Keresés

Részletes keresés

Zmac Creative Commons License 1999.09.28 0 0 15
Szeretik az orvosok szemére vetni, hogy mindenhatónak képzelik magukat. Szerintem viszont az _egyik_ legfőbb baj, hogy a betegek képzelik az orvosokat annak. Sokan azt hiszik, hogy az orvos is úgy dolgozik, mint pl. az autószerelő. Ha valami nem jó, akkor meg kell javítani. Ha nem tudja megjavítani, akkor kontár. És mivel nem az autónkról, hanem a saját testünkről van szó, ezért sokkal érzékenyebben reagálunk.

Egy orvos ismerősömtől hallottam: " Az orvos kúrál, a természet gyógyít." Sajnos nagyon igaza van. Ezzel meg kell próbálni együtt élni.

zodiac Creative Commons License 1999.09.28 0 0 14
Néhány kórházban már van betegjogi képviselő, hozzá lehet fodulni, többek között akkor is, ha valami probléma van az orvossal és ő közvetít a beteg és az orvos között. Nem tudom a gyakorlatban hogy vált be, de kezdetnek nem rossz, ez az egyik lehetséges útja annak, hogy némely orvos ne érezze magát istennek.

Az orvosperek elég gyakoriak az USA-ban. Ennek is megvan a hátulütője: az orvos elbizonytalanodik. Mint biztosított turista Amerikában, egy egyszerű tetanuszoltásra órákat kellett várni, mert - bár több orvos megnézett, nem volt senki, aki beadta volna.

Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.09.28 0 0 13
Kende bácsi könyvét elolvastam (már jön a folytatása, tegnap volt a TV-ben), de a színvonala és "objektivitása" szerintem azonos a Fókusz c. műsoréval.
Nyuszog Creative Commons License 1999.09.28 0 0 12
Én is éreztem már ezt a lekezelő stílust az orvosok, de _inkább a nővérek_ részéről. Mégpedig akkor, ha nem tudtam, hogy mit hogyan kell csinálni pl. egy vizsgálat során. Mivel közel 30 évem alatt háromszor voltam kórházban, ne várják már el tőlem, hogy ismerjem a szokásokat, eljárásokat!
De ez sajnos nem csak a kórházakban észrevehető, hanem bármely hivatalban, ügyfélfogadáson találhatunk ilyen embereket. Csak a kórházban jóval kiszolgáltatottabb az ember, ezért jobban megviseli.
Ahol én dolgozom, ott pl. az informatikusok ilyenek. Pedig, ha mi mindenhez értenénk, akkor rájuk nem lenne szükség!
renegade Creative Commons License 1999.09.28 0 0 11
"Az az igazsag, hogy az orvosok elleni felszolalasoknak legtobbszor az irigyseg az oka."

Ez azert egy kicsit eros volt. Nagyon sokan vannak ebben az orszagban, akik mar elszenvedtek betegkent egy-ket muhibat. Persze nem olyan durva esetekre gondolok, amilyeneket aztan felkap a media. Olyanokra, mint peldaul a felesegem esete, akinek a foghuzas utan egy hetig eros fajdalmai voltak, a vegen mar aludni sem tudott. A fogorvos ahelyett, hogy rendesen megvizsgalta volna, kijelentetette, hogy kar kenyeskedni, inkabb mosson rendesen fogat! Vegul egy masik fogorvos tavolitotta el a sebben maradt csontszilankot... Ehhez hasonlo eseteket ezrevel lehetne sorolni. Jusson majd eszedbe, amikor bizalmatlan beteggel talalkozol, hogy esetleg netalantan megsem a media tette bizalmatlanna, hanem a korabban szerzett fajdalmas tapasztalatok!

Ami pedig Kende Peter konyvet illeti, csak egy konyvesboltban olvastam bele, amugy is eppen elegge rettegek az orvosoktol (en sem veletlenul), ugyhogy annyi eleg is volt, nem vettem meg. Ami a konyveben figyelemre melto, az az, hogy egyetlen orvost sem vontak felelossegre az elkovetett hibakert. Itt nem arrol van szo, hogy egy orvos nem hibazhat. Dehogynem, emberek vagyunk. De nem mindegy, hogy az elkovetett hibakat hogyan kezeljuk. Ha figyelmetlensegbol elutsz egy szabalyosan kozlekedo gyalogost a zebran, elitelnek. Ha egy orvos hibazik, elkenik -- ez itt a baj, mert igy a valoban alkalmatlanok is megmaradhatnak a palyan! Vagy szerinted nem igy van?

Előzmény: JiG (8)
sas Creative Commons License 1999.09.28 0 0 10
Off, kedves Gabek, elofordulhat, hogy volt már ebben a témában topic. Sajna nincs igazán sok idom arra, hogy több ezer topicot végigböngésszek, bocs ha zavar. Pláne akkor nem, amikor az indulattól áthatva nyitottam meg ezt,és ha jól láttam ez elo szokott mással is fordulni. Már bánom is, mert túl magánügy, ami történt, és az is lehet, hogy csak én fújtam fel az ügyet- nem tudom. Talán 1x majd megírom az okot is.

JiG, nem olvastam azt a könyvet, nem is hallottam róla. De ez nem is érdekes.
Remélem elolvastad az összes mondandómat, mert oda van írva, nem akarok általánosítani. 5 és fél évig éltem orvosok között, pontosan tudom, hogy mekkora a felelosségük és mit vállalnak és mennyit dolgoznak.
_Nem az anyázás a célom_

Mégis azt kell mondjam, hogy November hozzászólásával teljes mértékben egyet értek.

Jeegy emlitette a Vészhelyzet csapatát. Nem tudom, hogy a valóságot mennyire hiven tükrözi, de ha csak a fele megvalósulhatna, már sokkal emberközpontubb lenne itt minden, es nem hiszem, hogy az orvosok fejéröl leesne a koszoru. Mert nekem az az igazán nagy ember, aki a tudásával egyenes arányban szerény.

Mindkét oldalra vannak pro és kontra érvek.

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.28 0 0 9
Kedves JiG,

Sok mindenben egyetértek Veled, a két népbutító TVcsatorna valóban tendenciózusan orvosellenes. Kende Péter könyvét nem olvastam, de hogy őszinte legyek nem is nagyon érdekel.
Anélkül, hogy megbántani akarnálak két dologra felhívnám a figyelmed - bár biztos vagyok abban, hogy egyet nem értésednek fogsz hangot adni:
1; Noha védekezőn minden szakma képviselőjétől külön elnézést kérsz, hogy nem leszólni akarod őket, azért mégiscsak érződik az az erkölcsi magaslat, ahova az orvostársadalmat helyezed. Ami egyfelől azért szomorú, mert az eészségügyben nem csak orvosok dolgoznak, és a maga szakterületén mindenki felelősségteljes munkát végez. Másfelől azért ennyire valóban nem szabad őket kiemelten kezelni mert épp az ilyen sugallatra születnek az ilyen (Orvosok- Az Istenek ivadékai?) című topicok. Szemtanúi lehettünk mindkét végletnek asszem.
2; Mint kiderül, 19 éves vagy. Ha majd elvégzed az ország "_LEGNEHEZEBB_" egyetemét és elkezdesz praktizálni, valószínűleg Te is kicsit visszafogottabban fogod megítélni a helyzetedet. De ez teljesen törvényszerű, hogy elsőéves egyetemistaként nagyon lelkes vagy. Ha még öt év múlva is lesz index és ez a topic is benne lesz, olvasd el újra. Aztán még öt év múlva ismét.

Azért remélem nem bántottalak meg, mert nem ez volt a szándékom.Próbálom a középutat eltalálni remélem ez felsejlett a két hozzászólásból.

JiG Creative Commons License 1999.09.28 0 0 8
Haaattt... Ilyen keson ilyen topicra talalni... Ugy latom, hogy a vitaindito olvasta (rosszabb esetben csak hallott) Dr Kende Peter konyverol. Gratulalok hozza... De itt most nem a szemelyeskedes lenne a feladat...
Szoval bedobtal egy temat, nem irtal semmi konkretumot. Es ez igy neked jo. Ha megnezned az adataimat, akkor lathatnad (de azert inkabb igy szimplan is elarulom), hogy orvostanhallgato vagyok, sot orvos csaladban nevelkedtem fel. (Erre fel lehet szisszenni, akinek nem tetszik ,az ne olvassa tovabb. pont.) ELEGEM van az orvosanyazasbol. Mast sem ont a media, csak ezt hallani allandoan a Forro Nyomon-ban, az Eletben maradtak, meg meg mittudomen, hogy hol. Csak azert, mert erre mindenki fogekony. Az orvosi hivatas, nem akkora felelosseg jar, mint mondjuk egy libapasztore (de ezzel nem oket akartam korantsem megbantani.) Es amit Kende Peter irt, az mind megtortent eset. Elismerem. De ennek a konyvnek a legfobb celja a haszonszerzes volt, es ez meg is latszik a stilusan. Igazabol nem nyujt objektiv kepet, hanem csak a betegek, hozzatartozok szemszogebol ir. (Viszont nem vitatom a reszegen elkovetett muhibak sulyossagat.)
Mas reszrol, ha statisztikailag neznek (ami _igen_ morbid), akkor meglepo modon nem kapnak "roszz" muhiba/gyogyulas aranyt. Ehhez nincs adatom, de szivesen osszevetnem barmely mas szakma "hatekonysagaval". Az orvosnak egy eleten keresztul kell vallalnia a felelosseget, mig mondjuk mashol 1 ev utan a jotallas lejar.

Az az igazsag, hogy az orvosok elleni felszolalasoknak legtobbszor az irigyseg az oka. Mert igenis tobbet tudnak, mint Jozsi bacsi, es "kitalaljak" a csecsemo betegseget is, amikor az meg beszelni sem tud.

A megelhetesrol. A szuleim tul. keppen napi 10-12 orat dolgoznak. FELELOSSEGTELJES MUNKAT VEGEZNEK!!!! A most vegzo orvosnak, aki 12 felevet tanult az egyik _LEGNEHEZEBB_ egyetemen a kezdo fizetese nyelvi potlekokkal, ugyelettel kb. 50-60000Ft. Szamoljatok ki, hogy ebbol mennyit visz haza. Ezert havonta legkevesebb nyolcat ugyel, es a betegeiert felelosseggel tartozik. (na most ebbe nagyon konnyu lesz belekotni). Ma vajon egy mondjuk karosszerialakatos (megint nem akarok szemelyeskedni), aki szakkozepiskolaban vegzett, tehat legalabb 6-7 evvel kevesebbet tanult az orvosnal, igazabol nincsen tul nagy felelossege, es nem "viszi haza" a betegek gondjait, elmegy-e ennyi penzert dolgozni??? Itt a SOTE-n a dolgozoknak tobb havi ugyeletdijjal vannak/voltak elmaradva.

Most ennyit. Varom a valaszokat.

Tisztelettel:

JiG

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.28 0 0 7
Nem értem, egyáltalán nem értem ezt a kifakadást. Most hirtelen mi a baj? Ez egy tök orvosellenes hangulatú topic, pedig a topicnyitó kolléga is leszögezte, hogy nem szabad általánosítani.
Szerintem mindenkinek vannak horrortörténetei orvosokról. De van jó is. Most mi ez a kifakadás?!

Az orvosválasztásról pedig: azért ne feledjétek, hogy kettőn áll a vásár.

Üdv. (az értetlen) XI.

Törőlt_nick Creative Commons License 1999.09.28 0 0 6
Nekem meg van háziorvosom, beee!!!
(Tudod, amelyiknél két órát vársz 39 fokos lázzal a körzeti rendelőben mindenféle egyéb zűrös állapotú ember között.)
gabek Creative Commons License 1999.09.27 0 0 5
1. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Semmi sem tiltja az orvosválasztást.

2. Egy kicsit körül kellett volna nézni az archívumban. ("Istenek-e az orvosok és hasonlók.")

Gabek

sas Creative Commons License 1999.09.27 0 0 4
juci,
szerintem ez sajna nem ilyen egyszeru. Az elvrol van szó. Miért jutottunk el idáig, hogy megtehetik ezt velünk???

Ahogy Lazy tömören megfogalmazta, holló a hollónak... De hol a határ? Meddig védhetik egymást?
Szükség lenne egy etikai bizottságra? de az kikbol álljon?
A legnagyobb emberi jellemhibák közé tartozik, ha valaki visszaél azzal a tudással, amivel rendelkezik.
Igen jeegy, tényleg nevetségesen alacsony a fizetésük,a beléfektetett munkához képest.
Nekem is nevetségesen alacsony a fizetésem, meg még vagyunk ezzel néhányan ebben az országban.
jeegynullas Creative Commons License 1999.09.27 0 0 3
OK, legyen az alap a Veszhelyzet alombrigadja. Nem tom az mennyire reprezentativ az ami viszonyok kozott, de ha csak fele annyira veszik komolyan az orvosi biztositasukat, ill. az ezzel kapcsolatos felelosseguket, akkor inkabb nehany ilyen doki keze kozott szenderulnek jobbletre.

A gaz az, hogy az orvosok kozott mintha nem lenne verseny, hanem mintha egy jol megkovesedett "kartell" lennenek, es igy egyik sem erdekelt, hogy a masik praxisat bantsa. Legyen verseny, mint az elet minden teruletert! Eddig a piac tunik a legdemokratikusabb kivalsztasi elvnek ebben a mi vilagunkban. Miert pont az orvosok legyenek kivetelek?

Ok. Ehhez baromi sok reform kell, meg penz meg ... talan civil kurazsi, ill. egy szervezet, amely kepes kepviselni a betegek erdekeit az (a _nem megfelelo_) orvosokkal szemben.

Nah, ez itt most csak ures szajtepes, de azert remelem az orvosoknak csak kisebb resze az, akitol meg kene szabadulni. De azoktol mindenkeppen.

Előzmény: Lazy Cat (2)
Lazy Cat Creative Commons License 1999.09.27 0 0 2
Autószerelőben, építészben, kőművesben, ügyvédben is van jó is, rossz is. Mér' pont orvosba' ne legyen? Hogy orvosnak lenni felelősség? Nevetséges...--- Hogy mér' nem nyert még ember pert ellenük? Holló a hollónak nem vájja ki a szemét...
juci Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1

Ha nem bízol az adott orvosban, mér nem mész másikhoz? Hacsak nem valami extraspeciális bajod van, talán találsz jobbat is.

Előzmény: sas (-)
jeegynullas Creative Commons License 1999.09.27 0 0 0
Hat egen, jobb ha az orvosokat sikerul elkerulnie az embernek mondjuk egeszseges eletmoddal meg ilyenek, de hat megis: neha muszaj szulni, a torott kisujjat begipszeltetni, stb. Es ilyenkor lehet, hogy hepas vert omlesztenek beled koraszulottkent es meg fogjak tudni magyarazni, hogy ez milyen tok jo volt neked.

Masreszt meg adjanak mar nekik rendes fizetest, amelyik meg alkalmatlan azt tessenek kivagni!

Mi mit tehetunk ezen celok elerese erdekeben?

sas Creative Commons License 1999.09.27 0 0 topiknyitó
Tudom, nem szabad általánosítani.

Mégis most úgy érzem, hogy nem tehetünk ellenük semmit. Ok egy külön kaszt. Hogy ki vagyunk szolgáltatva, mert csak a véletlenen múlik, hogy egy lelkiismeretes, az emberi életre odafigyelo orvost kapsz-e vagy ...
Nem is folytatom, mert nagyon dühös vagyok.
Milyen jogon viselkednek felsobbrenduen velem, pont akkor, amikor sokkal sebezhetobb vagyok, pont azok, akiktol segítséget várok?
Miért evidens az, hogy nekem feltétel nélkül meg kell bíznom egy olyan emberben, akinek a létezésérol ezelott egy héttel még fogalmam se volt???
És miért sértodik meg, ha esetleg úgy gondolom, hogy mással is meg óhajtom konzultálni a problémát?
Hiúsági kérdést csinálnak az én életembol?
Aztán jött a segítség, köszönet érte!
És akkor eszembe jutott egy érdekes statisztika:

Magyarországon az elmúlt 50 év alatt civil egyén nem nyert orvosi pert!!!!

Ami velem történt, 1 _konkrét_ eset.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!