Keresés

Részletes keresés

showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 876

annyiban kiegészítem, hogy volt erőszakos lengyelellenes akció a litván szszk-ban is, a vilniuszi felkelés (44 nyara) résztvevő Honi Hadsereges lengyeleket (akik időben nem bújtak el a környező erdőségekben) a szovjetek amint berendezkedtek a városban begyűjtötték és választhattak, beállnak a szovjet felügyelet alatt álló lengyel hadseregbe, ha ventek szibériába ...

Előzmény: showtimes (875)
showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 875

a lengyel-litván vita ismert, a belorusszuiai kétszer nagyobb népességű lengyel kisebbség helyzete, kevésbé, pedig sokkal súlyosabb, nyílt elnyomás alatt állnak.

 

a cikkben van egy hiba, nevezetesen a Litván SZSZK területéről (ellentétben belorussziával és ukrajnával)  éppen, hogy nem telepítették ki központosítottan 45 után a lengyeleket (csak az ment el, aki tényleg elakart), mert sztálinék úgy gondolták, hogy a lengyel is szláv - s jó lesz a baltiak fellazítására! (ráadásul ekkor még a legnagyobb szláv népcsoport volt, valamennyi belorusz és orosz mellett, a betelepítés során nagy számú ukrán is megjelent később) hosszú távra terveztek, következő lépésként az összes többi szlávot oroszosították (betelepülés utáni 2. generációt, illetve áttérésre "ösztönözték" a lengyeleket).

Előzmény: P.Abusalam (873)
showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 874

 

Egy kis találóskérdés :)

 

nézzük ki mennyire ismeri a magyar-lengyel közös múltat, emlékhelyeket. az egy tőről fakadó lengyel és magyar címert melyik lengyel városban fotóztam?

P.Abusalam Creative Commons License 2010.11.09 0 0 873

Teljesen mindegy ki támadott meg kit. A lengyel-litván konfliktus gyökerei sokkal messzebbre húzódnak vissza, mint 1918.

Inkább az a szomorú, hogy ma Litvániában szivatják a lengyeleket, hasonlóképpen a szlovákokhoz, akik meg minket ugye.

 

http://www.melano.hu/news.php?extend.321.32

 

Ezen a linken érhető el az a cikk, amit írtam a "Szlovák kisebbségpolitikja exportjáról" , mely erősen tettenérhető Litvániában is.

Innen már csak azt nem értem, miért nem fog össze a magyar és a lengyel az ilyen soviniszta államokkal szemben, és veri az asztalt

az EU-ban. Jerzy Buzek szólalt fel egyedül mellettünk.

showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 870

nem terelés el general (vagy inkább generalisszimusz? ) - a stílus meg maga az ember, látható, ki kezd el ordernáréba átmenni, ha neki nem tetsző dolgokkal koppintanak az orrára. szerintem felnőttek olvassák a topicot, s majd el tudják dönteni mi mennyire helytálló.

 

jópár millió ember halálát is simán lesöpröd, ha nem illik a koncepciósba. ez téged minősít, ugyan úgy mint a holokauszt tagadókat, relativizálókat.

feltételezem ismered a sztálini terrorral foglalkozó balti és ukrán forrásokat is - de mivel ez lengyel-magyar topic ebben itt nem kívánok részletesen belemenni.

 

azt is feltételezem, hogy Piotr Eberhardt Ethnic groups and population changes in 20. century in central-eastern Europe is olvastad, amely a régió népességmozgásait dokumentumok alapján elemzi, kiemelten a lengyel-belorusz és lengyel-ukrán viszonylatot.

 

azt meg, hogy ki mit dughat fel magának legyél kedves otthon, kedves családod keretében megbeszélni, nyilván ők hozzá vannak szokva ehhez a kondás stílushoz, én nem. a továbbiakban levegőnek nézem bejegyzéseid.

Előzmény: Törölt nick (869)
showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 868

apropó, jártam ukrajnában, belorussziában és litvániában is :) litvániában Vilniusz központtal 3 hetet töltöttem el, de a tengerpartig bejártam az egész országot, s litván környezetben.  a város tele van régi lengyel katolikus templomokkal, a lakosságának majd 20 százaléka most is hivatalosan lengyelnek vallja magát... egyébként meg a litvánok érdekes mód az oroszokra panaszkodnak és nem a lengyelekre.  tudod szibéria, meg a sztálini terror kicsit mélyebb nyomot hagyott bennük.

de, ez már csak lábjegyzet.

Előzmény: Törölt nick (866)
showtimes Creative Commons License 2010.11.09 0 0 867

"A varsói csata után nem sokkal, a visszavonuló Vörös Hadsereg átadta a várost Litvániának, összhangban a július 12-én megkötött orosz-litván békeszerződéssel. A békeszerződés kinyilvánította, hogy az egykori Litván Nagyfejedelemség jelentős része Litvánia fennhatósága alá kerül, Vilniust is beleértve. Az ezután következő lengyel-litván összecsapásokban, nemzetközi diplomáciai tanácskozásokon a tét elsősorban Vilnius odaítélése volt, melyet mindkét ország szeretett volna magáénak tudni. A felek az 1920. október 7-én megkötött Suwalki-i békeszerződésben rögzítették, hogy a tárgyalások alapjául az ideiglenes demarkációs vonalat, a Foch-vonalat veszik alapul, mely Vilniust a lengyeleknek ítélte, etnikai alapon. Ebből a korból származik a "Vilnius nélkül nincs béke" mondás."  - a wikiből, vilniusz szócikk, de kereshetünk ettől hivatalosabb forrást is. mi ez, ha nem összeugrasztás? nagyon jól tudták a visszavonuló szovjetek, hogy vilniusz / wilno lengyel többségű város és igényt tartanak rá a lengyelek.

 

 

 

Hol volt a független ukrajna? 

 

"1917 végén megalakult a független Ukrán Köztársaság, amelyet 1920-ra a Vörös Hadsereg elfoglalt, így 1922-től Ukrajna Ukrán SZSZK néven a Szovjetunió egyik tagállama lesz."  ( szintén wiki) - érdemben sosem létezett, mert előbb német - osztrák-magyar megszállás alatt állt, majd a fehérek és a vörösök háborúztak rajta folyamatosan, nyugaton meg a lengyelek rendezkedtek be, ráadásul a lengyel-szovjet háborúra teljesen vörös kézben volt...

 

"1918 februárjában a németek (kihasználva a breszt-litovszki béketárgyalások félbeszakadását) támadásba mentek át és az ország keleti részének jelentős részét is megszállták. 1918. március 25-én Minszkben kikiáltották a Belorusz Népköztársaságot, amely német bábállam volt. 1918 decemberében a Vörös Hadsereg támadást indított, és visszafoglalta az országot, a bábállam vezetői külföldre menekültek (ahol ma is „működik“ az emigráns „kormányuk“). 1919. január 1-jén Szmolenszkben kikiáltották a Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaságot." - wiki szintén - ergo: független belorusszia még papíron se létezett, még annyira se mint ukrajna.

 

A lengyel köztársaság miért volt jobb a SZU-nál?

nos felvilágosítlak, a nagy ukranja (szovjet) éhinségben becslések szerint 7 MILLIÓ UKRÁN HALT MEG, a sztálini terror meg ugyancsak ritkította a soraikat, az ukránt jóformán ember számba se vették. Ehhez képest a lengyel területek maga volt az idil.  természetesen ehhez képest!

Előzmény: Törölt nick (866)
showtimes Creative Commons License 2010.11.08 0 0 864

ha a történelmi múlt és az 1 százalék lakosság döntő tényező, akkor ilyen erővel lazán visszakövetelhetjük az egész Kárpát-medencét, sőt Bukarest enklávét is :)   szóval véleményem szerint csupán jogos jussukat vették vissza a lengyelek.

 

 

ukrajna és belorusszia esetében akkor lehetett volna érdemben felvetni a területrendezés kérdését, ha nem az orosz birodalom (akkor éppen szovjet színekben) állt volna a másik oldalon, hanem független ukrajna és belorusszia.  mellesleg a beloruszoknak, de különösen az ukránoknak jobb helyzetük volt a panok lengyel köztársaságában, mint testvéreiknek szovjet oroszországban (legalább nem haltak éhen, ki se telepítették őket szibériába, meg a szűzföldekre).

Előzmény: showtimes (863)
showtimes Creative Commons License 2010.11.08 0 0 863

ukrajna és belorusszia ellen nem lehet lengyel agresszióról beszélni, ugyanis a két ország akkor nem létezett - a lengyelek szerették volna visszaszerezni a nemzetük felosztása előtti keleti területeit, amelyek többségében, vagy részben az adott időszakban is LENGYEL LAKOSSÁGÚAK voltak ( ha jól emlékszem 5 millió lengyel élt a Curson vonaltól keletre)  ... kb. annyira jogos volt ez részükről, mint a magyar revízió, csak ők meg is tudták csinálni

 

Litvánia elleni agresszió:

 

tetszik emlékezni arra, hogy Vilniusz (Wilno) és térségének a lakosság döntő többsége lengyel volt ? A várost nézve pedig a litvánok aránya 1 százalék körül volt...  akkor milyen alapon került volna litvánokhoz? a bolsevikok ugrasztották egymásnak a két népet, mert visszavonulóban direkt deklaráltan a litvánoknak adták, a lengyelek meg kénytelenek voltak erővel visszavenni...

Előzmény: Törölt nick (862)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.08 0 0 860

OFF:

 

Különben, ha lengyelek és oroszok püfölték egymást, akkor én mindig a lengyeleknek szurkoltam:-)

Előzmény: Törölt nick (858)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.08 0 0 859

Miért mi voltál, KGB-s?  :-))))

Előzmény: odovaker (855)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.08 0 0 858

Az 1920-as lengyel-orosz háborúra visszatérve, én at olvastam egy internetes cikkben, hogy a visztulai csatában az oroszok azért szenvedtek vereséget, mert a nagy tudású, magát katonai lángelmének tartó Szemjon Szemjonovics Bugyonnij tábornok, az 1. sz. Vörös Lovashadsereg parancsnoka gondolkodás és szívfájdalom nélkül belezavarta a lovasságát a lengyel ágyúk és géppuskák tüzébe.

Hadd hulljon a férgese:-(

 

Ez a Bugyonnij egyébként még a Barbarossa-hadművelet előestéjén is fontos parancsnoki beosztást töltött be a Krásznaja Armijánál marsalli beosztásban.

Rendkívül korszerű, modern nézeteket vallott a hadviselésről a II. vh. forgatagában, többek között a lovasságot tartotta az egyik legfontosabb fegyvernemnek.

Sztálinnak az egyik legelső dolga volt ettől a hülyétől megszabadulni a Wehrmacht offenzívájának megindulása után.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.05 0 0 857

Az az ,,üzletember" a munkácsi polgármester. :)

Tényleg rengeteget tett a városért!!!

Előzmény: Dzsibzon (856)
Dzsibzon Creative Commons License 2010.11.04 0 0 856

Az a vár melletti gyüjtemény tényleg nagyon színvonalas. Viszont a munkácsi várról pár éve azt hallottam, hogy "kikerült" állami kézből, mint látogatható múzeum.. az egészet valami ukrán "üzletembernek" eladták. De a helyreállítása már akkor is egész jól állt, mikor ott jártam.

odovaker Creative Commons License 2010.11.04 0 0 855

Azt az utat 1977-78-ban vagy tízszer is megtettem fekete Volgával...

Amikor áthajtottam azokon a falvakon, néha rendőr is integetett a gyorshajtás miatt, de az oldalkocsis motorja szép lassan elhalt a visszapillantó tükörben...

Előzmény: Zicherman Istvan (854)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.03 0 0 854

Gyakorlatilag Szinyevirtől, Szolyván és Sztrijen át egészen Ivano-Frankivszkig majdnem minden hegyi faluban vannak ilyen fatemplomok!

Ungváron pedig van egy etnográfiai építész-művészeti múzeum a vár mellett. Tudom ajánlani mindenkinek, valami ,,horribilis" 2-4 grivna a belépő.

(Apropo: a munkácsi várnak is a rekonstrukciója majnem befejeződött! Ezt most hallottam a vonaton egy nagyszőlősi ukrán gyerektől, aki mint kőműves dolgozott ott.)

Még a témában - Lembergben az Ivano Franko egyetem mellett (a volt lengyel Nagy Kázmér egyetem) nyílt egy nagyon szép könyvkiadással foglalkozó múzeum. Nekem például meglepetést jelentett a Lembergben nyomtatott magyarnyelvű zsoltároskönyvek gyűjteménye (XVIII. század első fele)! Nagyon büszkék arrafelé a múzeumi dolgozók erre! De volt p.l. a lembergi Arzenálban egy szép kiállítás, ami az I.VH előtti galíciai életről szólt. Nem túl gazdag kiállítás volt, de nagyon érdekes korabeli fotóanyaggal.)

Előzmény: Dzsibzon (852)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.03 0 0 853

Volt néhány nagyon szép uniát teplom Szolyva környékén, de azok lepusztultak az 50-es években (ma már sajnos csak régi könyvek fotóin lehet megtalálni ezeket; lehet, hogy Showtime látta is ezeket munkája/kutatása során). Ott ami különösen érdekes volt, az imádságok a falakon, melyek között voltak lengyel, magyarnyelvű, ruszin és... héber szövegek! Kár, hogy ebből az örökségből semmi sem maradt. :(

(A ruszinok azért nem használták újra a templomokat, mert a II.VH végén előbb ruszin internáló tábornak használták a nyilasok, később pedig - ugye - Szolyván volt a leghíresebb /hírhedtebb gyűjtőtábor a magyar, német és lengyel nemzetiségűek számára.)

Előzmény: Dzsibzon (852)
Dzsibzon Creative Commons License 2010.11.03 0 0 852
Kedves Zicherman István ! Az tényleg fantasztikus - vásznakon vannak a szentképek a fa templomfalra feszítve.. máshol vagy nem volt festmény a falakon vagy meszelve voltak s azokon az ábrázolások. Hihetetlen, hogy valami ami 322 éve készült fából - még meg van. Azt kicsit szomorúan tapasztaltam mindenhol.. hogy a fatemplomokra nem különösebben büszkék a helyiek.. főleg ruszinok élnek arra.. és sokat elbontottak, pár leégett.. s nem egynél pedig vele szemben (feleslegesen) építettek egy bazi nagy csillogó kupolájú új templomot - nem egy helyen mikor kerestük a fatemplomokat.. ezeket akarták megmutatni a helyiek.. arra voltak büszkék az újra.. s a legtöbbnek a kulcsát elő sem tudtuk keríteni. Ahogy hallom közelebb van a 200-hoz mint a 100-hoz a fatemplomok száma arra felé .. Ezek nem tudom mikor kerülnek be a Világörökségbe ?
Előzmény: Zicherman Istvan (850)
P.Abusalam Creative Commons License 2010.11.03 0 0 851
Kelet-Csehországban, Kromierz-ben fotóztam olyan cseh templomot, melynek a tetején kettős kereszt van, továbbá Moszkvában is akad ilyen szenthely.
Előzmény: staubach (842)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.03 0 0 850

Na, valaki látta a mihalkai templomot. :)

Galícia sem kutya azért (Lemberg és környéke, leginkább). Ott is rengeteg lengyel-magyar vonatkozás akad (közös is!!!).

Előzmény: Dzsibzon (847)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.03 0 0 849
Na, megelőztél, éppen a goralokról akartam írni.
Előzmény: showtimes (846)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.03 0 0 848
Azt már tőlünk, de mi viszont az apostoli keresztet a lotaringiaiaktól ,,örököltük".
Előzmény: staubach (842)
Dzsibzon Creative Commons License 2010.11.03 0 0 847
Kedves Showtimes és fd6667 ! Végre valakik nem a zászlóban a csík színét marcangolják + egymást.. annyira örülök az érdekes infóknak ! Sajnos még nem jártam azon a vidéken.. de fantasztikus szép volt a filmben ! A Kárpátalján már elég jól végigjártam a fatemplomokat.. nagyon szeretem őket a lenyűgöző egyszerűségük és mesterségbeli nagyszerűségük miatt. A legrégebbi amelyben voltam a mihálkai fatemplom, amely 1688.-ban ! épült ..
Előzmény: showtimes (846)
showtimes Creative Commons License 2010.11.03 0 0 846
naja, s az még semmi, mert a ezen a vidéken a határ közelében nem is szlovákok éltek, hanem gorál hegyi lengyelek, pl. Zdiarban... ha meg keletebre jövünk akkor ruszinok, a határ mind a két oldalán le egészen Máramarosig...
Előzmény: fd6667 (845)
fd6667 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 845
Főleg annak a fényében érdekes, hogy a mai Lengyelországban is van néhány falu (némelyik szép templommal, várral), ami "egy rövid ideig" magyar fennhatóság alatt volt. Pl. Oravka,  Frydman / Frigyesvágás, Niedzica / Nedec.
Előzmény: Dzsibzon (844)
Dzsibzon Creative Commons License 2010.11.03 0 0 844
A minap láttam a televízióban a lengyel-magyar (ma szlovák) határvidékről egy dokumentum-ismeretterjesztő filmet.. azaz a valaha volt legészakibb vármegyénkről.. Árva vidékéről s mondja a szlovák történész, hogy egy RÖVID ideig magyar közigazgatás alatt volt ez a vidék s a mai napig is keverednek a magyar és lengyel vonatkozások, szavak, szokások, stb.. majd tovább ballagnak a kamerával s mutatja a büszkeségét az ősi szlovák népnek.. egy tényleg gyönyörű fatemplomot, mint a szlovák ácsok mesterművét - melynek falait magyar királyok arcképeivel díszítették - hát nagyon érdekes volt.
Előzmény: staubach (842)
staubach Creative Commons License 2010.11.03 0 0 843
Ja és a vöröskereszt sem a Svájci zászló emblémájáról kapta a vöröskeresztet!:) Csak kötekszem!:)
Előzmény: staubach (842)
staubach Creative Commons License 2010.11.03 0 0 842
Szóval akkor a kettőskeresztet és a hármas halmot a Szlovák címerben sem tőlünk koppintották...!?:))) Aha értem!:))
Előzmény: milyennincs (839)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.11.01 0 0 841
Nem, Spanyolország történelmével foglalkozó könyvekben.
Előzmény: odovaker (838)
odovaker Creative Commons License 2010.10.31 0 0 840
Értettem,)
Előzmény: Aventinus (837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!