Keresés

Részletes keresés

pinté34 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 44

Pajtások!

Van egy kis listám, ahová megpróbálom összegyűjteni a valaha működörr úttörőcsapatok számát, nevét és működési helyét. Ha tudtok, segítsetek a lista bővítésében.

www.miggyuri.extra.hu

Előre!

pinté34

Spidermans Friend Creative Commons License 2003.09.30 0 0 43
Engem nem avattak fel kisdobosnak sem.
Pedig akkor még színötös tanuló voltam. De a kisdobosok 6 próbájából csak kett?t teljesítettem: megtanultam a kisdobosok 6 pontját, és összegy?jtöttem 1 kg újságpapírt. Ezért az avatáson beállítottak engem és egy másik osztálytársamat a nagyok mögé, nem is láttunk az egész ceremóniából semmit, csak annyi maradt meg, hogy egy negyedikes háta közepét bámulom és ez a harc lesz a végs?. Ez 1985-ben vagy 86-ban volt. De mégsem éreztem magam kitaszítottnak, utána rendesek voltak, benne lehettem a Gyalogbéka örsben, meg minden buliban (Az osztály másik fele a Rahan örs volt). A nyakkend?t viszont nem vehettem fel, még osztályfényképezésre sem, elég szép volt, hogy mindenkin ott díszelgett, csak rajtam nem. Kés?bb már ezt is megengedték.
gyalogdémon Creative Commons License 2002.08.23 0 0 42
nekünk, is volt hiimezve szám bele, mégpedig 40-es, erre emlékszem, valósziinű, hogy úttörőavatáskor kaptuk azt - 78-as évjárat. (aztán lehet, hogy a bátyáméké volt, vagy kisdobosként kaptuk, de úgy emlékszem, a mienk és piros:) debüszkevoltamrá...:) azóta is keresem otthon, ha eszembe jut. tele van autogrammokkal a pajtásoktól:)
Előzmény: Törölt nick (40)
sneci Creative Commons License 2002.08.23 0 0 41
Érdekes, majdnem ugyan az, mint a régi, és mégis mennyivel más!
Előzmény: Gombócartúrné (32)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.23 0 0 40
Szervusztok! Muris ilyesmirol olvasni annyi ev utan....=O)

Az en korosztalyom valami evfordulos uttoro volt, mert a nyakkendonkbe valami szam volt himezve ,de mar faj a fejem ugy torom, megse jut eszembe, hogy mennyi.

Talan 30... , 64-ben szulettem.

Megjegyzem, mar akkoriban se vettek komolyan a dolgot. Kotelezo volt az igaz de hiaba alltam ellen mindennek - mero fizikai lustasagbol =O) - csak nem akartak kidobni...

Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.23 0 0 39
Hájóvan, akkor voltam iskolás :)
A bátyámét is beírnám (85-ben fejezte be az általános), de nem hiszem, hogy meg van még neki a könyve... vagy ha igen, ki tudja hol...
Előzmény: hc (38)
hc Creative Commons License 2002.08.23 0 0 38
Ez már a változás szelével átfújt változat. :-)

Előre, pajtások!

Előzmény: Gombócartúrné (32)
__macsa Creative Commons License 2002.08.23 0 0 37
Én is a KISZ-es verzióra emlékszem. '86 körül szabadultam az általánosból.
Előzmény: Zsoldos (36)
Zsoldos Creative Commons License 2002.08.23 0 0 36
Gyermek és Serdülökori Mozgalmak Nemzetközi Bizottsága - legalábbis ezt hozta fel többek közt a kereső. Tartalmilag nekem is valamihasonló rémlett.

Az úttörő-pontváltozatok közül rám snecié kellett, hogy vonatkozzon. Határozottan emlékszem a KISZes részre, és arra hogy egyes szám harmadik személyben szóltak az intelmek.

Előzmény: ID (34)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.23 0 0 35
és mi az a CIMEA?

Én nem mertem feltenni ezt a kérdést, bíztam benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem tudja
:)

Előzmény: ID (34)
ID Creative Commons License 2002.08.23 0 0 34
köszi!!!

na ez már igazán stimmel. ezek szerint volt némi igazítás a pontok tartalmán. mindenesetre én ezekkel a pontokkal találkoztam. a korábbi 12. kisz-es pont ugyan illik a képbe, de kicsit ismeretlen volt.

tulajdonképpen finomodott a dolog. vajon mi lehet a forrása az első verziónak?

és mi az a CIMEA? (szori ha ezt illene tudni :)

Előzmény: Gombócartúrné (32)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.23 0 0 33
De ha már itt tartunk, a Magyar Honvédelmi Szövetség klubtagsági igazolványában sem semmi szöveg található.

Íme:

A klubtag:

magáévá teszi klubja működési szabályzatát, tevékenyen részt vesz az abban foglaltak végrehajtásában, példamutató a munkában és a tanulásban, állandóan szélesíti politikai és szakismereteit, fejleszti a haza védelmére irányuló képességeit, védelmezi hazánkat a Magyar Népköztársaságot, betartja annak törvényeit.

Az, hogy magáévá teszi klubja működési szabályzatát, gondolom nem úgy gondolták, hogy fizikailag magáévá teszi :)

Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.23 0 0 32
Jó reggelt

Én Krisztusra, Jézusra nem esküszöm semmit.

Egyébként pedig, megtaláltam az úttörőkönyvem, tessék, lássék a tartalma.

A MAGYAR ÚTTÖRŐK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA

Mozgalmunk, a Magyar Úttörők szövetsége a magyar társadalom gyermekszervezete. Az úttörő név azt jelenti, hogy a Magyar Úttörők Szövetsége tagjai hirdetői és előmozdítói a haladásnak, vállalkoznak járatlan utak bejárására.
Örökösei vagyunk az 1919-es első magyarországi úttörőcsapatoknak, elődünknek tekintjük a gyermekbarát-mozgalmat, s a felszabadult Magyarország csákányos jelvényes ifjú úttörőit. Ápoljuk a szabadságküzdelmek hőseinek, a tudomány, a kultúra és a sport nagyjainak emlékét, erősítjük a világ gyermekeinek barátságát, s felelős, békés és vidám gyermekkort akarunk!
Célunk az, hogy közösségeink érdekes, sokszínű életet éljenek, amelyben szívesen vannak együtt gyerekek, fiatalok és felnőttek. Hozzá akarunk járulni környezetünk és hazánk szocialista fejlődéséhez. Olyan úttörőéletet akarunk, amelyben barátokat találunk, életre szóló élményeket szerzünk, s megmutatjuk: mire vagyunk képesek!
Sorainkba hívunk minden gyereket, fiatalt és felnőttet, aki önként vállalja a tagsággal járó kötelezettségeket, élni kíván jogaival, ismeri és tiszteletben tartja alapszabályunkat, életkorának és felkészültségének megfelelő úttörőmozgalmi tevékenységet folytat kisdobosként, úttörőként, ifiként vagy úttörővezetőként. Számítunk azokra, akik szövetségünk pártolójaként segítenek céljaink valóra váltásában.
Szövetségünk tagjai maguk dönthetik el, hogy mely őrsben, rajban vagy más úttörőközösségben kívánnak tevékenykedni. Közösségeink megválaszthatják vezetőiket, döntenek programjukról, értékelik önmaguk és tagjaik munkáját, ápolják kapcsolataikat és kialakítják jelképeiket.
Az úttörőközösségek úttörőcsapatokba tömörülnek, az úttörőcsapatokat választott úttörőelnökségek irányítják.
Munkánkat a családokkal és az általános iskolákkal közösen végezzük. Együttműködünk a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetséggel, a társadalmi szervezetekkel, mozgalmakkal és különböző intézményekkel. A CIMEA tagszervezeteként kapcsolatot tartunk a világ haladó nemzeti és nemzetközi gyermek- és ifjúsági szervezeteivel, mozgalmaival.
Összetartozásunk jelképe nyakkendőnk; a kisdobosok kék nyakkendője a békevágyat, az úttörők, az ifik és az úttörővezetők vörös nyakkendője a társadalmi haladást, a forradalmat jelképezi. Szövetségünk jelvénye háromszögletű nemzeti színű zászló, rajta háromágú tábortűz, rúdján jelszavunk: Előre! Jelmondatunk: A békéért, a hazáért előre – rendületlenül!
Szövetségünk tagjai vállalják, hogy tetteiket, magatartásukat céljainknak és az úttörőélet törvényének megfelelően alakítják:

A kisdobosok 6 pontja

1. Szeretem hazámat és békében akarok élni.
2. Örömet szerzek családomnak és közösségemnek.
3. Szorgalmasan tanulok.
4. Segítem és tisztelem társaimat és az idősebbeket.
5. Őrzöm egészségemet és védem a természetet.
6. Úgy élek, hogy úttörő lehessek.

Az úttörők 12 pontja

1. Szeretem hazámat, a népek barátságát, a békét szolgálom.
2. Cselekvően járulok hozzá úttörőközösségem feljődéséhez.
3. Osztozom családom örömében, gondjában, részt veszek munkájában.
4. Képességeim szerint szorgalmasan tanulok, dolgozom, és tisztelem mások munkáját.
5. Önmagam és a világ megismerésére, jobbítására törekszem.
6. Kiállok a magam és mások igazáért.
7. Segítem, tisztelem a kisebbeket és az idősebbeket.
8. Megbízható, hűséges barát akarok lenni.
9. Védem a természetet, óvom környezetemet.
10. Egészségesen élek, edzem testemet.
11. Őrzöm a társadalom tulajdonát, gyarapítom értékeit.
12. Úgy élek, hogy szocialista társadalmunk hasznos tagja legyek.

A könyv szerint a tagdíj a 87/88-as, valamint a 88/89-es tanévben 20 forint volt. Később nincs benne bélyeg. Namármost vagy nem kellett már akkor fizetni, vagy engem rúgtak ki a tudtom nélkül :)

Előzmény: dejo (24)
Zsoldos Creative Commons License 2002.08.23 0 0 31
1584-es számú Petőfi Sándor Úttörőcsapat

Snuki Creative Commons License 2002.08.22 0 0 30
A miénk Ságvári Endre, de nem mernék rá megesküdni. Azt bezzeg tudom, hogy Czakó Istvánné volt a csapatvezetőnk neve. Imádtam. na, nem azért, mert csapatveztő volt, hanem mert olyan szép szőke haja volt.:)))
sneci Creative Commons License 2002.08.22 0 0 29
Szégyellem(?), de azt se tudom, mi volt a csapatnevünk.
ID Creative Commons License 2002.08.22 0 0 28
ennek a nagy része tényleg elfogadható, viszont az azért nem mellékes, hogy már 7 éves korodban bekerülsz a "gépezetbe", aládraknak egy karrierpályát (irány a KISZ), hozzászoktatnak bizonyos normákhoz stb.
nekem az az érzésem, hogy amennyire ez a módszer segít abban, hogy megtanulj csapatban dolgozni, legalább annyira önállótlanná tesz, mert készen kapsz mindent.
Előzmény: dejo (24)
ID Creative Commons License 2002.08.22 0 0 27
szerencsére én sem emlékszem semmit rémesre, csak ha így utólag visszagondolok akkor tűnik egy kicsit túlzásnak pl a reggeli sorakozó (ez mindenhol kiment a divatból a rencerváltással?)nyíregyházán ezt eléggé komolyan vették. de mondom, akkor ez se rossz, se nevetséges nem volt, nem gondol ilyeneket egy 7-8 éves pulya :)
Előzmény: dejo (25)
gyalogdémon Creative Commons License 2002.08.22 0 0 26
csapatversenyek, igen, akkor volt, hogy két egymást követő évben is megnyertük a "Fridolin, a pimasz borz" c. remek kis könyvecskét:) meg gúgy indult az egész, hogy reggel ridólánc, valaki elkezdte, értesiitette a hozzá legközelebb lakót, az meg tovább ment egyel, miig végül az egész csapat össze nem jött szépen, énekelve vonulni.
tagdiijra nem emlékszem, szerintem mi nem fizettünk...
Előzmény: dejo (25)
dejo Creative Commons License 2002.08.22 0 0 25
3712-es Ságvári Endre Úttörőcsapat Kálmánháza.
Figyusz ID! Kálmánháza ott van pontosan Nyíregyháza mellet. Most már én is nyíregyházi vagyok.
Én nem nem éltem meg azt a kort olyan "rémesnek" vagy nevetségesnek, még így utólag sem, pedig majd' 20 évvel korábban voltam úttörő mint te?
Én a csapatversenyekre emlékszem, ezek ügyességi és szellemi feladatok megoldását jelentették, miközben az örs állomásról állomásra haladva gyűjtötte a pontokat. A végén mindenki kapott valamit. A helyezettek könyvet, a többiek csokit.

A tagdíjat bélyeg formályában kellett leróni. Ha jól emlékszem félévente kellett egyet beragasztani a tagkönyvbe néhány Ft-ért. Kisdoboskén 1-2 Ft, Úttörőként 4 Ft rémlik félévenként.

Előzmény: __macsa (21)
dejo Creative Commons License 2002.08.22 0 0 24
Miért söletlenség ez?
A mozgalmi szavakat kicseréled "Krisztusra", "Jézusra", "Hazára" stb. és a többit bármely cserkész felvállahatja.
Előzmény: Gombócartúrné (16)
Snuki Creative Commons License 2002.08.22 0 0 23
Anno a főiskolán volt egy olyan tantárgy, hogy Gyermekmozgalom vagy valami ilyesmi. Aszittük, jó kis töltelék tantárgy.
Hát mondhatom, nem sok keményebb vizsgám volt. A tanárunk -egy nő- aki különben tisztára úgy nézett ki, mint egy elvetemült csapatvezető, élete értelmének tekintette az útörőmozgalmat. (E'mán a rendszerváltás után volt)
Kívülről kellett tudni a 6 és 12 pontot, alapelveket, a nyakkendő színének változásait, úttörő vasút hosszát, stb. Ja, és azért volt szívatós a vizsga, mert ha csak egy szót is eltévesztettünk, kirúgott.

Érdekes, a sípjeleket nem tanultuk:))

Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.22 0 0 22
Mer' Te öreg vagy, neked még azé' nem volt. Mi már az anyagias világba születtünk bele, és a mi szüleinkről már aszitték, hogy van pénzük mindenféle tagdíjra...
Sporttagsági tagdíjat is fizettem a suliba, meg az MHSZ-be is... micsoda pénzek...
:)
Előzmény: blush (19)
__macsa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 21
Van egy jó kis topic: Hanyas úttörőcsapatban voltál?

(Ötezernégyszáznegvenhármas Mező Imre úttörőcsapat, VIGYÁZZ!)

__macsa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 20
na, sneci, erre keress rá :)))
Előzmény: ID (17)
blush Creative Commons License 2002.08.22 0 0 19
No igen, az ünnepélyek sem voltak semmik, de az úttörő-táborok..az már igen. Tábori ing, zászló felvonás, napi parancs, tábortűz, számháború..
Viszont én nem fizettem tagdíjat..és úttörőkönyvem sem volt mint Gombócnak. Lehet hogy komoly anyagi kárt okoztam az úttörő társadalomnak...Te jó ég!!! Na ezt hogy fogom a lelkiismeretemmel lejátszani...;)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.22 0 0 18
az ünnepély annakidején szerintem mindenhol így nézett ki
1254-es számú Vörös Nyakkendő úttörőcsapat vigyázz, zászlónak tisztelegj, fogadás balról

és igen, valami tagdíjat kellett fizetni, nekem még megvan otthon az úttörőkönyvem, majd megnézem
:)

Előzmény: ID (17)
ID Creative Commons License 2002.08.22 0 0 17
ált isk 1-2be nyíregyházán jártam, ami tudomásom szerint ('86 körül) kőkommunista város volt. talán ennek következtében, talán az iskolától is függött, de ott nagyon komoly "vörösterítővel leborítva három összetolt asztal az emelvényen háttérben vörös valami (arcok szimbolumok)" típusú ünnepségek voltak, csak úgy feszítettünk a kisdobos egyenruhánkban. arra emlékszem, hogy gyakoroltuk azokat a jeleket a sípon. de hogy konkrétan mit csináltunk az örsben, azt nemtom. a raj szamuely tiborról volt elnevezve, aki szorgalmasan mutatta nekünk a példát egy vasszobor képében az aula közepén. május eljesén akkora ünnepségek voltak hogy ihaj. meg volt amikor jöttek a tankok az iskolaudvarba és be lehetett mászni megnézni mi van benn meg volt füstbomba is.

aztán átköltöztünk dunakeszire, ott a kőrösi csoma sándor áltiskbe kerültem, ami kevésbé érezte magát a rendszer elkötelezettjének, bár innen sem egyszer mentem "ki tud többet a szovjetúnióról?" versenyre. innen csak arra emlékszem, hogy megyünk fagyizni stb. amikor találkozik az örs. már azt sem tudom mi volt a nevünk, de majd megkérdezek valakit.

ja igen, egy kérdés:

tagsági díjat vagy mit kellett fizetni???

Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.22 0 0 16
erre a sok sületlenségre én felesküdtem?
:)
Előzmény: sneci (6)
__macsa Creative Commons License 2002.08.22 0 0 15
Volt egy fiú az osztályban, aki nagyon rossz volt, és ezért nem avatták fel úttörőnek. De aztán bejött a suliba az apuka, akinek voltak "kapcsolatai" és elintézte, hogy felavassák.
Régi szép idők! Én meg őrsvezető voltam!
Még a Pajtás újságra is előfizettem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!