Keresés

Részletes keresés

Biga néni Creative Commons License 2017.05.15 0 0 3

Szia,

 

nem vagyok orvos es halistennek erintett sem, megis par info:

 

Az orvostudomány mai állása szerint csak csontokhoz köthetők az akut tünetek, vagy bármilyen ínhoz?

Az en informacioim szerint nem csont, nem in, hanem az izületi folyadekbol kikristalyosodo purin okozza a kellemetlen tüneteket.

Ennek, ha vegyi folyamatkent tekintünk ra, ket oka lehet:

- tul magas a purin koncentracio az izületi folyadekban

- normalis purin koncentracional valamilyen egyeb tenyezö (pH, mas oldott anyagok, pl. NaCl) hatasa valtoztatja ugy meg az oldat összetetelet, hogy a purin oldhatosaga lecsökken -> kikristalyosodik.

Ez utobbi összecseng a so- es alkoholfogyasztassal kapcsolatos megfigyeleseiddel.

A taplalkozasi vonatkozasat tekintve egy erdekesseg, ami nem biztos, hogy közismert: a vörös husok (marha, sertes) es a feher husok (csirke) között nincs akkora különbseg, mint amennyivel több (rengeteg!!) purint tartalmaznak bizonyos halak, pl. a szardinia!! Par evvel ezelött lattam egy jo tablazatot, ma mar sajnos nem talalom, ott konkret ertekek voltak, de egy jol hasznalhato csoportositas van itt is:

http://harkanyihirek.hu/?p=30901

0101011 Creative Commons License 2016.08.30 0 1 2

Érintett területek:

 

Bár a köztudatban az szerepel hogy "a nagybb izületekérintettek",azorvosoktól ennél pontosabb tudást várnék, de a körzetinél biztos nem volt meg ez.

 

Tehát érintett területek:

 

Milurit szedése előtt:

- kis- és nagylábujj

- boka

- térd (kétoldali)

- könyök (kétoldali)

- csukló

- különböző ujjak

- gerinc (magas húgysavszintnél)

 

Milurit szedése után:

- boka

- kislábujj

- könyéktől ujjvégig ínszalag

- bordák, mellkasi oldal (mellhártya?)

- térd (általában csak gyógyszer kimaradása esetén)

- nyak?

- fogíny?

 

KÉRDÉS:

Az orvostudomány mai állása szerint csak csontokhoz köthetők az akut tünetek, vagy bármilyen ínhoz? (kellemetlen hír lenne ha pl. a szív fenyegetve lenne)

0101011 Creative Commons License 2016.08.21 0 0 1

Diagnosztikai problémák:

 

Az első tüneteim valahol 16-20 éves koromban kezdődtek "indokolatlan" hőemelkedés képében. Az akkori edzőm (judo) nem volt képes megérteni hogy nem vagyok jól, rádolgoztatott.

Ahogy rokonaim is azt tanácsolták már később, mikor feldagadt, bemerevedett izületekkel küzdöttem.

Mint ma már mindenki tudja köszvényes rohamnál a szervezetet kímélni kell, tilos terhelni.

 

Később izületi panaszokkal többször is végigjártam a körzeti-ortopédia/reumatológia útvonalat, soha kórmegállapítás nem született, csak felírtak fájdalomcsillapítókat, meg tablettákat.

 

A "legmókásabb" eset az volt mikor alkar/csukló-törést állapított meg az orvos, és begipszelt. Mikor egy héttel később elmúlt a duzzanat, mindenki értetlenül nézetta gipszre (amit persze a gyulladástól eldeformált karra raktak fel).

 

Végül úgy sikerült diagnózist felállítani hogy magam kértem egy teljes kivizsgálást (ortopédiától a trópusi betegségeken át minden szóbajöhető rendelésen), végül kijött a magas húgysavszint. Jó 5 évvel az első tünetek megjelenése után, amikor már lassan úgy nézett ki bottal fogok járni ha egyáltalán.

Utána további 0.5-2 év (már nem emlékszem) telt el mire egy újabb reumatológus végre közölte, hogy a kezeléshez eredetileg felírt miluritadag nagy, a kezelést nem lehet a "nagy adaggal gyorsan lecsökkentjük, majd később beállítjuk az adagot" módon megkezdeni a szervezet intoleranciája miatt a miluritra (ami amúgy az E-351-es táplálékadalék, ami almasav meg még valami ha igaz amit a táblázat ír).

 

-----------

 

Egyéb egyéni tapasztalatok később.

 

PS: népi hiedelem szerint (l. pl. Dekameron is) a köszvényt kiválthatja intenzív folyamatos szexuális élet is. Én meg nem vagyok annyira aktív hogy ezzel kapcsolatban nyilatkozzam, de tanulmányban említést sem találtam erre vonatkozólag.

H_G Creative Commons License 2016.08.21 0 0 0

Köszönet, nagyon hasznos információk!

 

0101011 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 topiknyitó

Indításként az alábbi problémáit vetem fel a témának:

 

1) az alapvető tünetek az izületek gyulladása, és magas húgysavszint

2) az orvosok aztfeltételezték a kiváltó ok a magas purintartalma a bevitt ételeknek, ami újabb kutatások alatt megdőlkni látszik, és alapvetően hiányos hipotézis is mindenképpen.

az új kutatások szerint a táplálék eredeti purintartalma nem perdöntő a szervezet purinháztartása szempontjából, bár a bevitt élelem fajtája összefüggésben látszik állni a szervezet purinháztartásával, így a táplálkozás biztosan fontos része marad a kezelésnek.

3) cél a megelőzés kell legyen, nem a fájdalomcsillapítók eszetlen felírása. Nekem anno első körben egyszerre felírtak több független esetben mind tablettát, mind tapaszt, mind kenőcsöt - erősen túl is adagoltam magam az előírás szerinti szedéssel.

4) a miluritról még mindig nem tudja a legtöbb orvos hogy először kis adagot kell felírni, onnan növelve beállítani az adagot, különben a felírt dózis maga vált ki köszvényes rohamot.

5) a milurit nem megoldás, mert nem előzi meg a purin felhalmozódását, csak segít kiüríteni a már felgyülemlett purint.

6) a purinbevitel-hipotézis ott lesz evidensen slendrián hogy köszvényes rohamot már kismértékű alkoholfogyasztás is kivált (az alkoholban nincs purin), valamint nagyobb mennyiségű (de nem-köszényes embernél még bőven problémamentes, pl. egy zacskó chips) só elfogyasztása (NaCl-ben nincs purin) is kivált.

A sóproblémából feltételezem hogy a hagymányosan "puringazdagsága" miatt ellenjavallt marha- és sertéshús tartósítási módja (füstölés, pácolás, sózás = mind magas sótartalmú eljárás) miatt lehet ellenjavallt. Személyesen kerülve az ilyen módon való tartósítással előállított termékeket semmi bajom nem volt marha- illetve sertéshús fogyasztása miatt.

 

Tehát alapvető megválaszolandó biokéémiaiprobléma lenne orvosok számára, mi köze a purinháztartásnak az elkohol- és sófogyasztáshoz.

 

Később tudok adni teljesebb kórtörténetet, de 15 perc az 15 perc.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!