Keresés

Részletes keresés

almás süti Creative Commons License 2010.07.26 0 0 7738
Köszönöm a segítséget, böngészem a fórum korábbi bejegyzéseit. Csatolok képeket,
ne szörnyülködjetek, remélem egyszer eljutok oda, hogy ismét olyan szép lugasunk lesz,mint amikor férjem gondozta.A leveleken vannak/voltak rozsda színű foltok és
végül a levelek egy részen teljesen lebarnultak, szárazzá váltak és a vesszők is. Ez az
ESCA ? Üdvözlettel.
Jani71 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 7737
Ha megnézed a 4377-es hsz.-t, ott láthatsz vesszőmetszeti képet is. Ez is az ESCA tünetei közé tartozik (a metszet egyik fele fekete).
Előzmény: almás süti (7733)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7736
Egy elmélet szerint a gyökeret körülvevő micélium-társulás aránya megbomlik, ez okozza a fertőzést.

Más elmélet szerint többféle gomba együttes fertőzése okozza a tőkenyak, gyökér sebein keresztül.

A vesszőből elvágás után néhány ponton fekete, szurokszerű folyadék szivárog. Az majdnem biztos, hogy ezzel (a gombákkal) biztosan át lehet vinni a fertőzést másik tőkére.
Előzmény: Ali-bá (7732)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7735
Tudnál egy képet betenni? Levélről, fürtről. A levelek hátoldalán látsz fehér penész-szerűséget?
Előzmény: almás süti (7733)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7734
Ha ez a folyamat "viharos gyorsasággal" megy végbe és a teljes vesszőt elviszi, akkor attól tartok, ez is ESCA lesz... Ha igen, a kezeléséről olvashatsz itt a fórumban is több helyen, a lényeg a vessző mielőbbi eltávolítása és a szerszám fertőtlenítése, ha egy másik tőkéhez is használni akarod. Nem tudom, hogy van-e egyáltalán valamiféle ellenszere ennek a nyavalyának. Farontó gombák művelik ezt a csúfságot.
Előzmény: almás süti (7733)
almás süti Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7733
Segítség !
A házunk előtt van egy szőlőlugasunk,férjem halála után az idén rám maradt.Azt hittem nem vagyok teljesen ismeretlen a szőlőt illetően, de azt hiszem mindent meg kell tanulnom a saját káromon. Az történt, hogy egy rész a lugason elkezdett száradni, először a levelek és utána a felfuttatott vesszők is. Sajnos a levelek / kivétel az uj hajtások / közül is sok barnul meg és szárad le, így a fürtök is.Zalagyöngye a szőlő, délkeleti a fekvése. Mit csináljak, vágjam le a száraz vesszőket, vagy jövőre ki fog hajtani. Hiába olvasom a férjem szakkönyveit, ilyen nincs benne. Ha permetezni kell milyen szerrel végezzem el. Köszönettel.
Ali-bá Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7732

Köszönöm a válaszokat!

Nem kaísérletezgetek vele, a szomszédja is kiment tavaly, vágom ki baltával!! Sok szép csemegeszőlő van még a soron. Majd ültetek a helyére újat. Lehet?

(Ez a betegség ugy is terjed, hogy a gyökerek átveszik egymástól?)

RAMBO Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7731
ESCA, nem magnéziumhiány. Sajnálom.

Metszéskor át tudod vinni a fertőzést másik szőlőre, ezért javaslom kivágni, és utána az ollót fertőtleníteni.

Olvastam valahol, hogy ha a szőlő tövébe hagymaféléket ültetsz (különösen póréhagymát) az rendbe rakja a gyökér körüli gombaflórát, és ez véd az ESCA ellen. Ha fáj a szíved a tőkéért, és kísérletező kedvű ember vagy, kipróbálhatod. Ha sikeres a kezelés, mindenképpen írd meg nekem! (Nálam nincs ESCA idén, így nem tudom kipróbálni).

Előzmény: Ali-bá (7722)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7730
Dörgicsén nem esik az eső. Ez vicc.


Szép a szőlőd!
Előzmény: Flanell (7728)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 7729
Legyen igazad! Ali-bá járna jól, ha tévednék.
Előzmény: janijani (7726)
Flanell Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7728

Még nem igazi a Csabagyöngye, de azért nem tudtam megállni...
janijani Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7727

Szóval, hogy jobban kiemeljem a lényeget szerintem magnéziumhiány látszik a szőlődön. 

Előzmény: Ali-bá (7723)
janijani Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7726

Nem kell mindjárt ESCAra gondolni, nekem 2007-ben ugyanígy nézett ki 2 tő szőlőm, szomszédos tőkék. Akkor is nagy aszály volt. A két felső kép az én szőlőm, az alsó kép a netről van összehasonlítani ESCA.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=69538670&t=9100475

 

Most ezek a tőkék egészségesek pedig nem csináltam velük semmit csak NPK műtrágyát kaptak és magnéziumot keserűsó formájában meg Wuxalt.

Amit látok még a szőlődön, ott van az a vasoszlop, az is felhevül a tűző napon és szárítja a szőlőt. Persze oszlop kell és jóesetben leárnyékolja a lomb.

 

 

 

Előzmény: Ali-bá (7723)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7725
Egyébként nézd meg a 4543-ba betett képeimet! Ott láthatod az imént írt tőkét és leveleit.
Előzmény: Ali-bá (7723)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7724
ESCA
Ha csak egy vessző halódik, akkor még megpróbálhatod megmenteni a tőkét az adott vessző levágásával (ezután viszont masszívan fertőtlenítsd a szerszámot, mielőtt esetleg egy másik tőkéhez nyúlnál).
Nálam a Csabagyöngye csinálja ugyanezt évek óta, idén is elment egy vessző, de a tőke még megvan.
Előzmény: Ali-bá (7723)
Ali-bá Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7723
A szőlőtő távolabbról :
Előzmény: Ali-bá (7722)
Ali-bá Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7722

Mi baja lehet? Tavaly a mellette lévő tőke ment ki a sorból, idén meg ez. A vesszői szépen megnőttek, aztán egyenként elhalnak.

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7721
Az alábbiak mellé javasolnám még a Dunagyöngyét. A termése elég hitvány, de nálam az első évben 3 méteres hajtásai voltak. Azóta se bírom kiirtani :)
Előzmény: petya1981 (7710)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7720
Egyszer volt a gyűjteményben, de sajnos nem eredt meg, így váltottam Kozma Pálné muskotályra. Nem bántam meg...! Eszméletlen finom muskotályos íze van! Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a muskotályos szőlőt.
Egyébként nagyon jó még a Lidi, Hamburgi muskotály, Téli muskotály, Fanny, Cardinál, Szlanka (igen, a Szlanka, már írtam, hogy miért), Favorit, Helikon szépe. Van még itthon Kecskecsöcsű (fehér), de hogy annak mi a valódi neve/fajtája, sose sikerült kiderítenem... (mindegy, attól még lehet jó)
Vannak még egyéb fajták itthon, de azok vagy nem érdemelnek különösebben említést (nem azért mert nem jók!), vagy eddig nem teremtek, idén és jövőre fognak termőre fordulni.
Előzmény: Midnightx (7714)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7719
Annak idején, amikor a fajtákat keresgéltem, ez a fajta volt az, amit biztosan kizártam (az íz ellenére), mivel azt írta a szakirodalom, hogy az érés folyamán rövid az az időszak, amikor igazán jó az íze. Nagyon ki kell számítani, mert ha egy kicsit is túlérik, akkor már szappanízű lesz. Igaz ez a valóságban? Vagy kezdjek el gondolkozni a telepítésén? Lehet, hogy rosszul tettem, hogy kihagytam?
Előzmény: RAMBO (7715)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7718
Ja, bocs', a Hamburgi muskotály kimaradt! Nagyon jó növekedési elyély, kék szín, finom muskotályos íz. Nálam a kék fajták közül ez az egyetlen nagy növekedésű (ha most a Moldovát nem veszem ide). Csak ajánlani tudom!
Előzmény: petya1981 (7710)
Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7717
Ha nem kell a termése, akkor a Kuruc vére és a Baku fajtákat tudom javasolni (megy mint a vaddisznó, a termése viszont gyakorlatilag ehetetlen, kifejezetten árnyéknak való, de annak aztán nagyon... - ezeket árusító helyeken ne keresd!). Ha termés is kell, akkor
- Lidi (én furcsa mód fehéret kaptam, pedig a szakirodalom szerint kéknek kellene lennie..., majdnem szilva nagyságú ropogós termése van - a család és a kollégák nagy kedvence - nagy növekedési erély, negatív tulajdonságai a gombás betegségekre való érzékenysége, árnyékolás szempontjából a viszonylag nagy ízköz és a hosszú levélnyél)
- Fanny (finom fehér fajta, nálam ez az egyik kedvenc, úgy szoktam fogalmazni, hogy ez a SZŐLŐ - szép fürt- és bogyóforma, jó állag, nagyon kellemes szőlőíz; itt is nagy ízköz, hosszú levélnyél, de ezt ellensúlyozhatja a nagy növekedési erély)
- Itália
- Moldova (mint esetleges alternatíva, de nálam ez nem olyan nagyon megy, mint az eddig felsoroltak, de talán jobban, mint a többi fajta)
Egyébként ha tényleg nagyon gyorsan akarsz árnyékot és egyáltalán nem kell termés, akkor a leg-leg... az öt levelű vadszőlő. Ez tényleg képes néhány év alatt befutni mindent, de ennek biztosítani kell a támaszt (úgy értem, sűrűbbet, mint a termesztett fajtáknál), mert vékony, hajlékony vesszője van. Ha még nitrogént és vizet is kap, takar, mint a zöld festék...!
Előzmény: petya1981 (7710)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7715
Szerintem a Szőlőskertek királynéja a legfinomabb. Tíz csemegeszőlőt nem tudok felsorolni :)))
Előzmény: Midnightx (7707)
Midnightx Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7714
Nekem az íz a legfontosabb!
Persze ha a jó íz mellett még szép is,az szuper,de akkor is az íz a lényeg.

Ismeritek a Mathiász Jánosné Muskotályt? Mi a véleményetek róla?
Az pl. nem egy szép szőlő,de finom.

Előzmény: Ali-bá (7709)
Midnightx Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7713
A Cardinalt én is imádom,nagyanyámnak van. Az egyik kedvenc fajtám,sajnos nagyon érzékeny (mint a csemegeszőlők általában).
Előzmény: janijani (7708)
jacsoj Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7712
Milyen vesszőt kaptál, gyökereset, vagy simát?
Milyen a talaj, megforgattad, trágyáztad?
Mekkorák most?
Amúgy sok vizet adjál, és most egy csipet nitrogén műtrágyát tövenként.
A harmadik év után alakítható lugasnak a szőlő.
Előzmény: petya1981 (7710)
jacsoj Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7711
Szerintem érési sorrendet állítsál össze.
Javasolni tudom a google-ban a csemegeszolo.hu lapot.
Előzmény: Midnightx (7707)
petya1981 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7710
sziasztok.Kezdö szöllő termesztö vagyok,csináltunk egy lugast és ültetteünk szöllőt is mellé 2 tő...eléggé aprok.nemigazán akarnak nőni,mivel lehetne a növekedésüket gyorsabbá tenni? aszem konkordi fajt. ... a szomszédomtol kaptam ö szerint 2 év alatt befussa a lugast kb.10m2,tavaly össsztöl 10cm növekedés........ ,szeretnénk ha lugasi l ,csak árnyékot adjon.de igy szerintem kell 5 év mire leszz valami.ilyen növekedéssel.Vagy eseteleg vegyek valamijen más fajtát ,fejlettebet ami gyorsabban növ.,de nem ismerem a szöllöket,kérlek titeket segitsetek mit tegyek?
Ali-bá Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7709

Ha mindenki egyet ír, az is sok lesz.

 

Én az ATTILA-ra szavazok.

 

(De ne csak a "finomság"-ot vedd figyelembe, mert a szín és az alak is nagyon fontos pl. egy tál szőlőnél az asztalon, és nem is mindig a változó ízlés szerinti "legfinomabb" fogy el elsőnek.)

Előzmény: Midnightx (7707)
janijani Creative Commons License 2010.07.23 0 0 7708
Én sem ismertem a szőlőfajtákat ezért úgy telepítettem szőlőt, hogy vettem több fajtát midegyikből 5 darabot. Enni mindegyik jó, nem árulnak rossz fajtákat és így különböző időben érik. Kedvencem a Cardinal és a Hamburgi muskotály. Bort nem csinálok mert nincs annyi szőlőm és nem is értek hozzá. 
Előzmény: Midnightx (7707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!