Keresés

Részletes keresés

Telecom_monista Creative Commons License 2001.11.26 0 0 199
Manh!

Most hogy állnak a dolgok??
Ha véletlenül ráérnél egy kis helyzetismertetésre....

Előzmény: manh (198)
manh Creative Commons License 1999.10.28 0 0 198
A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatom monológomat:
Az indexről áttettük a honlapot: www.extra.hu/derekegyhaz

A topic folytatásaként:okt.16-án olvashattuk a Délvilágban:
"Nem sérti az állampolgári jogokat az a népszavazás, amelyet áprilisban tartottak a Csongrád megyei Derekegyházon, a helybeli intézetben élő fogyatékosok lakóotthonba költöztetésével kapcsolatban - tájékoztatta az ombudsman általános helyettese közleményben az MTI-t.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához a Csm.közgyűlés elnöke küldött beadványt annak megállapítására, hogy a helyi népszavazás sértette-e az otthon lakóinak alkotmányos jogait.
Polt Péter elmondta, hogy a népszavazás nem sértette a fogyatékkal élők állampolgári jogait, mivel a voksolás véleménynyilvánító jellegű volt. Az állampolgári jogok akkor sérülhettek volna, ha ügydöntő szavazást tartanak a derekegyháziak.
" A szoc.törvény szerint a megyei önkorm. hatáskörébe tartozik azonkak a szakosított ellátásoknak a megszervezése, melyek biztosítására a települési önkormányzat nem köteles. Ennek megfelelően a fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézmények kialakítása és fenntartása a megyei önormányzat hatásköre"- olvasható a közleményben.
Polt Péter rámutatott: mivel a települési önkorm. a dházi esetben nem rendelkezik hatáskörrel az intézmény elhelyezését illetően, ezért erről ügydöntő népszavazást sem rendelhet el.
Az ombudsman helyettese szerint ügydöntő népszavazást ebben az esetben kizárólag a megyei önkormányzat rendelhetne el.
Ugyenakkor felhívta a figyelmet: nem zárható ki, hogy a későbbiekben nemcsak a lakóotthonok, hanem a gyermekotthonok kapcsán is előfordulhat hasonló eset, és esetlegesen sérülhetnek az állampolgári jogok.
Ennek kivédése érdekében Polt Péter felszólította a szoc. és családügyi, valamint a belügyminisztert, készítsenek összehangolt intézkedési tervet annak érdekében, hogy a fogyatékos felnőttek és gyermekek lakóotthoni elhelyezése kapcsán nagyobb figyelmet fordítsanak az ún. kitagolási program előkészítésére, a lakosság informálására és felvilágosítására.
Emellett figyelembe kell venni a települések közötti teherelosztást és a tulajdonhoz való jogot is. Csak így érhető el, hogy a fogyatékkal élők és a lakosság egyaránt érvényesíthessék alkotmányos jogaikat.
A miniszterek által elkészítendő intézkedési tervtől függően az ombudsman helyettese kész az Alkotmánybírósághoz fordulni a helyi népszavazások ügyében."

Üdv. manh

manh Creative Commons License 1999.09.03 0 0 197
Nem a vitát akarom újraéleszteni, csak bejelentem, hogy nagy vonalakban elkészült Derekegyház honlapja: http://www.nexus.hu/derekegyhaz
Sajnos a kastélyról még nem sikerült fotókat készíteni.
Üdv. manh
musong Creative Commons License 1999.06.21 0 0 196
Még van néhány új infom: pl az, hogy egy intézeti ápolt költségkerete kb ötszázezer, rokkantnyugdíja kb harmincezer, gondnok is kap pár ezret havonta. Ez durván egymillió évente. Vajon nem lehetne ennyiért "(vissza)venni" egy igazibb családot, amely vezet valahova?... Legalább az arra (kiköltöztetésre) alkalmasak számára..... A gyámok szerepét is növelni lehetne...
Esik? Ez nem jobb?
musong Creative Commons License 1999.06.20 0 0 194
Hi everybody! Olvastalak Titeket, még új ez nekem, de jó! Új infoim vannak a témához:
1. A sertésfelvásárló is hülye (infom szerint megszünt működni).
2. A D-házi dokit (a képviselő urat) orvosetikai bizottság elé állították az ügy folyományaként. Érdekfeszítő demokratikus fejlemény, nemde? Érdekelne a tárgyalás eredménye!
Bye, Musi
manh Creative Commons License 1999.06.19 0 0 192
Buta kacsa!
Olyan - mármint baromfifelvásárló- nincs is itt!
Előzmény: Csúnya Kiskacsa (191)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 190
Kösz ! Így talán egy kicsit árnyaltabb a kép.
Viszont az első hozzászólásomból kiérezhető szomorúság (fájdalom?) ettől még nem oldódik.
Egy szavazás végeredménye csak kétféle lehet. Pedig akikről dönteni kell, sokfélék lehetnek. Többen is próbálták ezt érzékeltetni. A "nem" azoknak is "nem", akiknek kijárt volna az "igen" esélye. (Dehát ez igy működik)

Ü

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 189
A kérdés a későbbiekben megvásárolandó családi házakba történő kitagosításokra is kitért.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 188
manh !

Régóta folyik itt egymás győzködése. És csak most villant belém, vajon tudjuk-e azt, hogy miről is vitatkozunk ? (vagy csak én vagyok kevéssé tájékozott?)
Megtennéd, hogy leírnád azt, hogy _konkrétan_ hogyan is szólt a szavazásra feltett kérdés? nyolc vagy nyolcvan fogyatékosról szavaztatok-e?

Cute !
Ha abból a múzeumból össznépi szavazással ki lettek volna tiltva a fogyatékosok, akkor szegényebb lennél egy emberi élménnyel. Persze valószínűleg nem éreznéd a hiányát. Át kell élni ezeket a dolgokat.

És végül mindenkinek: péntek este 20.00-kor a RTLKlubon vetítik A csend fogságában c. filmet. Rájöttök majd, nem biztos, hogy a fogyatékosok veszéjeztetik az épeket, a fordított felállásnak is megvan a lehetősége.
Erről nem esett szó eddig.

Üdv: rainman

Cute Creative Commons License 1999.05.15 0 0 187
Kb. fél évvel ezelőtt nyitottam errol egy topicot, es megdobbenesemnek adtam hangot a derekegyhaziak viselkedesevel kapcsolatban. Sot le is bunkoztam oket. Aki akkor a topicba irt, mind letorkolt engem, szoval en voltam a hunyo. Erdekesen alakult a helyzet azota.

Egyebkent muzeumban voltam a 1,5 eves lanyommal a multheten, egy jatekkiallitason. Egyszercsak beozonlott egy csomo fogyatekos a kiserokkel. Eleinte nem tudtam mit is csinaljak, ugy korulfogtak, es mind megsimogatta a lanyom kobakjat. Ezt nemileg feszengve fogadtam, aztan elkezdtunk beszelgetni meg rajzolni, meg hajtogatni meg ilyenek. Rajottem, hogy semmi gaz, csak ugyanugy kell hozzaallni ezekhez az 25-50 eves emberekhez mint a masfel eves lanyomhoz. Csak ok tudnak beszelni, a lanyom meg meg nem. Nekik adtuk amit rajzoltunk (pontosabban amit a lanyom firkalt), es latszott, hogy kimondhatatlanul boldogok. Nagyon meghatodtam, mert ereztem, hogy most valami nagyon jonak voltam a resze, anelkul, hogy megerolteto lett volna.

rainman Creative Commons License 1999.05.14 0 0 186
Kedves Esik és a többiek!

Ugyanezen a website-on az egyik hírlevélben ajánlanak egy könyvet, idézem:

Ann Shearer: „Gondolkozzon pozitívan"
Vezérfonal az értelmileg akadályozott emberek bemutatásához. - A felvilágosító munka eszközei. - Az értelmileg akadályozott emberekről alkotott elképzelések pozitív irányba terelésének módszerei. - A szülő mint szószóló és példakép. - Hogyan befolyásoljuk a közvéleményt? - Együttműködés a tömegkommunikációval.
Kapható: ÉFOÉSZ
1051 BUDAPEST, Október 6. u.22.
Tel.: (1) 311-6415, 302-2660

A konkrét ügyben valószínűleg hibáztak a kiköltöztetést előkészítők, amennyiben a terep előkészítése (a lakosság meggyőzése) nem volt megfelelő. Persze manapság - amikor divat bármi ellen tiltakozni - tehettek volna bármit is. :-(

Az értelmi fogyatékosság csak részben egészségügyi probléma, sokkal inkább gyógypedagógiai ! Éppen ezért nem ült az a felvetés, hogy a "kastély-kórház" vezetője nem orvos, hanem szociális szervező. Na vajon hol képzik a szociális szervezőket ?

Üdv...

Esik Creative Commons License 1999.05.13 0 0 185
Kedves Mindenki!

A szakdolimmal jobban behavaztam, mint gondoltam. Ez azt jelenti, hogy a majus 24-vel kezdodo heten tudok elkezdeni oknyomozni...Mindenkitol elnezest ezert, ujra. ( Nyirotol tanultam;-))

Engedjetek meg, hogy karpotlasul a szakdoli anyaggyujtes kozben talalt irast masoljak be ide. Azt hiszem, csak kicsit lesz offtopic...Hosszu lesz, de kerlek, olvassatok el! (Aztan kivancsi vagyok a velemenyetekre is...)

" Egy levél -

„Másnak lenni is teljesen természetes"

Mit tanulhatnak a „fogyaték nélküliek" a „fogyatékosoktól", miért is van a világon e kétfajta ember?

Manfred Schleker írja fogyatékos fiának.

Kedves Daniel!

Megint annyira magadra maradtál. „Soha nem fogod elérni az osztály szintjét" - mondta az osztályfőnököd - csak azt felejtette
el hozzátenni, hogy a normál iskola kétes követelményei szerint van ez így. Ezek a mi úgynevezett teljesítményelvű társadalmunk
elvárásaiból fakadnak, tehát mindenekelőtt racionális és motorikus képességekről van szó, a teljesítőképességről a „termelési
folyamatban". Ezért tesznek a rossz osztályzataid olyan magányossá, téged és mindenki mást, akik mások mint a többiek.

Dehát másnak lenni is teljesen természetes. Az emberi létnek nincsenek szabványai. Némelyek vakok vagy süketek, másoknak
tanulási nehézségeik vannak szellemi vagy testi fogyatékosságuk miatt. Vannak érzelemszegény emberek, humor nélküliek, örök
pesszimisták, aszociálisak és - ez pedig igazán nagy fogyatékosság - agresszív férfiak és nők... Azon kell erősen igyekeznünk,
hogy a fogyatékosságot másságként fogadtassuk el. Ha a szociális magatartás volna a mérce, akkor a Down-szindrómásokat
kellen követendő példának tartanunk. Ha pedig az érzékelőképességet tartanánk a legfonotsabbnak, akkor a bőrükkel
érzékelő süket-vakokhoz képest a látók és hallók számítanának fogyatékosnak.

Számomra te vagy a követendő példa érzelmi gazdagságoddal, kompromisszum-készségeddel, más (gyengék) iránti
szolidaritásoddal. Sokan, akik kitűnő tanulók voltak és karriert csináltak, nem tudták ezeket a képességeket kifejleszteni
magukban, vagy éppen elveszítették a nevetés és a sírás képességét...

Ki tervezheti meg a szerencsét és az örömöt, ki teheti szabvánnyá? Te, édes fiam, nagy nehézséggel jöttél a világra, hasonlóan
sok más gyerekhez. Ennek „minimális agyi diszfunkció" (MCD) lett a következménye, a finommozgások, a szemkéz
koordináció zavarai, érzékelési nehézségek (amelyeket a hagyományos pedagógia leegyszerűsítve tanulási zavaroknak nevez).
Az életedre vonatkozó orvosi prognózis nagyon rossz volt. Ennek ellenére „normálisan" élhetsz, de sokkal fáradságosabban,
mint azok a gyerekek, akiknek nincsenek ilyen korlátaik. Az iskoládról szólva pedig megállapíthatjuk: nagyon gyakran kell a
szociális képességek gyakorlásának, az egyéni teljesítményre való törekvéseknek és a türelmes bánásmódnak háttérbe
szorulniuk ahhoz az igyekezethez képest, amivel minél előbb, minél több kétségbevonható tudást közvetítenek nektek a
tanáraitok, és amivel minél több minél több mérhető teljesítményt várnak el tőletek. A „normális" iskola sok tanárának nehezére
esik fel- és elismerni azt, hogy az emberi fejlődés sokfélesége nem mérhető matematikai átlaggal. Hivatásom folytán sok
fogyatékos embert ismerek. Mindenek előtt azt tanultam tőlük, pontosan ők azok, akik áttörhetik azokat a falakat, amelyeket a
„nem fogyatékosok" építettek köréjük sáncként, hogy megakadályozzák őket a nagyobb elismerésre, hatalomra, sikerre, több
pénzer való törekvésükben.

Emberek, akik mint te is, ezen a határon belül élnek, gyengeségük kompenzálásával csodálatos teljesítményt érhetnek el..
Régóta itt van Sokrates példája, akit, púpos lévén, még gyerekkorában kiközösítettek, és ennek nyomán gondolkozott el azon,
mi is tette őt számkivetetté. Gondolkodásának eredménye az a világszemlélet, amely máig filozófiai tudásunk alappillére.
Eszerint az ember a középpontban áll, nem pedig az útban.

„Megvédelek a fordított értékrendtől"

„Az erőszak" című dolgozatodban a héber nyelv egy ismert szavát, a „Shalom"-ot értelmezed. Ez üdvözlő szó, a fegyvertelen
kéz gesztusa, tehát olyan gesztus, amilyet pedagógusoknak és politikusoknak kellene gyakorolniuk, írod te. Az üdvözlés
találkozást vezet be, a bizalmat mutatja, de egyszersmind kockázatot is magában foglal. A legfontosabb azonban: az ember áll a
középpontban.

Amikor a történelemórán az első világháború volt a téma, írtál egy megrázó „levelet a lövészárokból". Egy halálfélelemtől
gyötört fiatalember írja ezt a levelet császárhű, soviniszta apjának a háború értelmetlenségéről, és meg akarja győzni őt, hogy az
erőszak csak erőszakot szül. „A háborúk nem érnek véget a békében..." - írod. A középpontban az ember áll...

Nagyon foglalkoztat téged a náci uralom alatt szenvedett zsidók sorsa. Meglátogatsz egy zsidó temetőt szűkebb pátriádban,
Schwäbisch Alb-ban, zsidó szokás szerint követ helyezel a síremlékre, és sírva fakadsz... Te megértetted, sokkal inkább, mint
jónéhány politikus, aki a „később születtem" pózában tetszeleg, sokkal inkább mint sok felnőtt, aki a „kollektív bűnösség"
lehetetlenségéről vitatkozik, hogy ez a te és az én generációm számára örökre „kollektív szégyen" marad.

Az ember álljon a középpontban, emiatt küzdök én érted, hogy felnőttek és pedagógusok maguktól belássák, „normálisak"
legyenek, és tanusítsanak irányodban megértést és türelmet. Megvédelek, amikor túlságosan követeled a társadalom normális
voltát, amelyben az értékek piramisa fejre állt, mert a javak értéke hasznosságukban rejlik. „Életünk értelme az út és nem a cél"
- mondta valaha André Gide francia író. Sokan elfelejtették ezt a felismerést. Zarándokokból repülőgép-utasok lettek.

Némely szigorú bioetikus, mint például Peter Singer, megkísérel újra különbséget tenni az élet értékei és értéktelenségei között.
„Újra visszahelyezés"-nek (replacement) hívja azt az elméletet, amellyel a boldogság mérlegét ábrázolja.: helyettesítsük be a
fogyatékos családtaggal élő család balsorsának összegét azzal az összeggel, amelyet egy egészséges ember ér (beleértve a
társadalom pénzügy hasznát). Eszerint az elmélet szerint az embernek nincs más érdeme mint az értéke: ő is egy eleme a
számításnak.

Az ember méltóságát sem betegsége, sem fogyatékossága nem értékeli le. Sokkal inkább lealacsonyítja az embert egy
mesterségesen létrehozott vagy kikényszerített harmónia, melyben nincs helye félelemnek, gondnak, konfliktusnak. De a
fogyatékosság nem genetikai defektus, hanem a teremtés rendje szerint való.

Itt áll egy mese a kis Marie-ról, aki megtanult falábbal élni. Csak akkor lett ez probléma számára, amikor felserdült, s „csodás
keble, őszibarack ajka, hosszú haja lett" - modja Wolf Biermann. Nem figyeltek fel rá a fiúk. Egy új műláb, ami „húsból, vérből
és csontból való láb" volt, ami megtévesztésig olyan volt, mint a valódi - juttatta csak el a kézfogóig. Amikor az ara összeesett a
menyasszonytáncnál, derült csak fény a jól leplezett titokra. A vőlegény visszavonta házassági ígéretét, ám ekkor arájának
valódi lába nőtt, az ő feje viszont fává keményedett.

Az integráció a fogyatékosság nélkül élő emberek fejében és szívében indulhat csak meg. Fafej esetén kevesebb a lehetőség. A
szociális érzéketlenség azonban nem olyan szembetűnő mint a fafej.

Én olyannak szeretlek, amilyen vagy, Apád "

(Ezt az irast egy autizmussal egy autizmussal foglalkozo websiton talaltam. A fooldal cime:http://www.hpconline.com/autizmus/)

Minden jot!

Esik

bcsi Creative Commons License 1999.05.04 0 0 184
Baromira örülök, hogy nincs igazam ! ( remélhetőleg így is marad )
Előzmény: manh (183)
manh Creative Commons License 1999.05.03 0 0 183

Végre halványodik a téma, mint a sajtóban......

A kiköltöztetettek fele családból került oda, legfelebb 1 hónapig volt kastélylakó. A 180 gondozott helyzete mit sem javult ezzel a beruházással.

Visszatérve az Aranyketrecre. az a kastély a Pusztában volt!
Dugesz! És akkor mi van?

Üdv. manh

dugesz Creative Commons License 1999.05.03 0 0 182
Még mindig:
MINDENKIIII!!!!!!!4444
Ghanima Creative Commons License 1999.05.03 0 0 181
Off on:
Hajrá, Esik! Jó munkát!!!
Off off
Ghanima
Előzmény: Esik (179)
bcsi Creative Commons License 1999.05.03 0 0 180
Várjuk !!!!!!!!
Előzmény: Esik (179)
Esik Creative Commons License 1999.05.03 0 0 179
Elnezest, a beigert beszamolom csuszik meg egy kicsit. az ok: szakdolgozatiras. Megegyszer sorry...
bcsi Creative Commons License 1999.05.03 0 0 178
Nem az volt a kérdés, hogy hová lehet költöztetni? Hanem az, hogy önellátásra képtelen embereket szabad - e olyan környezetbe helyezni, ahol nem biztos hogy megállják a helyüket ? Ez egyébként azok érdekét is szolgálja, akiket költöztettek volna...
Egyébként Ők a fontosak, nem az ellenvélemény ! Csak az a fennforgás is fenáll, miszerint:
" A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve...."
Előzmény: root (177)
root Creative Commons License 1999.05.03 0 0 177
namarmost. ha en megveszek egy hazat, az az en TULAJDONOM. ergo ha nekem ugy tartja kedvem, akar marslakokat is koltoztethetek bele, a nagybecsu "polgarsag" melyentisztelt velemenyenek teljeskoru telibeszarasa mellett.
DoubleBack Creative Commons License 1999.04.28 0 0 176
Üdv mindenkinek !

Lehet, hogy ez a téma már egy kicsit lerágott csont. (bocs, ha nem)
De, miért van az, hogy ma Mo-on a fogyatékosokat még mindig lenézik, nem tekintik állampolgárnak??
Én voltam ilyen fogyatékosokkal foglalkozó szervezetnél, sőt még most is járok velük, és csak azt látom, hogy mindenfelé amerre megyünk a városban, idegenkedés, utálat rí le az emberek arcáról.

Illetve, ezek az emberek vidéken jórészt kastélyokban laknak, de miért?
Mert ezek a kastélyok szinte teljesen el voltak szigetelve a külvilágtól.
Mert csak az számított az "átkosban" aki normális volt.

Azért már majdnem 9 éve demokráciában élün, ideje lenne ha megváltoznának az emberek.

Vajon mi volna a követendő út ???

Üdv: DoubleBack

(U.i.: bocs ha valakit megbántottam)

bcsi Creative Commons License 1999.04.28 0 0 175
Szerintem azért jó ez a topic, mert két tök igaz állítás áll szemben egymással, és csak a gyakorlati megvalósítás körüli hercehurca emeli fel a vérnyomást !
Persze a szélsőséges megnyilvánulásokat nem szabad figyelembe venni.
Pl. az indulás óta győzködjük egymást Rahellel. Ő a megvalósítást másképpen látja, mégsem durvult el a vitánk. ( persze rengeteg okos érve van ! )
Előzmény: kisvacak (173)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.04.28 0 0 174
Ha igaz az, amit most írsz, akkor azt kell mondjam, jól elcseszted a topikot, és alaposan keresztbe tettél a saját most emlegetett célodnak is. Ahelyett, hogy eleve ezzel az egyszeru, világos gondolattal nyitottál volna, elkezdted személyeskedve, brutáldemagóg módon csesztetni azokat, akik veled azonos módon a szívükön viselik a fogyatékosok sorsát, viszont veled ellentétben elhitték, hogy a falu lakossága hibás az események ilyen alakulásában. Akár azért, mert eleve nem érdekli oket az elesettek sorsa, akár azért, mert valaki ill. valakik behergelték oket. Nos, még az is lehet, hogy tényleg valami susmus van a dolog mögött. Csakhogy az módszer, és stílus, ahogy Te közelítettél eddig a kérdéshez, csak eltávolított mindannyiunkat a helyzet jobb megértésétol. Most hogyan tovább igazságosztó bajnok?
Üdv, Palánk
Előzmény: Telecom_monista (171)
kisvacak Creative Commons License 1999.04.28 0 0 173
Hát bizony! Az a jó, ha a vélemények csapnak össze!:))
Előzmény: bcsi (172)
bcsi Creative Commons License 1999.04.28 0 0 172
Nem beszéltünk el egymás mellett, csak vitatkozunk. Az csak jó, ha a vélemények összecsapnak a megoldás érdekében.
Előzmény: Telecom_monista (171)
Telecom_monista Creative Commons License 1999.04.24 0 0 171
Hölgyek, Urak!

Elbeszéltünk egymás mellett. Kár.

A topic címe egy konkrét település konkrét problémájára utal. És mindjárt a válasz is sugallja. Nagy kedvvel és
lendülettel zuhant a témára a csapat. Hülyék a nemmel szavazók. Majdnem egyöntetű a vélemény.

A derekegyházi nemmel szavazók arány igen magas lett. Veletek ellentétben én nem hiszem el, hogy ezek mind
félrevezetettek vagy hülyék. Kellett ott még valami másnak is lenni. (Példáitok a máshol már működő rendszerekről
ebben a vélekedésemben megerősítettek.) Engem ez a mögöttes valami érdekelt volna. Kár, hogy mást nem nagyon...

Manh próbálkozott, de nem segítettünk neki. Leragadt a csapat a jelenség szintjén, általánosságban bölcselkedett, és
nem tisztázódott, hogy mi az igazi ok, mi a nemmel szavazók valódi indítéka, és mi csupán az okozat.

Én is tudom, hogy a jelenlegi ápolási rendszer a középkort idézi fel az egészséges lelkű emberben, és hogy már most
is erős késésben vagyunk. (Mintha pár évvel ezelőtt Gönczöl Katalin is vizsgálódott volna a témában, bár lehet, hogy
nem pontosan a derekegyházival azonos profilú helyeken.) Valaki(k) ott Derekegyházán nagyon elszúrt(ak) valamit, és
megtette (megtették) a falu lakóinak egy részét bűnbaknak. Megint utalok az általatok említett, egyéb helyeken már
végrehajtott kitelepítésekre. Ott nem kellett senkire semmit rákenni, talán mert rendben mentek a dolgok. Gondoljatok
bele, Derekegyházán még további kitelepítéseket terveznek. A lakosok leminősítése struccpolitika.

Azt reméltem, hogy több jön ki a témából, hiszen több volt/van benne.

Biztos az én elvárásaim voltak túlzóak.

Telecom_monista

(Azért, ha majd a beigért lista megjelenik, választok belőle, és egyet-kettőt megnézek, mihelyt szerét ejthetem.)

csutak Creative Commons License 1999.04.24 0 0 170
Dear Dexter!
Nem vagyok képzett pszihológus. Arról viszont már hallottam, hogy mások hibáiban saját hibáinkat utáljuk.

Lehet, hogy itt is valami hasonló van?

Előzmény: dexter (-)
dexter Creative Commons License 1999.04.23 0 0 169
Tisztelt mindenki,

Néhány konkrét példa:

Békéstarhos, Békés megye. 2 ház, kb. 10-10 lakó, 2-2 gondozó. Tavaly nyáron már működött, problémamentesen.

Pécsvárad, Baranya megye. Megvették a kiszemelt házakat, költözés a közeljövőben. Szavazásnak, tüntetésnek nyoma sincs.

A folyamat a vonatkozó törvénynek megfelelően fel fog gyorsulni, ugyanis a jelenleg fennálló intézményhálózat azontúl, hogy nem képes felkészíteni egy valamilyen fokban önálló életvitelre a bentlakókat, emberséges környezetet sem tud biztosítani, ezért felszámolandó.
Véleményem szerint a derekegyházi példa azért sem tolerálható, mert a számtalan külföldi és sokasodó hazai pozitív példa helyett a helyi véleményformáló műintézetekben valószínüleg azt emlegetnék, hogy lám, lám, azért nem véletlenül nem engedték be a gyogyósokat a faluba ott abban a Berekegyházában sem. Természetesen mindezt annélkül, hogy esélyt adtak volna az emlegetett településen a fogyatékosoknak.
Ez felveti a megfelelő propaganda hiányának kérdését is. Meg kellene győzni a derekegyházi hülyézőket, nemmel szavazókat arról, hogy azért nem minden úgy van, mint a doktor úr mesélte.Minden olyan településen, ahol szóba jön a kitagosítás, illene felvilágosítani a lakókat a konkrét tervekről, és megbeszélni a felmerülő problémákat, elkerőlendő a derekegyházi példát.

Dexter

kisvacak Creative Commons License 1999.04.23 0 0 168
Ez jóóó! :) Kíváncsian, érdeklődve olvasom majd!
Előzmény: Esik (167)
Esik Creative Commons License 1999.04.23 0 0 167
Kedves Mindenki!

Ha egy kicsit is balszerencsesek lesztek, akkor a jovoheten lesz egy kis idom, es irok nehany mukodo hazai peldarol.

Elozetes: Leteznek hasonlo intezmenyek alapitvanyi, intezeti ill egyhazi (egy nemzetkozi intezmenyrendszer reszekent) iranyitas alatt.
A legtobb telepulesen egy, de nehany helyen tobb ilyen haz is van. ( A legtobb, amennyirol tudok: negy.)

Szoval exkluziv anyagok, csak elszant topic olvasoknak.:-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!