Keresés

Részletes keresés

Celtis Creative Commons License 2023.05.17 -1 0 8

A vonatkozó törvény alól nem mentesít, ha szerinted mást nem zavar a tevékenység(ed).

 

Abban igazad van, hogy egy szekérúton nem okoz gondot egy ilyen találkozó, de én valahogy mégis rendszeresen a keskeny ösvényeken futok bele kerékpárosokba. Legutóbb a megelőző hétvégén a DDKT egy mecseki szakaszán.

 

Ha valaki úgy érzi, hogy márpedig neki szabad, hát csinálja. Ahhoz képest ami ebben az országban zajlik ez a legkevesebb. De azért legalább nyilvánosa ne dokumentálja és reklámozza szabálysértését.

 

Előzmény: Zalcsi6 (7)
Zalcsi6 Creative Commons License 2023.05.17 0 1 7

A túrista utak különbözőek.

Ahol egynyomos a túristaút ott zavaró lehet a kerékpáros.

Ahol régen erdészeti, feltáró út volt és utólag jelölték ki, ott nem értem a felháborodást. Vagy, akkor az erdészet se használja járműveivel? Mert az is elég zavaró vagy zavaróbb ha elmegy az ember mellett egy faszállító.

 

Előzmény: A.Schindler (4)
petergabor Creative Commons License 2023.05.16 0 0 6

https://www.turistamagazin.hu/hir/igy-tekerhetsz-az-erdoben-legalisan

https://flowcycle.hu/minden-amit-az-erdoben-bringazasrol-tudnod-kell/

https://greendex.hu/igy-tekerhetsz-az-erdoben-legalisan/

 

 

2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról

91. § (1) *  Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha

(1a) *  Az állam illetve a helyi önkormányzat 100%-os tulajdonában nem álló erdőben az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton kívül való lovaglást, és emberi erővel hajtott kerékpárral való közlekedést az erdőgazdálkodó korlátozhatja, illetve megtilthatja, ha a terület tulajdoni jellegét és a korlátozást, illetve tiltást a területen megfelelően jelzi.

(1b) *  Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, a megjelölt kerékpáros úton lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel az adott turistaúton vagy kerékpáros úton megjelölésre került.

(5) *  Üdülési, sportolási, illetőleg kirándulási célból - a kijelölt út kivételével - gyalogosan, kerékpárral és lóval sem vehető igénybe

 

92. § (1) *  Az erdőben látogatás céljából járművel - ideértve a nem sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművet, valamint a nem csak emberi erővel hajtott kerékpárt is - közlekedni csak

a) a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánúton,

b) a (2) bekezdés szerint járműközlekedésre kijelölt erdei úton, valamint

c) az erdőgazdálkodó beleegyezésével az erdészeti feltáróhálózat részét képező egyéb erdei úton

szabad.

 

 

1996. évi LIII. törvény a természet védelméről

38. § (1) Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen:

j) *  járművel történő közlekedéshez, az arra kijelölt mezőgazdasági és erdészeti használatú utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó - külön jogszabályokban erre feljogosított - személyek járművei kivételével.

 

Előzmény: XNC (5)
XNC Creative Commons License 2023.05.15 0 0 5

"a kerékpár miért NEM a turistautakra való."

No én meg nem értek vele egyet.

Előzmény: A.Schindler (4)
A.Schindler Creative Commons License 2023.05.15 -1 0 4

Mélyen egyetértek.

Számtalanszor kifejtették, hogy a kerékpár miért NEM a turistautakra való.

Sok oka van, könnyű utána nézni, én nem fogom beidézgetni.

 

Nem véletlenül vannak kijelölve olyan utak, amelyeket turisták mellett kerékpárosok is használhatnak, sőt, olyanok, amelyeket CSAK a kerékpárosok.

 

Bár egyfelől respektálom a topiknyitó természet és sportszeretetét, de éppen ezekre tekintettel kérem, hogy nézzen más kihívás után.

Éppen elég kerékpárút van már hazánkban, biztos talál megfelelőt.

 

 

Előzmény: Celtis (2)
XNC Creative Commons License 2023.05.15 0 0 3

Na igen, ez azért van így, mert a kerékpár JÁRMŰNEK van minősítve.

Előzmény: Celtis (2)
Celtis Creative Commons License 2023.05.13 -1 0 2

Az erdőtörvény szerint kijelölt turistautakat akkor lehet kerékpárral is használni, ha az együttes használat lehetősége jelezve van, vagyis a kis kerékpáros piktogram is ott virít a fán a turistaút jelzése mellett. Ha valaki például olyan jelzett gyalogtúraösvényen teker, ahol nincs külön kerékpárosokra is vonatkozó jelzés, az jó, ha tudja, tilosban jár, és elméletileg szabálysértési bírsággal sújtható.

 

Keress más kihívást.

Akos Mester Creative Commons License 2023.05.12 0 0 1

Az első bejegyzés nem sikerült valami jól... Mindenesetre a Kéktúra 10 szakaszát amit március végén jártunk be áprilisban követte a 11.szakasz amely már a Gerecse lankáin haladt. Szárligettől Mogyorósbányáig tekertünk és remek túránk volt, mert a terep kimondottan változatos volt.

Voltak kemény de tekerhető emelkedők gyors döngölt lejtők, néhol még kisebb ugratók is, hol tavat kerültünk, hol sziklás lejtőn igyekeztünk leereszkedni, és olyan is volt, hogy egy teljes kálvária mellett tekertünk el.

Alább néhány képben az út. Ha érdekel a cikk videóval és útvonaltervvel, akkor olvasd el az alábbi linken.

 

Hogy tekertük le a Kéktúra 11. szakaszát Szárliget - Mogyorósbánya között MTB-vel?

 

Akos Mester Creative Commons License 2023.05.11 0 1 topiknyitó

Az első letekert szakasz a 10. szakasz volt, ahol Bodajkról Szárligetre egy Merida és egy Cube mountainbike indult el. A cikkben találhatsz útvonalat, videót, és néhány tippet az út végigtekeréséhez.

 

https://mtbturak.blog.hu/2023/04/02/bodajk_szarliget_a_kek_tura_10_szakasza_mtb-vel

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!