nem fozni kell vele, hanem utolag hozzakeverni-osszeturmixolni vele, pl vizben fozni a grizt surure,, es suru tapszerrel kikeverni a vegen,fozelekeknel is a kesz fozelekbe a kesz tapszert kevered bele
24 évig tudatában sem voltam annak, hogy allergiás vagyok
Ilyen nincs. Ha semmi tüneted nincs vele, akkor az nem allergia. Az allergia definíciója, hogy a szervezet túlzott, védekező jellegű reakciója egy adott anyagra. Olyan lehet, hogy egy másik problémádról (pl. ekcéma) kiderül, hogy a kazein okozza. Okos lehetett az a természetgyógyász...
Tünetek lehetnek: hányás,hasmenés, hasi görcsök ,ekcéma, légúti tünetek(pld.bronchitis)végül egyéb tünetek:étvágytalanság fogyás stb.
Ezek általában az ételallergia tünetei, és tényleg az a diagnózis felállításának a feltétele,hogy a táplálék adása után klinikai tünetet okoz, majd a táplálék elhagyása után tünetmentesség lesz, majd ismételt bevezetés újból a tünetek kiújulását eredményezi.
Szóval van abban valami amit az orvos/védőnő mond.
Szvsz mivel nálad kiderült a kazein allergia, ami tul.képpen az egyik tejfehérje, (80%) fő az elővigyázatosság.Azt mondják is, hogy ha az egyik szülő pld.tejallergiás, akkor sokkal nagyobb a veszélyeztetettség a gyermeknél.
(Nekem nem vigasz, hogy ált. a gyerekek 3-4 éves korukra kinövik.Nálunk ugyan nincs eddig semmi tünet, már adok savanyított tejtermékeket, remélem nem is lesz, mert az ugye nagyon komoly diétát és odafigyelést kíván.)
Szerintem nem biztos hogy gyermekkorodban is megvolt a tejallergiád, lehet h csak később alakult ki, biztos h nálad is jelentkeztek volna tünetek.Csecsemőkorban életveszélyes is lehet, ha nem kezelik.De ez csak egy gondolat volt.El is dugulok.
A szója keresztallergiát adhat a tejallergiásoknál, ezért nem szokták javasolni.
A gyerekorvos/védőnő álláspontja nem analfabétizmus, a legjobb módszer tényleg a puding próbája (esetünkban akár szó szerint is vehető). Más a helyzet, ha a családban a szoros rokonságben (anya, apa, tesó) előfordult tejallergia, ekkor azt szokták mondani, hogy érdemes várni a tehéntejes cuccok bevezetésével két éves korig. Utána viszont sajnos megint csak a próba marad. Ez nem azt jelenti, hogy tömd meg a gyereket tejjel, hanem csak úgy, mint minden bevezetett kaját: első pár nap csak hígitva, kis mennyiségben, és közben figyelve a kicsi szervezetének reakcióját. Figyelj arra, hogy amikor próbálod a tejet, más újat ne adj, hogy biztos lehess benne, hogy az okozza az allergiát, ha megjelennek a kiütések (vagy a széklete is véres lehet).
Meg aztán amikor rólam kiderült, hogy kazeinérzékeny vagyok, az orvos egy nagyon szigorú diétát írt elő, amiben még szója és egyéb tejek sem szerepelhettek.
A gyerekorvosunk és védőnőnk sajnos analfabéta ebben a témában, azt javasolták, úgy tudjam meg, vajon allergiás e a lányom a tejre, hogy adjak tejtermékeket neki. Ha kiütéses, akkor igen, ha nem, akkor nem... pfffffff
Mi koraszülöttek vagyunk,ezért óvatosságból Milupa HA2 tápszert kap a kisbabám 8 hós kora óta, és vannak olyan kaják aminél ha tejet írnak akkor én bekeverem a tápszert és azzal turmixolom össze.pld: meggyszósz, tejbegríz.stb...
Ha csak turmixolni akarsz vele akkor simán használhatod.
Bár gyanítom nem erre gondolsz.Inkább palacsintához, sütihez bekeverni?Ahhoz valóban jobbak a előzőekben felsoroltak.Bio boltokban kapni pld.kókusztejnek való alapanyagot, vagy pld.rizstejet is.Ezeket kimondottan tejérzékenyeknek ajánlják.
Szerintem nem lehet vele egyiket sem, de talán rollller ebben okosabb. Használj főzéshez/sütéshez rizstejet v szójatejet inkább. (feltéve ha a szójára nem érzékeny a babád)
11 hónapos babának adhatsz már savanyított tejtermékeket:joghurtot(pld.Zöldfarm biojoghurt) , túrót,kefírt. Ezeket gyümölccsökkel(alma, körte, banán, stb...) kikeverheted, reszelhetsz bele babakekszet,vagy tehetsz bele 7 gabonás pelyhet, tízóraira is adhatod.
Különböző ilyen uzsi recepteket találsz a www.babaszoba.hu receptjei között.
De a déli főzelék is odaadható feltét nélkül.Még most lehet kapni sütőtököt, az is finom megsütve,reszelt almával összenyomkodva .Én szoktam azt is adni.
Az én kisbabám pld.nagyon szereti a Milupa babagrízt is.Én ezt váltogatom Sinlac +almapéppel, illetve Milupa szójapéppel.
Én sem azt mondtam, hogy extrém kevés, csak azt, hogy nem valami sok. Ok, én is kicsit félreolvastam, nem 2,5 éves még, hanem csak 2. Keresztlányom is 10 kiló volt két évesen. Most már 3 éves, még mindig nagyon rosszul eszik, de ő sem halt éhen. Ettől még szerintem érdemes figyelni, hogy folyamatosan gyarapszik -e, meg hogy amit eszik, az a kevés az mindenképp jó, tápláló legyen.
Hát, a 9,5 kg két és fél évesen nem valami sok... Talán érdemes lenne mégis sütni Neki mindenféle kenyereket, azoknak nagy az energiatartalma, ha már keveset eszik, az legalább energiában dús legyen. Nem kell feltétlenül gép, nekem sincs, mégis szoktam kenyeret sütni.
Húshoz rizs helyett adj Neki inkább tésztát, krumplit.
Figyeld a súlyát, az nem baj, ha lassan gyarapszik, de fogynia nem kéne.
Nem is igazán válogat, hanem iszonyú keveset eszik, végül is szinte megeszik mindent, de csak 2-3-4 falatot. Mondjuk hetente egyszer jól bekajál. Van olyan, hogy egyik nap megeszik valamit, másik nap meg ugyanazt meg sem kóstolja.
Amúgy nem aggódom, csak nem hal éhen - remélem:) Két éves és 9,5 kg.
Nem megy ősszel oviba, hiszen csak 2,5 éves lesz. Együtt eszünk és ugyanazt.
Ja, és sajnos az almát egyszerűen nem eszi meg, najó eddig egyszer megevett egy felet.:(
Az is baj, szerintem, hogy nem nagyon szeret rágni. Pedig teljesen pépeset sosem kapott, 4 hónaposan 2, 20 hónaposan már a 20 foga megvolt. Tehát foghiányra nem hivatkozhat:)) Kicsiként sem turmixoltam, hanem nagylyukú reszelőn reszeltem neki a gyümölcsöt.
Mostanában meg mégsem rág. Ha valami egy picit keményebb (sült hús pl.), nem eszi meg. Ez mennyire normális ilyenkor? Ne cipőtalpra gondoljatok:)) Eleve csak baromfit eszünk, nem beszélhetünk igazán kemény dolgokról.
Én nem tudok kenyeret sütni, nincs gép sem, sosem csináltam ilyesmit. Így ez a verzió kiesik.:( Tojáskrémet tudok, meg padlizsánt is, csak azt sem nagyon eszi, régebben még igen.
Közben megtaláltam a sajtos fasírt receptet, megpróbálom berakni, igaz én kérdeztem:)))
bármilyen zöldséggel összefőzöl kockára csirkehúst és vagy rizst
nálunk a kedvencek:
brokkolis csirke krumplival
tejszínes zöldséges hús rizzsel
brassói (borsó+krumpli+hús)
csirkerizotto zöldségekkel
Hideg kaja:
én változatos kenyereket sütögetek neki, joghurtos, sajtos, burgonyás, kukoricás, ezekre vaj vagy sajt elég felvágott nélkül
Az enyém nem eszi meg, de pl. tojáskrémet szokták szeretni (1 keményre főzött tojást apróra törsz zöld vagy lila hagymával, sóval egy kanál vajjal összekevered. Van aki csak a sárgáját keveri, én az egészet).
Bocsánat, nem tudok visszaolvasni, de szeretnék kérdezni, ötleteket kérni.
Régebben Tasha írt valamilyen finom fasírtreceptről, talán sajtos, amit általában szeretnek a gyerekek. Nem találom, hol keressem?
Másrészt tudnátok-e néhány ötletet adni szaftos, egytálétel-szerű kajákra? A lányom az ilyeneket eszi inkább (már ha eszik egyáltalán), de valahogy kevés ötletem van, pedig szoktam nézegetni a babakonyhás oldalt is.
2 éves lesz két hét múlva, tehát mindent eszik - elvileg. De amúgy meg olyan keveset, hogy teljesen átlagos pl. hogy du. 2-3-ig mondjuk egy banánt vagy egy joghurtot evett. És utána sem igazán éhes.
Tudtok-e ötletet adni hidegételre? Tehát kenyérhez milyen krémeket lehet csinálni? Padlizsán, tojás ment egy darabig, de mostanában nem. Ti miket szoktatok adni? Édes ízben van ezer ötletem, de olyat szeretnék, ami nem édes. Felvágottakat nem igazán eszünk, amit szokott kapni, az pl. a bécsi virsli, na azt még viszonlyag megeszi.
monkat: percre pontosan sajna én nem tudom megmondani, de úgy tudod leellenőrízni, hogy megfőtt e, ha kiveszel egyet, szétvágod, és ha puha mindenhol, akkor megfőtt...
Én úgy csinálom, hogy forrásban lévő vízbe szórok 2 evőkanálnyit, kb 2 percig főzöm, aztán elzárom alatta a lángot, és lefedve még hagyom dagadni kb 10 percet.