Nem tudom ezzel mire gondoltál de, ha ilyen nevü bor létezik, akkor én abból inkább nem kérek! :)))
Még annyit, hogy az asztali borok tényleg csak löttyök - és bárhol a világon, hiszen a borminöségnek ez a legalacsonyabb foka.
A törvényes rendelet a természetes borokat három kategóriába sorolja:
- asztali bor, - minöségi bor, - különleges minöségü bor.
Alkotórészei szerint:
a cukortartalmat tekintve édes és száraz, illetve ennek változatai félédes, félszáraz lehet a bor.
A szesztartalmat tekintve a könnyü bornak 9-10 térfogat %-nyi az alkoholtartalma, a közepes bornak 10-13%, az erös bor 13% fölötti alkoholtartalommal bír.
A termötájak szerinti osztályozás elkülönít sík-, illetve hegyvidéki borokat.
A termöhely szerinti osztályozás: pl. tokaji, badacsonyi, egri stb. pedig a minöségre is utal.
A Bikavér az egri borvidék legendás vörös bora, amely pl. Vincze Béla pincészetében a Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot fajták házasításából készül. Többhónapos fahordóban való érlelés alatt alakul ki jellegzetes illat és zamat világa. E testes különösen fanyar vörösbort a megszokottnál kissé hûvösebben 14-16 0C-on ajánlatos fogyasztani.
Sajnos mostanában nem látom a boltok polcain a Kiváló minőségű Durbints Sógort. :-)
Amúgy tényleg idegesítő, hogy a boltokban is mennyi asztali bornak nevezett löttyött lehet kapni. A múltkor a Profiban láttam kétliteres műanyag palackban árult "Koccintós" nevezetű itókát. Rögtön gondoltam, hogy valami alkoholistáknak való olcsó szar. Nem is tévedtem, a pénztárnál előttem állt egy totál alkesz fickó kosarában a Koccintóssal.
A soltvadkerti szőlőbirtokoktól 400-500 méterre születik a csoda. Egykor a ritkás úthálózat, az együttműködő rendőrség és a tartályok leásására rendkívül alkalmas homokos talaj alapozta meg a soltvadkerti kannás borvidék sikerét. A pincészetek helyén itt tartálygazdaságok működnek, zárt udvarokban a virágoskert alatt. A leásott tartályok fedelén meg-megcsillan a nap. A tartályok körül a falu öregjei gyülekeznek, kérges tenyerükben fakanál és tabletta. Az Alföld aranyát, a telt zamatú, testes soltvadkerti héttablettást most márciusban szüretelik.
Akárcsak a kubai nők combján sodort dohány, úgy a kérges kezekkel tördelt tabletták is sajátos aromát kölcsönöznek a bornak. Az ecet és a sósborszesz, a XXI. századi modern vegyipar eredményeire építő aromája határozza meg a soltvadkerti héttablettás ízvilágát. A déli fekvésű tartályok és a 2 méter mélyről feltörő csapvíz biztosítják az
összetéveszthetetlen minőséget.
Ezt a nagyszerű nedűt ünnepelték ottjártunkkor a vadkerti szüreti bálon. A bált a földművelésügyi miniszter úr nyitotta meg, aki kifejtette, rendkívül fontos kérdés, hogy a mezőgazdaság szezonalitását csökkentsék. Bár a rendszerből a szőlő kikerült, éppen ez az, ami miatt a dinamikus fejlődés lehetőségei megmaradnak. A bálon részt vett számos helyi
vállalkozó is, akik közül többen külföldről tértek vissza a jeles ünnepre.
Az újborhoz, amely másfél nap rekordidő alatt készült el, az ital aromáját remekül kihozó vegetás zsíros kenyeret szolgáltak fel. A bál végén a házigazdák mindenkit egy-egy kanna jófajta héttablettással ajándékoztak meg.
Hiába, a vadkerti vendégszeretet utánozhatatlan.
Na most elmondanam, hogy tavaly nyaron valami rendezvenyen voltunk es a foteren egy bajuszos szimpatikus osztermelo "kinezetu" bacsikatol vettunk borocskat csak ugy kortyolgatasilag. Az elso korty utan kikoptem az egeszet. Iszonyatos mososzerizu lotty volt.
En azert Toka es a boraszok ehlyeben az ilyeneket tuzzel vassal uldoznem. Kulonosen egy rendezvenyen ahol meg masik 100 ember is megkostolja ezt a bort. Tiszta blamazs.
Egyebketn most 2 hete si voltam egy hetvegere es mar kellemesebbek voltak a tapasztalataim de azert mert mar tudtam hova kell menni.
Mondjuk pl. a Toldi fogadoba nem erdemes mert qrva draga es a kiszolgalas csapnivalo. 10 perc utan odajottek hozzank, hogy mit kerunk. Ujabb 15 perc utan miutan szoltam, hogy kene mar az a sor amit rendeltem kozoltek, hogy kifogyott a csapolt sor. (megjegyzem azert csak soros mardok).
A kaja keves volt es hideg, szoval nem ecsetelem tovabb. En tobbet oda nem megyek!
Egyebkent meg Talyara szoktunk jarni a Hollokoi pinceszetbe ott meg nem csalodtam. Ha elore bejelentkezel akkor meg kajat is foznek neked.
Mondjuk a Héliker üzletekben zárjeggyel ellátott flakonos bár állitólag egész fogyasztható. Ébredés után nagy mennyiségű alkalmazás esetén sem fáj az emberfia feje.
A borfogyasztási szokásaimhoz (értsd:gyakoriságához) képest kicsit távol van Mád.
Egyébként az iszonyú minőségű palackozott vörös borok (ABC-ben, bevásárló központokban kapható) ízét Apenta málna/szamóca üdítő italokkal egyensúlyozom.
Lehet, hogy visszatérek a töményre.
Soha ne igyál palackozott bort, kimértet se vegyél csak őstermelőtől, de előtte ott is kostold meg. Voltam én már nem egy olyan tokaji borozóban, főleg a főtér környékén, hogy kifordultunk... Ráadásul ezekben a borozókban nincs választék. Ha jó akarsz érdemes elmenni Mádra.
Tokajban a nagy parkolóval szemben vettem a szombaton 2 lityi nagyon finom nem aszút, de ahhoz közeli ízvilágú bort. Flakonnal együtt 840 ft volt. Abszolút nem drága.
barique-bor:
Új, esetleg pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor. A fából kivont vonadékanyagok teszik olyan jellegzetessé.
Személyes vélemény: finom, kissé füstölt ízt kölcsönöz a hordó a bornak, ha még nem próbáltad, szerintem feltétlenül érdemes! Mintha egy füstösebb whiskey aromája köszönne vissza a borból, hmmm, nagyon finom :-)
Csodálkoztam is szombat este, hogy nem mentél, csak nem adtam hangot neki (mármint a csodálkozásomnak). Tudtam én is a dologról, csak bazi fáradt voltam.