Keresés

Részletes keresés

11tolato Creative Commons License 2024.01.07 0 0 103238

Köszönöm a javaslatokat és észrevételeket!

 

A térkő kifelé lejt, a sarokban meg lett bontva, ezért süllyedt meg egy kicsit a burkolat. A lépcső és a terasz alatt beton van, arra ragasztással került rá a térkő.

Korábban beton járda volt a fal mellett, valószínű, hogy erre került néhány centi kavicságy, majd a térkő. Nagyobb mennyiségű víz csak esőből érkezik, minden más folyó víz elvezetve, valamint az eresz kb 20 cm lóg ki. Ez egy déli oldal de, gyakran látni, hogy az eső rácsapódik a falra, emellett a szomszéd épület árnyékol. Az XPS kérdést holnap megvizsgálom, úgy is kezdeni kell vele valamit...

 

Azt nem értettem, hogy a vékonyvakolat, illetve az alatta lévő ragasztó, hogy vezethet fel ennyi vizet? Abban a tudatban voltam, hogy ezek kültéren vízálló anyagok.

Ezek szerint a betonban, térkőben, kavicsban lévő nedvesség, pára simán felszivárog a ragasztóban/vakolatban és nem tud kiszáradni. A járdánál, ahol nagyobb a nedvesség ez gyorsabban meg is történt, most pedig látni már a lépcsőnél, illetve annak folytatásán a terasznál is, de csak azokon a helyeken, ami nincs tető alatt.

 

Eddig ötletként bennem is az merült fel, hogy a lábazati részt végig vágjuk, elválasztjuk a vakolt résztől, a lábazatot pedig újraépítjük lábazati anyagból. Ez elég lehet vagy a fal mellett továbbra is szükséges kavicságy?

memorix Creative Commons License 2024.01.07 0 0 103237

hibás kivitelezések sora látható ha jól megnézitek:

 

- fehér eps van a lábazat helyén az xps helyet

- min 50 cm lábazatnak kéne lennie, lábazati vaklattal vagy dísz téglával vagy vagy kővel kirakva

- a térkő és a nemlétező lábazat között nincs víz elvezetés, lefolyóka vagy kavics ágy.

 

- könnyen lehet, hogy befelé a ház felé lejt a térkő kialakítás

- a térkő alatt sokan betonoznak nem kavics ágyazatot alakítanak ki ami szintén hibás kivitelezés ha a házhoz csatlakozik a térkő. 

- nincs elegendő eresz kinyúlás

- fogadni mernék, hogy az alsó 50cm nincs víz szigetelés sem a lábazaton felfelé

-a lépcsőnél sincs lábazat, se tető ami megvédi a csatlakozás a csapódó esőtől a nedves betonból közvetlenül a kültéri hálóval és vakolattal találkozik a lépcső.

egy kis olvasni való ezzel kapcsolatban

lábazat kialakítása
javítás lépései 

Előzmény: 11tolato (103231)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.01.06 0 0 103236

Én szerintem valahol 50-60 cm-el a járda felett körbe kellene vágni a vakolatot, és alatta újrahálózni/újraglettelni/rendes lábazati vakolattal megcsinálni. Csapóeső rendes lábazaton ilyen kárt nem okoz. Biztos XPS van ott, meg a lépcső fölött?

Előzmény: 11tolato (103231)
szigma1 Creative Commons License 2024.01.06 0 0 103235
Előzmény: Balage-81 (103234)
Balage-81 Creative Commons License 2024.01.06 0 0 103234

Sziasztok!

 

Most néztem az OTP direktet és az OTP levont 2 ezer ft-ot. Ez micsoda? Soha nem volt még ilyen.

 

 

 

 

 OTP BANK NYRT.


VÉDELMEZŐ SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS DÍJ    1.990

-carcass- Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103233

Ez sajnos kódolva volt az anyaghasználat és az átgondolatlan kivitelezés miatt - értsd nem volt róla egy árva részletrajz sem. 

A gond ott van, hogy a térkő nem vízzáró, vagyis átereszti a vizet és ha még a lejtés is rossz, akkor utána ilyenek történnek. Gondolom a burkolat alatt nagy eső után pang a víz, amit a szerkezetek felvesznek. Nem tudom a térkő alatti rétegrendet, de az átszivárgó vizet felületszivárgóval el kellene vezeti abba a mélységbe, ahol már nem gond. Ezt a tömörített kavics (ez bizonyosan van alatta) tuti meggátolja. Talán szerencsés lett volna valami ACO vagy Hauraton folyóka beépítése és a normális lejtés kialakítása is fontos. A térkő látványosan süllyed a sarokban.

Az, hogy belül a pecó száraz, az azért lehet, mert a vízszigetelés a lábazati hőszigetelés alatt van és úgy tűnik rendesen működik. Aztán nincs lábazati vakolat sem. A homlokzati vékonyvakolat erre a célra nem alkalmas.

---

Jó lenne valami távolabbi kép, hogy a víz honnan és mekkora intenzitással érkezik.

Kijavítani gazdaságosan ezt nem nagyon lehet. A lépcsőt én visszabontanám és beton lépcsőt építenék vízzáró és fagyálló burkolattal, lent folyókával, ami nem a térkőre vezeti a vizet. A fal mellett én is felbontanám, hogy ha már ennyi víz van alatta, akkor legalább a lábazatnál el tudjon párologni a kavicsolás miatt. Itt valami drénezés félét is beépítenék.

Lábazati vakolatot mindenképp csinálni kell.

Többmilliós történet, ha normálisan akarod megoldani.

Én a salétromosodást okát is feltárnám, mert azzal is kezdeni kellene valamit.

De legalább a gyom jól érzi magát...

Előzmény: 11tolato (103230)
hbe Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103232

Én személy szerint térkövet vagy téglakövet nem javasolnék senkinek közvetlenül lábazat mellé. Legalább is akármilyen szép is a bemutató fénykép, meg eleinte az elkészült munka, én még nem láttam olyat, ami kiállta volna az idő próbáját közvetlen a lábazatig rakva, pedig egy ideje direkt figyelem. A fal mellett nehezebb tömöríteni a térkő alatt, idővel jobban besüllyed, és arra folyik a víz, látszik is a kövön a befelé lejtés meg a salétrom. Meg jönnek fel a növények, moha, ami meg tartja ott a nedvességet. Ezen túl ha ilyen sima eltolásban van rakva, akkor a második kép esetén a fallal párhuzamosan billegősödik meg, a harmadik kép esetén meg a vágott darab billen befelé a fal felé. A halszálka picivel mindkét változatnál jobb. Egyik esetben csak minden harmadik köved lesz kicsi, másik esetben meg a fallal párhuzamosan álló köveid lesznek stabilabbak. De szerintem különösen fedetlen részen nagyon nehéz úgy megcsinálni fal mellett, hogy a kisebb kövek idővel ne billenjenek be. Mondjuk ezzel együtt lábazati vakolat biztos, hogy nehezebben jött volna fel, lehet fel sem jött volna.

A lépcső téglakőnél, ahol habarcs is van, ott látszik, hogy van adva neki lejtés, de attól még ugyanúgy eljön a faltól, és a hátsó vágott darab már megint befelé dől. A vizesedés követi a lépcső vonalát. Ha ez nyitott rész, akkor szét is fog fagyni, ha még nem történt meg. Rá lehetne burkolni, mikor szárazabb, meg a falra is mehetne anyagából szegély, de mivel a lépcső aljánál is térkő van, abból az irányból megint félő, hogy feljönne.

Én nem vagyok szakember, de ha nekem lenne ez a problémám, akkor a térkövet visszaszedném annyira a falnál, hogy kb. harminc centire a faltól le tudjak tenni térkő szegélyt, a szegély és a fal közé kavics, a falon meg amíg XPS van, addig lábazati vakolat. Ha a mostani térkő szint alatt is van XPS, akkor ott maradhat vakolatlanul, és mehet hozzá a kavics, de ne érje el a vakolt rész alját. A lépcsőnél ott nem nagyon van tippem, szerintem ez a konstrukció nyitott lépcső esetén nem életképes.

11tolato Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103231

a képek...

11tolato Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103230

Sziasztok, 

Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi vizesedéssel kapcsolatban.

Az épületet kb. 10 éve újítottuk fel és a lábazatnál a képeken látható vizesedés jött elő. Maga az épület száraz, kívül EPS szigetelés, lábazati részen XPS lapokkal, erre Baumit Dou top vakolat került.

Logikám szerint a vizet a vakolat alatti ragasztóhabarcs vezetheti fel, illetve a járdáról felcsapódó víz okozhatja a problémát.

 

Kérdésem, hogy így "kódolva volt" az anyaghasználat miatt? Lábazati anyagot kellett volna használni?

Milyen módon lehet javítani, hogy a későbbiekben ne forduljon elő ismét?

-carcass- Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103229

Üdv, egyrészt javaslom megnézni a hatályos HÉSZ előírásait. 

Ha abban semmi extra nincs, akkor OTÉK 35.§.szerint:

(7) *  A hátsókert előírt legkisebb méretén belül – a szükséges védőtávolságok megtartásával – valamennyi melléképítmény, továbbá mosókonyha, nyárikonyha, gépkocsi és egyéb tároló épület elhelyezhető. Növényházat (üvegházat), fóliasátrat a 31. § rendelkezéseinek keretei között – helyi építési szabályzat és szabályozási terv eltérő rendelkezése hiányában – a teleknek a szomszédos telekkel közös határától legalább 1,50 m távolságra szabad elhelyezni. * 

 

Előzmény: epitkezunk (103227)
Csokis Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103228

Gyors definiálás a 2017. évi XXIV. törvény szerint:

 

2. § 10. Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából. -> so genannte ház

 

2. § 8. Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).  -> sufni

 

Szóval te építményt akarsz. Innentől a Helyi Építési Szabályzat mondja meg, hogy mit tehetsz oda. Ez településenként, és településen belül övezetenként eltérő lehet. A legegyszerűbb bemenni az önkormihoz, és megkérdezni, abból nagy baj nem lehet. Vagy rákeresel a neten. Ez például a szigetszentmiklósi HÉSZ:

 

(2) Az építési telkeken belül – a telek beépített területébe be nem számítva – az alábbi melléképítmények helyezhetĘk el, a biztonságos gépjármĦvel való beközlekedés biztosítása – 3,0 méter megtartása – mellett.

a) elĘ- és oldalkertben:

aa) közmĦ-becsatlakozási mĦtárgy

ab) hulladéktartály tároló (legfeljebb 1,50 m-es magassággal)

ac) kirakatszekrény,

 

b) oldal- és hátsókertben:

ba) kerti építmény (hinta, csúszda, szökĘkút, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedĘ lefedés nélküli terasz),

bb) kerti víz- és fürdĘmedence, napkollektor

bc) kerti épített tĦzrakó hely, lugas bd) kerti szabadlépcsĘ és lejtĘ,

 

c) hátsókertben:

ca) kerti építmény (hinta, csúszda, szökĘkút, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedĘ lefedés nélküli terasz)

cb) kerti víz- és fürdĘmedence, napkollektor

cd) kerti épített tĦzrakó hely, lugas, háztartási célú kemence

ce) kerti tetĘ, legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel

cf) kerti szabadlépcsĘ és lejtĘ

cg) szabadon álló és legfeljebb 6 méter magas szélkerék, szélturbina, antenna.

 

(3) A lakóterületek építési telkein elĘkertben melléképületet, pavilont nem lehet elhelyezni.

 

(4) A legkisebb zöldfelület kötelezĘen betartandó értékét az 1. melléklet összefoglaló övezeti szabályozásának táblázatai határozzák meg.

 

(5) Árnyékszék lakóterületen nem létesíthetĘ

Előzmény: epitkezunk (103227)
epitkezunk Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103227

Sziasztok,

 

Arra kérnék tanácsot, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben milyen szintű "épületet" építhetek a telek végébe a kötelezően meghagyandó 6 méteres hátsó kertbe jogszerűen. Komoly épületet nyilván nem, ezzel tisztában vagyok, de a egy félig nyitott, alap nélküli fatároló sufninak gondolom nincs akadálya. A kérdés az, hogy meddig mehetek el a bonyolításban, mi szabja meg, hogy honnantól minősül épületnek és meddig nevezhetjük mondjuk csak egy kerti szerszám tároló sufninak?

 

Csokis Creative Commons License 2024.01.02 0 1 103226

A lyuk az harkály. Azért (is) érdemes befoltozni, mert ha van mögötte egy kisebb tér, akkor előbb-utóbb beköltözik oda a nyest, vagy a pele. Én azt csináltam, hogy levágtam, és előre lekentem egy darab lécet barnára, a négy sarkába belehajtottam négy csavart, aztán felmásztam, és a létráról kb. egy perc alatt rögzítettem akkus csavarhúzóval. Látszik, de pont nem érdekel, ki jár ilyen kitört nyakkal?

Előzmény: dollerakos (103210)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103225

Nekem kétszer volt ilyen, mindkét esetben a szolgáltató kellett, bekrepált az óra, vagy a vezérlője, már nem tudom.

Biztos ami biztos próbáld ki normál áramról a bojlert mert ha kijönnek és nem szolgáltatói hiba akkor fizethetsz.

Előzmény: Balage-81 (103224)
Balage-81 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103224

Van villanyszerelő a családban, de ő is csak konstatálta, hogy nem adnak. De lehet, hogy akkor valami technikai probléma lehet nálunk, mert másoknak adnak, megkérdeztem.

Előzmény: sylvanus67 (103223)
sylvanus67 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103223

--->villanyszerelő

Előzmény: Balage-81 (103222)
Balage-81 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103222

Sziasztok!

 

Kb. 2 napja, dec. 31 óta nem adnak éjszakai (vezérelt) áramot. Megszüntették ezt vagy mi van?

dollerakos Creative Commons License 2023.12.31 0 0 103221
Előzmény: Paloc32 (103212)
dollerakos Creative Commons License 2023.12.31 0 1 103220

A mailem nyilvános, ha írsz, megköszönöm és ott megbeszélhetnénk a részleteket. Addig is BÚÉK :-)

Előzmény: Paloc32 (103217)
dollerakos Creative Commons License 2023.12.31 0 0 103219

Egyre jobban érdekel :-) Majd meg kellene beszélnünk.

Előzmény: Paloc32 (103217)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.31 0 0 103218

Bocs. Nem Bélának hanem békanak

Előzmény: Paloc32 (103217)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.31 0 0 103217

A csoallast nálunk nagyon elterjedt régi állás. 6 m 4 m és 2 meter hosszú csovekbol van. Ezek kombinálható. Nálunk Bélának nevezett u formájú kapcsokkal kell osszefogatni. Ennél az állásnál nincs olyan épület amelyhez nem lehet felallitani. 

Előzmény: dollerakos (103216)
dollerakos Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103216

Üdvözlet! 

 

Köszi az ötletet! 

 

A régi csőállás pontosan mit jelent? Állvány vagy valami más? Esetleg megvan? Ha igen, akár bérelném is majd, amikor nekikezdenék a munkáknak..

Előzmény: Paloc32 (103215)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.30 0 1 103215

Bocs 10 meter

Előzmény: Paloc32 (103214)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103214

Nekem is lejtős terepen van a házam. Én régi csoallast használtam, így úgy alakítottam ki ahogy akartam. A házam 1 meter magas

Előzmény: bautest (103207)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103213

Jó napot. Én nekem a fakopacsall voltak gondok és nemakartam többször festegetni, ezért hajlitattam famintas lehet, lemezt és felfurtam a deszkára.igaz nem túl olcsó. Szerintem engem kibir, bár csak 32 éves vagyok.

Udv. felvidekrol. 

Előzmény: dollerakos (103211)
Paloc32 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103212

Üdv. Van egy buta elképzelésem. Miszerint egy nagy traktorkerekbol szeretnék szökőkutak készíteni. Ehhez szükségem volna egy kék festékre a gumit lefesteni. Természetesen víz lesz benne. Jolenne ha tudnátok valamilyen jó festéket mondani esetleg márkát, ami uv álló és ki írna több évet is.

Köszönöm a segítségeteket. 

Buek. 

dollerakos Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103211

Azt hiszem, a festéknek valót megtaláltam:

 

https://www.obi.hu/idojarasallo-festekek/sadolin-superdec-fafestek-barna-0-75-l/p/2689271

 

- Direkt nem lazúrozni akarom, hanem fedő festéket, mert nem akarom túl sokat csiszatolni és ez a szín illik a többi részhez is. - Vagy ha nem jól gondolom, javítsatok ki. Köszi.

Előzmény: dollerakos (103210)
dollerakos Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103210

 

- Ez a déli oldal és kisütötte a nap az 50 év alatt a széldeszkákat. Mivel kell ezeket lekenni, lekezelni?

 

A következő képen az északi oldal, ahol egész más a probléma:

 

 

- Valaki kicsipkedte az itteni deszkát. Ezt meg állítólag be lehet tapasztani valamivel. - Mivel és hogyan? - Ez már régóta így van, 2016-ban vettem a házat és már így volt.

 

Köszönöm a segítségeket.

dollerakos Creative Commons License 2023.12.30 0 0 103209

Köszi, mindenképp skill-ezés szükséges a témában. Még ráérek bőven, mert a felső szinten is ki kell cseréltetnem a nyílászárókat, az meg nem most lesz..

Előzmény: memorix (103208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!