Keresés

Részletes keresés

polária Creative Commons License 2020.08.01 0 0 18

https://youtu.be/WDtmDrxAXjc

a növényi mag az ember orvosa

anonur Creative Commons License 2017.09.23 0 0 17
diamandula Creative Commons License 2017.08.23 0 1 16

Szatíra

Az orvos is ember

Az orvos és a patikus az a két szakma, amelynek képviselőivel minden ember élete folyamán akarva-nemakarva többször is kapcsolatba kerül.
Egy orvosi váróteremben találtam egy rajzos füzetet, abból másoltam a képeket. A szöveg kb. fele saját termés, részben fordítás egy hetilapból , de úgy is lehet venni, hogy nagyon-szabad-fordítás. Ebben a cikkben 5 orvosi karakter humoros leírása következik.

1. A kimerült

Amikor a pacienst a rendelõjében hellyel kínálja, még az elõzõ betegének papírjait rendezgetésével van elfoglalva. Az asztalán nem túl nagy rend uralkodik és elsõ ránézésre rosszabbul néz ki, mint a betege. Állandóan stressz alatt van, migrénje van és ideges. Mialatt betege levetkõzik és elkezdi panaszait mondani, már nyúl a vérnyomásmérõért. Megkérdezi, van-e láza a betegnek és máris keresi a lázmérõjét a jobboldali asztalfiókban és meg is találja a baloldaliban.

Az ilyen típus azért választotta az orvosi pályát, mert gyermekkori élményének feldolgozására paciensekre van szüksége. Segítõszindrom. Annakidején testvére burgonyahámozás közben megvágta az ujját és az abból származó riadalom és tehetetlenség érzése traumát okozott nála.

Van azonban elõnye a betegek számára, mert azoknak a tablettáknak a hatásáról, amit felír személyesen meggyõzõdött, a mellékhatásokkal együtt.

 

2. Az emberbarát

Már a rendelõje is bizalmat, barátságot, otthonosságot fejez ki. Kellemes megjelenésû és bõbeszédû partner. Alapjábanvéve nem takarékoskodik az idõvel részletesen kikérdez és inkább a beteg tanácsadója, mint agresszív gyógyítója. Szakértõ mind a régi népies , mind a modern gyógymódokban és a döntésekben a páciensei is résztvehetnek. Õ az, aki felismeri, hogy a betegeknek is vannak jogai. Néha talán el is túlozza kicsit, amikor az egész család egészségi állapota felõl részletesen kikérdez. Ebben látja életének feladatát és az üzleti szellem távol áll tõle.
 

 3. A felületes, számító

Rendelõjébe lépve az ember azonnal még betegebbnek érzi magát. Minden berendezés célszerûséget, sterilitást, színvonalat sugároz. Problémája az ilyen orvosnak, hogy nagyon únja és kedvtelenül hallgatja a páciens panaszait. Õ mindent feketén lát. Nemcsak gazdasági számait szereti feketén látni.A legkisebb jelét egy súlyos betegségnek azonnal észreveszi és ezért körülményes, drága vizsgálatokat rendel el, amellyel a páciens pénztárcájának további fájdalmat okoz. Egy egyszerû meghûlésnél is csak a komputertomográfiában bízik meg, csuklás esetén erõs dózisú orvosságokat ír fel.Azoknak a pácienseknek, akik nem elég barátságosan köszönnek neki, antidepresszívát rendel el. Kedvenc szavajárása: "Ez sokba fog kerülni!"
Ez a típus a kvíz-adásokban már akkor tudja a választ, amikor még a kérdés sincs készen.

 
4. A pátriárka

Rendelõjében katonás rend uralkodik és azok a betegek is, akik sohasem voltak katonák némi tapasztalatot szerezhetnek a katonai kiképzés szellemérõl. Itt mutatkozik meg, hogy nemcsak beképzelt beteg, hanem beképzelt orvos is létezik. Erélyes parancshangon megköveteli a pátriárkai fegyelmet és engedelmességet.
Alapjában meghatározza mit kell tenni. Kevés ideje van holmi apróságra, valamint együttérzésre. Többnyire gerinccsigolyáról és nem emberrõl beszél. Egyéni bizonytalanságot nem ismer el és szívesen ír olvashatatlan recepteket, abban a reményben, hogy a patikus majd csak kikeresi a helyes gyógyszert. Különösen kellemetlen az olyan, aki az egyetemi vizsga idõszakában érvényes tudást alkalmaz továbbra is..

  

 5. A fiatalos

Fiatalos lendülettel üdvözli a betegeket a kórházban, ahol a szakmai gyakorlat céljából tevékenykedik. Frissen jött az egyetemrõl, úgy néz ki, mint a legfiatalabb hat testvér közül. Egy csomó abszrakt szakkifejezéssel rendelkezik, melyeket gyakran használ, hogy tudását fitogtassa. A kórházi napjait teljes odaadással kezdi meg. Némi érintkezése volt már ugyan páciensekkel, de csak a boncolóasztalon.

Nagy élvezettel kísérletezik a technikával. Operáló robot, lézertechnika, elektrónikus adatfeldolgozás az õ világa, de az ember nem nagyon tartozik oda. A technikai fejlõdésben való törhetetlen hitében jobban megbízik, mint a saját egészséges eszében. 


Vissza a témához (Szatíra)

Pünkösdi Kató Creative Commons License 2017.07.05 0 0 15

Jó ez a cikk, köszi, hogy belinkelted.

Előzmény: polária (14)
polária Creative Commons License 2017.06.23 0 0 14
dave6847 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 13

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban.

 Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.


Évente  11,4 millió tonnányi fára van szükség a szárítási eljáráshoz, vagyis 300 cigarettához körülbelül egy fára
.

A legnagyobb dohánytermelőnek számító Kínában az  erdőirtás 18 százaléka a dohánytermesztés számlájára írható. A cigarettagyártók évente félmillió tonna nikotinnal és más vegyi anyaggal szennyezett hulladékot termelnek. Évente  6 trillió cigarettára gyújtanak rá , emiatt 3-5 millió tonna üvegházhatású gáz, továbbá több ezer tonna rákkeltő anyag jut a levegőbe. 

 

A teljes cikk:

 http://greenfo.hu/hirek/2017/05/30/tobb-fronton-gyilkol-a-dohanyzas

Carina_S Creative Commons License 2017.05.23 0 1 12

Azon hogy a Tensiomin hatástalan volt, ne csodálkozz. Ez egy elavult és hatástalan gyógyszer.

 

Elmondok egy esetet.

Anyámat 8-10 évvel ezelőtt magas vérnyomással kezelte a háziorvosa. A vérnyomása elkezdett hirtelen pár hónap alatt egyre magasabbra szökni, először 140/90-re, aztán 150/90-re, utóbb 165/100-ra, végül már 180/115-re is. Legelőször Ő (a háziorvos) is Tensiomin tabl.-át rendelt neki, először, vagyis a 140/90-es időszakban csak 12,5 mg-osat, 3×1 tabl.-át, de mivel ez kevés volt erre az értékre, így hamarosan a magasabb értékek felé tendált a vérnyomása. 150/90-nél 12,5 mg 4×1 tabl., majd 165/100-nál 25,0 mg 3×1 tabl., végül 180/115-nél 50 mg 4×1 tabl.**, de a kezelés az emelkedő adagok ellenére is hatástalan maradt, mivel ehhez a gyógyszerhez (Tensiomin) nagyon hamar hozzászokik a szervezet, vagyis ugyanolyan hatás eléréséhez egyre nagyobb dózisra lesz szükséged [!!gyógyszerfüggőség!!] belőle (éppúgy, mint a kábítószereknél).

Így Anyám is hamarosan eljutott abba a stádiumba, hogy először vízhajtókkal egészítette ki a doktor a kezelést (Furosemid), és szükség esetére vérnyomást hirtelen erősen csökkentő, de inkább csak rövid ideig ható gyógyszereket rendelt neki (Corinfar tabl., Cordaflex spray, Nitromint tabl.), majd ezek egyikének tartósan ható (retard) változatát is felírta (Nitromint retard). Ezek a hirtelen jött rosszullétek esetén ugyan átmenetileg annyira azért enyhítették a magas vérnyomást, hogy a háziorvoshoz vagy az ügyeletes orvoshoz menésig kibírta vele, de végleges megoldást nem jelentettek(!!). Ott ilyenkor kapott rá Furosemid inj.-ót (erős vízhajtó inj.***!), amitől lement a vérnyomása, de csak pár órára.

A gyógyszerek rövid hatóideje --->(Corinfar, Cordaflex, Nitromint, Furosemid) és/vagy hatástalansága --->(Tensiomin) hamarosan oda vezetett, hogy az egyik ügyeletes orvos felismerte, hogy a bajt terápiahiba okozza: a Tensiomin tabl.-át (ekkor már az 50 mg-ost!) lecserélte Co-Renitec 20 mg/12,5 mg tabl.-ára (ez egy kombinált kezelést adó vérnyomáscsökkentő tabletta, amely 20 mg enalapril-maleát-ot [vérnyomáscsökkentő az ACE-gátlók hatóanyag-csoportjából, ami az értágító hatásával is kiegészül még!] és 12,5 mg hidroklorotiazid-ot [vízhajtó!], ami pár hétnyi szedés után stabilan beállította a vérnyomását 125/80-as normális értéken!!! Az Ügy.-Orvos. orvosi szakvéleményét az ügyeletes orvosi papírra felírva javaslat formájában közölte a hatástalan Tensiomin tabl.-át adó háziorvossal, aki megfogadva a kollégai tanácsot, ezután már Ő is a Co-Renitec 20 mg/12,5 mg tabl.-át írta fel neki (rendszeresen). Azóta 10 év eltelte után is normális a vérnyomása amellett, hogy a Co-Renitec vagy bármilyen egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését már 3-4 éve véglegesen(!) elhagyhatta!

 

JÓ TANÁCS:>> Mivel azonban a magas vérnyomás-betegségnek többféle oki típusbesorolása is van ((veseprobléma okozta típ****., pajzsmirigy-túltengés okozta típ., érszűkület okozta típ., idegesség okozta típ., gyógyszermellékhatás okozta típ., muszkarin-gombamérgezés okozta típ. --- ([ha.*: muszkarin], muszkarin-tartalmú mérgező gombák: Kerti susulyka +++, Téglavörös susulyka +++, Csillagspórás susulyka ++, bármelyik susulyka (+, ++, +++) mivel mind "muszkarin-gomba"!!, Nagy döggomba ++, Olajsárga susulyka +, Parlagi tölcsérgomba +++, Viaszfehér tölcsérgomba ++, Begöngyöltszélű cölöpgomba ++, Világító tölcsérgomba +) --- , ezért azt javaslom, hogy vizsgáltassad ki magad szakorvossal, mert ha a vesében vagy a pajzsmirigyben van az alapbetegség, akkor is és, minden más esetben(!) is a kezelés is mindig más(!), és más!

 

A gyógyszerekről és a betegségekről hozzáértő orvosokkal beszélhetsz tanácskérő-üzenetek formájában a WebBeteg weboldalán(!), ahol szakszerű felvilágosításokat és jó tanácsokat kaphatsz tőlük.

__________________________________________________________________________________________________________

Röv.:>>

*ha. = hatóanyag

**tabl. = tabletta

***inj. = injekció

****típ. = típusú

Előzmény: sumri (-)
Kathiné Creative Commons License 2015.10.29 0 0 11

Egy készítmény amely beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. igen -van ilyen csak kevesen ismerik. Magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma,fülgyulladás, ekcéma,szemölcs,viszér anyajegy .Minden problémában tudok segíteni. Irjon a kathineerzsike@citromail.hu levelezőbe.

polária Creative Commons License 2015.10.11 0 0 10

http://www.egeszsegkalauz.hu/adattarak/orvosi-kifejezesek

Az interneten át is próbálkozhat az ember.....

viki 49 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 9

Éppen, azon gondolkodtam - miután ma is nagyon rosszul vagyok - az általános közérzetem vacak, hogy ha orvoshoz kellene mennem, kihez mennék ?
A háziorvosom és az ügyelet szóba se jöhet, ez a 18.kerület !

Kétféle tanácsot is kaptam, mindenféleképpen menjek orvoshoz (kihez ), várjak másnapig. Vártam is, az történt, hogy felhívott a háziorvosom,  hogy mégse tud kijönni szerdán, mert szabadságon lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.22 0 0 8

Komoly orvoshiány fenyeget

Tíz év múlva a lakosság közel felének nem lesz megfelelő egészségügyi alapellátása. Tovább »

forrás: Index.hu

Na ez az igazi probléma.

A politikai elit  törvény általi VIP KÜLÖN ellátást kap.számukra NINCS orvoshiány. Mi meg várakozzunk órákig !

Meddig tűrjük ezt ?

sumri Creative Commons License 2015.03.17 0 0 7

Reménytelen eset vagy, erről a következő idézet jut eszembe:

 

˝Hülyékkel nem érdemes vitatkozni,mert csak lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."

 

Valahogy itt is ez az érzése az embernek...

Ha figyelmesed elolvasod (vagy inkább elolvastad volna), amiket eddig írtam, pont arra kívántam rávilágítani, hogy a mai egészségügy és orvoslás semmit sem ér! Nem futok orvoshoz, sem kórházba, sőt, de ha igaz is lenne amit írsz és édesanyád valaha életében egyszer dolgozott is 220-as vérnyomással, az még önmagában nem tragédia. Ilyen kiugró érték bárkinél előfordulhat különböző helyzetekben, az még nem halálos kór és nem is feltétlen jár következményekkel.

 

Sajnos nálam egy napon belül előfordultak olyan esetek -több alkalommal is- amikor volt 90 és 180 is a felső érték (szisztolés) és ezek között hol alacsonyabb, hol magasabb értékek. Ez komoly rosszullétekkel járt, amit senkinek sem kívánok! Én semmilyen orvosnak nem hiszek, nem futok egyiktől a másikhoz, nekem elég lenne egy olyan ember, aki azt mondaná, mi kell ahhoz, hogy végre egy nap jól érezzem magam.

 

Az általad leírt "történet" finoman szólva is óriási marhaságokat tartalmaz, de egészen érdekes beleélő-képességgel tudod a hülyeségeidet szajkózni.:-)

 

A hozzád hasonló "homeopaták" és "felfedezzük a régi öregek öngyógyító praktikáit" típusú embereknek annyi az üzenetem csupán, hogy örüljenek, ha jó géneket örököltek és szép kort élhetnek meg. Hozzáteszem, édesanyámnak sajnos sok alapbetegsége volt, Isten nyugtassa, 89. születésnapja előtt ment el és lehet még ma is köztünk lenne, ha az orvosoknak kicsit is számítanának az emberek. És jónéhány gyógyszert volt kénytelen szedni.

 

Summázva botrányosnak látom a mai egészségügyi rendszert, nem hiszek az orvosoknak, nem szednék egy gyógyszert sem, ha tehetném, csak sajnos valamennyi elhagyása esetén óriási kockázatnak tenném ki magam egy esetleges szívinfarktus, stroke kialakulásának.Magam is jól tudom, hogy ezek mérgek, de sajnos nincs használható alternatívájuk, a népi gyógyászat pedig tudod akkor lett volna bizonyíthatóan hatékony, ha korábban az emberek extrém hosszú életet éltek volna, de ez nem így volt. Sajnos az igazság az, hogy a tudományos fejlődéssel kezdett exponenciáisan nőni az átlagéletkor. 

 

Tudod: A tények makacs dolgok, nehéz azokkal vitatkozni!

Előzmény: forgione1 (5)
forgione1 Creative Commons License 2015.03.17 0 1 6

A kezelési lap orvosi dokumentáció, amiben foglaltakért felelősséggel tartozik az egészségügyi intézmény

 

Pontosítsuk, hogy van egy kezelési protokoll és azt kell nekik előírásszerűen követni.

Ezért ha akadna is lelkiismeretes orvos, valós tudással, mégsem gyógyíthat meg, mert ezen előírás megköti.

 

Előzmény: sumri (4)
forgione1 Creative Commons License 2015.03.17 0 1 5

Látom még most sem esett le a lényeg! Sajnálom.

 

Édesanyám hoztam példának, aki 220-as vérnyomással dolgozott, még te marékszámra kapkodtad a gyógyszereket 156-nál:-)

 

A különbség az, hogy még édesanyám most sem szed különösebben gyógyszereket (felírják neki csak nem szedi be) és 87 évesen köszöni szépen jól van, kórházban nem volt, pedig sokszor utalták, addig te végigjártad már az összes orvost és mindenféle bajod van. 

 

Nem tudom, hány éves vagy és morbid sem akarok lenni, de majd akkor okosíts  ha megvolt unokáiddal a 87. születésnapod, amit te szerveztél kerti parti keretein belül.

 

 

 

Az orvosok akikben annyira bízol korántsem tudnak annyit mint amit képzelsz.

Ma már az orvosképzést a gyógyszergyártók felügyelik.

Az orvos pedig felírja azt gyógyszert amit a gyógyszergyártók ügynökei ajánlanak.

Tovább menve az orvos csak annyit tud a gyógyszerről, amit a gyártó az orrá köt.

Ha nem használ, felír másikat vagy emeli a dózist.

 

A mai orvoslás nem a gyógyításról szól, hanem a tüneti kezelésről.

Neked sem a magas vérnyomásod okát szüntetik meg hanem mesterségesen leviszik. Jobb esetben le is megy, amíg a gyógyszer hatása tart. De ennek óriási ára van, amit a szervezet fizet meg!

 

 

Sajnos 71 éves ismerősöm most hunyt el. Leírom az esetét, hogy okuljatok!

 

Ő világ életében dolgozott, soha nem tétlenkedett. A dolog ott kezdődött, hogy kopás miatt elkezdett fájni a válla. Háziorvos írt neki gyógyszert, nem használt. Írt másikat, majd újabbat. Közben persze ezek a mérgek (hiszen gyógyszer méreg) mellékhatásként újabb és újabb tüneteket produkáltak.

 

Dolgozni már a ház körül se nagyon tudott, így amikor a háziorvosnál várakozott beszélgetett a komákkal, ki miért van itt. Azok elmondták és a kezeléseket, beutalókat is. Ő meg aztán így ment be a rendelőbe, hogy ő is kér beutalót, ide meg oda, mert a másik is kapott.

 

Tehát az élete már csak az orvosokról és gyógyszerekről szólt! Állapota egyre romlott, csontsoványra lefogyott (szószerint),  menni is csak segítséggel tudott, mikor megtudtam, hogy 27 féle gyógyszert szed!!! Persze egyik sem segített rajta, csak rohamosan romlott az állapota tovább. Többször volt kórházban, hogy beállítsák a gyógyszeradagjait, újakat írjanak fel. Magán rendelésre is elvitték, ahol a doki 11 gyógyszert húzott le neki, hogy azokat ne szedje, fölösleges.

 

A mája ettől  sok gyógyszertől gyakorlatilag 3 hónap alatt tönkrement. Ezután még másfél hónapig szenvedett szegény, mivel vizesedett, hetente szívták le a folyadékot amikor az már annyira telítődött, hogy nyomta a tüdejét és fulladt (vizesedés a májfunkció hiánya miatt).

 

Sajnos ő annyira hitt az orvosoknak, hogy minden gyógyszert már kínosan röhejes pontossággal szedett be.

Amikor nála jártam állandóan a faliórát nézte, mondta, hogy még 10 perc és bekell szednie ezt és ezt a gyógyszert, majd két deci vizet meginni. Csak lestem..... Majd 30 perc után másik adagot szedett be. brrrrrrr

 

Nem volt rákos, nem volt semmi betegsége, azon felül, hogy a vállára elkezdte szedni a gyógyszereket, amik lánchatásként alig 6 hónap alatt megölték.

 

Van is lelkiismeret furdalásom, hogy nem szóltam neki még az elején. Hiszen a ízületi, kopásos fájdalmat igen egyszerűen lehet természetes gyógymóddal is gyógyítani.

Ha akkor szólók és hallgat is rám azt sem tudná ki a háziorvosa, ahogyan az én körzetemben már kettő is nyugdíjba ment és egyikkel sem találkoztam:-)

 

Egyedül jogosítvány hosszításbért megyek orvoshoz, de az külön helyen van, mivel a jogsi hivatásos.

 

Édesanyám hallgat rám:-)

Ahogyan édesapám is, akit már ezelőtt 15 évvel megakartak koszúrérrel műteni, (csere mindhárom főér).

 

Ha nem hallgatott volna rám akkor már rég fenyő koszorú lett volna....

A főorvosnak csak nyúlt  a képe amikor 1 év után édesapám bement hozzá kontrollra. A szerencsétlen félnótás azt hitte, hogy megvolt  a műtét:-) Amikor szembesült vele, hogy nem volt műtét és az eredmények jók csak annyit tudott felköhögni, hogy jó, jöjjön 1 év múlva. Na azóta már nagyon sok 1 év eltelt és a doki is gyorsan végez az esedékes évi vizsgálattal.

Édesapám jövőre lesz 90 éves, kerékpározik, állatokat nevel (kedvtelésből) és kertészkedik.

 

Persze ha neked a kórházak és orvosok jönnek be, mint elfoglaltság és nem tudsz jobbat, én ebbe már nem szólók bele. Te egészséged, nem az enyém.

 

Egyébként jó a topik. Röviden az a véleményem a mostani egészségügyről, hogy éltetőbb messziről elkerülni! Ehhez viszont tudatosan választott egészséges életmód, egészséges táplálék szükséges, kiszűrve azt a töménytelen hazugságot amit ránk zúdítanak egészség címén! Kezdve a sóval, szelénnel!

 

Megkell találni az igaz forrásokat és azokból épülni!

Előzmény: sumri (4)
sumri Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4

Te erősen el vagy tévedve, de ez látszik is az írásodból, ahogy a hozzá nem értés is!

 

A gyógyszerezettséget a kezelőorvosok állították be, Te nem is hallottál annyi orvosról, ahol én már jártam is!

Ha Te élted volna át, amit én, biztosan máshogy állnál hozzá, de nem kívánom ezt még az ilyen "kedves" hozzászólóknak sem, mint Te!

 

A kezelési lap orvosi dokumentáció, amiben foglaltakért felelősséggel tartozik az egészségügyi intézmény, oda nem írogathatnak akármit, javaslom, nézz utána a vonatkozó jogszabályoknak és eü. szabályzatoknak, mielőtt itt okoskodsz!

 

Édesanyádnak nagy szerencséje volt, örüljetek neki, én a közelmúltból tudok egy olyan esetről, ahol kórházban nem mérték meg a beteg vérnyomását annak ellenére, hogy kifejezetten kérte, de a "kedvesnővér" ezt feleslegesnek találta. Ezek után szegény ember agyi infarktust kapott és vitték azonnali műtétre, most is nagyon rosszul van. Pedig egy szimpla  vérnyomás-méréssel ez megelőzhető lett volna!

 

Tudod mi a különbség kettőnk között? Az, hogy én végigéltem szörnyű dolgokat (többek közt hátsófali infarktust is, amit panaszaim ellenére a nagyszerű orvosok nem vettek észre), amiket senkinek sem kívánok, de én mégsem fogok más kálváriájához odaböfögni, kéretlenül rosszindulatúan szórakozni más baján! 

 

További jó egészséget Neked is + Cavintont!

Előzmény: forgione1 (1)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.15 0 2 3

Ja, és az érdemi mondanivalója annyi volt még, hogy ne dobozos üdítőt igyak, hanem üvegeset,

mert abban látszik a darázs, ha belemegy. Na, most ezt én magamtól is kiokkumuláltam,

nem éreztem volna ehhez a magvas gondolathoz szükségesnek az orvosi egyetem elvégzését szükségesnek...

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.15 0 1 2

Korányi.

 

Egy tüdőkórház, de valami barom oda sorolta a darázscsípés-allergiások kezelését.

Egy rohadt szemét, lelkiismeretlen dokinőhöz kerültem, a kérdésein is érződött, hogy szívat.

(Milyen irányból repült a darázs, mi volt a röppálya stb.)

Vérvétel nélkül azt mondta, nem indokolt az immun terápia, két készenléti gyógyszert kaptam, pzs-be csomagolva, lejárati dátum, persze sehol. Az adrenalin injekció deadását deszt. vízzel gyakoroltatták, és még kaptam egy tűs fecskendőt, amit később megnézve, évekkel a felhasználhatósági időn túl volt. Nos, nem vagyok milliomos, de egy fecskendőre még futotta volna.

Erősen gyanítom, a gyakorlás is lejárt tűkkel történt.

Az egész protokoll tré, mert egy nem eü-képzettségű ember, remegő kézzel a csípés után adjon magának injekciót?

Tudom, hogy van automata, de nem azt írták fel.

forgione1 Creative Commons License 2015.03.15 -1 1 1

Ha ennyi gyógyszert szedsz nyakló nélkül ne is csodálkozz, hogy beteg vagy!

Azon se, hogy azután az orvosok se vesznek komolyan:-)

 

Az, hogy mit írtak a kezelési lapodra lényegtelen, hiszen vérnyomást mértek nálad és nem mondjuk az ép karodra tettek vérzés csillapító szorítókötést:-) Ugye?

 

Az otthoni mérők meg olyanok amilyenek. Folyamatos mérésnél, értsd elszorítás a vénák se adnak pontos támpontot.

 

156-os érték meg nem olyan vészesen magas!

 

Képzeld, hogy édesanyámat a háziorvos 220-as vérnyomással, erős szédülésre panaszkodva még csak táppénzre se írtra ki hanem küldte dolgozni. Mindez még 1975 környékén. Ehhez képest a mai napig éli nyugdíjas éveit és köszöni szépen jól van, bár szedi (hébe hóba) a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét, mégis van, hogy 180 a vérnyomása. Na és akkor mi van? Semmi:-)

 

Tudod mi a különbség? Ha érdekel akkor olvasd el hozzászólásom első mondatát és gondolkozz el rajta....

Előzmény: sumri (-)
Tombolda Creative Commons License 2015.03.14 0 0 0

0?

Előzmény: sumri (-)
sumri Creative Commons License 2015.03.14 0 0 topiknyitó

Egészségügy 2015-ben Magyarországon...avagy mikor indokolt az orvosi ellátás, egyáltalán fordulj -e orvoshoz?

 

Nemrégiben, hétvégén, konkrétan pénteken történt, hogy a vérnyomásom ismét 180 fölé ment, és semmilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem lehetett lejjebb vinni. Mivel nem értem el a kardiológusomat, gondoltam, felkeresem a háziorvosom. Nos ő is épp távol volt. Mindegy, elmentem a háziorvosi rendelőbe, ahol elmondtam (volna) a problémámat, ámde a helyettesítő orvos közölte, hogy elbeszélhetünk egymás mellett, és nem telefonálgatni kell, meg orvoshoz futni, hanem a vérnyomást lehúzatni. Erre én is rájöttem, magamtól is, hisz évtizedeket dolgoztam az egészségügyben, és sajnos nem az első eset, hogy a vérnyomásommal probléma van, mégpedig akut, azonnali kezelést igénylő.

 

A háziorvos-helyettesítő felírt egy gyógyszert, konkrétan a Tensiomint, és közölte, hogy 40 percen belül akár 3 tablettát is bevehetek belőle; illetőleg felírta a Nitromint spray-t, hogy ha nagyon magas, rögtön fújjak a nyelvem alá. Nem volt más választásom, kiváltottuk a gyógyszereket, majd hazaérkezve rögtön be is vettem 1 tbl-t a Tensiominból. A vérnyomásom azonban csak nem akart 150 alá esni. Mivel az újabb méréskor is 156/99 volt, bevettem egy már otthon - korábbról, hasonló probléma miatt meglevő - Nitromint tablettát, a nyelvem alatt elszopogatva, aztán du. még egyet, mert a helyzet változatlan volt.

 

Hozzáteszem a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszereimet rendesen bevettem, és mióta több hónappal ezelőtt beültették a sztenteket a szívembe, semmi gondom nem volt a vérnyomásommal, eddig...

 

Du. megérkeztek a gyerekek, és mielőtt megvacsoráztunk, és ismét 156/110 volt a vérnyomásom, és az orvosi javaslat szerint a Tensiominból akár 3-at is bevehetek, bevettem újabb 1 tablettát.

No ezután jött még csak igazán a rosszullét: mikor a tabletta hatni kezdett elsápadtam, majd az arcom kipirult, szédültem, székelési ingerem volt, gyenge voltam, köhögni kezdtem.

Mindez már a vacsora alatt elkezdődött, és csak egyre rosszabbul éreztem magam, annyira, hogy le kellett feküdnöm.

Ezt látva, családom elővette a Tensiomin nevű, orvosi javaslatra bevett (!!!) gyógyszer tájékoztatóját, és meglepve olvasta, hogy szívkoszorúér szűkület, szívritmuszavar esetén fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, illetőleg a rajtam tapasztalt rosszullét fenti tünetei teljesen egyeztek a gyógyszer-tájékoztatóban leírtakkal.

(Ld.: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/tensiomin_50_mg_tabletta/1659)

A vérnyomásom azonban érdekes módon nem ment le, hanem feljebb szökött, ismét 180 fölé...Ekkor újabb Nitromint tablettát vettem be, majd 15 perc múlva konstatálhattuk családommal, hogy 134/87-re lement végre a vérnyomásom. Korai volt azonban az örömünk, mert újabb 20 perc elteltével ismét 181/110-et mértünk...ekkor befújtam a helyettesítő orvos által tanácsoltak szerint a Nitromint spray-t, ami újabb 15 perc elteltével ismét levitte a vérnyomásom, de ismét csak 20 percig tartotta a normál tartományban.

Ezután mivel a helyzet nem változott, éjjel 11-kor irány az ügyelet, ahol 226/125 volt a vérnyomásom, és 112 a pulzusom...az ügyeletes orvos azonnal mentőt hívott, és irány a Sürgősségi Osztály, azzal, hogy javaslatként kardiológiai kivizsgálás is szerepelt a papíron.

A Sürgősségi Osztályon történtekről mindent lehetne mondani, csak azt nem, hogy megoldották volna a problémámat: csináltak egy EKG-t, mértek egy vérnyomást PULÓVEREN KERESZTÜL!!! MIKÖZBEN EGYMÁS KÖZT AZT BESZÉLTÉK: NEM JÓ A MÉRŐKÉSZÜLÉK...a felső érték 140 volt eképp...és mehettem is haza...se kardiológiai kivizsgálás, se vérvétel, se hasi vizsgálat, se sebkötözés.

Hogy ez utóbbiak hogy jönnek ide? Hát érdekesnek találtam én is, amikor otthon megnéztem az ellátásomról készült iratot, melyen elvégzett vizsgálatként az szerepelt VÉRZÉSCSILLAPÍTÁS KÖTÉSSEL, holott semmilyen vérző sérülésem nem volt!

Sőt közölték velem: nem volt indokolt, hogy az ügyeletes orvos mentőt hívott...NO COMMENT!

Szóval mehettem haza mindenféle terápia, gyógyszeres kezelés, problémamegoldás nélkül, éjjel.

Még szerencse, hogy a családom velem volt, és jöttek utánam autóval, mert különben reggelig ülhettem volna 150 feletti vérnyomással kezeletlenül a Sürgősségi Osztály várójában!

Ugyanis hajnali 3kor hazaérkezve, 156/100 volt a vérnyomásom, amikoris újabb gyógyszer hiányában a Nitromint tablettából vettem be egy újabbat, hogy éjjel nehogy a felszökő vérnyomástól agyvérzést kapjak.

 

Aztán megelőzendő a fentieket másnap, és 3. nap, míg a kardiológusom el nem értem, 1/4 tbl-val megemeltem a vny-gyógyszerem 2 nap...

 

Felháborító és egyben elszomorító, hogy az orvosi segítséget váró beteg akut helyzetben magára van hagyatva!

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!