Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3651
"Abszolút nincs ellenemre a fúziós konyha, de azért vannak határok... "

Tkp. vicces, hogy ha a máj natúr szárnyasmáj lenne, és nem hurkából szerezné, akkor ez az étel elég jól elhelyezhető lenne gasztronómiailag, mint a lengyel-zsidó konyha stílusa. Diómártásos hal mazsolás rizzsel ott megszokott ünnepi fogás Ros Hasánára, és uakkor szárnyasmáj is szokott lenni az asztalon, úgy olvastam.
Előzmény: Zitka (3630)
chilii Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3650
jajjj! ez fájt!
Előzmény: Zitka (3630)
H_G Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3649
A Matchban van eredeti olasz (dél-tiroli) ricotta, Brimi v. hasonló nevű. (Jó drága, de azért veszem néha, mert nagyon finom Glyx kenyérrel és reszelt répával. :)) Egyáltalán nem morzsás-száraz, sőt kimondottan krémes -- leginkább a Philadelphiára hasonlít.
Előzmény: vasszűz29 (3644)
Zitka Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3648
Én már magam sem tudom... :-)  Az olasz topikon azt mondja Antonio, hogy az itthon gyártott ricottanak alig van köze az igazihoz.  A Stahl mintha azt mondta volna, hogy krémes állagú....
Előzmény: vasszűz29 (3647)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3647
Szóval az nem egy ilyen szárazabb túró?
Előzmény: Zitka (3645)
stefiadri Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3646

Bbbbrrrrrrrr!  Ez már sokkkkkkkk!

(Elnézést mindenkitől akit ezzel megbántok!)

Előzmény: Zitka (3630)
Zitka Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3645
A műsorban használt ricotta abszolút nem olyan volt, mint a zacskós ricottaként árult magyar termék. Tehát nem "göröngyökből" állt.  Inkább valahol a mascarpone és a túró közötti átmenet.
Előzmény: vasszűz29 (3644)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3644
Igen, nekem is ez a bajom, hogy nem szeretem tök feleslegesen kapcsolgatni a sütőt, és végülis nyílt lángon is összemelegíthetem.
Csak azért kérdeztem rá, hátha van valami fifikája a dolognak, és azért kell a sütő:).

Hát, ricottát honnan szerzek, nem tudom. Egyszer anyukám csinált tudtán kívül. Úgy udom, hogy a ricotta az a túró, amikor az aludt tejet egyszerűne egy vászonba rakják fölfüggesztik és lecsöpögtetik. Édesanyámat megrohanta a nosztalgia, hogy dédapám is így készített túrót. Valami nagyon száraz és morzsás lett a túró, de gondolom, ez annak is betudható, hogy dédapámnak volt tehene, és annak a tejét használta, anyukám pedig bolti tejjel kisérletezett.

Majd akkor beszerzek valami jó száraz túrót, hehehe (Plus vagy Spar túrót).
Gondolom, Tecoban biztos van eredeti ricotta, valami igen drágán.
Előzmény: Zitka (3633)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3643
Jaja, tényleg, most hogy mondod - tulajdonképpen minden olasz tészta ugyanaz! :)))
Előzmény: dalia (3642)
dalia Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3642
de különben pont olyan, nem? :-)))
Előzmény: tündérlala (3640)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3641
Huh... a magam részéről nem azért járok ide, hogy Judit kritizálásával építsem a saját imázsomat, de ez tényleg horrorként hangzik. :)
Előzmény: Zitka (3630)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3640
Ez nem az, az spagetti, és nincs benne se ricotta, se fokhagyma, se paradicsom, stb.
Előzmény: ribizli (3638)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3639
na, még a végén kiderül, hogy beépültek közénk - lala, a juciügynök :)
Előzmény: ribizli (3638)
ribizli Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3638
Ne hülyéskedjetek, ez egy ősrégi recept, tündérlala kedvence, rendszeresen szokta emlegetni itt is! De még sose hallottam tőle, hogy a sütőben melegítené elő a tálat...
ribizli
carbonara Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3637
Nyámi - nyámi
Előzmény: moes (3635)
Zitka Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3636

:-)))))  Még találj ki hozzá vmi blickfangos címet, aztán mehet. :-))

 

Pont az jutott eszembe, hogy a hűtőben hátracsúszott dolgokból különb kaját tudnék összecsapni... Mert ugye nem feltétlenül kell az összes maradékot _egyetlen_ kajában összedzsamálni. :-)

Előzmény: moes (3635)
moes Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3635

jézus mária. nem vagyok katolikus, de keresztet vetettem. szerintem mindennek van határa, de most komolyan. tudom, hogy nem azért van a topik, hogy jucit szidjuk, de azért nem kellene ilyen recepteket írni. akkor én is írhatnék szakácskönyvet, olyan egyszerű módszerrel, hogy minden hétfőn benézek a hűtőbe meg a kamrába, megnézem mi van ott, ami a hétvégéről maradt, összeborítom, csokorba gyűjtöm a recepteket és kiadom könyvnek pl. "52 hétfői vacsora" címen.

 

meg is néztem, mi van a itthon: betűtészta, kicsit aszott káposzta, lime, vaj, baracklekvár, kaviár, kapribogyó. például lehetne csinálni vajon párolt káposztát, belereszelni lime-héjat, meg kellene keverni a betűtésztát (szigorúan al dente!), majd rétegezni: vaj-tészta-káposzta-baracklekvár és így tovább amíg el nem fogy. a végén összesütni, és kaviárral, kapribogyóval díszíteni.

 

yuck. tiggers don't like honey.

Előzmény: Zitka (3630)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3634
ez már megint egy olyan hülye feat, amitől egyedinek hat ez az amúgy nem különleges, (megint) szimpla tészta plusz szósz recept. ráadásul én egyszer tettem hideg jénait a meleg sütőbe.... többet nem tudtam vele kísérletezni :)
Előzmény: Zitka (3633)
Zitka Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3633

>  mért kell bekapcsolni a sütőt

 

Biztos az Elektromos Művek is szponzorálja a műsort... :-DDDDDD

(szerintem is hülyeség, jó sok perc, amíg  -tök feleslegesen - felmelegedik a sütő megfelelő hőfokra)

Előzmény: vasszűz29 (3632)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3632
Citromos-ricottás tészta
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez: Konyári 2005


Hozzávaló:
20 dkg csavart tészta
2 db citrom
50 dkg ricotta
1 dl extra szűz olívaolaj
1 db csilipaprika, kimagozva és felkarikázva
1 gerezd fokhagyma, megreszelve
5 dkg parmezán, megreszelve
só és frissen őrölt bors
1 nagy csokor bazsalikom
1 doboz koktélparadicsom

Első lépésként bekapcsolom a sütőt 150 fokra, majd kifőzöm a tésztát. Amikor már csak néhány perc van hátra ahhoz, hogy a tésztacsavarok kellő puhá legyenek, nekiállok a mártás elkészítéséhez.

Egy nagy keverőtálba reszelem a citromok héját, majd belecsorgatom az egyik átszűrt levét is. Aztán jöhet sorban a többi hozzávaló is; a ricotta, az olívaolaj, a csilipaprika, a fokhagyma és végül a parmezán. A mártást sóval és borssal ízesítem, majd egy alapos keverés után a tálat beteszem az előmelegített sütőbe pár percre, hogy a mártás felmelegedjen.

Amíg a mártás melegszik, félbe vágom a koktélparadicsomokat.

Miután kivettem a tálat a sütőből, az ízes szószba keverem az idő közben kifőtt és lecsepegtetett tésztát, a paradicsom feleket és a nagyob darabokra tépkedett bazsalikomot.

Utolsó műveletként ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk, ha kell.



Ezzel a recepttel kapcsolatban nem értem, hogy mért kell bekapcsolni a sütőt. Ezt lángon nem lehetne fölmelegíteni?

JamiC Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3631
Hát, igen... én is azt hittem, hogy rosszul látok... de mivel 2x egymás után leírta, gondoltam nem elírás...
aztán belegondoltam, hogy 12 órán keresztül menjen a villanysütő... brr... ha megcsinálom, tuti valami gyorsabb megoldást keresek...
Előzmény: carbonara (3625)
Zitka Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3630

Csak azért másolom be az egyik vasárnapi receptet, hogy pikírtkedhessek. :-)))

Abszolút nincs ellenemre a fúziós konyha, de azért vannak határok... Már csak egy kis szójaszósz, meg az obligát tejszín hiányzott volna a teljes gasztronómiai katyvaszhoz. :-))))

 

Májashurkás-mazsolás harcsa
  Hozzávaló:
20 dkg csavart tészta
1 szál májashurka (kb. 25 centis darab)
1 fej vöröshagyma
5 dkg mazsola
olívaolaj
2 szelet harcsa-filé, nagyobb darabokra csíkozva
1 csokor petrezselyem


Egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk és amikor már lobogva forr, kifőzzük benne a tésztát.

Amíg a tészta puhul, apróra vágjuk a vöröshagymát, majd a hurkát óvatosan felmetsszük, lehúzzuk róla a héját és nagyobb darabokra vágjuk. Végül a mazsolát forró vízbe áztatjuk.

Miután mindennel előkészültünk, egy nagy serpenyőbe olívaolajat forrósítünk, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Amikor a hagymakockák már szép aranybarnák, hozzáadjuk a hurka darabkákat és az egészet kicsit lepirítjuk. Pár perc múlva felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a mazsolát is - áztató levével együtt - és az egészet alaposan összekeverjük. Ekkor a harcsa szeleteket a ragura helyezzük, és a serpenyőt lefedjük. Kb. 15-20 perc alatt elkészül a májashurkás-mazsolás harcsa.

Tálaláskor a megfőtt, leszűrt tésztára kanalazzuk a ragut, ráhelyezzük a halat és az egészet megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

yaaffaa Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3629
köszi :)
Előzmény: chilii (3626)
wodwo Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3628
Az én tudomásom szerint is citromon és són kívül egyáltalán semmi sem kell bele. Épp most tervezem kipróbálni. Majd beszámolok az eredményről :)
Előzmény: chilii (3622)
Zitka Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3627
Nézd meg itt a gyorskeresővel a csirke tagine nevű ételt. Pl. ahhoz is kell. Meg más arabos kajákhoz.
Előzmény: yaaffaa (3624)
chilii Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3626
ezt a "befőttet" különböző arab ételek ízesítésére használják
Előzmény: yaaffaa (3624)
carbonara Creative Commons License 2006.11.20 0 0 3625
Köszönöm szépen !

De a 10-12 óra párolás szerintem egy vicc, főleg mert indőnként szeretek ránézni. Szerintem 2-3 óra elég neki, igaz, több mint 100 fokon
Előzmény: JamiC (3623)
yaaffaa Creative Commons License 2006.11.20 0 0 3624
aztán ezt hogy kell enni, vagy mit csinálnak vele? És sós lesz, vagy savanyú?
Előzmény: chilii (3622)
JamiC Creative Commons License 2006.11.20 0 0 3623
Osso buco

1 nagyobb sárgarépa
15 dkg zeller
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 1/2 kg csontos marhalábszár, min. 2 cm vastag szeletekre vágva
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom
5 dl barna sör
1-2 szem szegfűszeg
1 kisebb narancs
tálaláshoz apróra vágott, friss petrezselyem

1. összeállítjuk a zöldségalapot: sárgarépát, zellert, vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, a fokhagyma kivételével mindent lereszelünk egy nagy lyukú reszelőn. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is.

2. Előpirítjuk a hússzeleteket: a szeleteket megsózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál olajat erős lángon felforrósítunk egy vastag falú, 30 cm átmérőjű lábosban. Ha az olaj már forró, beletesszük a húst, oldalanként 1-1 perc alatt megpirítjuk (közben nem mozdítjuk meg a darabokat). Az előpirított szeleteket kivesszük a lábosból, és félretesszük.

3. A lábosba még 2 evőkanál olajat öntünk, és mérsékelt lángon 8-10 perc alatt puhára pároljuk a zöldségalapot. Utána erősítünk a tűzön, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1-2 percig békén hagyjuk, hogy enyhén lepiruljon. Visszatesszük a lábosba a hússzeleteket, felöntjük a sörrel, beledobjuk a szegfűszeget. Hozzáadunk egy darabka narancshéjat, amit krumplihámozóval szedtünk le vékonyan. 5 percen át forrásban tartjuk az osso bucót. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 100 fokra (gáz 1-es fokozat).

4. A még forrdogáló ételt lefedve betesszük a sütőbe, és 10-12 óra alatt készre pároljuk. (ha az edény füle műanyag, tekerjük be többr éteg alufóliába)
10-12 óra elteltével kivesszük a sütőből, és apróra vágott petrezselymet hintünk rá.

Köret: sáfrányos rizottó.
Előzmény: carbonara (3621)
chilii Creative Commons License 2006.11.20 0 0 3622
ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy a valódi marokkói "citrombefőtt" (sóban eltett citrom) vagy ha jobban tetszik pácolt citrom elkészítéséhez véletlenül sem használnak vízet!!!!! ide teszek egy autentikusabb receptet:

Lamoun makbouss
Sóban eltett citrom Marokkó

5 vékony héjú biocitrom
5 evőkanál só
3 másik citrom leve
1-2 evőkanál olívaolaj

egy kb. 1 l-es üveg lezárható, gumis tetővel

A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Egy sütőlemezre konyhai papírtörlőt teszünk. Az üveg gumiszegélyét levesszük és félretesszük. Az üveget a tetővel együtt a papírra helyezzük, majd sütőbe toljuk. 10 percig melegítjük, ezzel sterilizáljuk. Közben a gumiszegélyt forrásban lévő vízbe tesszük, majd kiemeljük és megtöröljük.

A citromot forró víz alatt lesikáljuk, ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a héját. Hosszában négyfelé vágjuk, de nem teljesen vágjuk el, a hosszabbik végénél (ahol a szár volt), fél cm-nyit egyben hagyunk. Így a citrom egyben marad, de a só mégis átjárja. A citromok belsejébe 1-1 teáskanál sót szórunk. A sterilizált üveg aljába 1 evőkanál sót terítünk. Ráhelyezzük a citromokat, közé is szórunk sót.

Az üveg gumiszegélyét visszatesszük, az üveget lezárjuk és 3-4 napra meleg helyre tesszük. Ez idő alatt kifolyik a leve. Tiszta kézzel lenyomjuk a citromokat, hogy minél több lé folyjon ki belőle, majd felöntjük annyi friss citromlével, amennyi ellepi. A tetejére öntünk egy kevés olívaolajat, hogy légmentesen lezárja. Az üveget lezárjuk és egy hónapra hideg helyre tesszük, hogy megérjen. 2 évig is eláll.

ezen felül van recept a Floyd könyvben, és a régebbi Jamie sorozatban is volt egy rész, ahol karácsonyi ajándékokat készített, többek között sóban eltett citromot, belegyömöszölte a bevagdosott citromot meg sót az üvegbe, tett némi fűszert talán, aztán lezárta, ha valakit érdekel előkeresem (annak idején lejegyzeteltem, a könyvben nem találtam).
Előzmény: haha-ha01 (3614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!