Keresés

Részletes keresés

XNC Creative Commons License 2022.02.26 0 0 18

Azt hiszem az újabb UEFI-s gépekkel sikerült végleg kinyírni a DOS-t.

pévik Creative Commons License 2002.12.09 0 0 17
Igen a win95 alatt(osr2) már nem garancia hogy elindulnak a mostani programok ezt a saját börömön tapasztaltam és egy nagyobb softwarefejlesztő cégnél programozó ismerős is mondta hogy már ők se építik be a win95 támogatást a termékeikbe. Pedig nem volt az olyan rossz és viszonylag kevés helyett foglalt egy feltelepített rendszer. (az install könyvtár is csak 40mb volt) Na de mi van a dossal??? Mondjatok már jó sztorikat róla...
-MISU- Creative Commons License 2002.12.02 0 0 16
Cikk a stop.hu-ról:

Windows 95: vége a dalnak

2002. december 2. hétfő 18:08

Életének célegyenesébe lépett a jól használható alkalmazói számítástechnika megtestesítőjeként a Windows 95 és a nála idősebb Microsoft operációs rendszerek, melyek egytől-egyig e - rövidítve - két évtizedes történelem fontos mérföldkövei voltak.

MS-DOS, Windows 3.xx, Windows NT 3.x, Windows 95 - 2002. december 31-e után hivatalosan is véget ér küldetésük és megszűnik mindenféle gyártói terméktámogatás (support) hozzájuk, és ezzel hivatalosan is lezáródni látszik egy történelmi korszak, amelynek végén befejezik eseménydús életüket a számítástechnika e nagy mérföldkövei.

Emlékezetes, 1982-es (MS-DOS 1.24), 1992-es (Windows 3.1), 1994-es (Windows NT 3.5), végül 1995-ös (Windows 95) bemutatkozásuk utáni ˝életüket˝ gyakorlatilag a Windows XP 2001-es megjelenése idején zárták le Bill Gates szavai, a ˝Hello XP; Goodbye DOS˝, hiszen valamennyi operációs rendszer a DOS-ra épülő úgynevezett shell, voltaképpen egy arra ültetett grafikus kezelői felület (GUI - graphical user interface) volt.

A Microsoft azonban továbbra is biztosította az online supportot e termékeihez - akkor is, ha őket a világon már csak kevesek használták.

A DOS-vonal ezután már csak a Windows 98/SE-ben és a Millenium Editionben él tovább, előbbiben 2004. június 30-ig, utóbbiban 2005. december 31-ig.

Akkor nekiláthatok keresni az "Abandoned Software" szekciókban ? Mostantól shareware/freeware lett a Win '95 ? :-) A bootdisk.com-ról le lehet tölteni a full verziót? Mert nekem se W95 CD-m, se CD-ROM-om nincsen...

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.01 0 0 15
Előzmény: -MISU- (14)
-MISU- Creative Commons License 2002.12.01 0 0 14
Végre sikerült !

Letöltöttem a bootdisk.de-ről a 6.20-es DOS-t. Jó kis program: boot620.exe ,rákattintasz és elkészíti a bútdiszket.

Mindenkinek kösz a tanácsokat !
(Win '95-öt honnan lehet letölteni?)

Tomathos Creative Commons License 2002.11.25 0 0 13
Hello,

akkor ez így nem jó:
autoexec.bat végére

Echo Kérem adja meg a könyvtár nevét pl.: akonyvtar {könyvtárnév}

ezzel megvan a paraméter és lefut az akonyvtar batch is. Ha ez így nem tetszik írd meg mondjuk Pascal-ban.

Üdv

Tomathos

Előzmény: Shee (12)
Shee Creative Commons License 2002.11.21 0 0 12
Sziasztok!

Köszi a segítséget de egyik sem az igazi sajnos :(((
Ugyanis nem adhatok meg neki paraméterként nevet.
Arról van szó, hogy mindent automatikusan kell megcsináljon a batch, csak a könyvtár nevét kell a billentyüzetről bekérni.
Tehát boot-ol, csinálja a kis dolgát, majd bekér egy nevet, létrehoz vele egy könyvtárat, majd abban a könyvtárban nehány filet.

Tomathos Creative Commons License 2002.11.21 0 0 11
Hello,

írsz egy batch fájlt pl:
letrehoz.bat
aminek a tartalma:
@echo off > %1

rámásolod a bootoló floppyra majd meghívod így:
letrehoz {fájlnév.kit}

letrehoz c:\teszt.txt

így ha jól emlékszem 9 paramétert adhatsz meg.

Előzmény: Shee (9)
slaci Creative Commons License 2002.11.21 0 0 10
Szerintem ehhez külső programra lesz szükséged:-( A DOS6.22-ben lévő CHOICE:
C:\>choice /?
Waits for the user to choose one of a set of choices.

CHOICE [/C[:]choices] [/N] [/S] [/T[:]c,nn] [text]

/C[:]choices Specifies allowable keys. Default is YN
/N Do not display choices and ? at end of prompt string.
/S Treat choice keys as case sensitive.
/T[:]c,nn Default choice to c after nn seconds
text Prompt string to display

ERRORLEVEL is set to offset of key user presses in choices.

esetleg arra jó lehet, ha megelégszel 1 billentyűleütéssel, mondjuk 0-9-ig, és az egyes értékekhez rendelsz 1-1 fájlnevet. Ez így nem jó? Igaz, hogy kötöttek a fájlnevek, de legalább nem lehet beírni baromságot:-) Ja és az angol ABC betűit is használhatod... Ha kézből futtatod a batch-et, akkor már megadható paraméterként a fájlnév is, pl.: "start! MAIMENT".

Előzmény: Shee (9)
Shee Creative Commons License 2002.11.20 0 0 9
Sziasztok!

Segítségre volna szükségem. Hogy lehet batch progiba változót megadni.
Annyit kellene megcsinálnom, hogy boot-olás floppyról, majd be kell kérjen egy nevet és ezen a néven létre kell hozzon egy állományt.
Hogy kérjem be?? Milyen paranccsal vagy paraméterrel tudom megoldani? Help!!!!!!

NevemTeve Creative Commons License 2002.11.19 0 0 8
Szoval:
FORMAT A: /S - bootolhato floppy-t csinal.
FORMAT C: /S - bootolhato partiociot csinal a Winchesteren.
Ha elfelejtetted a /S -t, akkor johet a SYS.COM
A gépen, amiről internetezek nincsen format parancs. Vajon miért ? ;)
Megette a cica:) A /windows/command-ban nezted?
Előzmény: -MISU- (6)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.19 0 0 7
A másik topicban (ahová írtál) válaszoltam, valamint ott le van írva, mit csinál konkrétan a SYS parancs.
Előzmény: -MISU- (6)
-MISU- Creative Commons License 2002.11.19 0 0 6
Nem erre gondoltál? -> FORMAT A: /S
Habár a winchesteremet is használhatnám bootdisk-ként :)
A gépen, amiről internetezek nincsen format parancs. Vajon miért ? ;)

Szóval még mindig sz@rban vagyok...

Előzmény: NevemTeve (5)
NevemTeve Creative Commons License 2002.11.18 0 0 5
FORMAT C: /S
de ha mar megvolt a FORMAT, akkor SYS C:
(a SYS.COM is rajta szok' lenni a boot-lemezen)
Előzmény: -MISU- (3)
-MISU- Creative Commons License 2002.11.18 0 0 4
Olyan hosszúra sikeredett a hozzászólásom, hogy először 500-as Internal Server Error-t írt ki. De tanulván korábbi esetekből,előtte jobb gomb >> Mindet kijelöli >> Másolás , majd pedig >> Új hozzászólás >> Beillesztés :)
Előzmény: -MISU- (3)
-MISU- Creative Commons License 2002.11.18 0 0 3
Lehet,hogy nem megy,de én azért próbálkozom...
Először is, ki kell jelentenem: "Én tök hülye vagyok a rendszerekhez." Csak netezni tudok, meg egy kis html-hez is értek, de csakis manuálisan, Word és Frontpage nélkül.
Most segítséget szeretnék kérni, de közben lefuttatom számítógépes történelmemet is, tehát akit nem érdekel, ugorjon az utolsó bekezdéshez.

Az egész 4-5 éve kezdődött, amikor Anyám hazahozta otthoni használatra a munkahelyén kiszuperált egyik 386-ost. Volt rajta Win 3.1 és Norton is. Játékra jó volt, igaz néhánynak min. 486-osra lett volna szüksége, ezért nem indultak. Egyszer úgy gondoltam, megnyomom az F2 billentyűt és böngészek a Setup-ban. "Hú, tök király; be lehet állítani a jelszót!" gondoltam, és neki is láttam a műveletnek: "Adja meg a régi jelszót" Fogalmam sem volt, mi lehetett az, szóval hagytam az egészet. Gép újraindul, password pedig megmarad "Enabled" státuszban. Gondolom nem kell tovább ecsetelni a hülyeségemet... Padtársam faterja a SZÜV munkatársa, így haveromon keresztül továbbítottam problémámat őfelé. Válasz: Discharge jumper. Ezt a pöcköt ki kell iktatni, vagymiazizé, aztán nem kell jelszó. Hazamentem és vagy 2 órán át cserélgettem az összes jumpert, minden lehetséges kombinációban, de sz@rt sem értem el vele. Fél év múlva gép vissza, új gép vásárol, szállít haza. Most már nem csak használatba, hanem örökbe. Egy igazi 486-os ! És mindez az ezredfordulón ! Szerencsésnek éreztem magam és lenézően tekintettem a Pentium2-esek táborára :)[Vigyázat,irónia!]

Szóval új gép, új élet. És újabb hibák forrása... Másodszor is, ki kell jelentenem: "Én tök hülye vagyok a rendszerekhez." Egy játék installálása balul sült el: Valami ilyesmi kerekedett ki belőle: C:\CANNON\CANNON\CANNON\CANNON\CAN... ,de ha jól emlékszem, valamelyik CANNON könyvtárban benne volt a C:\minden. Ezek mellet megvolt még a gyökérkönyvtár is, így gondoltam; minek foglalja a CANNON könyvtár azt a sok helyet - törlöm és kész. Utána:
C:\dir
C:\ 0 files
Én: :-O
Nagybátyámtól sikerült bootdisket kérni, azzal elfutott a gép. Egyenesen a vesztébe, mert hordtam haza a netről letöltött DOS játékokat, és az egyiken ott volt egy potyautas: Ravage (b) Egy ideig még kiírta, hogy "RAVage is wiping data! RP&muRphy" ,de utána már a C meghajtó sem ment, "Invalid media type" hibaüzenetet küldve. Na, indult a keresés a Yahoo-n, vírusírtót 486-ra ! A Norton AntiVirus kiírtaná, csak ahhoz kellene egy CD meghajtó. Zsákutca.
-Próbáld meg formatálni a C meghajtót!
OK,csak ahhoz kellene a format.com nevezetű izé is; nem? Ismét irány Yahoo bácsi/néni (a megfelelő rész aláhúzandó), de semmi használhatót nem találtam.
Végül 2002 szeptember végén (mily' költői vagyok) eljött a Kánaán: Számtech órán ismerkedtem az új P4-es gépekkel (van belőlük vagy 20 darab, mindegyik fekete és 1,7 GHz-en fut az XP), és a frissen vásárolt 1,44 MB floppykat formatáltam. "Rendszerlemez készítése" Már kb. 30-szor próbálkoztam hasonlóval, de hátha itt van esélyem. És volt ! Otthon fanfárok és mennyei halleluják közepette elindult a gépem ! Gyorsan, format c: és minden OK. Lehetne, de nem az ! És rövidke bevezető írásom után rátérnék a lényegre:

Most is csak bútdiszkről megy a gépem. Milyen fájlokat kell a C meghajtóra másolnom, hogy segítség nélkül is elinduljon? Mert harmadszor is, ki kell jelentenem: "Én tök hülye vagyok a rendszerekhez."

Előzmény: pévik (1)
sip pista Creative Commons License 2002.11.17 0 0 2
azt már lenin is megmondta, hogy ami nem megy, azt hagyjuk...
Előzmény: pévik (1)
pévik Creative Commons License 2002.11.17 0 0 1
Jöhetnek a dos-os élménybeszámolók!
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.22 0 0 0
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9075113&uq=45
? ;-)
Előzmény: pévik (-)
pévik Creative Commons License 2002.09.22 0 0 topiknyitó
Tisztelt Fórumozók!
Az a perverz ötletem támadt, hogy új topikot nyitok ahol az operációs rendszereket lehet kivesézni.
Mivel szerintem a PC-s társadalom nagy része ezzel kezdte(mint szerény személyem is) elsőként a dos-t
Kellene boncolgatnunk. Várok minden észrevételt dos ügyben, lehet az szigorúan szakmai okfejtés vagy
Személyes élmény is. Ki milyen verziókat használt (használ), ismer, ajánl esetleg fejleszt...
Nem titkolt célom az hogy megszólaljanak olyan emberek is akik eddig hallgattak és csak passzívan olvasták a fórum cikkeit. Több szem többet lát...Ezért veszem a bátorságot és a dos-os topik mellett índítok egy windows és egy linux topikot is, ezeken aztán mindenki tobzódhat, kéretik azonban kultúráltan hozzászólni, mert nem egymás anyázása a cél. Elnézést kérek előre is amiért nem indítok olyan topikot ahol az egyébb alternativ oprendszerekkel lehetne foglalkozni (pld. netware/unix/beos/macos )de nekem elsődleges cáéom hogy a leginkább közkézen forgó softwareket tárgyaljuk ki. Hát ahogy a Republik mondaná: Indul a mandula!

Dos:
Anno 1991-ben vettem az első PC-met egy 286-ost ami 12 MHZ-en ketyegett. A 40 megás ide winchesteren
MSDOS 5.0 volt telepítve néhány játék és egy nortoncommander társaságában. Hát igazából ekkor még mindent
Norton alól intéztem (programok futtatása, másolás)úgyhogy a parancssori dolgokhoz nem nagyon értettem.
Aztán persze kijött a 6.2-es majd a 6.22-es MSDOS, amit már miért ne próbáltam volna ki. Nem is volt rossz,
Kitünően futottak rajta nem csak a játékok de már komolyabb alkalmazások is. Persze a memóriakezelés már akkor is trükkös volt, de egy kis himem.sys és emm386.exe segitségével már szinte mindent el lehetett elsőre indítani. Persze nem ártott ha az ember kultúrált autoexec.bat és config.sys fájlokat szerkesztett. Aztán múltak az évek és a windows nevű csoda szép lassan kiszorította a dos-t. Persze nem csak Redmondban csináltak dos-t. Volt szerencsém használni pld. PCDOS 6.3-at ami ugyan 5 lemezből állt szemben az MSDOS6.22 3+1 lemezével, de mindent tudott amit az MSDOS sőt a memóriakezelése még talán kultúráltabb is volt.(lásd RAMSETUP.EXE ha jól emlékszem)
Első munkahelyemen PC alapú pénztárgépekkel foglalkoztunk itt jött velem szembe a DRDOS (nem doktordos!)
Nevű oprendszer, ennek is a 6.0-ás verziója, ami történetesen 2 lemezből állt. Hát ez nem nagyon fogott meg de ezt kellett használni mert ezt adták a pénztárgépekhez OEM szoftverként. Egyébként ezt a Digital Research nevű cég követte el 991-ben. Aztán hogy a hálózati oprendszerekről is legyen szó találkoztam a Caldera Opendos nevű eposszal amit már csak CD-n adtak ki, ez IPX-et is támogató oprendszer volt. Elterjedtségére nincsenek adataim de ti talán majd hozzá tudtok ehhez is szólni. Amit még használtam: PCDOS 2000, ez is CD-n tanyázott de lehetett belőle csinálni egy 5 floppyból álló install lemezkészletet és amint a nevéből is kiderült részben kiszürte a 2000. év okozta szoftveres problémákat. Ő egyébként IBM termék volt. Aztán még láttam NovellDOS-t, ez olyan 6-7 lemezből állt ha jól emlékszem de használni sose használtam úgyhogy ehhez nem is nagyon tudok hozzászólni. Na jöhetnek az élménybeszámolók, ki mit hova miért használt DOS-t?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!