Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.01 0 0 8

300 wattos teljes fogyasztásig nem kell rá jogosítvány, még akkor sem, hogyha van benne un. robbanómotor. Ezt egy 30 éve pályán levő KRESZ oktató valamint egy majdnem 25 éve a pályán levő, többnyire közlekedéssel foglalkozó rendőr erősítette meg nekem!

 

Ha már a KRESZ előírásait felhoztad:

 

A kijelölt gyalogátkelőhelyeken valamint a lámpával felszerelt kereszteződéseknél, ahol autó- és gyalogosforgalom is van, mindig is a gyalogosnak volt elsőbbsége. Ezzel szemben csak minden 20. autós áll meg a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél, ha gyalogos átszeretne kelni A pontból B pontba. Sajnos igaz ez azokra a lámpás kereszteződésekre is, ahol egyszerre van zöld jelzés a gyalogosoknak ill. a kanyarodó autósforgalomnak. Sajnos ez így van.

Arról nem is beszélve, hogy az autósok egy része előszeretettel áll fel 4 kerékkel a járdára, ahova indokolt helyzetbe is maximum csak 2 kerékkel lehetne felállni.

 

Egyébként lassan 54 éve van jogosítványom. Először csak segédmotorra, majd 48 éve autóra is. Nem mellesleg 69 éves vagyok.

 

Előzmény: lxt (4)
KrisztoferArmin Creative Commons License 2018.08.02 -1 0 7

Nem kell rá jogsi! Tudom, mert nekem van ill. volt robbanómotoros robogóm (unokatesómtól kaptam). Volt elektromos kerékpárom is (sőt az még mindig megvan, de már nem csak én használom), és arra sem kell, hogyha nem éri el a 300 Wattos teljesítményt.

Előzmény: RM5906 (-)
etomcat Creative Commons License 2018.08.02 -1 0 6

> csakis gépjárműforgalom lebonyolítására létrehozott és fenntartott útfelületeken

Utak már akkor is voltak, amikor még gép ne is volt feltalálva, gyalog vagy állati erővel vont szekéren lehetett utazni.

 

Az autósok azért gyűlölik amúgy a kerékpárosokat, mert tudat alatt sejtik, hogy a nőt, aki dekoratívan domborít mellettük az anyósülésen, egy biciklis futár srác tömi, amikor ők nincsenek ott. Ők ugyanis az ülve autózó életmód ártalmai és a gépkocsi megvásárlásához, fenntartásához szükséges túlmunka, stressz miatt már nem képesek kellő gyakorisággal és állóképességgel nyújtani azt, ami a nőknek jár...

Előzmény: lxt (4)
KrisztoferArmin Creative Commons License 2018.08.02 -1 0 5

Jogsi a kérdésben feltett járművekre nem kell. Amennyiben közúti forgalomban (autók, buszok között) közlekedik, akkor mindenképpen kell bukósisak. Egyébként, amennyiben a kerékpárosoknak fenntartott helyen közlekedik, akkor az sem kötelező.

 

Egyébként meg kedves lxt!

Én az autósok 95%-tól elvenném a jogosítványt és gyalog járatnám. A gyalogosokat még akkor sem veszik ember számba, amikor kijelölt gyalogátkelőn szeretne átkelni. Ennyit a te érvelésedről!

Előzmény: lxt (4)
lxt Creative Commons License 2018.08.01 0 0 4

Ha arra gondolok, hogy minden járókelőnek szüksége volna (a közutakon történő szabályos, de legalábbis nem ön-és közveszélyes haladást biztosító) jogosítványra, akkor nem kérdés: minden jármű használata engedélyköteles.

Nézzünk egy egyszerű példát – a nem (idegrendszerileg értelmezetten) motorikusan hajtott gyalogosét.

A gyalogosok/kerékpárosok közkeletű tévedése, hogy minden, közlekedésre alkalmas térben, elsőbbségük van.

No nem a vonatkozó (KRESZ) szabályok okán, hanem a (KRESZ által szabályozottan súlyozott) felelősségek révén. A legtöbb gyalogos általános/közkeletű tévedése: azért nem kell se jobbra, se balra, se semerre néznem a csakis gépjárműforgalom lebonyolítására létrehozott és fenntartott útfelületeken történő keresztbe és hosszába történő (egyes elvetemültek szerint szabálytalan) áthaladásaik okán, mert az átkelésükkel járó személyes, az egészségükre káros következmény egyedüli felelőse, csakis a figyelmetlen gépjárművezető lehet. Igen, a gyalogosok többsége szerint, a figyelmetlen/szabálytalan áthaladásukból eredő sérüléseik okozója, a gépjárművezető. Ők ugyanis, (a KRESZ által szabályozottan) nem felelősek önmaguk biztonságáért.

 

Ok, akkor tegyük fel a kérdést újra.

Kell-e jogsi a motorikusan hajtott gépjárművek vezetéséhez?

Kell.

De az első óra első leckéjének arról kell(ene) szólnia, hogy nincs érdemi különbség a vadállomány és az emberi (személyi) állomány között. Az érintettek nem csak azért nem felelősek önmagukért, mert nincs jogosítványuk a közutakon történő haladásra, hanem azért sem, mert ez a fajta felelős magatartás, nem várható el tőlük.

Nekik (szerintük és a KRESZ szerint is), szinte mindig és minden körülmények között, személyes felelősségük nélkül van elsőbbségük. Persze hogy kell a sisak meg a jogsi!:-)

RM5906 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 3

Nem kell jogsi, ha nem haladja meg a 300 Wattot.

 

Köszi a világos választ! Az előző kommentelő által bemásolt linket olvastam. A robbanómotor és az elektromos kerékpár közti különbséget nem is említi a cikk, ahogy azt sem, hogy a robbanómotoros robogóval nagyjából 10-20 km/h sebességgel nagyobb sebesség érhető el az elektromos kerékpárral szemben.

Előzmény: forgione1 (1)
RM5906 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2

g00gle a legjobb barátnőd.. 

 

https://www.vaol.hu/loero/tiszta-vizet-ontunk-a-poharba-mi-minosul-robogonak-es-mi-az-ami-vegkepp-nem-1702477/

 

Megkérdezhetem, hogy a cikkben hol olvasol választ arra, hogy robbanómotoros kerékpárra, alias robogóra kell vagy sem jogosítvány?! Jó reggelt!

Előzmény: Re:barbara (0)
forgione1 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 1

Nem kell jogsi, ha nem haladja meg a 300 Wattot.

 

Megjegyzem (téged nem érint), hogy Dongó motor már meghaladja és arra kell jogsi.

Előzmény: RM5906 (-)
Re:barbara Creative Commons License 2018.08.01 0 0 0
RM5906 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 topiknyitó

Állapot:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148468960&t=9236176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148469150&t=9236176

 

A motor teljesítménye 0,03 (0,3) kW alatt van. Van rajta pedál is. Elvileg pedállal is hajtható volna, de van rajta kényelmes lábtartó is.

 

Egy ilyen kis teljesítményű robogóra kell jogosítvány vagy valami védőfelszerelés? (rendes kerékpáros bukósisak van, megkülönböztető mellény szükség esetére egyébként is van).

 

A válaszokat előre is köszönjük!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!