Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.03 0 0 15

Kedves Mindenki!

 

 

Édesanyám halála után a hagyatéki eljáráson osztályos egyezséggel a testvéremre ruháztam az ötven százalék tulajdonrészemet és én mint haszonélvező maradtam. Ennek több oka is volt és egyrészt bíztam a testvéremben és beteg is voltam. De időközben családot alapítottam, és így teljesen új helyzet állt elő. Ha valami történne velem, sajnos a testvérem kirakná a családomat az utcára. A kérdésem az lenne, hogy vissza lehet-e állítani az eredeti állapotot, vagyis az 50-50 százalékos tulajdont,, illetve, hogy ha igen ennek milyen anyagi vonzata van.

A válaszokat előre is köszönöm! 

nicky77 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 14

Szia,

 

Köszönöm a választ ! Még utána nézek max. a Kanadai nagykövetségen .

Üdv.

Előzmény: cucu (13)
cucu Creative Commons License 2015.07.18 0 0 13

Szerintem jár nektek a részetek, hiszen vér szerinti örökösök vagytok. Viszont az érvényesítés nehéz lesz, ill. nem tudom, hogy a kinti törvények támogatják-e.

Viszont a férje halála kapcsán nem hinném, hogy bármi is járna nektek. 

 

Szomorú, hogy ilyesmi is van... Sajnállak nagyon Titeket!

 

Két gyereket neveltem fel, mindenki ikreknek nézte őket, és tudom, hogy ez elfogadhatatlan....

Előzmény: nicky77 (12)
nicky77 Creative Commons License 2015.06.18 0 0 12

Sziasztok,

 

Hátha tud valaki segíteni tanáccsal :

 

Nekem több jogi kérdésem lenne:

 

- anyukám mikor 8 éves voltam itt hagyott minket (ikrek)  és Kanadában kezdett új életet és alapított új családot (azaz férjhez ment és szült kint egy gyermeket is)  , mi gyermekotthonba kerültünk 18 éves korunkig közben tartotta velünk a kapcsolatot is. Azóta persze felnőttünk de a  kapcsolatot tartjuk velük bár nem olyan szorosan.

 

Kérdésem a következő:

 

- halála esetén jár -e nekünk köteles rész a Kanadai törvények szerint?

- ezt , hogyan tudom majd érvényesíteni?

- férje halálakor nekünk jár-e köteles rész?

 

- végrendelettel kizárhatnak- e minket az öröklésből?

 

 

Próbáltam neten utána keresni de nem nagyon találtam semmit!

 

Köszönettel!

Durcigomboc Creative Commons License 2014.09.22 0 0 11

Köszönöm szépen a válaszokat.

ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.11 0 0 10

A lényeget leírta kicsimag, itt el tudod olvasni részletesen a tudnivalókat:

 

http://www.oroklesijog.hu/kotelesresz

 

Hogyan lehet valakit kizárni a köteles részből?

Az öröklésből történő kiesés – a kizárás esetét és a köteles részt fenntartó lemondási szerződés esetét kivéve – azzal a következménnyel jár, hogy a köteles részre jogosult a továbbiakban köteles részre sem tarthat igényt. Ennek eszköze a kitagadás.

Az örökhagyó kitagadási joga alapján, kizárólag végintézkedésben és csak a törvényben felsorolt valamelyik ok megjelölésével a kötelesrészre jogosultat megfoszthatja a kötelesrészétől. A kitagadás relatív kiesési ok, ezért ha az örökhagyó a kitagadott személy leszármazóját is meg kívánja fosztani kötelesrészétől, úgy a leszármazót is érvényesen ki kell tagadnia.

 

A kitagadás oka lehet, ha a köteles részre jogosult:

- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen,
- az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el,
- az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el,
- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette,
- erkölcstelen életmódot folytat,
- akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték és a büntetését még nem töltötte ki,
- a tőle várható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá,
- nagykorú leszármazót az örökhagyó kitagadhatja a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is,
- A szülőt az örökhagyó a sérelmére elkövetett olyan magatartás miatt is kitagadhatja, amely a szülői felügyeleti jog megszüntetésére ad alapot,
- a házastárs akkor is kitagadható, ha házastársi kötelességét durván sértő magatartást tanúsított az örökhagyóval szemben.

A kiesési oknak a valóságban is fenn kell, hogy álljon. A kitagadás alapjául megjelölt ok alaptalanságát annak kell bizonyítania, aki a kitagadásra hivatkozva örökölni kíván vagy egyébként tehertől mentesülne. A kitagadás okát ezzel együtt a végintézkedésben kifejezetten meg kell jelölni.

Előzmény: Durcigomboc (8)
kicsimag Creative Commons License 2014.09.10 0 0 9

Szia!

 

Követelhetik a kötelesrészüket,mivel az hogy nem tartották szorosan kapcsolatot, még nem jelent kitagadási okot.  

Ha az indoklásban viszont olyan ok is szerepel ,amely  alapján valóban megállapítható az érdemtelenség (pl. az örökhagyó életére tört stb., vagy a törvényben meghatározott egyéb ok), akkor elvileg nem. (de lehet rajta pereskedeni jó pár évig)

  

Előzmény: Durcigomboc (8)
Durcigomboc Creative Commons License 2014.09.05 0 0 8

Sziasztok Van két féltestvérem,anyai ágról,évek óta nem tartották édesanyámmal a kapcsolatot,az egyikről évek óta semmit nem tudunk.Édesanyám írt végrendeletet,amiben kitagadta őket,meg is indokolta,mert nem tettek eleget kötelezettségeiknek.. kérdezném,ezek után is jár a kötelesrész? köszönöm a válaszokat

ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.26 0 0 7

1. nincs leszármazottja?

2. van egyéb vagyona (ingatlan vagyontárgy, stb.)  ?

 

Adósságot csak az öröklött vagyon erejéig lehet örökölni. Ha az adósság nagyobb, akkor vissza lehet utasítani az örökséget.

 

Te lennél az egyedüli örökös...?

Előzmény: era8801 (6)
era8801 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 6

Kedves Mindenki!

Olyan kérdésem lenne, hogy testvér után lehet örökölni hitelt? Ugyanis testvérem hitelt hitelre halmoz.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv.: Erika

k2k Creative Commons License 2014.08.01 0 0 5

Tudnátok nekem segíteni abban, hogy mi az időkorlát arra, hogy felvegyék a hagyatéki leltárt? majd ezután a közjegyzői eljárásra van maximált időpont?

k2k Creative Commons License 2014.08.01 0 0 4

Én ugy tudom, hogy az elhunyt lakhelye szerint. Ptk.ban van benne. 

 

Előzmény: Klára002 (2)
Intent Creative Commons License 2014.07.02 0 0 3

Kedves Cím!

Eltartási szerződés kapcsán az eltartott halálát követően a nevemre került az ingatlan. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Nem voltam rokon, de mivel az eltartott senkivel sem tartotta a kapcsolatot én indítottam meg a hagyatéki eljárást. A szerződést is mellékeltem az eljáráshoz mely szerint az ingatlan és ingó tárgyak is érintettek a szerződésben. Én is kapok értesítést a hagyatéki eljárásról? Az eltartási szerződésben az eltartott közjegyző előtt vég intézkedett, miszerint kitagad minden rokonát. Ettől nekik még jelen kell lenni a hagyatéki tárgyaláson? Eladhatom a hagyatéki tárgyalás előtt az ingatlant és/vagy kipakolhatom a régi bútorokat?

Köszönöm!

Klára002 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2

Szeretném megtudni, hogy a hagyatéki eljárást végző közjegyző a halott lakásának megfelelő kerületben lesz kijelölve, vagy az örökös lakhelye szerint?

Vajk Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1

Ha regisztrált volt az élettársi kapcsolat, akkor nem sokat tehettek. De mivel a hagyatékin nem volt ott(nem hívták meg), feltételezhető, hogy nem volt regisztrált.

Ügyvéd ingyen biztos nem fogja elvállalni az ügyet, ismerőst kérhettek meg a közbenjárásra.

 

A bankszámla kivonatról kiderülhet, ki vette fel a pénzt a számláról. Ha a nőnek nem volt hozzáférése(nem volt rendelkező vagy aláíró) a számlán, akkor csak csalással, hamisítással vehette fel a pénzt,na ekkor már nem kell ügyvéd, hanem fel kell jelenteni csalásért, okirathamisításért a rendőrségen. Ők majd nyomoznak egyet.

Előzmény: gsfdfhgfh (-)
imprinting Creative Commons License 2013.07.09 0 0 0

Ügyvéd és/vagy rendőrség. Nincs j0bb meg0ldás.:(

Előzmény: gsfdfhgfh (-)
gsfdfhgfh Creative Commons License 2013.07.09 0 0 topiknyitó

Tisztelt  fórumozók!

Édesapám élettársi kapcsolatban élt egy nővel, aki oda is költözött hozzá. Apám felvett a házára 2,2 millió forint jelzálogot, melynek fizikai formában jóformán semmilyen nyoma nincs. Nem történt a házon semmilyen felújítás, építés, viszont lettek bútorok, mosógép és egyebek. A nő folyton ki- be járt Franciaországba, állítólag ott dolgozott. Apám félre tett bankszámlán 1M forintot, a többivel nem tudni mi történt. Ő nagyon beteg lett, kórházba került, kezeléseket kapott, de azt tervezte, hogy ha felépül, a számlán elhelyezett pénzből felújítja a házat. Mikor több hónap után kikerült a kórházból a pénznek nyoma sem volt, az élettársa pedig megint külföldre ment. Aztán apám sajnos elhunyt. Volt valami szánalmas hagyatéki tárgyalás, ahol a húgom és az én nyakamba varrták a jelzálogot, és örököltük a házat. Panaszkodtunk a jegyzőnél élettársra, de nem érdekelte, nem foglalkozott vele. A nő kifigyelte mikor dolgozik a húgom, mikor nincs a közelben, majd jött egy nagy teherautóval, és mindent elvitt. Szó szerint mindent, mert még a tűzifát is felpakolta. A rezsiszámlák csak részben voltak fizetve, az azokat igazoló csekkeket, és még a befizetetleneket is elvitte. Később, mikor kérdőre vontuk azt felelte, hogy ott mindent ő vett Cetelem hitelre. Erről papírt nem tudott mutatni. Szeretném tőle megtudni, hogy akkor hol van a 2.2 millió forint, hol van az 1 millió a számláról?
A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy mit tehetünk ez ügyben, hova forduljunk. Talán fel kéne jelenteni a rendőrségen? De ott milyen címszóval? Sajnos nincs pénzünk ügyvédre. A válaszokat előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!