Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2004.05.11 0 0 71

"Az Atkins-diéta veszélyei

ELLE
2004. március 21., vasárnap 9:38

Akar úgy kinézni, mint Renée Zellweger jobb napjaiban vagy Geri Halliwell fénykorában? A kérdésre nők milliói válaszolnak igennel, és követik lelkesen a sztárok kedvenc Atkins-diétáját. Holott ezzel súlyosan károsítják egészségüket, sőt, az életüket is kockára teszik - figyelmeztetnek az orvosok.

A "hollywoodi boldogságdiéta" néven is emlegetett súlycsökkentő módszer nem újkeletű találmány, hiszen Robert Atkins 1972-ben dobta piacra első könyvét. A magazinok mégis mostanában teltek meg a húst hússal evő sztárokról szóló hírekkel, jelezve, hogy a mérleg ellen vívott Atkins-féle harc reneszánszát éli. A módszer rajongótábora világszerte húszmilliósra tehető, olyan hírességekkel, mint Julia Roberts, Victoria Beckham, Matthew Perry, Geri Halliwell és Minnie Driver. Na és persze a cég reklámjának is tekinthető Renée Zellweger, aki a hírek szerint ennek a diétának a segítségével szabadult meg azoktól a fölös kilóktól, amelyeket Bridget Jones bőrébe bújva kellett magára szednie.

Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy az Atkins-diéta a legvitatottabb fogyókúrás módszerek közé tartozik. Az interneten ma már külön honlapok foglalkoznak dr. Atkins teóriájának veszélyeivel, tanulmányok sora értekezik a kúra árnyoldalairól, az előírásokba belebetegedett emberek közül jó néhányan még arra is hajlandók, hogy az érdeklődőknek személyesen meséljék el keserves tapasztalataikat. Újságcikkek emlegetik a halálos áldozatokat, például annak a 16 éves kislánynak az esetét, akinek a szíve bizonyítottan a diéta miatt állt meg. Hogy az ellenzők nem beszélnek a levegőbe, arra maga a doktor szolgáltatta a legszomorúbb, ugyanakkor legnyomósabb bizonyítékot, amikor nemrégiben (étrendjétől feltehetőleg egyáltalán nem függetlenül) szívrohamot kapott és meghalt.

A néhai Robert Atkins fogyókúrás módszerének alapszabálya lényegében annyi, hogy az étrendben nagy mennyiségű fehérje, viszont annál kevesebb (az első hetekben mindössze napi húsz gramm) szénhidrát szerepelhet. Ez utóbbi tápanyagok ugyanis glukózzá (azaz cukorrá) alakulnak át az emésztés során. A szervezet a glukózt energianyerésre használja fel, a fölösleget pedig csinos zsírpárnák formájában raktározza el. Ha tehát - így az amerikai orvos - megvonjuk szervezetünktől a glukózt, az kénytelen lesz felhasználni saját zsírtartalékait, azaz lényegében önmagát falja fel. E gondolattól bátorítva az Atkins-hívek búcsút mondanak a kenyérnek, péksüteménynek, tésztának, krumplinak, rizsnek, sőt a tejnek és a gyümölcsök többségének is, miközben szalonnával eszik a csirkemájat és tojással a marhahúst.

Mielőtt azonban ész nélkül rohannánk a henteshez, érdemes végiggondolnunk, mi mindent teszünk kockára csak azért, hogy beleférjünk a 36-os ruhákba. Az első kellemetlenségek már néhány napon belül jelentkeznek, kínzó székrekedés és rossz szagú lehelet formájában. Ez utóbbi az egyébként csak kezeletlen cukorbaj és tartós éhezés esetén jelentkező anyagcsere-változás, az úgynevezett ketózis következménye.

A rossz szájszag és a székrekedés azonban elhanyagolható kellemetlenség a hosszabb távon jelentkező egészségkárosodások mellett. Itt van mindjárt a csontritkulás: a magas fehérjebevitel hatására egyfelől megnő a vizelettel kiürülő kalcium mennyisége, másfelől a csontokból is kiválasztódik a kalcium, hogy megakadályozza a szervezet elsavasodását. Egy amerikai tanulmány adatai szerint az Atkins-diéta hatására a megszokott értéknél akár 65 százalékkal is magasabb lehet a kalciumvesztés szintje, így gondolható, mennyire megemelkedik a csonttörés rizikója.

Hasonlóan nagy a szívbetegségek kialakulásának esélye is. A fehérjében gazdag diétában ugyanis rendkívül sok koleszterin és telített zsírsav található, amelyek elősegítik az érelmeszesedés és ezzel a szívinfarktus kialakulását. A kevés zöldség-gyümölcs miatt a diétázó nem jut hozzá a szükséges sejtvédő antioxidánsokhoz sem, ami a szívbajokon kívül a vastag- és végbélrák kockázatát is növeli. Ezek a leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé tartoznak, és kifejlődésük veszélyét jelentősen megnöveli a nagy mennyiségű hús, főként vörös hús fogyasztása.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nemigen törődnek a hosszú távon jelentkező veszélyekkel, ha egy fogyókúra villámgyors eredménnyel kecsegteti őket. Kritikusai szerint azonban az amerikai orvos nem csak kockára teszi követői egészségét, hanem nekik tett ígéreteit sem tartja be. Sokan azért válnak a diéta rabjaivá, mert kezdetben valóban drámai a fogyás. Ez azonban - így a szakemberek - nem a zsírok, hanem a víz gyors távozásával magyarázható. A fogyás másik magyarázata, hogy tilalmi listára kerül egy sor ennivaló és élelmiszercsoport a gyümölcsöktől a kenyéren át a tejtermékekig. Ez eleve csökkenti a napi kalóriabevitelt, márpedig minden eredményes fogyókúra alapja az, hogy a felhasznált energiának meg kell haladnia a bevitt energiát. Az Atkins-diéta tehát egyszerűen csökkentett kalóriatartalmú étrend, álruhába bújtatva."
__________________________________________________

Akiket nem győzött meg dr. Atkins

A sztárok nemet mondanak: amióta leszokott az Atkins-ról és áttért egy jóval kiegyensúlyozottabb étrendre, Jennifer Aniston sokkal egészségesebben viszonyul az evéshez és a saját testéhez. "Egyszerűen egészséges vagyok" - mondja.
Előttem az utódom: Atkins doktor nyomán számos további önjelölt étkezési próféta lépett színre, akik szintén a cukrot és a szénhidrátokat kiáltják ki első számú közellenségnek.
Kylie Minogue a Montignac-diétát követi, amelynek lényege, hogy mozogni nem kell, a kalóriák nem számítanak, viszont az étlapon gyakori szereplő a marhahús és a vörösbor. Sarah Jessica Parker viszont a zónadiétától reméli a karcsúságot, az ő ételei 40 százalék szénhidrátot, 30 százalék fehérjét és ugyancsak 30 százalék zsiradékot tartalmaznak."

ReficuL Creative Commons License 2004.04.22 0 0 70
Így igaz. A csökkentett zsírtartalmú édességek kellememetlen hatása hogy sokkal gyorsabban felszívódik belőlük a szénhidrát (cukrok), löketszerű vércukoremelkedést okoznak, annak az összes negatív mellékhatásával együtt. Aki kissé jártas a diabetológiában, alapvető info, hogy a zsíros édességek (jégkrém, tejcsokoládé) relatíve alacsony glükóz indexel rendelkeznek. Ismerve az a vércukoremelkedés által kiváltott inzulinszint növekedés zsírszövetszintézis fokozó hatását, egyértelmű, hogy egy hatékony fogyókúra elsődleges célja elkerülni hogy a vércukorszint túl magasra emelkedjen ill. minnél rövidebb ideig maradjon a magas tartományban. Ennek két fő útja van,

1. Kerülni a magas GI-jú (GI = glükóz index) élelmiszereket. Az Atkins ennek szigorúbb változata, minimalizálja a CH bevitelt, a radikális út pedig a ketogén diéta, amit a testépítők alkalmaznak. Ezek között persze számos átmenet van. A múltban az élemiszerek átlagos GI-je jóval alacsonyabb volt mint az utóbbi 40-50 évben, főleg pedig a amerikai junkfood-al összehasonlítva.

2. Elsősegíteni a magas vércukorszintek minnél hatékonyabb csökkentését
a. fokozni az inzulinérzékenységet
b. növelni a nem inzulinfüggő CH felhasználást (sport)
c. optimalizálni neuroendokrin rendszer működését. Ez sajnos többnyire csak gyógyszeresen megy, de kisebb mértékben segíthet a sport és a pszichológiai terápia is.

SZVSZ a 2.c módszer a leghatékonyabb, amennyiben persze nem áll fenn kivédhetetlen öröklött genetikai hajlam az elhízásra (pl. leptin rezisztencia). A természetes módszerek közül pedig 1-es Atkins változata.

Előzmény: gabosh (69)
gabosh Creative Commons License 2004.04.17 0 0 69
sziasztok!
en csak most lattam ezt a topicot,de azert annyit el szeretnek mondani a hires Atkins dietarol,hogy :
en jelenleg amerikaban elek,es a legtobb amerikai probalja majmolni az atkins dietat....na mar most en meg azok kozul,akik a dieta alatt vannak csak elhizott,szo szerinti disznokat lattam csak. egyebkent valoszinuleg az a hibaja, hogy imadnak sorozatot nezni es kozben ketpofara tomik az edesseget,meg a nasit.
hat errol ennyit. ez szomoruuu.ja itt egyebkent minden nula szazalek zsirtartalmu,es csokkentett kaloriatartalmu..haaat..megis ez van itt amit latok,allitom karosabb ez a sok csokkentett kaja,mintha valaki bevagna egy jo adag szalonnat!
bocsi a hozzaszolasert....sziasztok
Balek Andrea Creative Commons License 2004.03.19 0 0 68
Én az ún. ABO-terv, vagyis a vércsoport-diéta szerint akartam volna lefogyni. Vércsoportom szerint nekem sok húst és kevés szénhidrátot meg tejterméket kellene fogyasztanom. Csakhogy sohasem voltam egy "húst hússal" típus, kifejezetten megundorodtam a felvágottaktól, úgy általában a hústól. A könyvben tanácsoltak fordítottját alkalmaztam tehát, mert a húsról tudtam a legkönnyebben lemondani. Helyette halat, tojást eszem, illetve hetente max. kétszer fogyasztok csirkehúst (mell, esetleg comb), de rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszem az év minden szakában. Cukrozott üdítőitalt sohasem iszom, csak 100%-os gyümölcslevet vagy ásványvizet. Sajnos, az édességekről nem tudok lemondani, de ismerőseimhez viszonyítva nem eszem sokat belőlük. Megfigyeltem magamon, hogy ha ideges vagyok vagy ha nemszeretem feladatot kell végeznem, akkor nassolok.
Kenyér nélkül viszont nem lehet jóllakni, kell az a főzelék mellé például! Vagy péksütemény (pogácsa, sajtos kifli) reggelire a joghurthoz.

Érdekes módon, a hús elhagyása (minimális szintre csökkentése, csakhogy ne boruljon fel szervezetem egyensúlya) óta tapasztalom, hogy elég napjában háromszor étkezni - reggeli, ebéd, vacsora - és a főétkezések között nem éhezek meg. Korábban ez nem volt így, amíg rendszeresen ettem húst, egy vasárnapi rántott húsos ebéd után délután háromkor olyan éhes lettem, mintha egy hete nem ettem volna, és még egy adag ebédet megzabáltam. Aztán este 6-7 körül vacsora... Persze híztam is emiatt, nem extrém mértékben, de engem zavart.

Amióta így étkezem, a derekam karcsúbb lett, hasam inkább a rossz testtartás miatt van egy kicsi. Fenék, csípő, comb nálam a problémás terület, de erre meg mindenki azt mondja, hogy ez egy öröklött testalkati típus, nem elhízás.

A külsőmmel nem vagyok elégedett, de ennek ellenére hülyeségnek tartom, hogy csak a sovány nőt minősítik szépnek! A női magazinok slágertémái a különböző diéták, fogyókúrás ételreceptek. Szerintem fogyókúrára csak annak van szüksége, aki hirtelen hízik meg és 10 kg-nál több súlyfelesleg van rajta. Vagy egészségügyi okból (pl. cukorbetegség) kell lefogynia. De aki gyermek-, vagy kamaszkorában is duci volt, annak a molett testalkat a természetes állapot - nem feltétlenül muszáj megváltoztatni!

Szerintem több kárt csinálunk magunknak és környezetünknek azzal, ha megvonjuk magunktól az étkezés örömét, élvezetét! Rosszkedvű, ideges, könnyen dühbe guruló nőnek (mert az éhség ezeket a tüneteket produkálja) nem szívesen udvarolnak a férfiak sem.
Meg gondoljunk csak bele: mitől NŐ az, aki elöl deszka, hátul léc, és ugyanaz a nadrág meg póló jó rá, mint egy serdületlen kislányra? Sok pasi van, akiknek a "piszkafa" tetszik, de még mindig több akinek az nem jön be!

Előzmény: solemsli (41)
eMM Creative Commons License 2004.02.25 0 0 67
Höhö
nem zörög a haraszt ha nem fúj a szél.
De ha fúj!....
Előzmény: H_G (66)
H_G Creative Commons License 2004.02.25 0 0 66
Atkinsnél fordított a sorrend: előbb a húsok, utána a zöldségek...

Cikk a HVG-ből: Húst hússal

ReficuL Creative Commons License 2004.02.24 0 0 65
Az utolsó ie. 20-10. évezredekben a jégkorszaki vadász társadalmak az Atkinshoz közel hasonló étrenden éltek Eurázsia nyugati, középső és északi részében. Mérsékelt mennyiségű szénhidrát a rövid nyári időszakban magvakból és erdei gyümölcsökből kekült az étrendjükbe, de a maihoz hasonló finomított szénhidrátbombák teljesen ismeretlenek voltak. Az utolsó jégkorszak után a mezőgazdaság lassú elterjedésével kezdett nővekedni a szénhidrát mennyisége az étrendben. Meglepő módon az európai feltárások alapján végzett kutatások arra mutatnak, hogy a jégkorszaki vadászok átlagéletkora magasabb volt mint a későbbi mezőgazdasági társadalmakban élőké. Vagyis a kevés CH bevitelen alapuló étrend közel sem ismeretlen az emberi szervezet számára, a rendkívüli inkább az, ami az utóbbi 100 évben alakult ki az ipari termelés következtében.
Előzmény: szalka (58)
Louise Creative Commons License 2004.02.22 0 0 64
Ja, én is ettől tartottam.

Ha kivesszük a szénhidrátot, akkor csak a zöldek (gyümölcs se nagyon), meg a húsok, tejtermékek maradnak. Őszintén szólva nem néz ki jobban, mint egy rendes diéta. És persze vedelheted literszámra a vizet, az Atkins-klinikákon pedig 10 főre 13 WC-t terveznek.

Előzmény: misimacko (62)
eMM Creative Commons License 2004.02.22 0 0 63
Meg a Sör.:)
Előzmény: misimacko (62)
misimacko Creative Commons License 2004.02.22 0 0 62
a víz : H2O
Előzmény: Louise (61)
Louise Creative Commons License 2004.02.21 0 0 61
Na jó, de mi az, ami nem szénhidrát?
Előzmény: A birka (59)
misimacko Creative Commons License 2004.02.21 0 0 60
egyet értek veled
Előzmény: A birka (59)
A birka Creative Commons License 2004.02.21 0 0 59
Szerintem nem a zöldség a lényeg, hanem hogy kenyeret, szénhidrátot nem.
Előzmény: Louise (55)
szalka Creative Commons License 2004.02.20 0 0 58
Azert kicsit pontositsunk Atrkins halalaval kapcsolatban
Atkins 87 kilo volt 182 cm-hez 72 evesen amikor is az utcan megcsuszott, elesett beverte a fejet amitol komaba esett es korhazba kerult. Valami 2-3 hetig vegetalt komaban es ezalat 30 kilot "hizott" , mert nem urult ki a viz a testebol. Ezt a mar hetek ota komaban levo ferfi szive nem birta es igy a halalahoz vezetett. Az orvosok sem ertenek egyett abban hogy miert tartotta vissza a vizet a komaban levo ferfi szervezete. Egyesek a korabi szivproblemaira fogak, masok a dietajat hibaztatjak ami miatt a szervezete valami gyoyszere igy reagalt stb, de gyakorlatilag talalgatnak..
Persze ha valaki csak egy szenzaciohajhasz pletykarovat focimet olvassa el akkor ugye abbol az jon le hogy Atkins dagadt volt es emiatt infarktust kapott ami koszono visoznyban sincs a valosaghoz.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a dietanak nincsen esetleges egeszsegre veszelyes hatasa hosszutavon, de azert nem kene hulyesegeket irni.
Előzmény: _mirasorvino_ (52)
Jegkiralyno Creative Commons License 2004.02.19 0 0 57
Sziasztok!
En uj vagyok ebben az egesz atkins dologban. A baratom anyukaja csinalta ezt a dietat, le ment neki ket het alatt 9kg es utana abbahagyta (elerte az idealis sulyat) es vele nem volt semmi gond (holott mar az otvenes eveiben van).
Azt hiszem en is neki vagok, am egesz nap errol olvasgattam es nem tunik ez annyira szornyunek. Szerintem egy egeszseges szervezetnek nem lehet igazan nagy gondja egy par hetig tarto kuratol... ti mit gondoltok?
Es a masik kerdes azokhoz, akik mar csinaljak a dietat; hogyan nez ki egy mapi/heti menutok? Kivancsi vagyok hogy ti mit esztek, mivel, mikor es foleg milyen gyakran.
Koszi a segitseget:)
nx
GINI Creative Commons License 2004.02.19 0 0 56
Sziasztok!

Találtam egy jó oldalt az Atkinsról:

http://hoxa.atw.hu

Itt olyanok írnak, akik csinálják.
Meg vannak plusz infók is.

Louise Creative Commons License 2004.02.13 0 0 55
Hát nem tudom, van valami a módszerben, de azért én nem hiszem, hogy túl egészséges, ha csak zöldséget zabálunk. És aki nem birja megemészteni?

Mindenesetre burgonyát és rizset nem eszem, egyrészt, mert nem szeretem, másrészt, hogy menő legyek. De a legnagyobb probléma az, hogy imádom az édességet, és ezáltal az egész módszer nálam csődbe ment. Nem hiszem el, hogy az kellemes, ha az ember csak zöldeket, húst, meg minden, ami nem finom eszik. Úgysem lehet megállni.

De hát mindig kell valami dili-hóbort.

Előzmény: A birka (48)
solemsli Creative Commons License 2004.02.13 0 0 54
Nem tudod kideríteni pontosan a Légrádi könyv címét? Plíz.
Strong Bad Creative Commons License 2004.02.13 0 0 53
Nem reklam, de ezt nezzetek meg.
_mirasorvino_ Creative Commons License 2004.02.12 0 0 52
az imént olvastam, hogy nyilvanossagra hoztak Atkinsnak a koleszterindus dieta atyjanak a
boncolasi adatait. magas vernyomasa volt, 116 kilo es persze infarktust kapott. hmm.
amúgy a különféle koleszterindús ételek rossz és jó hatásairól van magyarul könyv az atkinson kívül, egy légrádi péter nevű belgyógyász kutatja régóta, és ő írta. valami tojás van a címében. ebben az egész le van írva, hogy mikre gondolták hogy jó, és mikről derült ki azóta hogy rossz. és fordítva.
szerintem semmilyen túlságosan egyoldalú diéta nem jó. mert azoknak olyasmi a hangulatuk, mintha volna olyan táplálék, amiből megehetsz egy hegynyit, mégse hízol tőle. ez nyilván hülyeség, ráadásul pont arra a problémára nem megoldás, hogy a túlsúlyosak tanuljanak meg általában kevesebbet enni. és ne azt keressék, hogy miből ehetnek ugyanannyit mint amitől meghíztak, úgy hogy ne hízzanak.
szerintem azt érdemes valahogy tudomásul venni, hogy aki túlsúlyos, annak az a mennyiség amit megeszik, az sok. ha azt állítja, hogy az csak napi egy alma, akkor az sok. (persze nyilván nem annyi) és addig kell csökkeneteni, amíg nem fogy tőle. párhuzamosan persze lehet a felhasznált energia menniységét mozgással növelni. de szerintem "megváltó" diéta nincs. és mindenkinek az egyéni megfigyelései alapján kell kialakítania hogy mitől fogy le.
A birka Creative Commons License 2004.02.12 0 0 51
Nem gyenge :)))
Kloon Creative Commons License 2004.02.12 0 0 50
Még egyszer megpróbálom elmagyarázni, hogy
1. én nem azt mondtam, hogy ez a diéta nem jó, és csak humbug.
Arra próbáltam rávilágítani, hogy a szénhidrát elhagyása, illetve drasztikus lecsökkentése gondokat okozHAT. Nem mindenkinél, csak néhánynál.
Van aki nem lesz cukorbeteg egy megfázástól, más meg igen.

2. attól, hogy nem kapsz szívrohamot, még járhatsz művese kezelésre:-)
Mit értesz azalatt, hogy a veséről is valószínüleg ugyanazt írnák?
Hogy nem ártalmas rá néze? Ez tök simán biológia.
Olvass utána. És ne az Atkins-könyvben.

Nem tagadom, hogy a szénhidrátszegény étkezés jó dolog, ismét elmondom, hogy én sok éve így étkezem, DE

3. az étkezés NEM CSAK szénhidrátból áll. A másik kettőre is oda kell figyelni.
És sajnos azt kell hogy mondjam, hogy addigeszébe sem jut az embernek ez, amig nincs kötelezővé téve.
Több könyvet is elolvastam a témában, na igen, az Atkins könyvet PONT nem, és mindben leírták okosan, hogy hiába eszi meg az ember (az én estemben a cukorbeteg)a szénhidrátból a megfelelő mennyiséget, az lehet 5000 kalória is, de akár 1000 is.
Ha az 5000 kalóriás menüt eszi, nyilván nem fog fogyni sőt hízni fog. Ezek szerint ez butaság?
Akkor nyugodtan egyek 5000 kalóriát ,de csak20 g Ch-t és fogyni fogok? Vagy hogy is van ez?

Másodsorban én nem vitatkozni kívántam, vagy vitatni a diéta sikerességét, hanem pusztán rávilágítani arra, hogy milyen veszélyeket rejthet magában. Mert ha az ember CSAK a szénhidrátra figyel, és másra nem, akkor lehetnek következményei.
Nem feltétlenül kell hogy legyen, de LEHET.
És valljuk be, ha nekem valakiazt mondja, egyél600 kalóriát, és lefogysz szép vékonyra, akkor én lehet hogy csak arra fiogyelek, hogy az 600 legyen.
Aztán meglöttyed a bőröm, mert senki nem mondta, hogy tornázzak is. Meg egyek vitamint. Meg ilyen balgaságok.
Ha elolvasok egy könyvet ami részletesen elmondja, az oké.
De attól, hogy kötöm az ebet a karóhoz, és válaszokat várok másoktól a saját kérdéseimre, de én magam ezt nem teszem meg viszafelé - nos ettől nem fogok okosabbnak tűnni másoknál.

:-)

ADieu

K.

solemsli Creative Commons License 2004.02.12 0 0 49
"Az elmúlt években több kutató "rehabilitálta" a diéta alapját képező nézetrendszert, hangsúlyozva, hogy a nagy mennyiségű hús, és zsírfogyasztás - szénhidrátbevitel nélkül - nem növeli, sőt csökkenti a vér koleszterinszintjét és a keringési megbetegedések kockázatát"

Na, hát akkor most?

Bár itt a veséről nincs szó, de valszeg erről is ugyanazt írnák. Szóval nehéz eldönteni, ghogy valós veszélyről van szó, vagy pedig nehezen fogadnak ela régiek valami újat

A birka Creative Commons License 2004.02.12 0 0 48
Botrány az Atkins-diéta szellemi atyjának testsúlya körül

New York, 2004. február 12. (MTI) - Dagad a botrány New Yorkban a világszerte mind nagyobb teret hódító, szénhidrát megvonáson alapuló, Atkins-diéta tavaly elhúnyt szellemi atyjának hívei, illetve a diéta esküdt ellenségei között egy újságcikk kapcsán, amely az állította, hogy Robert C. Atkins, a diétaguru igencsak elhízottan (116 kilogrammosan) halt meg, halála előtt szívrohama volt, és magas vérnyomásban szenvedett. Az értesülést a The Wall Street Journal című tekintélyes New York-i lap hozta nyilvánosságra, a 72 éves kardiológus orvos 2003. április eleji halálát követően kiadott halottkémi jelentés adatait idézve.

Veronica Atkins, a kardiológus orvos özvegye szerdán határozottan tiltakozott a The Wall Street Journal írásában megfogalmazott állítások miatt, hangsúlyozva, hogy férjének szívbetegsége egy évekkel azelőtti vírusfertőzés következménye, testsúlyának növekedése pedig a kórházban, kómában töltött nyolc nap alatt, súlyos folyadék felhalmozódás nyomán következett be. A kómában lévő haldoklónál bekövetkező nagymértékű vízvisszatartás lehetőségét egyébként - legalábbis részben - más orvosok is megerősítették. Az orvos közvetlenül egy súlyos esésbe halt bele, tavaly New York-i lakása előtt, a síkos járdán megcsúszott, elesett, és a súlyos agyi sérülés okozta kómából többé már nem épült fel.

Atkins doktor hívei az özveggyel együtt tiltakoztak amiatt is, hogy a halottkémi jelentés ezen adatai egyáltalán - egy év után - illetéktelen kezekbe, majd nyilvánosságra kerültek. Nézeteinek ellenfelei viszont váltig azt hangoztatják: most bebizonyosodott, hová vezet Robert Atkins nézetrendszerének követése.

Robert C. Atkins bestsellerré vált könyvében arról írt, hogy az általa elvileg magalapozott, és propagált testsúly csökkentési módszert maga is követi, és évtizedeken át sikerült megőriznie egészséges testsúlyát. A The Wall Street Journal írása tehát erősen hitelrontónak tűnhet ránézve, és elbizonytalaníthatja követőinek mai sokmilliós táborát.

Robert C. Atkins, először 1972-ben jelentette meg Diétaforradalom című, gyorsan bestsellerré vált könyvét, amelyben - saját elméleti kutatásai, és gyakorlati tapasztalatai alapján - ajánlja a szénhidrátok nullára, illetve a diéta későbbi szakaszában minimumra csökkentését, és azt, hogy a szénhidrátok helyett az étrend kétharmadát elsősorban fehérjék, - hús, tojás és sajt - képezzék. Érvelése szerint a szénhidrátok fogyasztása nyomán hirtelen szökik fel az inzulinszint, ami növeli az éhségérzetet, ez újabb fogyasztást indukál, növelve a zsírlerakódásokat, miközben ismét megéhezünk, s az ördögi körnek soha nincs vége.

A rendkívül alacsony szénhidráttartalmú étkezési rend viszont néhány nap után drámaian lecsökkenti az éhségérzetet, és a szervezetet zsírégető mechanizmusra állítja át - hangoztatja Atkins doktor.

Könyve eretnekségnek számított az orvostársadalom többségének szemében, akik az egészséges testsúly megtartásának zálogát az állati fehérje- és zsírbevitel visszafogásában, illetve a zöldség-gyümölcsfogyasztás növelésében látják. Az évtizedek alatt a támadások alig csitultak, az Atkins-diéta azonban mind népszerűbbé vált az Egyesült Államokban. Az elmúlt években több kutató "rehabilitálta" a diéta alapját képező nézetrendszert, hangsúlyozva, hogy a nagy mennyiségű hús, és zsírfogyasztás - szénhidrátbevitel nélkül - nem növeli, sőt csökkenti a vér koleszterinszintjét és a keringési megbetegedések kockázatát.

Atkins doktor és hívei időközben egész kis "birodalmat" építettek ki, New York környékén diétás klinikájuk van, ma már több orvos társaság is hittel vallja nézetrendszerüket, az Atkins diéta hívei számára készülő alacsony szénhidrát tartalmú élelmiszerek pedig minden magára valamit adó szupermarket polcain megtalálhatóak. Egyes amerikai gyorsétterem-láncok pedig ma már zsemle nélküli hamburgereket (is) kínálnak a szénhidrátokat elvetők számára, legújabban pedig néhány pizzéria kínálatában megjelent a pizzamentes pizza, azaz a pizzafeltét tányéron.

Kloon Creative Commons License 2004.02.12 0 0 47
Csak érdekességképpen...

http://hirek.mti.hu/news.asp?newsid=168810&pub=1

Kloon Creative Commons License 2004.02.11 0 0 46
Polly,

amit leírtál az nem sok... de alább egy hozzászólásomban leírtam a(z elvileg) helyes arányokat.
Ha kiszámolod egy napra a kalória, szénhidrát, fehérje és zsír mennyiségét (aranyosan kis mrlegen leméregtve, nehéz egy meló, de egy idő után már rutinból megy), akkor meg tudod nézni, hogy a százalékos arányok megfelelők-e.
Szénhidrát: 50-55%
Fehérje: 15-20%
Zsír: 30%

Akkor sem történik semmi, ha 30%-nyi fehérjét eszel nyilván, de ha nagyon elszaladnak az arányok, akkor lehetnek ebből bajok.
Nagyjából ehhez kell igazodni (elméletileg).
Persze vannak ettől eltérő vélemények is, de hát egy fórum erről szól.:-)

EGyébként én is közel fél-háromnegyed év alatt fogytam le a 10 kilót, pedig ettem szénhidrátot... ;)

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.11 0 0 45
en azt szeretnem megkerdezni, mennyi az a fehrjemennyiseg ami meg nem karos..en nem atkins-ezek..csak arra ugyelek, hoyg semmi kenyer, suti edesseg..cukor is csak muzliszeltben..es naponta megeszem 3-4 0% os joghurtot es 25 deka sovany husfelet-vagy halat-vagy turot a zoldseg es gyumik vmint kis barnarizs mellett..(valamint delutantol mar csak feherjet es egy kis zoldfelet eszem)
meg tudnad mondani hoyg ennyi feherjebevitel nem tul sok-e?

en ezzel modszerrel 14 kilot fogytam le kb 4 honap alatt (az unnepek alatt ebbol feljott 3-4 de mostanra sikerutl leadni..igy most ujra fogyok.

Előzmény: Kloon (44)
Kloon Creative Commons License 2004.02.11 0 0 44
A szövődmények NEM 7 hónap alatt alakulnak ki. Ha pölö cukorbeteg vagy, és nem figyelsz oda, akkor a különböző szerveid (többek közt vese is) sok-sok év múlva romlik el. Mondjuk mikor 40 éves leszel. A szervezet nem buta. Igyekszik tolerálni sok mindent. Aztán nem bírja tovább, és BUMM. Ez hosszú folyamat, nem hónapok...

Nem attól vagy éhes, hogy sok inzulin termelődik... ezt hidd el. Az én hasnyálmirigyem nem termel inzulint. Ezek szerint sohasem vagyok éhes?:-)
Az elhízás nem inzulintermelési hiba. Az elhízás valóban azért következik be, mert ha sokat eszel, több inzulin termelődik, és a sok inzulin jelenléte valóban zsírraktározáshoz vezet.
Ez teljesen igaz. Ezt nem is vitattam soha. Ismét mondom, én is így diétázom, és nem csak 7 hónapja:-)
EGyébként ha engem kérdezel, mondom szigorúan magánvélemény, egyszerűen nem hiszem el, hogy létezik olyan szervezet, aminek elegendő napi 20 gramm szénhidrát. Lehetetlen. Az előzőekben kifejtettem már, hogy miért.
És hiába eszel mellé zsírt is, amit feldolgoz a szervezeted, annak is vannak szövődményei (szív-és érrendszeri betegségek..ugye).
Én most nem sportolok, most napi 180 gr szénhidrátot kell fogyasztanom minimum, ha sportolnék lenne az 200-220 gr is.
És az én étrendem is fogyókúrás, mert érdekes módon 10 kilót fogytam tőle. Igaz nem 3 perc alatt, de legalább ez így is marad.

Előzmény: solemsli (41)
solemsli Creative Commons License 2004.02.11 0 0 43
10 kilót
Sajnos a mozgás nem rendszeres de átlag het1-2 megvan
Sol
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.11 0 0 42
mennyit adtal le vele 7 honap alatt?
mozogsz is mellette?
Előzmény: solemsli (41)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!