Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
teljesen telített talajból tényleg nem, de egyrészt addig lesz megint róka (kell a változatosság :)), másrészt a meredek lejtők hamar "megoldják" ezt a telítődést. a 35 mm-t megerősítem. juhúúúú!
Igen, de a Velencei-tó mellett is csak egyik helyen volt "normálisan", a másik helyen meg semmi (májusban).
Itthon 35mm esett csak az elmúlt 24 órában, és még lejöhet jópár mm. Ha jól emlékszem pár éve pont nem akaródzott sok varesz lenni csapadékos időjárás mellett, kell nekik a "szárító sokk". Bár ahogy itt nézem már beindult a szezon.
igen, itt volt jópár egész jó kis folyásban még május elején (?). nem ilyen rekeszes-piacra szedős mennyiségben, persze, de nem adott kevesebbet, mint tavaly.
Az FMK kávédaráló (késes) nekem eddig mindent elvitt. De ha túl szívós lenne neki, akkor meg lehetne próbálni rovátkolt hengeres felépítésű kézi vagy gépi darálóval, jobban mondva őrlővel. Esetleg sajt reszelővel (diódarálóval). A túl finom szemcse nem is feltétlenül szükséges. Max. egy kicsit tovább kell áztatni, ellenben a zacc elkülönítve marad.
száradunk a terepen... de csak száradtunk: legurult 14 mm és esik!
csukott szemmel kellett kijönni egyes részekről. a maival együtt kb. 10 kilónál járunk ebben az első hullámban, és szerintem még időben jött ez az eső...
meglepoen sok gombanak tulajdonitanak gyogyhatast. akar a varganyanak is. erdekes az europai hozzaallas. egyeseket elfogad, masokat nem. nalunk Babos Margit munkaja meno, meg a shitake. de ha azt irtam a minap, hogy a nyirfataplonak lehet ilyen hatasa, akkor az okosok kirohogtek. bezzeg a shitake meno:) sajna :)latos modon meg gyerekcipoben jarunk a gombak ilyen teren torteno munkassagaban, mivel _tudjuk, hogy kiknek_ nem erdeke.
igen, ezt en is hallottam. viszont nem keseru. ezt honnan veszitek? kostoltatok mar? viszont ne szaritsd daralas elott, mert minden daralo bele fog borulni. inkabb frissen vagd apro darabokra, es azt aztasd majd vizbe, fogyasztaskor.
A hazai termőtestek gyógyhatása kétséges, a gyógyhatású készítményként árusított őrleményeket elméletben más alfajhoz tartozó termőtestekből állítják elő...
Mindenesetre ehhez szekvenálás kellene, de roppant keserű íze miatt, a jó magyar hazai is bizonyára jó valamire :-)