Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2021.08.27 0 0 33

Én úgy szaporítottam, hogy mikor már nem fért a cserépben a sok hajtás, akkor ketté osztottam a tövet.

Előzmény: szilkszilky (27)
taormina001 Creative Commons License 2019.04.27 0 0 32

Én is így jártam. A Zamioculcas útjai szemlátomást kifürkészhetetlenek.

Előzmény: szilkszilky (27)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.28 0 0 31
Az enyémre az volt írva, hogy meg kell várni, amíg porig kiszárad a földje, aztán annyira meglocsolni, hogy átázzon, a felesleget leönteni alóla, megvárni, míg kiszárad, és így tovább. Nekem bevált, már vagy 80 centi magas, nagy ritkán átültetem, félévente kap Osmocote granulátumot. A helyi otp-ben 2 méteres, karvastagságnyi levélnyelekkel. Ez a cél lebeg a szemem előtt :-)

Északi szoba, a függőfolyosó még jobban leárnyékolja. Szaporítani nem próbáltam, annyi helyem azért nincs....
Előzmény: Törölt nick (28)
szilkszilky Creative Commons License 2006.04.28 0 0 30
Most már nagyon belehúzott és már tiz centis hajtásai vannak, igazi haragoszöld. Szóval jól állunk. De azért legközelebb nem biztos, hogy belevágnék.
zozimo2 Creative Commons License 2006.04.16 0 0 29
Én még nem probáltam, de nézd meg itt.
Előzmény: szilkszilky (27)
szilkszilky Creative Commons License 2006.02.25 0 0 27

A Zamioculas szaporitásával próbálkozott-e valaki?

Engem nagyon becsapott és szeretném veletek megosztani. Azt hallottam, hogy ha levágsz egy levélszárat, arról gyönyörűen szaporodik. Nosza, van az irodában, kiválasztottam egy érett példányt, levágtam, vizbe tettem. És tényleg nagy bumsztli nőtt az alján, egy idő után még fehér gyökérszálak is. de azért ez pár hónap volt. Gyorsan elültettem a földbe és vártam, vártam, vártam. Újabb hosszú hónapok múlva meguntam. Kivettem a cserépből és kidobni készültem. Hát még mindig azt láttam, hogy a gumó él, persze eddigre már a levélszár három cm-s csonkká vált. Mivel élő növényt ki nem dobunk, ezért visszatettem a földbe. Újabb hónapok. Most már másfél évnél járunk, de egy hónappal ezelőtt megjelentek icipici hajtások a gumó oldalán és kikukucskáltak a földből. Mára az egyik már kb. öt cm-es. Nagyon szép! Szóval türelem kell hozzá. Ha valaki tudja, hogyan lehet ezt a folyamatot felgyorsítani, irja meg!!!

kertészboy Creative Commons License 2006.02.18 0 0 25

Sötétebb helyet tökéletesen kibír a Zamioculcas, és inkább szárazon kell tartani, semmint túlöntözni.

 

 

Marcsilla Creative Commons License 2000.09.28 0 0 23
Köszönöm a tanácsokat.
A "falat" alkotó növények közül néhányat megtaláltam a magazinban. A kis szobahársunkat szintén oda szeretnénk rakni, hogy fogja bírni? Van egy olyan növényünk is, amit az eladója indiai gumónak nevez, leginkább az alokáziára hasonlít, de simább a levele, fehér erezet nélkül, illetve egy viaszvirághoz hasonló kúszónövény, fehér tölcsérszerű virágokkal, a viaszvirágnál kisebb, fényes levelekkel, ezeket is "be szeretnénk falazni". Jó lesz ez nekik?
Arra is gondoltunk, hogy jól mutatnának a cserepek egy nagy, közös párologtató tálcán, agyagranulátumban. Szeretik a párás levegőt?

Előzmény: Megyesi Éva (22)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.09.27 0 0 22
Van esélye, hogy megmarad a szakállvirágod, bár a természetes megvilágítást jobban szereti. Idonként le is zuhanyoztathatod a növényt, tavasszal pedig tápoldatos vízzel spriccelheted kéthetente. Az agancspáfránynak több fény kell.
Az ablaktól 3 méterre már árnyékot szereto növényeket kell tenned, s akkor szép lesz a növényfalad. Árnyékturo növényekrol volt szó a kert magazinban, szerintem nézd meg.
Előzmény: Marcsilla (21)
Marcsilla Creative Commons License 2000.09.25 0 0 21
Kedves Éva!

Két elvetemült dolgot tettünk a barátommal, azt szeretném kérdezni, van-e esély a sikerre:
1. Vettünk szakállvirágot, lakótelepi szürdőszobában szeretnénk tartani, úgy hallottam, mesterséges világítással is kibírja, napközben ég a lámpa, gyakran permetezem. Életben fog maradni? (Szívesen tenném üvegházba, de nincs sajnos.) Jó lenne egy agancspáfrány is...
2. Szobanövényekből szeretnénk térelválasztót csinálni, azaz egy alacsony, hosszú polcra 80-100 cm magas növényeket rakni, fölöttük végig csüngő növények lógnának a plafonról. Mindez a délnyugati fekvésű panorámaablaktól kb 3 m távolságra lenne (a szoba egyébként is elég világos, fehér falak, világos parketta, kevés bútor). Azt olvastam, hogy ez már a növényeknek sötét, igaz ez?

Megyesi Éva Creative Commons License 2000.03.19 0 0 20
Tápoldattal javíthasz a helyzeten, de valószínüleg az az oka a kisebb leveleknek, hogy nálad kevesebb fényt kapnak, mint a kertészetben.
Előzmény: epresjoghurt (19)
epresjoghurt Creative Commons License 2000.02.28 0 0 19
Kedves Éva!
Köszönöm, több növénykémre is ráismertem és újabb tippeket is adott. A philodendromon nagyon szép, csak azok a levei amiket már a lakásomban hozott sokkal kisebbek (de nagyon szép egészségesek és nem is nyúlt el), mint az eredetiek. Tápoldattal még javíthatok az eredményem vagy nyugadjak bele, hogy kicsi- szép, de az enyém? :o)
Előzmény: Megyesi Éva (17)
epresjoghurt Creative Commons License 2000.02.28 0 0 18
Sajnos elég sötét, nyáron is csak délben kb. 1 órát süt be a napocska, azt is mindössze az ablak alatt egy félméteres sávban. Szerettem volna az ablaktól egy kicsit távolabb is elhelyezni virágot, de erről már letettem.
Ami eddig nekem bejött növény: vitorlavirág, rákvirág, szobai futóka. Egyelőre kísérleti stádiumban van az illatos dracéna, borostyán és a szarvasagancs páfrány. Remélem nem lesznek öngyilkosok :o))
Előzmény: Maci (16)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.02.27 0 0 17
A kert magazin találási helye - index címoldal-magazinok közül a kert...
Előzmény: epresjoghurt (14)
Maci Creative Commons License 2000.02.26 0 0 16
valóban nagyon lagymatag itt a társalgás, fel kéne rázni. régebben a vii ker-ben laktam, ott bejött a ciklámen, páfrány, monstera, szobai futóka, csak ne legyen túlfűtött a lakás. egyébként napos, vagy sötét a kégli?
Előzmény: epresjoghurt (14)
VaLaki Creative Commons License 2000.02.26 0 0 15
Kedves Éva !

A kertmagazint anno láttam, sejtettem :)

A topicról elfelejtkeztem.

Pedig találtam újabb "típust", de meg nem mondom a nevét most fejből.

Előzmény: Megyesi Éva (13)
epresjoghurt Creative Commons License 2000.02.18 0 0 14
Sziasztok!
Szokott erre járni valaki???
Lehet, hogy nagyon tudatlan vagyok, hol található az a kert-magazin, amire hivatkoztok?
Nagyon örülnék én is a sötéttűrő növénykékről szóló oldalnak. Sajnos egy gangos házban, sötét lakásban lakom, azonban vannak már sikereim néhány virággal. Szeretném tovább gyarapítani növénykéim számát, de a rossz választással nem akarom kínozni őket.
Előre is köszönet.
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.26 0 0 13
Kedves VaLaki!
A kedvedért a kert-magazinban van egy kis kép és egy kis leírás a gyompálmáról.
Előzmény: VaLaki (11)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.20 0 0 12
Majd küldöm róla a képeket! S esetleg egy cikket a sötétkedveko szobanövényekrol.
Előzmény: VaLaki (11)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.15 0 0 11
Elindulok gyompálmát keresni. Csak tudnámy hogy néz ki ?
Előzmény: Megyesi Éva (5)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.14 0 0 10
Most semmi különöset nem kell csinálnod a mikulásvirággal, csak viszonylag huvös, világos helyre tenned. Szereti a vizet, de soha ne álljon benne, mert az sok. Majd tavasztól, amikor kezdi elveszteni a szép színét, akkor kell úgy gondoznod, ahogy leírtam a cikkben. Átültetés, visszavágás stb. Én pl. olyan jó helyet találtam neki, hogy áprilisig minden évben szép piros marad a levele. A sötétítés csak ahhoz kell, hogy pirosodjon, de ezt most a kertészetben megtették már a Te növényeddel.
Előzmény: VaLaki (9)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.13 0 0 9
Kedves Éva !

Rovatod alapján kedvet kaptam egy mikulásvirág gondozására. Ma vettem kb. 50-60 cm magas, a levelek egyharmada még sötétzöld, a többi szép piros.
A cserepe kicsi, 12 cm. (néhány gyökér már kiküzdötte magát alul a kis lyukon).
Úgy gondozzam, ahogy a cikkedben szeptembertől leírtad ?
A sötétet úgy gondoltam megoldani, hogy este átviszem a szoba sötét felébe, délelőtt 9-10 felé a körpanorámás ablakhoz teszem vissza.

- Tűri a mozgatást ?
- Áprilisig ne ültessem át ?
- Valami apróság, külön tanács ?

Lányomnak nagyon tetszik, drukkolunk, hogy ne egyteles legyen.

Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.13 0 0 8
A Monstera nagy levelu növény, nem o a szobafenyo. Biztosan ismered azt is, kb. öt tenyérnyi levelei vannak, kicsit vágottak, filodendronnak ismerik sokan. A törzsébol hosszú léggyökereket nevel, s azok össze-vissza keverednek a földön.
Előzmény: spjk (7)
spjk Creative Commons License 1999.11.12 0 0 7
Kedves Éva!

Ha Monstera = a számomra szobafenyőként ismert növénnyel, akkor el kell, hogy mondjam,
hogy jelenlegi helyén a növényem kb. 5 éve van, az ablaktól kb. 4,5 méterre.
Én is arra gondoltam elöször, hogy a fényfelé fog fordulni, de nem ezt tette.
Jelenleg a második öt ágát hozza, a szokásos 4 helyet, és elég érdekes, hogy a szokásoshoz
képest nagyon szép, minden oldalról.
El kell, hogy mondjam, én sem találkoztam az én szobafenyőmhöz hasonlóval, mert amit én eddig láttam másoknál az mind felcsupaszodott, és általában 8 ága volt.

Előzmény: Megyesi Éva (5)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.11 0 0 6
Egy érdekes dolog. A hydrokultúrás növények jobban bírják az árnyékot. Ezek azok a növények, amiket agyaggolyókkal telt edényekbe ültetnek, nincs föld, csak folyékony tápoldattal kell őket gondozni. S csak akkor kell öntözni, ha a vízszint egy bizonyos mértéknél alacsonyabb lesz. Két három hetente, havonta egyszer? Attól függ, milyen száraz a szoba.
Előzmény: VaLaki (-)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.11 0 0 5
A dracenával csak a párahiány a baj, általában ezért száradnak a levelek végei. Amúgy a sötétzöld levelű fajtái bírják a sötétebb helyeket. A Monstera szerintem inkább fény szerető. Ha sötétbe teszed, a nagy levelei elkezdenek a fény felé fordúlni, nyúlni, így csak előlről lesz szép.
Létezik egy gyompálma nevű növényke, ezt teheted a sötétebb helyekre.
Előzmény: VaLaki (2)
spjk Creative Commons License 1999.11.11 0 0 4
A lakás panel, tehát kb. 2.60 a belmagasság, a fenyő 1,20-1,30 ha gondolod, megmérem.
Egészen picike volt mikor kaptam, 5-10 cm-es.
Szeretem magam nevelni a növényeimet, ezért kaptam ilyen apró növényt ajándékba.
Előzmény: VaLaki (3)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.10 0 0 3
A szobafenyőt még nem próbáltam. A tied mekkorára nőtt tíz év után ?
Nálam csak 3,5 m a belmagasság.
Előzmény: spjk (1)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.10 0 0 2
A Monstera ajánlották a HIX TIPP-en, megnéztem elég jól néz ki. Csak tűri-e ?

A boltba a dracénát és a szobapálmát ajánlották.

Hát az én nagyobbik dracénám jó másfél méter, az ablaknál lakik, de a levelek vége folyamatosan szárad el.

A közvetlen szomszédja egy jókara yukka, na az nagyon jól érzi magát, szinte havonta indít új fiókát. Eszméletlenül dús lett az elmúlt másfél év alatt.

spjk Creative Commons License 1999.11.10 0 0 1
Szobafenyővel nem probálkoztál?
Én egyszer kaptam ajándékba, de már több mint 10 éve a lakás belsejében van, tehát nem fényközelében, az alsó leveleit sem nagyon dobja le, és nagyon szépen fejlődik, és nem igényes, hetente egyszer locsoljuk.
Előzmény: VaLaki (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!