemes lenne azon gondolkodni, de amíg nem adja áldását a FIFA/UEFA, addig abba érdemes gondolkodni, amit lehet... abba viszont nem csak, hogy érdemes, de szvsz. bűn nem gondolkodni
Előzmény: Chandler (155)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 155

Amit leírsz, az szerintem simán hozható volna a KK feltámasztásával is.

Erre egy hétközi meccsekkel lejátszott Közép-Európai Kupa is képes volna, amiben tavasszal azok a legjobb csapatok vennének részt, akik már nem érdekeltek más kupákban.

    

Nem volna rossz az sem kezdetnek. De ebből nem lehetne megélni. Az Interligának meg a tömeges szinvonalemelésen túl azért olyan szerepe is volna, hogy talán több pénzt is tudna hozni a konyhára.

  

Viszont tény: az én javaslataim többnyire radikálisak. Annyira, hogy biztosan sok ellenzőre lelnek. De szerintem ez csk azt bizonyítja, hogy sokan vannak, akiknek jó ez a mostani status quo. Hogy miért?

Előzmény: Darwin (154)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 154
nézd, azt tudná hozni, amit a Király kupa hoz. nemzetközi megmérettetés a legjobb csapatok számára. illetve amit ezzel jár: viszonylagos holtidény kitöltése, a csapatok számára némi országon túli hírnév, a sikerek értéke nagyobb lenne mint csupán egy országos, a nemzetközi ellenfelek több nézőt vonzhatnának élőben a helyszínen is, talán esti tévé mérkőzéssé lehetne tenni a rendezvény mérkőzéseit, ezek mind felfelé értékelnék a benne részt vevő országok futballját (így akár Magyarországét is), és a klubok több nemzetközi tapasztalattal bírnának. a tévé közvetítések pénzt hoznának számukra, lenne jegybevételük és némi országhatárokon túli ismertségük... ráadásul egy ilyen esemény bekerülne nyugati lapokba is, legalább említés szintjén.
szerintem ez valami olyan, ami viszonylag kis kockázattal megvalósítható és előnyt hozhat a benne részt vevők számára. a másikban nagyon sok a bizonytalan tényező. legalábbis szerintem
Előzmény: Chandler (152)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 153
ekkora területen, meg a környék viszonyai közepette (reptér és autópálya ellátottság itt gyengébb egyenlőre) lenne abban szállás költség is... viszont tény, hogy arról fogalmam sincs, hogy ez az Interliga viszonyai közepette mennyire lenne megterhelő mondjuk egy Honvédnak.

de szerintem alapvető különbség kettőnk elképzelése közt, hogy az egyik valami olyan, amit a FIFA/UEFA megenged, míg a másik minimum is véleményes. az egyik olyan, ami különösebben nem érint a bajnokság szerkezetét és a benne részt vevő csapatokat (kivéve azokat akik akarnak ebben szerepelni), a másik jelentősen hatna azokra is, akiknek esetleg sok előnyük nem lenne belőle
Előzmény: Chandler (149)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 152

Szerintem a rájátszásosra nem volna idő a versenynaptárban.

Ha meg mégis beférne, akkor nem tudná hozni az alapcélt: tömeges nemzetközi megméretés.

Tömeges, mert sokan vesznek benne részt, és tömeges, mert sok meccset játszanak csapatonként. Enélkül nem sok értelme volna az egésznek. Szerintem.

Előzmény: Darwin (146)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 151
Ha megnézed a javaslatot, láthatod, hogy semmi sem függ az UEFA-besorolástól. A létszám marad mindig ugyanaz, max. a bajnokságból kevesebb kupahelyet lehet elnyerni. Ennyi.
Előzmény: Darwin (148)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 150

OK, OK, csak mindig írok, mag válaszolsz, ettől kicsit szaggatott a párbeszéd. :)

Előzmény: Darwin (148)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 149

Arra gondoltam, hogy a közös bevételekből (tv-jogdíjak, közös reklámok, névszponzor, stb) úgy lehetne azonos alapú versenyhelyzetet teremteni, hogy a csapatok az utazott kilométerek után kilométerpénzt, x km-nél hosszabb utazáshoz szálláshozzájárulást kapnának.

Remélhetőleg többet fociznának össze a srácok, mint az utiköltségük! :)

    

Egyébként ez nem volna nagyobb terület, mint egy német vagy francia bajnokságé. Aki az utiköltséget sem bírja, ne legyen profi!

Előzmény: Darwin (146)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 148
egyrészt olvasd el lécci az előző válaszom, másrészt korábban is felvetettem kérdésként, hogy mi van, ha aztán változik az UEFA-nál egy bajnokság megítélése, lejjebb csúszik, vagy feljebb, akkor páratlan számú csapat lesz a bajnokságba? meg kibővül akár huszoniksz tagúra?
Előzmény: Chandler (147)
Chandler Creative Commons License 2006.05.19 0 0 147

Bocs, elszaladt az írás, mielőtt befejeztem volna.

   

Szal a felsőbb osztályok megtöltése úgy történne, hogy kedetben kb egyenlő számban, mégpedig eggyel több hellyel kínálnánk meg minden résztvevőt osztályonként, mint ahány nemzetközi kupás helyet a közösbe dob. Ezt az első és a másodosztály esetében is elvégeznénk, mert első évben ez nem osztálybesorolás volna, hanem helyosztó bajnoskág besorolása.

 

    

                                                                      A csoport        B csoport

Csehország       2 BL + 1 UEFA + 1 hely  ->   4 csapat   +   4 csapat

Ausztria             2 BL + 1 UEFA + 1 hely  ->   4 csapat   +   4 csapat

Magyarország   1 BL + 1 UEFA + 1 hely  ->   4 csapat    +   3 csapat

Szlovákia           1 BL + 1 UEFA + 1 hely  ->   3 csapat   +   4 csapat

Szlovénia           1 BL + 1 UEFA + 1 hely  ->   3 csapat   +   3 csapat

Összesen                                                     18 csapat   + 18 csapat

        

A csoportok párhuzamosan játszanák a bajnokságaikat, majd a végén az első 3-3 csapat BL-induláshoz jutna, a 4. helyezettek meg rájátszást vívnának a 7. BL-helyért. A vesztes UEFA-s helyet kapna a 5-6. helyezettekel együtt.

      

Az első 9-9 helyeztt nemzetiségtől függetlenül a következő évben az elsőosztály mezőnyét alkotná, a többiek legközelebb másodosztályban indulnának. Ezután beállna az évi 3 egyenesági és 3 rájátszásos kieső rendszere, tehát minden helyezés az elsőosztályban érne valamit: ha nem nemzetközi kupát, akkor a kiesés szelét. Nem hiszem, hogy sok bunda lenne.

Előzmény: Chandler (145)
Darwin Creative Commons License 2006.05.19 0 0 146
Azért gondolkodok rájátszásosban, mert az tiszta, lehet tudni, hogy az UEFA és a FIFA elfogadja és nincs kavarás sem a kiesőkkel, sem a kicsik lecsúszásával (hisz egy külön kis torna lenne a rájátszás) és nem számít bele az UEFA kupás és BL helyek kiosztásánál. Egy az egyben megfelelne az északi Király Ligának, és a magyar (i) futballnak szerezne némi nemzetközi hírnevet, meg növelnék (akár még jelentősen is) a megkopott hírnevet. És itt ugye tényleg mindig csak a legjobb 2-3 lenne országonként, akik anyagilag leginkább megtehetik és akiknek érdekük a fejlődés.

ezzel szemben ma az NB2-ben gondot jelent, hogy országos legyen, ezért van nyugat-kelet bontás, akkor szerinted ez az 5 országra való kiterjedés nem jelentene gondot a kissebb (amúgy NB1-es) csapatoknak? pláne 20 csapatot ha nézek, abban már mai NB2-esek is benne lennének...
Előzmény: Chandler (145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!