Keresés

Részletes keresés

thievo Creative Commons License 2006.09.06 0 0 958
Sziasztok!

Többen is írtátok, hogy vittetek magatokkal elektromos hűtőtáskát, mi is szeretnénk, de nem teljesen tiszta még néhány dolog: például a repülőútra csináljunk vele valamit?ajánlott becsomagolni valamibe? (Nincs akkora táskánk amibe beleférne).
Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy a szállodában ezt gond nélkül tudom-e használni, mintha valahol olvastam volna, hogy el kell rejteni....
2 nap múlva indulunk is, kicsit tanácstalannak érzem magam:(

Előre is köszi a segítséget!
Képkovács Creative Commons License 2006.07.13 0 0 957
Én sem beszélek sem arabul, sem franciául, azért mégis mindig eléggé jól elboldogulok :-)
Előzmény: Nircsi (956)
Nircsi Creative Commons License 2006.07.13 0 0 956

Szia!

Hát asszem most fogok összeroskadni, mert nem tudok csak angolul és kopott a német tudásom:-( A szavaidból azt vettem ki, hogy igen csak jó lenne franciául tudni.....:-( Ez van.... Így jártam.

Előzmény: Képkovács (952)
Képkovács Creative Commons License 2006.07.11 0 0 955
Ja és valódi statisztikát nem vezetek, viszont gyakran járom a vidéket arrafelé :-)
Előzmény: Anginga (953)
Képkovács Creative Commons License 2006.07.11 0 0 954
Én általában csak odaérkezéskor és hazainduláskor fordulok elő a szállodanegyedekben, ezért az én tapasztalataim főként az ország kevésbé turistás részeire vonatkoznak.
Előzmény: Anginga (953)
Anginga Creative Commons License 2006.07.11 0 0 953
Ami a nyleveket illeti: más a helyzet az ország déli részén és más a szállodanegyedekben. nagyvárosokban.
A franciát általános iskola második osztályától, az angolt ötödiktől oktatják kötelezően.
Franciául az ország lakosságának 65 %-a ért , valamennivel kevesebb beszéli, északon, délen ez a szám nagyon alacsony.
Az idegenforgalomban dolgozók 98 %-a beszél franciául, angolul 80 %, német 65 %
, olasz 50 %, beszélnek még spanyolul, oroszul, kínaiul, magyarul, stb,stb..
Az ország déli részén sokan még arabul sem tudnak írni és olvasni! Nagyon alacsony az iskolázottság.
Előzmény: Képkovács (952)
Képkovács Creative Commons License 2006.07.11 0 0 952

Ami a nyelveket illeti az arabot mindenki, a franciát kb. a lakosság fele, az angolt jó, ha 0.1%-a beszéli, németül kb. 1-2% érthet.

 

A taxik engedélye meghatározott körzetre szól, azon kívül a rendőr leállítja és hazazavarja. A luage-ok veszik át a szerepüket az ilyen körzeteket átlépő utazásoknál, viszont ezek kollektív járművek, amik nem egyéni igényekre szakosodnak.

 

Tunézia jól ellenőrzött rendőrállam, amiben a rend őreitől mindenki tart (alapvetően nagyon jó is a közbiztonság).

 

Privát utazást én kinti utazásszervezőkkel szoktam interneten át megszervezni. Minden területnek megvan a maga elfogadható árú, rugalmas és segítőkész utaztatója. Délvidéken a legjobbak a Douzban található irodák. A turistaközpontokban működő irodák általában csak kis területekre koncentrálnak és az áraik is magasak. Mindenütt a helybéli kis irodák szoktak legjobban beválni.

(Mi ezeket a kis irodákat a terepjáró + sofőr és a szállások szervezésére szoktuk igénybevenni, a programjainkat magunk alakítjuk ki.) Ezekben az irodákban néha van angolul értő alkalmazott is.

Előzmény: Nircsi (950)
Nircsi Creative Commons License 2006.07.10 0 0 951

Bocsi, ez lemaradt! Azt is írtad, hogy koráltozva vannak a taxisok? Ez alatt pontosan mit is értesz? :-)

Köszi

Előzmény: Képkovács (943)
Nircsi Creative Commons License 2006.07.10 0 0 950

Szia!

Köszi, hogy válaszoltál a kérdéseimre!:-)

Abban szeretném a segítségedet kérni, (mert ahogy a szavaidból kiveszem már eléggé sokat voltál kinn), hogy hogy lehet megszervezni a privát utazást kinn. Mert mi Jordániában is taxival jártuk be az országot és ezerszer jobb és olcsóbb volt, mint a szervezettek. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy nem veszélyes-e és megéri-e anyagilag. Ill. hogy tudsz-e vkit kintről ajánlani. Ja és tudnak angolul, vagy milyen nyelven beszélhet velük az ember?:-)

Előzmény: Képkovács (943)
Panni23 Creative Commons License 2006.07.05 0 0 949
Köszi- köszi milliószor !:) Remélem nem veszi majd úgy Viners,h letámadom az információ éhségemmel. :D Mindenesetre megpróbálom és köszi a tippet !!!!! Üdv, Panni
Előzmény: Cs.Gizi (948)
Cs.Gizi Creative Commons License 2006.07.04 0 0 948
Szia Panni!

A Tunéziai élmények topikban írtam Viners-nek hogy kérünk egy élménybeszámolót, de javaslom keresd ki újra a hozzászólását kattints a nevére és beadja az email címét és kérdezd meg egyenesbe.
Hisz ez a fórum azért van, hogy segítsünk egymáson. Nem baj ha nem jó a vélemény, de legalább pár infot adhatnának, hogy segítsenek azoknak akik majd később utaznak, vagy éppen szállodát választanának a nyaralásukhoz.

Gizus
Előzmény: Panni23 (947)
Panni23 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 947
Szia Gizus, igen, néztem...csak utána nem találtam több hozzászólást attól, aki júniusban még oda készült. Hm...ha messze van, akkor marad a taxi ezek szerint. Google-ban néztem már, a képek szépek a hotelról, én viszont kíváncsi voltam a tapasztalatokra is. :) Köszi szépen a válaszodat, üdv, Panni
Előzmény: Cs.Gizi (946)
Cs.Gizi Creative Commons License 2006.07.03 0 0 946
Helló panni!

Nem tudom nézted-e már a keresőben itt baloldalt :)

De emlékszem, hogy a Tunéziai élmények című topikban valki juniusban odakészült csak vissza kéne keresni. Igérte beszámol róla hogyan sikerült anyaralás, milyen a szálloda, de eddig nem jelentkezett!?

Én annyit udok hogy messze van aránylag Sousse-tól.

Még az jutott eszembe, hogy a www.GOOOGLE.CO.hu -ban írd be biztosan lesz infó róla.

Gizus
Előzmény: Panni23 (944)
spiros Creative Commons License 2006.07.03 0 0 945

sziasztok, a Jinene hotelben járt valaki mostanában?érdekelne,hogy milyen

Sajnos nem nagyon látok a hozzászólásokban.

Panni23 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 944
Sziasztok ! A Tergui Hotelről (Sousse-ban) tud vki mesélni egy keveset ? Júli 25-én utazunk 11 napra a Kartagoval. Melyik fak. programokat kedveltétek a legjobban ? Köszi:) Panni
Képkovács Creative Commons License 2006.06.29 0 0 943

A legolcsóbban és legegyszerűbben egy utazási iroda valamelyik útjával juthatsz ki. Ha nem főszezonban mész, akkor a komplett egy hét félpanzióval és repülővel kevesebb, mint egyénileg egy "olcsó" charter repülőjegy.

 

Tőlünk a gépek vagy Monastirba vagy Tuniszba, vagy Djerbára repülnek. Sousse és Djerba talán a jobb, mert onnan többfelé tovább lehet menni. (Én Djerbára szoktam menni, majd a reptéren már vár egy itthonról általam megszervezett útra a terepjáró, és kalandra fel) Ha egy tengerparti szállodába mész, akkor Tunézia nemsokban különbözik egy európai tengerparti nyaralóhelytől (legfeljebb picivel több az arabos étel a svédasztalon), viszont ha bátran belevágsz a magánszervezésbe, akkor nagyon sok izgalmas helyre el lehet jutni.

 

A magánszervezésen túl a tengerparti szálláshelyek is kínálnak buszos kirándulóprogramokat pl. a Szahara peremvidékére, vagy Tuniszba/Sidi Bou Saidba stb. (ezek a szokványos turistakörök rengeteg utitárssal és a turisták megfejésére szakosodott helyiekkel megtűzdelve). Az ilyen buszos túrák tempója nagyon feszített, fotózásra ritkán van elég idő stb.

 

A taxi nem drága de korlátozott a mozgástere. A városközi közlekedést buszok, vonatok, louage-ok (ejtsd luázs=csoportos iránytaxik) bonyolítják le. Nyugodtan lehet buszozni, vagy vonatozni, nem rosszabb, mint nálunk, és nem is drágább, csak a hosszabb járatok ritkábbak. A louage-ok (mikrobusz vagy nagyobb személyautók szoktak lenni) meglehetősen "fapados" járművek, többnyire zsúfoltak, még francia nyelvű tájékoztatás sincs rajtuk, és mennek, mint a veszett fene, tehát eléggé balesetveszélyesek is, de talán ez a legolcsóbb hosszú távú közlekedési eszköz.

 

Az autóbérlésnél mindenesetre sokkal jobban ajánlható a tömegközlekedés bármelyik válfaja, mert százszor biztonságosabb. A bérelt autóval hihetetlen nehéz néhol tájékozódni (több helyen csak arab feliratok vannak, a körforgalomban olyan helységnév táblák, ami ugyan francia nyelvű, de a kiírt helységekből egy sincs rajta a térképeken stb.) és hihetetlen kaotikus (az a szabály, hogy nincs főszabály...) - nem kell meglepődni, ha forgalommal szembe jön veled az autópályán egy biciklista vagy egy szamárfogat, esetleg a város legforgalmasabb főútján esténként hatalmas tömegek korzóznak, miközben a járdák üresek, stb.

 

Sokszor jártam már kint, nekünk a legjobban a helyi söfőrrel együtt bérelt 4 kerék hajtású terepjáró jött be, mint közlekedési eszköz, de ez aránytalanul drága, csak 4-5 személynek éri meg. Igaz, mi főként a Szaharát járjuk, de pl. a sűrűbben lakott zöldebb északi országrészben sem túlzás a terepjáró a nagyobb települések közötti országutakon sem, mert az utak gyakran gyalázatos állapotban vannak.

 

Hirtelen ennyi, már ez is hosszú lett...

 

Ajánlanám a Lonley Planet idevágó könyvét, ami nem olcsó, de részletes és naprakész információk vannak benne szinte az egész országról egyéni utazóknak.

Előzmény: Nircsi (942)
Nircsi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 942

Sziasztok!

Nagyon hálás lennék, hogy tudnátok nekem segíteni tanácsokkal az országgal kapcsolatban. Hová lenne érdemes elmenni megszállni, lehet-e taxival utazgatni az oszágban, meg ilyenek. Nyár végén mennénk ki, és még nem igazán vagyok képben az országgal.

Előre is köszönöm a segítéget!:-)

Lizz Creative Commons License 2006.06.29 0 0 941
köszi!
Előzmény: Anginga (940)
Anginga Creative Commons License 2006.06.28 0 0 940
Gyere át a Tunéziai élmények topicba!
Előzmény: Lizz (939)
Lizz Creative Commons License 2006.06.28 0 0 939
kedden indulunk Monastirba a Palm inn hotelbe.
Meglepően keveset találtam róla a neten. Ismeri esetleg valaki? Kicsit aggódom a kevés infó miatt....
Képkovács Creative Commons License 2006.06.18 0 0 938

Látom jól pörög a topic :-)

 

Na azóta voltam egészen délen El Bormánál is. Már van tapasztalat.

Előzmény: Képkovács (937)
Képkovács Creative Commons License 2006.03.20 0 0 937

Bár úgy látom a topic nem egészen a kérdésem témája körül kering, azért megkérdezem, hátha valaki mégis tud rá mondani valamit :-)

 

Van-e, aki ismerős a Grand Sud területén a nagy Keleti Erg-ben?

Ha igen, merre vannak a leglátványosabb dűnék és a legbizarrabb sziklaformációk?

 

Ksar Ghilene-ig ismerem a járást, de délebbre most mennék.

Dydand Creative Commons License 2006.03.11 0 0 936
Pedig elég népszerű banda (Gondolom az AB-t nem ismerted, Niki Lauda osztrák társasága elég ismert). Ha többször és többfelé utazol, akkor javaslom a http://www.whichbudget.com/hu/ oldal sűrű nézegetését, itt kb. 100 fapados légitársaság járataiból válogathatsz a világ minden részén.
Üdv: dy
Előzmény: Dulcinea2 (935)
Dulcinea2 Creative Commons License 2006.03.10 0 0 935

Köszi Iklara, de az 70 ezer magyar pénz...ennél még budapestről a Tunisair  menetrendszerinti járata is jobb, 65 ezer kb., vagy a Budavar Tours 44+illeték, és akkor nem kell Bécsbe mennem.

Rómából voltak 160 Euróért is. De az általad emlytett egyik léágitársaságról még nem is hallottam, úgyhogy megibnt tanultam valamit, köszi ;-)

lklara Creative Commons License 2006.03.10 0 0 934
szia, az air berlin és lauda air is 280 euroért adja oda vissza a jegyet, és bécsi indulással
Előzmény: Dulcinea2 (933)
Dulcinea2 Creative Commons License 2006.03.10 0 0 933

Sziasztok !

 

A fórumot - és más egyéb Tunéziával kapcsolatos topicocat  is ismerve - lehet, hogy Anginga lesz a szaktanácsadó:-))), de ha másnak is van ötlete, előre is hálás vagyok.

Nyáron még csak találok csak repülőjegyet Tunéziába, jó áron ( 9900, 199900+illeték), de ilyenkor a téli szezonban nem nagyon- 60 ezerért akarnak rámsózni, ami még ha egy hónapra mennék ( de mennék!!!), rendeben is lenne.

Ha van valakinek ötlete, hol és hogyan lehet hozzájutni, boldog lennék. Az egyágyas felárat sajnálom kifizetni - bár egyes esetekben még ezzel együtt is olcsóbb mint 60 ezer - mert nem szoktam a szállodát igénybe venni.

A legtöbbször van üres hely a gépen, így nem, értem, miért nem éri meg  a

legalacsonyabb csomagáron eladni csak repjegyet - szerintem mindenki jól járna.

Már néztem Olaszországból is repjegyet, na de hát oda is le kell jutni...

Anginga Creative Commons License 2006.03.10 0 0 932
Slim Reisen, Taurus Reisen, Medina Tours, Best Reisen- szerintem ezek a legmegbízhatóbbak.
Karthagonál nagyon sok a reklamáció, de még jónak mondható.
www.slimreisen.hu ők nem csak osztrák iroda, hanem magyar is.
k.valcsi Creative Commons License 2006.03.10 0 0 931

Szia JTNZ!

 

Mi a Taurus Reisennel voltunk Sousseban 2004-ben, a Karawán szállóban. Minden nagyon jó volt. Utazás, szállás, idegenvezetés. Ez az iroda tulajdonképpen az osztrák Slim Reisen utazási iroda fiókja. Van honlapjuk is, nézd meg. Lehet, hogy találsz számodra megfelelő ajánlatot.

http://www.taurusreisen.hu

 

Üdv.: Valcsi

Előzmény: JTNZ (925)
lklara Creative Commons License 2006.03.09 0 0 930
igazad van, de elfelejtettem. sokan dicsérték és néhányan szidták is. én még nem utaztam velük, ugyhogy nem tudok véleményt mondani. utazási irodás ismerősöm szerint nem rosszabbak mint a többi iroda.
Előzmény: Dydand (929)
Dydand Creative Commons License 2006.03.09 0 0 929
Így van. De a Medina-Best vonalba teljesen beleillik, ezért kár lett volna kihagyni.
Előzmény: lklara (928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!