Keresés

Részletes keresés

sportover Creative Commons License 2016.09.09 0 0 15

Szia NeTie!

Mindenkinek vannak rossz és jó napjai, ettől nem szabad pánikba esni szerintem... és nem csak a sportra értendő.

Bár én nem űzöm, van olyan érzésem, hogy a lövészet olyan, mint a biciklizés, soha nem lehet elfelejteni. :)

Előzmény: NeTie (14)
NeTie Creative Commons License 2003.03.03 0 0 14
Hát igen. Győzelem vs vereség. Én azt szeretem a lövészetben, hogy az egyetlen legyőzendő ellenfél én magam vagyok, illetve esetleg még a lőlap. Biztos tök jó érzés lehet tudni, hogy jobb vagy a másiknál, de nekem egyenlőre az a jobb érzés, hogy saját magamnál bírok jobb lenni, tehát hogy igenis képes vagyok rá. Meg vannak napok, amikor iszonyúúú rosszul megy, ilyenkor pánikba szoktam esni, hogy elfelejtettem lőni, aztán pár nap múlva már minden a régi, és ez megnyugtató érzés :)))
Persze ha majd én is sokat versenyzek, és lesznek ilyen sikerélményeim, nyilván én is örülni fogok nekik :) De ha nem, akkor csak annak fogok örülni, hogy tudom lőni azt, amit tudok :)

NeTie

Előzmény: gunner1 (13)
gunner1 Creative Commons License 2003.03.03 0 0 13
:-)))
Vagány kis nő lehetett, látszik hogy még nem volt tökön rúgva!!:-)))még nem alakult ki benne semmilyen empátia a dologgal kapcsolatban........:-)

A "már mindent kipróbáltam"érzés még csak hagyján, de a győzelem az a legjobb,és azért tényleg megéri.

Főleg akkor, ha látod hogy másnak jobb cucca van, drágább, puccosabb, és akkor odamész a tieddel, és bohócot csinálsz belőle.
Ez az élet kis szépségei közé tartozik.:-)

Előzmény: NeTie (12)
NeTie Creative Commons License 2003.03.02 0 0 12
Szia!

Lassan az az érzésem van, hogy az ember egy életen át lövöldözik, és még sehol sem tart attól, hogy ráunjon, vagy elfogja a 'már mindent kipróbáltam' érzés :)))

Barátnődnek van igaza :) Hallottam egy történetet egy lányról, aki először lőtt az FBI lőlapra, amin egy emberalak van: először fejbe, majd tökön lőtte spontán elhatározásból :)))

Az MHSz-nek is (gondolom) pénzbe kerültek ezek a dolgok, csak akkoriban kifizette az állam. Sajnos ez nem fenntartható struktúra... Én úgy vagyok ezzel, hogy hálás vagyok a sorsnak (vagy effélének), amiért nekem megvan a lehetőségem, hogy lövészkedjek, és élek vele.

NeTie

Előzmény: Sgt. Elias (10)
NeTie Creative Commons License 2003.03.02 0 0 11
Szia gunner1!

Az IPSC feltétlenül tervbe van véve, a lőlappal már ismerkedem, kb 12 méterről, egy CZ boldogabbik vége mögül :) Hmm, majd egyszer sort kerítek a sörétesre is... csak nem visz rá a lélek :)

Számítógépprogram: a Medal of Honorban is megvan az, ami mindegyikben, hogy ha van 3 db 30-as tárad, kilősz ötöt, majd tárat cserélsz, akkor maradt 85 lőszered, és 30 van a tárban, tehát 'betárazódik' a dolog magától. A Counter-Strike abból reálisabb, hogy ha lelőnek, akkor ugye kör végéig pihi van, tehát ott nincs eü láda. Ott viszont valami érthetetlen okból ha elteszel egy Glockot vagy USP-t, és újra előveszed, akkor megint csőre kell tölteni :)És persze ott is újratáraz. Szóval a játék az csak játék :)

Lőtérre fel! :)

NeTie

Előzmény: gunner1 (9)
Sgt. Elias Creative Commons License 2003.02.24 0 0 10
Hali,

Elöltöltő tényleg rulez! (Sajnos mostanában nincs rá időm, de ami késik, nem múlik!) Szerintem az benne a legjobb, hogy sokkal pontosabban tudod (és tudod kontrollálni) hogy mi is történik--gyakorlatilag majd' minden változóval "játszhatsz" (bizonyos biztonsági határok között persze!)

Amúgy szerintem is a legjobb megoldás, hogy minél több embernek meg kell mutatni, mi is ez--barátnőm meglehetősen idegenkedett a fegyverektől, egészen, amíg ki nem vittem egyszer a lőtérre. Most már lehet, hogy önvédelmit is fog igényelni (ügyész). :-)

Az MHSz-ért meg tényleg kár, nem kellett volna esztelenül szétverni... Nem csak a lőterek miatt, de rádiózás, ejtőernyőzés, etc. Ezek most már mind kemény tízezrekbe kerülnek.

Előzmény: Space Cowboy (1)
gunner1 Creative Commons License 2003.02.23 0 0 9
Szasz,NeTie!

A sörétest ki ne hagyd, mert a statikus lövészet az jó, de a dinamikus még jobb!
(beleértve a skeet-et és a szituációs lövészetet.)

Számítógépprogram:Egy játék kurvajó, ha futsz, hallod a szívedet egyre gyorsabban dobogni, és egyre jobban lihegsz, és persze ha célra tartasz, akkor ilyenkor mozog a fegyver a kezedben, a fegyvertávcsőben inog a látómező,stbstb....
Azért van egykét hiperrealisztikus szgépprogram, ami engem is meglepett, persze az igaz, hogy az persze mégsem az igazi.....
Még a Medal of Honor sem, pedig az nem rossz, például ott is tárazni, csőre tölteni kell, az egyik fegyverből az üres töltőléc élesen pengve kiugrik, és újat kell bele tölteni.....más káposzta, hogy ha beléd lőnek, akkor egy eü csomagtól meggyógyul.......
Na eről ennyit.

Nemsokára beindul a szezon, aztán hálistennek nem a gép előtt ülök, hanem majd kijárkálok a lőtérre.
Addig is szevasz!

Előzmény: NeTie (8)
NeTie Creative Commons License 2003.02.20 0 0 8
Hmm, hat igen. En rendes pukkaval nem lottem meg, csak karabellyal, meg meg soretessel sem. A karabellyal valoban kisebb a szoras, es pontosabb a loves. Megprobalom majd szeret ejteni egyszer, hogy kiprobalhassak valami 'rendes' pusekot, de teny es valo, hogy amit mondasz, az bennem is megfogalmazodott a pisztollyal kapcsolatban. Valahogy egy puska a loallason kivul olyan esetlenul nagy :) Loszert es tavcsovet (optikai iranyzekot) azert 'cipelhet' a pisztolyos is, teny, hogy pokrocot es szivacsot nem :)
Amugy meg pisztollyal nehezebb a 8-a-ra loni, de a puskalolapra (asszem 4-es) azert puskaval is nehez, szoval ki van ez egyensulyozva sportszempontbol :)
A filmek es a szamitogepes jatekok nepbutito hatasa egyenesen szornyu, reszint soha senki nem taraz, es nem tolt csore, illetve nem biztosit se be, se ki. A tarakat sosem kell cserelni sem, es barmennyit lehet belole loni, viszont a hang meg mulo kellemetlensegeket sem jelent. A szamitogepes jatekokban pedig a legvaltozatosabb dobpergesek csinaljak a hangot, de nagyon nevetsegesen, semmi koze nincs a valosaghoz, igen sajnalatos modon a ballisztikanak sem. A jatekok fo szempontja az elvezetes jatek, es a sci-fi jatekokkal nincs is gond, de ma nagy divat a II. vhb.-s meg a mai fegyverekkel valo jatek. A Counter-Strike-ban pl. 10 meterrol USP-bol ki lehet uriteni valakire ugy egy tarat, hogy haja szala sem gorbul az illetonek. (A lovo allo helyzetben van.) Ugyanitt a Steyr Scout hangja nagyjabol annyi, mint amikor egy kolaspalackot hirtelen nyitsz ki, es szisszen egyet a levego.
Oszinten szolva en nem szoktam loveszet kozben asitozni, mert meg mindig lenyugoz :)))
Lovoldoztem eddig MCM-ekkel, egy Ruger .22-es pisztollyal, egy Ruger PC9 karabellyal, P9R-rel meg .45-ossel, egyszer lottem CZ-vel, meg egy S&W 6'-os forgoval, meg egy Taurus 4'-os forgoval. Szoval meg nagyon az elejen jarok a dolognak :)))

NeTie

Előzmény: gunner1 (7)
gunner1 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 7
Szevasz.

Erről sokat lehetne beszélni, volt köztünk egy szőke kis nő, (az általánosítástól nyugodtan eltekinthetünk)mert nagyon tehetséges volt, igazából "rókázott"tehát az erdőben különböző helyekre elhelyezett rádióadókat kellett bemérni és megtalálni, ebben is szuper volt, de légpuskával és standardpuskával is jó volt.
Meg még csinos is:-))

Hogy ki milyen vasat szeret, az sok mindentől függ, a pizstolyosokat mindig "irigyeltem" mert odabattyogtak egy kis kofferral a lőálláshoz, és abban volt mindenjük ami kell, nekünk pedig cipelni a nyolckilós fegyvert, lőszert,távcsövet, pokrócot,szivacsot, kabátot, és a térdelő testhelyzetnél még a zsákot is.:-)
De azért az biztos, hogy pisztollyal nehezebb jól lőni.......
A lőtérről még annyit, hogy a nagyobbik gyermekemet elvittem lőni a lőtérre, egy ZKM 0.22
es nyílt irányzékú fegyverrel, és egészen ügyes volt.
A lőrér másik oldalán skeet-tet lőttek,és a kölyök egészen elképedt hogy mekkorát szólnak a sörétesek, mert idáig a filmekből és a számítógépes harcokból az ilyen nem jött
át.......
Amit a célzásról és összpontosításról mondasz az tényleg így van, biztosan észreveszed magadon, hogy a lövészet közben elkezdesz ásítozni, olyan jól működik az önkontroll, a mentális kikapcsolás.

Egyébként edzésen nem nagy kunszt jól lőni, a verseny az igazi megmérettetés, mert olyankor a vesenyláz leküzdése is pluszfeladat.
Nem mindig sikerül:-))
Egyébként milyen fegyverrel lősz?

Előzmény: NeTie (6)
NeTie Creative Commons License 2003.02.10 0 0 6
Szia :-)

Hát igen, a régi szép MHSZ-es idők :-) én is lőttem akkor légpuskával, de csak egyszer, mert inkább rádióamatőrnek mentem :)
Érdekes, amit írsz, hogy elsőre mindjárt 300 fölé lőttél, meg hogy a pisztoly/pusek számodra kezes jószág. Kétségkívül én is szeretem kezelni, és közben az agyamban lepörgetni, hogy mi is történik most ott bent, ez valahogy a megértés örömét adja. Egy barátomat viszem le holnap a lőtérre, ismerkedni a lövészettel, kíváncsi leszek, hogy ő mit fog mondani - akár rákap, akár nem :-)
Tényleg, régebben voltak a sulikban ilyen MHSZ-es napok... azok nem voltak rosszak :) Kíváncsi lennék, hány sportlövész lenne a topicban, ha még ma is lenne ilyesmi :D
Én azt is szeretem a lövészetben, hogy a célzás olyan összpontosítást kíván, hogy teljesen megnyugtat és kikapcsol. Ez pisztolyra és puskára is igaz, én egyenlőre inkább pisztolypárti vagyok :-) Igaz, a mi lőterünk télen sem hideg :-)

NeTie

Előzmény: gunner1 (5)
gunner1 Creative Commons License 2003.02.06 0 0 5
Szasz NeTie.

Én régebben csináltam komolyan a sportlövészetet kisöbű sportpuskával és télen légpuskával, kieg. sportnak, mert télen a lőtér hideg.

És úgy kezdődött, hogy apám aki pilóta volt, egyszer vett egy Slaviá-t és otthon rajztáblára lövöldöztünk, és miután elfogyott a légpuskalövedék,elhatároztam hogy beíratkozom egy klubba.
Elmentem a közel levő MHSZ székházba, ahol ajánlottak lövészklubot.
Ott adtak egy magyar fixcsövű légfegyvert és mivel éppen háziverseny volt, lőttem negyven lövést, és 333 köregygységet lőttem.
A mellettem lövők általam nagyon furcsának tartott Feinwerkbau-val lőttek, és miután vége lett a háziversenynek, eléggé furcsán néztek rám, de nem tudtam miért.
Aztán kiderült hogy ők is 300 fölött lőttek-a Bau-val.
Szóval így kezdődött, és vagy hét évig tartott, amikor bejött a rendszerváltás, és az MHSZ-nek kampec lett, a klub és a lőtér galyrament.
A fegyverek eltűntek, a lőteret átadták a rendőrségnek, a légpuskás részt, amely európai versenyek rendezésére is alkalmas volt, leszerelték, az ötven és huszonötméteres lőtér pedig kiképzési célokat szolgál.

A kubban rengeteg lány is volt, köztük volt sok tehetséges is, de akkoriban az általános iskolákba is mentek előadásokat tartani, hogy milyen jó sport ez, és ilymódon elég sok fiatalt tudtak becserkészni.

Akkoriban volt kezdő nálunk Glicza Csaba is, aki most az IPSC doayen-je.
Hogy miért szeretem (jük)a lövészsportot?
Ezt már sokszor megkérdeztem magamtól egy-egy hosszú edzésnap végén, amikor a durogástól félig süketen de vígan baktatunk haza a lőtérről, (mert újabban a pisztolyra is rászoktam) én személy szerint győzni szeretek, és ebben a sportban ezt elég sokszor megérhettem.
És az sem mellékes, hogy a fegyver maga, amely mások számára egy félelmetes valami, és nem egy kezesjószág, számomra egy közönséges dolog, amellyel a lőlapba lyukakat lehet csinálni.
Talán egyelőre ennyi.

Előzmény: NeTie (4)
NeTie Creative Commons License 2003.01.10 0 0 4
Szia gvass!

Köszi, hogy szóltál! Belenéztem a topic-ba, a honlapot már nézegettem. Nagyon jók, de amit én ebbe a topicba szántam, az igazából az élmények meg a személyes dolgok. A topic elsősorban nem személyes dolgokról szól, és túl nagy ahhoz, hogy megkeressem a tűt a szénakazalban.
A honlapot ismertem régebbről is, de engem nem konkrétan csak az elöltöltős lövészet érdekel, hanem az érdekel, hogy mások miért szeretnek lőni, mit szeretnek benne. Ahogy a dohányos nem csak a nikotin miatt dohányzik, hanem a szertartás miatt is, úgy okoz pl. nekem élvezetet az, hogy a tárba egyesével belenyomkodjam a lőszert. Egyfajta szertartás ez is (lőszertartás, hihi.) Engem az érdekel, hogy pl. az elöltöltő lövészeknél is van ilyesmi? Logikám szerint kell, hogy legyen, mert a fegyver megtöltése ennél nyilván százszor szertartásosabb és precízebb művelet.
Azt, hogy szerintem miért jó ilyenekről beszélni, már a bevezetőben taglaltam, lásd még: SC édesapja :-) A lövésztársadalom jelenleg úgy tűnik számomra, mint egy elég zárt valami. A bekerülés pedig nem annyira nagyon nehéz azért, a gond pont az, hogy az emberek nem AKARNAK bekerülni. (Ha pl. most én SC beszámolói alapján kedvet kapok az elöltöltős fegyverekhez, akkor már nem volt hiábavaló az egész!)
Így hát meséljetek tovább, elöltöltős lövészek, skeet-lövészek, sziluett-lövészek, IPSC-lövészek, pontlövészek, hobbilövészek, bárki :-)

Netie

Előzmény: gvass1 (3)
gvass1 Creative Commons License 2003.01.10 0 0 3
ize,
van am egy Eloltoltos fegyverek c. topic is.

Erdemes lenne abba is beleolvasnod, sok kerdesre valaszt talalsz.
Vagy esetleg: www.ik.bme.hu/~eloltolt

Előzmény: NeTie (2)
NeTie Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2
:-) Tök jó, amiket írtok :)
Először is, kedves Space Cowboy, mesélj nekem légyszíves az elöltöltős fegyverekről! Miért jó? Jobb, mint az öntöltő? (Bevallom, csak képen láttam eddig elöltöltős fegyvereket.)
A példa, amit hozol, teljesen jó, és örülök, hogy nem csak én gondolom így - ez az a jelenség, ami hosszútávon a javunkra válhat.
Érdekes egyébként, hogy a 'fegyverellenes' és a 'pacifista' szavakat elég gyakran párosítják. Én pl. egy fegyverbarát pacifista vagyok :-) Szerintem az, amit ma 'fegyver'-nek hívunk, már rég nem konfliktusok 'megoldására' van, hanem számomra sporteszköz.
Milyen sportokat űznek egyébként elöltöltős fegyverekkel? Gondolom, IPSC-t nem.

Netie

Előzmény: Space Cowboy (1)
Space Cowboy Creative Commons License 2003.01.09 0 0 1
elöltöltősök és minden füstös lőporral üzemelő lövészeti ág rulez!!! Persze, akik ismernek tudhatják, hogy erősen részrehajló és nagymértékben szubjektív vagyok :-)

Példa a lövészet elfogadtatásár? Édasapám világ életében fegyverellenes és megrögzött pacifista volt, egészen addíg amig kezébe nem vette az egyik kovás fegyveremet és el nem jött az egyik versenyre nézőnek. Azóta kissé máshogy vélekedik a dologról. A lövészet körüli misztifikáció legjobban egy kis tudatos marketinggel oszlatható el, és persze a sportlövészek részéről megfontolt, kiegyensúlyozott viselkedéssel.

SC

Előzmény: petike23 (0)
petike23 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 0
Én úgy vettem észre, hogy a rendőrség hozzáállása egy nagy 0..

Aki (sport) fegyvert akar, arra úgy tekintenek, mint potenciális fegyveres bűnözőre, stb.

Ha egy kicsit normálisabb (konzwekvensebb) lenne a szabályozás, akkor jóval többen élvezhetnék a sportlövészetet..

NeTie Creative Commons License 2003.01.07 0 0 topiknyitó
Kedves nép!

Nagyon örülök, hogy ilyen sok ember van, akit érdekelnek a fegyverek, illetve az önvédelem. Azonban hiányolok valamit a palettáról, amiről eddig egyetlen topicot sem találtam (ami lehet figyelmetlenség is persze): a sportcélú lövészet. Beszélgessünk kicsit erről is! Essék szó pontlövészetről, IPSC-ről, bármiről, ami eszetekbe jut. Aki testközelből kíváncsi a fegyverekre, netán még el is szeretne sütni párat, civilként csak mint sportoló teheti ezt meg. Szerintem a jelenlegi 'fegyver-mumus' jelenség egyik oka, hogy az emberek a fegyvert az akciófilmhez kapcsolják, és szentül meg vannak győződve, hogy a fegyver csakis mészárlásra való. Holott a kaszától kezdve a konyhakésen át a franciakulcsig mindennel lehet súlyos sebet ejteni, jórészt súlyosabbat is, mint egy .22 LR pontlövő lőszerrel. Úgy gondolom, hogy ha a fegyveres sportok elterjednének, és a felnövekvő generáció számára már megszokott dolog lenne a fegyver látványa, kezelése, egyáltalán létezése, akkor van remény arra, hogy az unokáink már megszavazzanak egy liberálisabb fegyvertörvényt.
Szerintetek is így van ez? Nektek van kedvetek lőni? Legyőzheti-e egy fegyvertől viszolygó ember az ellenérzéseit, amikor megtapasztalja a valóságot? Szívszélhűdést kap-e egy szülő, ha gyermeke bejelenti, hogy holnaptól lövészklubba szeretne járni?
És hogy ne csak a magasröptű elméletek fennen szárnyaló sasaként nézzük felülről a.... hagyjuk, szóval melyik a Ti kedvenc lősportotok, amit szívesen néztek, szívesen űztök? Milyen lenyűgöző vagy szórakoztató események estek meg Veletek eme sportok űzése közben?

Netie, egy kezdő, ám igen lelkes sportlövész

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!