Keresés

Részletes keresés

Lesley Gabor Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1357

Mivel még elég sötétnek érzem magam ezen a területen pedig átrágtam magamat itt és a montorok fotózáshoz fórumokon de valószínüleg lámpásra van szükségem,hogy megvilágosodjon a tudathoz vezető út.

Végül is feltelepítettem a windows alá az adobe gamma és a windows color manager segédprogikat.Elvileg mindkettő betöltötte a S1932 színprofilját viszont megjelenítésben semmi sem változott a képernyő színén,tónusán.

Miért nem látok semmilyen változást a színprofil betöltése után?

EUgene Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1356

Akkor válaszolok magamnak, hátha másnak is segítség: szóval az xp csak úgy magában nem tud több kalibrált monitort is kezelni, de az alábbi linken akad némi segítség:

 

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=1E33DCA0-7721-43CA-9174-7F8D429FBB9E&displaylang=en

 

Ha legális az xp, akkor ingyen letölthető.

Előzmény: EUgene (1308)
KTTech Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1354
A kalibráló program beállítja a színhőmérsékletet és a fényerőt, de mást nem fog csinálni a monitorral... Megméri, hogy mennyit kell korrigálni a különböző színeken, hogy egymást pontosan fedjék. Ezt tölti fel a LUT-ba, és készít a végén egy profilt, ami leírja, hogy mekkora és hogy néz ki valójában a monitor saját színtere. A konverzió a színterek közt már a programok feladata.
Előzmény: loba (1353)
loba Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1353
Én is pont így képzeltem el.
Kalibrációkor, ha sRGB színtérhez próbáljuk kalibrálni a monitort, akkor a kalibráló program különböző színeket tesz ki a monitorra, és megméri, hogy az adott RGB értéket sRGB színként értelmezve mennyire tér el a monitor képe a kívánttól. Egyszerűbb esetben pedig a program kitesz néhány tesztábrát, amiből szemmel kell választani/gombokat nyomogatni, amíg (szemre) jó nem lesz (például két folt hasonló nem lesz). Ezekből a mérésekből a kalibráló program kiszámít minden színcsatornára egy görbét. Ezeknek a görbéknek a pontjait betölti a videókártya LUT-jába. Onnantól meg ha nem használunk színkezelést, akkor az sRGB képeknek kutya kötelességük jól megjelenniük, hisz pont azért töltöttünk értékeket a LUT-ba, hogy az eltérést az sRGB-től a videókártya korrigálja. Persze adott határon belül, hisz ha egy árnyalatot a monitor sehogy se képes megjeleníteni, akkor az elveszett.

Színkezelésre meg csak akkor lenne szükség, ha a monitort nem ahhoz a szabványos színtérhez kalibráltuk volna, amiben dolgozunk/megjelenítünk. Például sRGB-hez kalibrált monitoron AdobeRGB kép, vagy fordítva: AdobeRGB-hez kalibrált monitoron sRGB kép. Na ekkor már nem elég a LUT, hiszen az a kalibrációkor megadott színtérhez korrigálja a színeket, de az a színtér eltér attól, amiben dolgozunk. Ekkor kell megnéznie a képnézegetőnek, hogy egyezik-e a megjelenítendő kép színtere a monitor kalibrálásakor használt színtérrel, és ha nem, akkor a kettő között konvertálnia kell. Ha pedig egyezik, akkor nincs teendő, és ezt teszik (ti. semmit) a színkezelésre fel nem készített programok is. A videókártya meg konvertál a kalibrációkor alapul vett színtér és a monitor színtere között.
Előzmény: Törölt nick (1346)
eotvoskuna Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1352
Igazad van. Pedig meg benn is van a Kedvencekben, csak elfelejtkeztem rola.
Előzmény: Törölt nick (1351)
eotvoskuna Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1350

Koszi!

Hat akkor lehet, hogy az lesz, hogy megveszem a monitort es aztan nem erdekel mar semmi mes.

Apropo, nem tudod, hol lehet vasarlas elott meg is nezni egy S2231-es monitort? Nem akarom ugy megrendelni, hogy nem lattam.

Koszi utolag is.

Előzmény: KTTech (1345)
ncp00 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1349

 

Köszönöm, ezek fontos infók. Így már értem miért sejtek azért minimális színeltérést -az egyébként nagy színterű de még kalibrálatlan- új monitoron adobe RGB-t használva.

Előzmény: KTTech (1348)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1348
Folyamatosan beszélek a program írójával, hamarosan elkészül a teljes támogatás... A program jelenleg képes értelmezni a beépített ICC profilokat (ehhez kell a plugin), de nem tudja normálisan átfordítani a monitorra. (tehát: a gépeden, ha monitorRGB-ben mentesz egy képet, akkor az színhelyesen fog megjelenni a monitorodon, de egy sRGB kép nem feltétlenül, különösen, ha nagy színterű a monitorod...)
Előzmény: ncp00 (1347)
ncp00 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1347

 

Az Irfanban tudtommal van színkezelés, pluginként beépül, bekapcsolható.

Előzmény: KTTech (1345)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1345
Inkább bízz a kalibráló eszközödben és normális színkezeléssel rendelkező programokban (pl. az Adobe cég termékei). A 2231W nagyon jó monitor (én is azt használom), de a nagy színtérnél még jobban előjönnek az eltérések a normális színkezelésű és az egyéb programok közt (szép narancssárga beütést kapnak a PS-ben jó képek pl. az Irfanview-al megtekintve). Mondjuk Vista-n legalább a beépített képnézőben jók a színek (ez nem mondható el az XP-ről), ha valaki azzal szereti nézni (de az ACDSee Pro2-vel sincs gond).
Előzmény: eotvoskuna (1341)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1344
Ha PS-t használsz vagy Lightroomot, akkor abban színhelyes képet fogsz látni. Firefox 3.0.3-ban a megfelelő beállítások után nekem sikerült összehoznom a PS-el azonos képet (a 3.1 beta-val már nem). IE-vel soha nem sikerült (és nem is fog: egyáltalán nem támogat színkezelést)...
Előzmény: Törölt nick (1342)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1343
Amint látom még mindig nem érted... a LUT beállítás csak a hardvert állítja be megfelelő kontrasztértékre és színhőre. A színprofil pedig a programok számára írja le, hogy hogyan kell a monitoron megjeleníteni az adott képet.
Előzmény: Törölt nick (1340)
eotvoskuna Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1341

Sziasztok!

Most mar en is teljesen ossze vagyok zavarodva. Megneztem en is a gamma kalibracios oldalt, ahonnan az egesz kerdeskor elindult, es en azt latom, hogy Explorer-ben nezve tobbe kevesbe jo, mig M Firefoxban (amely a kalibralt szinprofilt hasznalja), iszonyatos elteresek vannak. Akkor ez azt jelenti, hogy rossz a kalobralom (Spyder 3)? Vagy ez nem ad pontos valaszt egy laptop lcd-rol, csak egy jo monitorrol? Tervezem egy Eizo monitor (S2231) vasarlasat, de akkor ott mi lesz a helyzet? Nagy szinteru monitornal miert nem fogom helyesnek latni? Inkabb bizzak a kalibraloban, mint a kulonbozo "teszt"-oldalakban? Ezek a teszt-oldalak (pl a fentebb emlitett gamma kalibracios oldal) ugyanugy alkalmazhatoak mindenfajta monitorra? Ha nem miert nem?

Egyre gyakrabban erzem azt, hogy mennyire irigylem azokat, akik felhotlenul tudnak orulni a kalibralatlan monitoron nezegetett kepeknek.

KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1339
Nem tudom mi nem érthető ezen... A hardveres kalibrációt (amikor nyomkodod a monitor kezelőszerveit) követi egy szoftveres beállítás (ez megy a LUT-ba, ez okozza betöltéskor a képelváltozást, amikor betölti a Profil chooserbe).
Ezt egészíti ki a maga a színprofil, ami a programok számára leírja, milyen is a monitor...
Előzmény: Törölt nick (1338)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1337
Az kimaradt az előbb, hogy ez a betöltős rendszer azoknál a monitoroknál is segít, ahol pl. nem lehet RGB színcsatornát állítani, mert egyszerűen nincs rá lehetőség.
Előzmény: KTTech (1336)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1336
Az, hogy amikor betölti a profilt (pontosabban nem a profilt, hanem annak egy részét, nem véletlenül nem ICC, hanem ICM a profil kiterjesztése), akkor az csak pontosítja a hardveres kalibrálást (amit a maga hardveres mivoltából adódóan nem olyan pontos, mert még az Eizo S2231-en is 0,25%-os lépésekkel lehet beállítani, ami már nagyon jónak számít, de ez nem az átlag...). Amikor ez megtörténik, onnan él maga a színprofil, már, ha a programok hajlandóak vele dolgozni...
Előzmény: Törölt nick (1335)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1334
"Ebben az esetben egy színkezeléssel felvértezett szoftverben ha előállítok egy képet és csinálok belőle egy JPEG-t, akkor annak a JPEG-nek mondjuk az XP képnézegetőjében is színhelyesen illene megjelennie, nem?"

Nem. Mert a JPG-t nagy valószínűséggel sRGB színprofillal mented el, nem pedig monitorRGB-ben. Ha monitorRGB-ben mentenéd el, és a képnéző fel tudná dolgozni a beépített ICC profil-t, akkor jelenne meg azonosan a két kép. Abban az esetben is színhelyesen jelenik meg a kép, ha egy olyan programmal nézed ami meg tudja csinálni az sRGB kép konverzióját (az XP képnézője még véletlenül sem ilyen).
Előzmény: Törölt nick (1333)
KTTech Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1332
Próbáld ki... nálam elég látványos a különbség. Persze nálam a monitor nem sRGB (de gyakorlatilag mind eltér tőle valamilyen mértékben).

Egyébként az sRGB képet is át kell számítani a monitor színterébe, és ez okozza a fő gondot a legtöbb esetben.
Előzmény: loba (1331)
loba Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1331
Ezzel kapcsolatban homályosítson fel valaki engem is, lécci.
Az nem úgy van, hogy a kalibráláskor (akár műszerrel, akár szemre ingyenes programokkal, mint példáula QuickGamma) keletkező eredményt egy program betölti a videókártya regisztereibe, és akkor minden képnek jónak kell lennie minden színkezelési támogatás nélkül is (ha végig sRGB-ben vagyunk)? Hisz a képnézegető (vagy bármelyik más program) kiküldi, hogy RGB=23,143,55, aztán meg a videókártya azt mondja, hogy ezt szépen átszámítom a LUT regiszterek adataival, aztán ilyen-olyan jelet küldök a monitorra. A színkezelés meg csak akkor játszana, ha a megjelenítendő képhez profil van társítva, nem? Ekkor a programnak is számolni kell. Nem jól gondolom?

Tehát a programok között csak akkor lehet különbség a megjelenítéskor, ha a kép/munkamenet színtere nem egyezik meg azzal a színtérrel, amire a monitort kalibráltuk (csak ekkor kell az erre alkalmas programnak bármit is átszámolnia).

Előzmény: KTTech (1323)
optikus Creative Commons License 2008.10.19 0 0 1330
volt ki probalta s megsem, allitolag sorozatszam fuggo is a dolog.
Előzmény: Törölt nick (1327)
fanta.boy Creative Commons License 2008.10.19 0 0 1329
Csak azt nem értem, hogy mielőtt kalibrálva volt a monitorom, azelőtt nem volt ez a különbség, ez miért van?
Előzmény: KTTech (1323)
KTTech Creative Commons License 2008.10.19 0 0 1328
Ez igaz... de ott csak területi tiltás volt.
Előzmény: Törölt nick (1327)
KTTech Creative Commons License 2008.10.19 0 0 1326
Mivel volt az Express-ről upgrade lehetőség Pro-ra, és csak egy tartót és egy sn-t adtak, valószínű teljesen...
Előzmény: Törölt nick (1325)
KTTech Creative Commons License 2008.10.18 0 0 1324
Hallani sok mindent lehet, csak nem kell mindent elhinni... nekem ellentétes a tapasztalatom a híresztelésekkel (jó, mondjuk az express program kb. használhatatlan).
Előzmény: Törölt nick (1321)
KTTech Creative Commons License 2008.10.18 0 0 1323
Normális, és attól van, hogy a legtöbb képnézegető program (beleértve az XP-jét is) még hallani sem hallott a normális színkezelésről...
Előzmény: fanta.boy (1322)
fanta.boy Creative Commons License 2008.10.18 0 0 1322
Lenne egy buta kérdésem a hozzáértőkhöz, mert én ezt nem értem:

Szóval be lett kalibrálva a monitorom, az ICC profilja be van töltve.
Ezután lépett fel a következő jelenség: Lightroomban ill. photoshopban korrigált képek, ami ezekben a programokban teljesen jól néznek ki, miután kimentettem őket pl. jpg-be, és megnyitom csak simán az Xp képnézegetőjében, nagyon elmászott színűek (pirosasok).

Valaki nyugtasson meg, hogy ez így normális-e, és magyarázza meg nekem, hogy ez miért van?

Köszi!!!
KTTech Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1320
Most néztem meg ugyanilyen műszerrel kalibrált nagy színterű Eizo-n, olyan böngészővel, ami kényszerítve van az sRGB-monitor színtér konverzióra, és úgy jónak tűnik, lehet, hogy hibás a kalibrálód, vidd vissza, hogy állítsák be (ha jól emlékszem 2 év gari van rá).
Előzmény: Törölt nick (1319)
KTTech Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1318
Nagy színterű a monitorod? ha igen, akkor nem is fogod helyesnek látni, ha kalibráltad :) Normál színterű monitornál (Eizo F520CRT, FF-ben bekapcsolt színkezeléssel, Spyder2Pro kalibbal) tökéletes az ábra.
Előzmény: Törölt nick (1317)
schpenoth Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1316
Ja! Csak az eránya az esetek többségében még nem egyértelmű... :)))
Előzmény: y3k (1315)
y3k Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1315
Kis lepesek.. :)
Előzmény: schpenoth (1314)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!