Keresés

Részletes keresés

barhelg Creative Commons License 2010.10.26 0 0 17
Szerintem alapvetően nem ártalmas a rágó, erősíti a rágóizmokat, valamennyire igaz, amit a reklám mond, hogy segít visszaállítani a száj ph-értékét, megelőzni a fogszuvasodást.. talán.
Ami ártalmas lehet (amalgám töméssel együtt való használatán kívül), hogy aszpartámot tartalmaznak, ami egy olyan édesítőszer, mely rendszeres és tartós szedése nagyon súlyos tüneteket produkál, egyebek közt rákkeltő..
Itt egy nagyon érdekes cikk olvasható az aszpartámról, ami a gyerekvitaminoktól kezdve a rágókon át majdnem minden olyan termékben megtalálható, amit édesítőszerrel készítenek..

http://www.nibiru.hu/aspartame.html
Tanulságos!
mikebudai Creative Commons License 2010.01.21 0 0 16
szerintem isigszad van bár nem tudom mit kellene még mondanom mert tulajodnképpen szerettem nagyon a rágót régóta és mégisromlanak a fogaim de azért nem hagynám abba ne hagyd abba
Előzmény: milla55 (15)
milla55 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 15
ez igen
Előzmény: Svenie (13)
MINIOR Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14

Rágózni jó:)

(legalább 2évente legyen egy hsz. szvsz..._:-)

Előzmény: Svenie (13)
Argentina Creative Commons License 2006.10.21 0 0 12
Szerintem nem ártalmas, de nem is hasznos.
480Turbo Creative Commons License 2003.08.08 0 0 11
Huuuu , jo regi a topik de mindegy ,
A hashajto hatas nem a menthol miatt van , a sorbit(ol) a ludas , nagyobb mennyise hashajto hatasu , tehat 2-3 csomag ( egyszerre ) talan mar hatasos .
TOvabba , ha amalgamos tomesed van , mellozd a tul sok ragozast , vagy csereltesd ki a tomest 8-)

üdv

Masek Creative Commons License 2002.02.06 0 0 10
Kicsit offtopic, de más rágós nem volt:
Holl lehet a neten megtalálni a Turbo rágóban egykoron fellelhető papírok bedigizett képeit ?
Volt egy csomó sorozat, sorozatonként 70 képpel, stb, ezek érdekelnének.
Törőlt_nick Creative Commons License 2000.12.20 0 0 9
Hát arra értettem, hogy a hashajtó hatásra való figyelmeztetés utalás a menthol fokozott emésztőenzim és epesó kiválasztó valamint a gyomorsav-szekréciót elősegítő - vagy inkább kényszerítő - hatására. És azt senki ne magyarázza be nekem, hogy ezek az anyagok táplálékfelvétel nélkül önmagukban áldásos hatást fejtenének ki a nyálkahártyára.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.11 0 0 8
Miért mondana ellent? Nem igazán értem az összefüggést.

Kis

Ui.: Az éhségérzetet valóban az alacsony vércukorszint okozza.

Előzmény: Törőlt_nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.11 0 0 7
Véleményem szerint!

A cukormentes (de még a nemcukormentes, magyarul cukros vagy cukortartalmú) rágógumi nem növeli jelentékenyen a gyomorfekély kockázatát. Egészséges gyomor ha sok savat is termel (mondjuk rágózás miatt) nem olyan könnyen fekélyesedik. Továbbá már régen megszoktad, hogy több nyálat választasz el, így az agyad valamilyen szinten tudja, hogy nem eszel, hanem csak rágózol. A gyomorsavak termelése nem a nyálelválasztással van összefüggésben, hanem a szag- és ízingerekkel.

Miért lenne folyamatosan tömény nyálad? Mihez képest tömény, s mivel telített? Egyébként meg éppen hogy nem károsít, hiszen a rengeteg fehérje pufferoló hatása miatt a száj eleve nehezebben savasodik (no meg valamelyest lugos is eleve), ami nem jó a fognyűvő manóknak, így védi a zománcot.

A gyomorsavad meg nem igazán marad hoppon, annyi azért nem termelődik, és különben is igencsak éreznéd ha sok a gyomorsavad, mert felpuffadnál és olyan teltségérzeted lenne, ami már igen kellemetlen. Ez már lehet káros (főleg ha állandóan ennyire sok a savad). De vannak nagyon jó savlekötők, amit vény nélkül is lehet kapni patikákban. De nem hinném, hogy csupán rágozástól annyi savat termelnél.

A rágás mindenképpen javítja az agy vérrellátását márcsak rágóizmok és garatizmok (nyelés) mozgásakor fellépő Pumpa-szerű funkció miatt, és a fülkürtön keresztül az agyban fellépő nyomásvéltozások miatt (ugyancsak nyeléskor).

Kis

Törőlt_nick Creative Commons License 2000.12.11 0 0 6
Azért a mentolos orbit rágón van egy érdekes figyelmeztetés:
"nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású."

Ez ezért némiképp ellentmond annak amit írsz.

Előzmény: nobodybuilder (3)
Yoo Creative Commons License 2000.08.02 0 0 5
Nemrég olvastam, hogy az állandó rágógumirágás serkenti az agy vérellátását, ugyanitt irták, hogy tanulás közben kifejezetten hasznos, ez okból. Amerikai "tudósok" állitották ezt, ugyhogy nem tudom, mi volt, reklámfogás, vagy valóság. Mindenesetre bajod nem lehet belőle, a rágóizmokat is erősiti.
Úgyhogy rajta, tessék bőszen rágcsálni!
micu Creative Commons License 2000.08.02 0 0 4
A rágógumira nézve mindenképp ;-)
Üdv:Micu
nobodybuilder Creative Commons License 2000.08.02 0 0 3
én ugyan jelentékeny mértékben vagyok hülye a biológiához (a tárgy oly mértékben untatott, hogy némelyik könyvem a gimnázium alatt a teljes tanévben nem nyitódott ki ... : ), de amennyire tudom, az éhségérzet a lecsökkent vércukorszint miatt lép fel, nem pedig azért, mert sok a sav a gyomorban.
magyarul, abból a megfigyelésből, hogy a mentholos rágótól éhes leszel, nem következik az, hogy fekélyed lesz a sok savtól.
azt hiszem, hogy a nyál sem savas, inkább enyhén lúgos, tehát a fogakat nem nagyon bánja.

na persze mindjárt rámpirítanak ... : )

Előzmény: Törőlt_nick (-)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.02 0 0 2
Ne viccelj, drága mesterem, még szép, hiszen én is a veszélyeztetettek között volnék:o)))
Előzmény: kaviat (1)
kaviat Creative Commons License 2000.08.02 0 0 1
:)))))) ehhe, alexandrosz mesterem királyságos 0 volt :)))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: alexandrosz (0)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.02 0 0 0
0 mentes orbitot ajánlanék:o)))
Előzmény: Törőlt_nick (-)
Törőlt_nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 topiknyitó
Elég nagy rágós vagyok, szinte állandóan majszolók gumit de már nem egyszer megfordult a fejemben, hogy jót teszek-e ezzel magamnak. Ha belegondol az ember, a nyálmirigyek pl. amelyek az előemésztést hivatottak főrészt segíteni, állandó stimulációnak vannak kitéve és esetleg úgy tájékoztatják a gyomrot meg a többi táplálkozásban résztvevő cuccot, hogy itt most evészet folyik és készítse az adalékokat, savak, epe, hasnyál, stb. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan tömény nyál vajon nem rongálja-e a fogakat, a nyálkahártyát, nem "fárad"-e el túl korán. A mentolos gumi például tapasztalatom szerint igen erős éhségérzetet vált ki és ez hosszú távon még fekélyt is okozhat. (Már nem az éhérzet hanem a táplálékbevitel hiánya és az emiatt "hoppon maradt" gyomorsav károsító hatása).
Korrekt hivatalos tájékoztatás úgysem várható el ebben a témában sem, mert az csak úgyis vakítás lenne, mint mobilügyben, stb.
-ris

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!