Keresés

Részletes keresés

alnibell Creative Commons License 2021.01.29 0 0 39

"Szeretném, ha a főoldali térkép tartalmazná azokat az autópálya szerű gyorsforgalmi utakat ami még nincs rajta. pld. M67, M 85 stb. Köszi."

Van, akinek lételeme a provokálás. Neki elnézik, mert ő brancsbéli. Jaj, csak az enyémhez ne nyúljon senki! Az úgy jó, ahogy van.

alnibell Creative Commons License 2021.01.09 0 0 38

Csak megy tovább odaát az egymás helyreigazítgatása. És ugyan az adott topic címéhez szinte semmi köze nincs, de még mehet. Bár már úgy tűnik, megvan az új célpont.

 

Visszatérve 2014-15 fordulójára, lehetett volna egy közbülső megoldás, a teljes önfeladás helyett.

Akkoriban is felvetettem, hogy - az érdemei elismeréseként, no nem, csak hülyéskedem - át lehetett volna adni az OSM részére az akkor aktuális térképi adatbázis egy másolati példányát, szükség szerint bedolgozandó a rendszerükbe.

Ez valamelyest biztosította volna a TuHu további létének realitását, a teljes kiszipolyozásának elkerülését. 

Ennyit kellett volna tenni, ezt még én is támogattam volna. És ez akár még most is megtehető lenne, a nyílt licenc visszavonásával egyidejűleg.

 

És jöhetnének a specialitások, amelyek valamiben többet nyújtanának a turistáknak, mint az OSM. Ebbe a körbe tartozna az egykor még támogatólag emlegetett turistaút katalogizálás is. De ehhez meg az kellene, hogy az önjelölt "gazda" térjen vissza a földre és ne játssza az önkényurat!

 

A TuHu jelen állapotáért elsősorban a létrehozója felelős. Persze kellettek hozzá azok is, akik szinte vakon követték az egyébként ki nem dolgozott gondolatmenetét és akik kellően "hangosak" voltak azokkal szemben, akik érezték / tudták a TuHu-ra leselkedő veszélyt.

 

Egy kérdés a végére, az MGKE Elnökségének címezve: Mondják, mennyiben kaptak jobb térképet a természetjárók a TuHu térképi adatbázisának nyílt licenc alá helyezése által? Eltelt 6 év, már csak van elég tapasztalat?

alnibell Creative Commons License 2021.01.04 0 0 37

... figyelmen kívül hagyó ...

Előzmény: alnibell (36)
alnibell Creative Commons License 2021.01.04 0 0 36

"szaralakok voltak"

 

Nem, a döntésük meghozatalakor nem voltak azok, később váltak azzá.

2014-15 fordulóján egy nem kellő mértékben tájékozott, félrevezetett, egy korábbi bennfentes erőszakos agitálásának engedő, a megelőző jó tíz év alatt létrehozott adatállomány több tucatnyi közreműködőjének érdekeit, a szabad licenc alá helyezett adathalmaz minimum százmilliós eszmei értékét figyelmen hagyó grémium volt.
Hoztak egy olyan döntést, amelynek értelmezése a mai napig nem tisztázott, ugyanakkor olyan lehetőségeket, hozzáférést biztosítottak az adatokért ácsingózóknak, amely egy berken belüli közreműködő soha nem kapott meg.

A remény? Egyszerűen fogalmazva, az nincs. Senki nem kapott jobb térképet, Párhuzamosan fut kettő, olykor ellentmondásos tartalommal.

 

Az események már 2011-ben elindultak, amikor a korábbi fejlesztő rátalált az új módira. Akkor még nem propagálta, mindenesetre az általa létrehozottat már hanyagolta. És azt ki kell hangsúlyozni, a fent említett minimum százmilliós értéket nem ő, hanem a több tucatnyi közreműködő hozta létre a terepi bejárásokkal, a szerkesztésekkel.

Aztán 2014 kora nyarán ismét jelentkezett, mint agitátor. 
- Előbb azért, hogy dolgozzák át a már meglévő adatokat az általa propagált rendszerbe.
- Majd azért, hogy a szerkesztők váltsanak platformot.
- Végül magukért az adatokért.

A cél - számomra - akkor is világos volt. Az új rendszer terepi hiányosságait a lehető leggyorsabban megszüntetni mások feldolgozott adatainak felhasználásával, hogy a turisztikai területen is nagyjából azonos tartalmat tudjanak biztosítani. (Megjegyzem, hat év se volt elég hozzá.)

 

De miért is váltak azzá, azaz szaralakokká?
Leegyszerűsítve, a kritika mindenáron való elhallgattatása miatt. Nem tűrték, hogy értelmezést kértem a döntésük kapcsán, hogy következetesen kiálltam azért, amit mindig is képviseltem. És ezt több lépcsőben meg is akadályozták. Még szabályt is hoztak ellenem.
Ehhez már csak egy adalék, hogy az egyik tisztségviselő fontosnak érezte, hogy felhívjon, amikor megvonták a fórumhasználati jogomat. Aztán ő is beállt a sorba.
Más meg döntött a saját szakállára. Nincs indok, nincs tájékoztatás. Csak, mert neki úgy tetszett.

 

Már többször visszatért, hogy egy gyorsforgalmi út nincs felszerkesztve. Azóta van más is. Ugyanúgy hanyagolva. Pedig nem keveset áldoztam azért, hogy egy mintegy 30 km-es szakasz láthatóvá, tervezhetővé váljon. Bejárás alapján. (Ha érdekel, megmutatom, hogy miként.) De most már nem lehet. Megvontak tőlem mindent.

 

 

 

alnibell Creative Commons License 2020.12.20 0 0 35

Tökéletesen visszaadja a túramozgalmak topic, hogy az azonos érdeklődési körűek, esetenként funkcióban lévők, mennyire másként látnak dolgokat, s hogy mily könnyen oktatják ki egymást.

Szinte megkönnyebbülést eredményez, hogy soha semmilyen hivatalosnak mondott szervezetnek nem voltam tagja.

A tapasztalt - akár mások kárát eredményező - csoportérdek érvényesítési kényszer zilálja szét az egyébként hasznos mozgalmat. És még valami, a rettegés attól, hogy valamit is változtatni kelljen a meglévő dolgaikon. Tipikus köldöknéző hozzáállás.

alnibell Creative Commons License 2020.11.13 0 0 34

Lassacskán nem csupán az MGKE és a TuHu úgymond illetékeseinek minden általam kezdeményezett kapcsolatfelvételi próbálkozás elöli elzárkózása miatt nem tudhatom meg, hogy a GeoJaunt (a jelenlegi állapotában) képes-e egy adattábla mezőben szeparátorral elválasztott karakterláncok egyikét kiválasztani és az azt tartalmazó rekordokat leválogatni, már más is akadályoz ebben.
Pedig ez egy végtelenül egyszerű kérdés. Csak hát az a döntő, hogy ki kérdezi.

alnibell Creative Commons License 2020.10.19 0 0 33

Tanpálya kezdő turistáknak
Ha nem megy el a kedvük az alább látható nehézségektől, megpróbálják másutt is.

https://www.youtube.com/watch?v=eMQt5XioBIo

alnibell Creative Commons License 2020.10.19 0 0 32

Ez ugyan nem az OKT mentén található, de ...

https://www.youtube.com/watch?v=xuoVUsbCIBA

alnibell Creative Commons License 2020.10.17 0 0 31

Ha már a tényleges helyén nem jelezhetem, felteszem ide:

https://www.youtube.com/watch?v=eH-hqBwWbhw

alnibell Creative Commons License 2020.10.09 0 0 30

Miután tudatták a MTSZ-től, hogy nem tartanak igényt a TuHu alapú turistaút nyilvántartásra, megnéztem a weblapjukon, hogy hogy is áll ez a kérdés?

 

Például a Börzsönyben mindössze 5 db, kizárólag az OKT ottani szakaszait tüntetik föl, a Kisalföldön szerintük nincs turistaút, a Sokorói- vagy más néven Pannonhalmi-dombság meg nem is szerepel náluk.

alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 29
alnibell Creative Commons License 2020.09.14 0 0 28

Egy végtelenül egyszerű kérdést tettem föl két helyen annak kapcsán, hogy a GeoJaunt képes-e egy adatbázis mezőben szeparátorral elválasztott karakterlánc-sorozatból kiválasztani a keresett egyet? Nem válaszolták meg a kérdést.
Ugyanakkor a gyakorlat azt bizonyítja, hogy ez a lehetőség adott. Ugyanis a fonódások, esetleg többszörös fonódások esetében is képes megjeleníteni egy adott jelzésű turistautat és csak azt, annak egy pontjára kattintva.

 

Ezt figyelembe véve kijelenthető, hogy az itt: http://turistautak.hu/dev.php felvázolt javaslat szerint, a TuHu térképi adatbázisán alapulóan, minden korlát nélkül megvalósítható lenne az egységes túraút-nyilvántartás, megyei és tájegységi lekérdezési lehetőséggel.

alnibell Creative Commons License 2020.09.13 0 0 27

Már két egyszerű kérdés is moderálást vont maga után.
Hiába no, itt nem lehet okos - persze a társaság tagjain kívül - senki. Minden offtopic, ha az, ha nem.

alnibell Creative Commons License 2020.09.10 0 0 26

Lassan 11 hónapja nem tudok egy szerkesztést feltölteni. Egyetlen személy, a TuHU önjelölt "gazdája" akadályoz ebben meg, a lehető legsunyibb módon.

A következő lépés bizonyára az lesz, hogy töröl az aktív szerkesztői listáról, mondván, hogy több mint egy éve nem szerkesztettem.

Ezt sokan tudják, de nem reagáltak sehogy sem, illetve gúnyolódtak néhányan. 
Nos hát, ilyen az itteni társaság. Írtam volt, belterjes. Annak minden negatív jellemzőjével.

alnibell Creative Commons License 2020.09.07 0 0 25

Nem láttam olyan térképet, amely forrást jelölt volna az Ördög-rét környezetében. Az erdészházról tudok, nagyon régóta megvan. (Most is használják.)

A Cuha-patak menti földúton mindig volt egy átfolyás, de a forrását nem találtam.

Előzmény: efemm (24)
efemm Creative Commons License 2020.09.07 0 0 24

1984-ben voltam a Bakonyban iskolai vándortáborban, már akkor sem használták a tartályt, de ivóvíz céljára biztosan nem. Mivel van a közelben erdészház, valamilyen forrás, valamikor talán mégis lehetett arrafelé. Nem tudom, volt-e olyan térkép, amelyik jelzett forrást az Ördög-rét közelében.

Előzmény: alnibell (23)
alnibell Creative Commons License 2020.09.07 0 0 23
alnibell Creative Commons License 2020.09.02 0 0 22

2017.08.23-án az alábbi bejegyzést helyeztem el a TuHu fejlesztési ötletek oldalán:

 

"Az elmúlt 4 hétben (július 26-tól máig) egyetlen megszólított sem reagált érdemben, jobban mondva semmilyen formában a hozzájuk intézett 3 e-mail üzenetemre. Az info@turistautak.hu kezelője is csöndben maradt.
Ezért, mint a jelek szerint teljesen érdektelent, a javaslatomat visszavonom, az alább olvasható kiegészítésekkel együtt.
S mivel azt az oldalt nem látogatják, nyugodtan leírhatom a szervezetre vonatkozó javaslatom: mihamarabb ki kell(ene) venni a TuHu-t a jelenlegi kezelői, irányítói kezéből!"

Ami azóta történt csak megerősíti az utolsó mondatban jelzett igényt.

alnibell Creative Commons License 2020.08.22 0 0 21

Tegnap este óta így jelentkezik be a TuHu oldala. Napszúrást kapott.

alnibell Creative Commons License 2020.08.16 0 0 20

"A legalapvetőbb programtervezési mintákat sem követed, amikor egy más célra létrehozott adatbázismezőben akarod tárolni az adataidat."

 

Akkor lássuk vajon mit is eredményezhet ez?

Ha van egy rekord-mező, amelyet gyakorlatilag semmi nem használ, akkor nem mindegy, hogy például karakteres típus esetén mondjuk a 14-22 karaktersorozat helyett 082500112 adat kerül bele? Teljesen mindegy.

Ez csak akkor okozna problémát, ha jó másfél évtized kihasználatlanság után valakinek eszébe jutna az eredeti célra felhasználni, de akkor is csak azzal, hogy a lehetséges értékkészlet helyett más adat jelenne meg a kimeneten.

De ez túlhaladott kérdés.

A "szent tehén" birizgálása helyett rendelkezésre állt öt új rekord-mező, amelyeket minden igénybe vett alkalmazás problémamentesen tudott az elvárt módon kezelni.

alnibell Creative Commons License 2020.08.16 0 0 19

Így voltam kénytelen lezárni egy másik topicban az általam felvetett témát:

 

Ugye-ugye, csak nem tudsz leállni. Folytatod az ócsárlásom ugyanúgy ott, ahol korábban abbahagytad.

És hát Te vagy az isten, aki mindent tud és ezt szereti is érvényre juttatni.

 

De - most már utoljára - mégis mi olvasható ki ebből:

 

"Ha a GeoJaunt képes egy adatbázis mezőben lévő egynél több, valamilyen szeparátorral elválasztott karaktersorozat közül egyértelműen kiválasztani a keresettet, akkor a TuHu térképi adatbázisát alapul véve létrehozható egy olyan egységes turistaút-nyilvántartás, amely a megyei leválogatáson túl lehetővé tenné a turisztikai szempontból elhatárolt tájegységeken belüli megfeleltetést is.
Ehhez minden részinformáció adott.

Ha az indító kérdésre pozitív a válasz, akkor semmi korlátja nem lenne a fonódások, a jelalakok és színek kezelésének és csupán egyetlen új adatbázis mezőt igényelne."

 

Az, hogy kész van?

Vagy az, hogy várom a közreműködő(k) jelentkezését?

Netán az, hogy információt, segítséget kérnék a megvalósításhoz?

Vagy az, hogy kell-e valakinek?

Egyik sem!

Ez egy egyszerű közlés. Pont a korábbi megoldás tapasztalataira alapozva.

De legyél boldog, a támogató, ugyanolyan habitusú társaddal együtt, én itt befejezem.

alnibell Creative Commons License 2020.08.05 0 0 18

Még aznap ki is tiltottak arról a fórumról, annak rendje, módja szerint.

Nincs indoklás, így csak feltételezni lehet az okot. De nem érdekel. Nem, mert értelmetlen lenne tudakolózni felőle, meg amúgy se lenne részrehajlástól mentes. 

 

Mindenesetre ettől a tény még tény marad. Nevezetesen az, hogy jó öt év után csupán egy hazai terméket tudnak kínálni a felhasználóknak. Ez pedig édeskevés. Ez semmiképp nem lehet indok az új módi bevezetésére.

 

De akkor mégis mi indokolta a váltást. Teljesen egyértelmű: az egyéni érdek.

Azok egyéni érdeke, akiket meg tudtak vezetni az agitátorok, akik lépre mentek és persze a leghangosabb kezdeményezőé.

A többiek? Végtelenül leegyszerűsítve: le vannak sajnálva.

Előzmény: alnibell (17)
alnibell Creative Commons License 2020.08.03 0 0 17

Az alábbi bejegyzéssel finoman eltanácsoltak az egyik topikról:

"no erre  már tényleg senki nem vevő itt!"

Miről is volt szó előtte? Arról, hogy igencsak szegényes a honi kínálat a terepen is használható OSM alapú digitális térképekből.

 

Akkor nézzük, hogy az MGKE Elnöksége milyen reménnyel tette "szabaddá" a TuHu térképi adatbázisát 2015 legelején:

"Reméljük, hogy ezzel a döntéssel sok-sok geoládázást szerető játékostársunkat segítjük hozzá egy még jobb térképhez."

 

Ugye nem kell bizonygatni, hogy ez a remény egyáltalán nem teljesedett be.

 

És ezt a tükröt próbálják minduntalan összetörni, de legalább a paraván mögé dugni.

alnibell Creative Commons License 2020.07.27 0 0 16

Öt napja többek között ez került az egyik topikba:

"a kommentjeid is elég kötekedőek..igazából mintha más célod nem is lenne..."

Akkor álljon itt egy, a részleteiben nem szöveghűen kifejtett, hogy ki is a kötekedő? Állandóan.

Bizonyára az itt megfordulók egy része is találkozott már az oldalammal.

Nos, van egy itt is, ott is megforduló látogató, aki - soha nem a saját neve alatt - csupa "barátságos" üzenetet helyez el a lapon. Ma éppen ezen topik címén élcelődött, mondván - nem szó szerint - elrontottam a címadást.

A baj ezzel csak az, hogy az önmagát rettenetesen okosnak tartó fórumozó, ideiglenes szabadságolással a zárt osztályról kikerülve, megtehet, mondhat, írhat bármit, a többiek meg hallgatnak, s talán még cinkosan meg is mosolyogják.

És ez megy immár majd' másfél éve.

alnibell Creative Commons License 2020.07.22 0 0 15

Mert ugye itt nem olvassák ...

 

"és ha valahonnan kiutálnak, akkro viszed az egész "utálom az osm-et meg azt, hogy a tuhu-t tönkretették - ja és van a béerbigyóm..." dolgodat."

Az OSM-et nincs miért nem szeretnem, még ki is próbáltam a szerkesztést, de nem győzött meg, hogy jobb lenne, mint a már korábban megszokott szerkesztési környezet. Aztán nemigazán tetszett a szétaprózottsága, a mindennel akaró foglalkozás lehetetlensége.

Megvetem ugyanakkor azokat, akik részben ön- részben csoportérdektől vezérelve addig-addig erősködtek, agitáltak, hadakoztak, amíg megszerezték több tucat másutt ténykedő közreműködő mintegy 10 évnyi munkájának eredményét, csak hogy átvehessék egy szakterületen is a honi elsőséget.

Ez a mai napig nem sikerült. 

És nem is fog, amíg a "játszadozás" felemészti a energia jelentős hányadát.

És igen, a TuHu-t szinte teljesen ellehetetlenítették. Ebben megint az ön-, illetve csoportérdek játszott szerepet, meg a tulajdonos megalkuvó magatartása.

alnibell Creative Commons License 2020.07.21 0 0 14

Ez olvasható odaát:

"Miért bántja az, ha valaki / valakik megbízás nélkül - és természetesen ellenszolgáltatás nélkül - tesznek valamit az azonos tárgykörrel foglalkozó közösség számára?"

 

"Nem, te nem tettél semmi hasznosat a túrautak nyilvántartásával foglalkozó közösségeknek, mert fel sem mérted milyen módon kell működnie, és milyen irányba kell fejlődnie egy ilyen adatbázisnak."

 

Az elején idézett mondatban hol van a hasznosat jelző? 

Tipikus csúsztatás, mint általában.

 

Meg ez:

"A nyilvántartásod területi alapjai, mint a tuhu-s tájegységhatárok teljesen önkényesek, semmiféle valódi felosztáshoz nem idomulnak. A BRYGO, mint kódolási rendszer létéről már rengeteg írtunk, ha eddig nem fogtad fel, miért nem eredményez normáis adathalmazt,  ezután sem fogod."

 

Egy nappal korábban tőlem, meg ez:

"Más szóval létrejöhetne a turistaút nyilvántartás alapja."

 

Nem a nyilvántartás, csak annak az alapja.

És hogy szó essék a szakaszolásról, csak annyit, hogy a kódolt szakaszok elhatárolása ne a TuHu tájegység-határain, hanem a megyehatárokon történjen, az égvilágon semmi akadálya nincs. Minden különleges eljárás nélkül bármikor megoldható.

 

alnibell Creative Commons License 2020.07.18 0 0 13

"Kevesen vagyunk. alnibellnek kisujjában a térképszerkesztés."

"Hozzáértését elkótyavetyélni bűn."

"... ezért látok rációt a turistautak katalogizálását végző projektben."

 

Ezek 2018. május 31-én kerültek a TuHu fórumára.

Azóta?

Aki akarja, tudhatja, hogyan változott a megítélés?

alnibell Creative Commons License 2020.06.30 0 0 12

"Próbálkoztál itt a szomszédban egy saját topikkal is, de ott a kutya nem törődött veled, ezért inkább átjöttél ide ezt széttúrni, mint már annyi helyet, annyi alkalommal az elmúlt évek során."

 

Így fogalmazott egy másik topikban az egyik körön belüli fórum látogató.

Erről írtam, a teljes közönyről. Ugyanakkor arról is, hogy aki így látja a történéseket, eszébe se jut, ő is kerülhet hasonló helyzetbe. 

Előzmény: alnibell (10)
alnibell Creative Commons License 2020.06.15 0 0 11

Az imént még úgy gondoltam, feladom, de mégse!

Nem engedhetem meg magamnak azt, hogy az elveim ellenére tegyek. Akkor sem, ha ezzel megnyugvást eredményeznék másoknál. Kénnyszerűen mindenkinek ki kell várnia mindenkinek azt az időpontot, amikor az önjelölt jogosztó suttyomban végleg töröl a szerkesztők közül, inaktivitásra hivatkozva. (Na persze, ő tett azzá.)

 

Az számomra már világos, az itteni kör egyívású, többen közülük ugyanannak  a szervezetnek a tagjai. Az is kitűnik az eddigiekből, hogy más téma mindegyikőjüket hidegen hagy. Ez egy ilyen világ. Mondhatni, belterjes, annak minden negatív vonásával.

 

Ugyanakkor nem nagyon tűnik hihetőnek az, hogy úgy tanácsoljanak el valakit az önként vállalt, az átlagnál jobb, precízebb, olykor-olykor költséggel is járó tevékenységtől, mint azt velem megtették. Ezt igazolandó bemásolom ide a 2018. májusi elbocsátó fórum üzenetet:

 

"Kedves alnibell!

Közel tíz év alatt majdnem ezer POI rögzítésével, pont egyszáz trekkel, közel 300 rajzolással, számtalan szakasz közvetlen javításával sokat tettél le a turistautak.hu asztalára.
Nagy köszönet érte!

Az elmúlt években megváltozott hozzáállásod. 
Nem maga a térképszerkesztés lett fontos számodra, hanem saját elképzeléseid hirdetése, hogyan működjön az MGKE-n belül a turistautak.hu. 
Egyedül vagy véleményeddel. Nem jutsz senkivel közös nevezőre. 
Önvizsgalat helyett számonkéréssel folyamatosan bombázod a közösséget a fórumokon, rombolod a hangulatot, egyre többen nem néznek be.

A közösség érdeklében az elnökség megvonja fórumhozzászólási jogodat, én meg visszavonom térképszerkesztési jogaidat.
Köszönjük évtizedes munkádat és befejezéséhez kérjük megértésedet!"

 

Utána még dolgozhattam, mert szükség volt rá. Aztán tavaly október óta már nem.

Mindenesetre önként nem mondok le a munkám révén kivívott térképszerkesztői jogomról. Ezt nem befolyásolja a tapasztalt teljes közöny sem.

 

alnibell Creative Commons License 2020.06.12 0 0 10

Az itt is tapasztalható közönyről írtam korábban és az alább is.

Ez a magyar társadalom rákfenéje.

Ami engem, a közvetlen környezetem tagjait közvetve vagy közvetlenül nem érint, az számomra érdektelen, nem foglalkoztat, nem fűzök hozzá semmit.

Ez a mentalitás vezet oda, hogy két személy kisajátíthat a saját céljaira egy kózösségi terepet, illetve gátolhat mást, az egyébként általuk is elismert, tevékenysége folytatásában.

Ez nyilvánul meg abban is, amikor az OKT topic mások teljesítésének mikéntjével, a lovasok és a bicajosok adott helyszíni megjelenésével foglalkozik, s nem az OKT-val magával.

Nem, nem csalódtam, így van ez másutt is. Ezt csak a sunyiság, a nyílt beszéd hiánya tetézi.

Előzmény: alnibell (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!