Keresés

Részletes keresés

Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.15 0 0 10

...hogy bántalmazóimmal és az ellenem vétőkkel, mihelyt közeledni akarnak hozzám, békülékenyen, engesztelékenyen viselkedjem; hogy figyelmesen olvassak, s ne érjem be a felületes megértéssel; hogy a nagyhangúak ne vegyenek le egykönnyen a lábamról. Ő hívta fel figyelmemet Epiktétos[10] értekezéseire, melyeket saját könyvei közül adott kölcsön.

(10. EPIKTÉTOS - görög sztoikus filozófus (i. sz. kb. 55-135), halála után kiadott írásait M. egyik fő forrásaként használta.)
Előzmény: Jávorfácska (9)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.15 0 0 9

Rusticus[7] gyökereztette meg bennem a meggyőződést, hogy jellememet javítanom, gondoznom kell; ő óvott attól, hogy eltévelyedve a szofisztika felé hajoljak; hogy hiú elméletekről firkáljak; hogy erkölcsi prédikációkat tartsak; hogy szemkápráztatóan páváskodjam mint mindennel törődő vagy tetterős férfiú. Ő idegenített el a szónokias, költőien felcicomázott, finomkodó írásmódtól.

(7. RUSTICUS - Iunius R. sztoikus filozófus, M. barátja és tanítója; a császár magas méltóságokat adományozott neki.)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.15 0 0 8

5. Nevelőmtől tanultam, hogy a cirkuszban sem a zöldek, sem a kékek, sem a kerekpajzsúak, sem a hosszúpajzsúak pártjához ne csatlakozzam; hogy kitartó és kevéssel beérő legyek; hogy magam végezzem el a munkámat, és ne markoljak egyszerre sokat; hogy a besúgással szemben tartózkodóan viselkedjek.

( A CIRKUSZBAN - célzás a kocsiversenyekre és a gladiátori viadalokra. A cirkuszi kocsiversenyeken részt vevő négy fogat lovai négyféle színt viseltek. A közönség körében a legnépszerűbbek a kékek és a zöldek voltak. A gladiátorok különböző - általában könnyű és nehéz - fegyverzetben álltak ki egymás ellen. A könnyű fegyverzetűek kis, kerek, a nehéz fegyverzetűek nagy, ovális pajzsot viseltek.)
Előzmény: Jávorfácska (7)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.15 0 0 7

Köszi:)

Ez ám itt a nagy falat, nem is olyan könnyű olvasmány:)

http://mek.oszk.hu/00600/00606/

De majd apránként...azért is nyitottam főként ezt a topikot...
Előzmény: ChonGhe (6)
ChonGhe Creative Commons License 2010.08.15 0 0 6
(csak jelzem, hogy én olvasom ezt a topikot, még ha nem is reagálom le. Szép gondolatok, nem haszontalan betenni.)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 5

"Anyámtól tanultam az istenfélelmet, a jótékonyságot, a tartózkodást nemcsak a rossz elkövetésétől, hanem még a gondolatától is, továbbá a pazarló életmódtól olyannyira elütő egyszerű életet."
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 4

"Légy jó, és ne várj ezért jutalmat sem a földön, sem a túlvilágon. A szem sem vár jutalmat azért, mert lát, a láb sem azért, mert jár."
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 3

"Sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen."
Előzmény: Jávorfácska (0)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 2

"Az emberek egymásért születtek. Vagy tanítsd, vagy tűrd hát őket."
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 1

"Az igazságok közül, melyekre szemedet függeszted, kettő legyen mindig kéznél. Először, hogy a külső dolgok nem férnek hozzá a lélekhez, hanem kívül vannak rajta, mégpedig mozdulatlanul; minden izgalom tehát a belső felfogásból fakad. Másodszor, hogy mindaz, amit látsz, hamarosan megváltozik, sőt megszűnik. Állandóan gondolj rá, hogy mennyi változásnak voltál már te is a tanúja. A világ változás, az élet felfogás dolga."
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.14 0 0 0

"Ne felejtsd, hogy mindenki csak a jelenben él, ez pedig röpke pillanat, a többi idő vagy már elmúlt, vagy bizonytalan."



(Pompeji)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.13 0 0 topiknyitó

Ne fecséreld el életed hátralévő részét másokról való képzelgésekben, hacsak valami közhasznú célra nem vonatkoztatod gondolataidat. Bizony mondom, más kötelességed látja kárát. Mert, ha azon töröd a fejed, mit is csinál a másik ember, miért csinálja, mit beszél, mit kíván, min mesterkedik – minden ilyen megzavar és elvon téged saját vezérlő értelmed figyelmes szolgálatától.
Zárj ki tehát gondolataid köréből minden ötletszerűt, minden hiábavalóságot, még inkább minden hiúságot és rosszindulatot.

(Marcus Aurelius)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!